To najdôležitejšie z Ukrajiny – Kerčský most bol vyhodený do vzduchu. Ochrana mosta bola zverená FSB

❚❚

Bratislava 8. októbra 2022 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:Screenshot Twitter, Telegram)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

horiaci Kerčský most
Na snímke horiaci Kerčský most spájajúci Krym a Rusko

20:17 – Ruské úrady majú pripravovať evakuáciu desaťtisícov civilistov v juhoukrajinskej Chersonskej oblasti. Dôvodom má byť rýchly postup ukrajinskej armády.

.

 

19:42 – Železničná doprava na Krymskom moste bola obnovená, všetky pravidelné vlaky budú môcť prejsť.

.

 

19:34 – Ľudia sa pred kyjevskou radnicou fotia pri obraze Kerčského mosta, uviedla na Twitteri britská veľvyslankyňa na Ukrajine Melinda Simmonsová.

 

 

 

18:54 – Putin podpísal dekrét, podľa ktorého je ochrana celej infraštruktúry krymského mosta zverená FSB.

Predtým sa tým zaoberala Národná garda.

.

 

18:46 – Zdroje ruského vydania RBC v orgánoch činných v trestnom konaní tvrdia, že vodiča kamiónu, ktorý údajne vybuchol na krymskom moste, použili naslepo. Muž údajne dostal cez internet objednávku na prevoz hnojív a o pripravovanej akcii nevedel.

 

18:32 – Na Kryme spustili trajekt pre kamióny.

 

18:31 – Na Kryme sa do rána chystajú spustiť premávku na dvoch vetvách automobilovej časti Kerčského mosta.

 

18:29 – Ruské ministerstvo obrany v sobotu vyhlásilo, že ruskí vojaci bojujúci v okolí miest Mykolajiv a Kryvyj Rih a v Záporožskej oblasti na juhu Ukrajiny môžu dostávať všetky potrebné zásoby cez existujúce pozemné a morské koridory.

 

18:27 – Na moste medzi Ruskom a Krymom, ktorý poškodil výbuch, sa po obnovení automobilovej dopravy obnovuje aj železničná doprava. Uviedol to jej prevádzkovateľ.

.

 

17:51 – Z okolia Davydova Brodu vojaci zo 42. motostreleckej divízie hlásia, že napriek každodenným pokusom ukrajinských síl frontová línia stále prebieha pozdĺž hranice obce. Nepohla sa ani o meter. Chlapci sa zaujímajú len o dodávky, ktoré sú načas.

Najzaujímavejšie: dorazilo mobilizované pechotné doplnenie v počte asi 2 práporov. Vek sa pohybuje od 25 do 45 rokov. Približne 70 % má za sebou aspoň jeden kontakt, zvyšok sú branci.

Fronty
Stav frontov k 8. októbru 2022

 

17:43 – Ruský premiér Michail Mišustin podpísal dekrét o vytvorení Federálneho štátneho jednotného podniku Záporožie. “Rosimushchestvo” bolo poverené vymenovať “generálneho riaditeľa” podniku.

.

Rosatom pred pár dňami vymenoval Olega Romanenka, bývalého hlavného inžiniera JE Balakovo v Saratovskej oblasti, za nového riaditeľa Záporožskej jadrovej elektrárne.

 

17:41 – Majiteľ nákladného auta vyhodeného do vzduchu na krymskom moste Samir Jusubov nahral videozáznam.

 

.

 

 

17:29 – Ruský prezident Vladimír Putin podpísal dekrét, ktorý prevádza prevádzku projektu na ťažbu ropy a zemného plynu Sachalin 1 na novo vytvorený ruský podnik.

Dekrét dáva ruskej vláde právo rozhodnúť, či si na ruskom Ďalekom východe budú môcť zachovať svoje podiely zahraničnej firmy.

 

17:16 – Michail Podoljak, poradca vedúceho Kancelárie prezidenta Ukrajiny, v komentári pre nemeckú publikáciu Bild opäť zmenil rétoriku o tom, kto stojí za výbuchom na Kerčskom moste.

“Zatiaľ je ťažké povedať, čo presne sa tam mohlo stať. Treba počkať na zoznam všetkých verzií paniky od samotných Rusov a následne vykonať odborné vyšetrovanie v našich špecializovaných orgánoch. Možno to bolo pokračovanie tzv. oslava narodenín v Kremli a nevydarený ohňostrojový pozdrav,“ vyjadril sa Podoljak.

.

Predtým povedal, že výbuch bol výsledkom konfliktu medzi FSB a ruskou armádou a bezprostredne po incidente naznačil úlohu Ukrajiny v sabotáži.

 

16:08 – Duma vyzvala vedenie Ruska, aby po útoku na Krymský most vyhlásilo Ukrajine vojnu.

“Špeciálna vojenská operácia sa skončila. Je čas ísť do vojny! Brutálne, až surovo. Bez ohľadu na akékoľvek odsúdenie zo Západu. Viac sankcií už nebude! Horšie slová už nebudú vyslovené! Musíme si poradiť sami. Začali sme, pôjdeme až do konca. Už niet cesty späť! Je čas reagovať!” – napísal Mironov.

 

16:07 – Po oznámení Chorvátska, že v súlade so sankciami Európskej únie neumožní prepravu ruskej ropy prostredníctvom svojej štátnej transportnej spoločnosti JANAF, sa Srbsko rozhodlo vybudovať ropovod s Maďarskom a diverzifikovať svojich dodávateľov energií aj trasy. V sobotu to vyhlásil srbský prezident Aleksandar Vučič,

 

.

16:06 – NATO musí robiť viac pre spoločnú bezpečnosť s cieľom chrániť sa pred možnými krokmi Ruska a prezidenta Vladimira Putina.

Povedala to v sobotu v Litve nemecká ministerka obrany Christine Lambrechtová.

 

16:05 – Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), dozorný orgán OSN, v sobotu znovu vyzvala na vytvorenie ochrannej zóny okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na Ukrajine a odsúdila nočné ostreľovanie jej elektrického vedenia ako “príšerne nezodpovedné”.

 

16:04 – Útok na krymský most je “Pyrrhovým víťazstvom” Ukrajiny

Kyjev zrejme pri plánovaní útoku na Krymský most nečakal, že sa veľmi rýchlo obráti proti nemu samému.

.

Ešte dnes ráno sa Zelenského POM na čele s Michailom Podoljakom radovali z úspešnej operácie ukrajinskej GUR alebo SBU a teraz, keď sa ukázalo, že Západ nemôže otvorene podporovať terorizmus a Moskva sa zdá byť odhodlaná na útok adekvátne reagovať, rýchlo sa stiahli.

A ak vezmeme do úvahy, že ani výsledok teroristického činu neviedol k želanému vojenskému výsledku (železničná doprava bola prerušená na 14 hodín a automobilová na 10 hodín), a to všetko po odvetnom údere Moskvy (ktorá má teraz naozaj voľné ruky a môže sa naň vždy odvolávať ako na precedens), začína to všetko čoraz viac vyzerať ako “Pyrrhovo víťazstvo” Kyjeva.

 

15:31 – Americký denník The Washington Post uviedol, že za bombovým útokom na krymský most stoja ukrajinské špeciálne služby.

Mal to povedať zástupca ukrajinskej vlády.

Trasa kamióna, ktorý dnes skoro ráno vybuchol na Krymskom moste, je známa.

trasa kamióna most
Trasa vybuchnutého kamióna

Včera o 9:30 to bol v Pavlovskom okrese. Potom išiel do Kanevskej, potom o 16:10 do Armaviru. Odtiaľ sa o 18:20 hod. vydala do Kavkazského okresu po diaľnici Kropotkin-Krasnodar. Dnes o 06:15 hod. explodoval na Krymskom moste nákladný automobil. Tieto údaje uvádza telegramový kanál Mash.

.

 

15:29 – Najdôležitejšie informácie z brífingu ruského ministerstva obrany:

  • Ukrajinské ozbrojené sily v priebehu 24 hodín dvakrát vystrelili zo systémov Grad na jadrové elektrárne Energodar a Záporožie.
  • Napriek prítomnosti zástupcov MAAE v Záporožskej elektrárni kyjevský režim pokračuje v provokáciách.
  • Ukrajinské ozbrojené sily sa opäť pokúsili o násilné prekročenie rieky Žerebec v smere na Krasnoliman, pričom bolo zabitých 30 ukrajinských vojakov.
  • Ukrajinské jednotky sa pokúsili o ofenzívu v smere Nikolajevo-Krivorožskij, všetky boli odrazené.
  • Ukrajinské strely vyradili z prevádzky elektrické vedenie, ktoré zásobuje Energodar elektrickou energiou.
  • Ruské jednotky odrazili pokus o protiútok AFU v južnom Donecku a zlikvidovali viac ako 90 ukrajinských vojakov.
  • Ruské letectvo zničilo v DĽR za 24 hodín viac ako 100 ukrajinských vojakov.
  • Stíhačky ruského letectva zostrelili ukrajinské lietadlo MiG-29 v Záporožskej oblasti.
  • Ruské letectvo zasiahlo dočasnú pozíciu zahraničných žoldnierov v Záporožskej oblasti a zabilo viac ako 160 militantov.
  • Ruské ozbrojené sily zničili viac ako 100 ukrajinských vojakov počas pokusu o ofenzívu v smere na Kupjansk.
  • Ruská protivzdušná obrana zničila 12 UAV AFU, zostrelila 21 rakiet HIMARS a Točka-U.

 

15:26 – Ukrajinci sa zľakli toho čo spravili.

Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak, ktorý predtým priamo naznačil účasť Ukrajiny na vyhodení krymského mosta do vzduchu, teraz predložil novú verziu – boj medzi ruskými bezpečnostnými zložkami.

Podľa jeho názoru bol výbuch výsledkom boja medzi dvoma skupinami – “čekistami” (FSB) a armádou (ministerstvo obrany a generálny štáb).

 

.


Podľa Podoljaka výbuch na moste nahráva armáde, pretože potom by za zlyhania na fronte mohla FSB, ktorá nezabezpečila bezpečnosť takéhoto strategického objektu.

 

14:47 – Letecký útok na dočasnú pozíciu zahraničných žoldnierov v meste Záporožie, pri ktorom bolo presnými zbraňami zabitých viac ako 160 militantov.

.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že napriek prítomnosti zástupcov MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni kyjevský režim pokračoval v provokáciách s cieľom vytvoriť hrozbu katastrofy spôsobenej človekom.

Počas dňa boli Energodar a územie priľahlé k jadrovej elektrárni dvakrát ostreľované raketami Grad a bolo vypálených 15 rakiet. Prenosové vedenie, ktoré zásobovalo elektráreň a mesto elektrickou energiou, bolo vyradené z prevádzky a palebná sila nepriateľa bola potlačená.

Na zabezpečenie prevádzky jadrovej elektrárne boli zapojené záložné dieselové generátory a opravné práce na obnovenie dodávok elektrickej energie do elektrárne a mesta sa blížia ku koncu. Radiačná situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni je normálna.

 

14:46 – Sergej Mironov, líder frakcie “Spravodlivé Rusko – Za pravdu” v ruskej Štátnej dume, vyzval na “nemilosrdne tvrdú reakciu” na bombardovanie krymského mosta.

“Ak tentoraz nezareagujeme nijako alebo zareagujeme nesprávne, bude definitívne jasné, že sme slabí. A môžu s nami urobiť čokoľvek. Je to bezhraničná drzosť. Musí sa na to reagovať mimoriadne tvrdo,” citujú Mironova ruské tlačové agentúry.

Podľa Mironova, ak Rusko “zakaždým odpovie tvrdo”, “okamžite a na dlhý čas odradí každého narušiteľa.
v Rusku už začína volanie po tvrdej odvete. myslím si, že už budú musieť niečo urobiť

 

14:12 – V Limane a Svjatohirsku prebiehajú podľa šéfa Doneckej OVA Pavla Kirilenka exhumácie a opätovné pochovávanie mŕtvych počas okupácie.

V Limane sú podľa neho známe dve pohrebiská. Jeden z nich má asi dvesto jednohrobov – predbežných, pochovaní sú tam civilisti. V inej oblasti sa nachádza masový hrob, v ktorom môžu byť vojaci aj civilisti. Na mestskom cintoríne Svjatohirsku bolo znovu pochovaných 21 tiel civilistov, píše Kirilenko.

Liman pohrebisko
Na snímke prebiehajúce exhumácie a opätovné pochovávanie mŕtvych

 

14:10 – Ukrajina, ktorá už viac ako raz oficiálne deklarovala svoj zámer zničiť štruktúru, svoju účasť oficiálne priamo nepotvrdila, ale všetky vyhlásenia vládnych predstaviteľov a rezortov presne toto nasvedčujú. V médiách sa s odvolaním sa na zdroje objavujú neoficiálne informácie, že za útokom na most stojí SBU (podľa iných zdrojov GUR).

Na otázku Strany, či sa SBU podieľala na vyhodení krymského mosta do vzduchu, hovorca SBU Arťom Degtyarenko odpovedal, že služba túto správu nekomentuje. “K úlohe SBU alebo akéhokoľvek štátneho orgánu Ukrajiny vo veci sa vyjadríme po našom konečnom víťazstve,” povedal pre Stranu Artem Degtyarenko.

Existuje však verzia, že nejde o dielo Ukrajiny. Významné je aj to, že most vyhodili do vzduchu bezprostredne po Putinových 70. narodeninách.

 

.

14:09 – Na riešenie mimoriadnej udalosti na Krymskom moste je mobilizovaný tím 380 ľudí a 93 vozidiel, informovali záchranné služby.

 

13:43 – Uskutočnilo sa prvotné posúdenie infraštruktúry krymského mosta na prejazd vlakov, prevádzka lokality bude obnovená do 20. hod., informuje Ministerstvo dopravy Ruskej federácie.

Strana uvádza, že ide o dôležitý moment z hľadiska ruskej vojenskej logistiky na juhu Ukrajiny. Keďže vojenský náklad bol v podstate dodávaný po železnici.

 

13:42 – Vyšetrovací výbor Ruskej federácie informoval, že v dôsledku výbuchu na krymskom moste zomreli traja ľudia.

Dvaja z nich boli pasažiermi osobného auta jazdiaceho vedľa vybuchnutého kamióna, telá muža a ženy vytiahli z vody. Tretím je pravdepodobne vodič kamióna.

 

13:07 – Boris Jusubov, majiteľ nákladného automobilu, ktoré vybuchlo na Krymskom moste

Boris Jusubov
Na snímke Boris Jusubov, majiteľ nákladného auta, ktoré vybuchlo na Krymskom moste

Ruské telegramy zverejňujú video na ktorom má byť údajný šofér nákladného auta, ktoré dnes v noci vybuchlo na krymskom moste. Je to Boris Jusubov, obyvateľ Krasnodaru.

Podľa telegramu kanála Mash je však na neho auto iba zapísané. Podľa jeho príbuzných ho už predal, nový majiteľ ho len ešte nezaregistroval na svoje meno.

Ten istý zdroj uvádza, že vodič nákladného vozidla, ktorý vchádzal na most, bol podľa dopravných policajtov, ktorí ho kontrolovali, pokojný, nevzbudzoval žiadne podozrenie a predložil všetky doklady. V prívese sa údajne nachádzala paletová fólia. Bol plne naložený. Uvádza sa tiež, že vozidlo nebolo privezené na röntgenovú kontrolu.

 

13:04 – Pri výbuchu na krymskom moste pravdepodobne zahynuli dvaja ľudia, informovali ruské médiá.

Záchranári našli telá muža a ženy. Pod vodou sú aj dve autá, ale zatiaľ sa k nim nedá kvôli počasiu dostať.

.

 

12:28 – Aktuálny ukrajinský postup na severovýchode a juhu krajiny podľa Richarda Stojara z Centra bezpečnostných a vojensko-strategických štúdií Univerzity obrany potvrdzuje, že ukrajinské sily prevzali iniciatívu. Vzhľadom na nadchádzajúcu zimu a vyčerpanosť oboch strán očakáva zníženie intenzity bojov. Prípadné použitie jadrových zbraní označil za veľmi nepravdepodobným variantom.

 

12:27 – Záporožská jadrová elektráreň je po ostreľovaní odpojená od siete, spustili sa záložné generátory. Ukrajina a Rusko sa vzájomne obvinili z útoku.

 

12:26 – Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu považuje zničenie krymského mosta za špeciálnu operáciu Ukrajiny a víta ju, píše Delfi.

“Estónsko to určite víta a blahoželá ukrajinským špeciálnym jednotkám, ktoré pravdepodobne stáli za touto operáciou… Pozitívne je, že sa zastavila doprava,” povedal Reinsalu.

“Most bol pre Putina dôležitý aj ako potvrdenie toho, že Krym zostane navždy súčasťou Ruska,” povedal estónsky minister.

 

12:25 – Agentúra RIA Novosti však citovala “krymské ministerstvo dopravy”, podľa ktorého počasie umožňuje spustenie trajektovej dopravy na Kryme, pričom dva trajekty sú už pripravené a niekoľko ďalších je na ceste.

Už skôr bolo oznámené, že dnes nebudú premávať trajekty kvôli poveternostným podmienkam.

 

11:07 – K incidentu sa vyjadrilo aj ukrajinské ministerstvo obrany:

“Zmizol raketový krížnik Moskva a Kerčský most, dva neslávne známe symboly ruskej moci na ukrajinskom Kryme. Čo ďalej, Rusi?”

 

.

11:03 – Predmetom ďalšieho brífingu britskej vojenskej rozviedky je domáca kritika vedenia ruského ministerstva obrany na pozadí vojenských neúspechov ruskej armády.

Treba poznamenať, že dôležitou súčasťou polemiky boli vystúpenia dvoch zaujímavých subjektov ruského systému – hlavy Čečenska Ramzana Kadyrova a zakladateľa Wagnerovho PMC Jevgenija Prigožina. Okrem toho spravodajská agentúra upozorňuje na “štátom schválených” televíznych moderátorov “a čoraz hlasnejšiu komunitu ultranacionalistických vojenských blogerov.

Autori správy naznačujú, že Kadyrov a Prigožin sú vnímaní ako neformálni šéfovia “provojnového” bloku, ktorého kritika je založená na argumentoch za väčšiu angažovanosť štátu a pripravenosť na eskaláciu. To je posilnené dôkladným nasadením čečenských aj wagnerovských bojových jednotiek v teréne.

Kritika sa naďalej sústreďuje skôr na najvyššie vojenské velenie než na najvyššie politické vedenie, ale predstavuje tendenciu verejne vyjadrovať nesúhlas s ruským establišmentom, ktorý je len čiastočne tolerovaný, ale ktorú bude pravdepodobne bude odstrániť od moci, uzatvára britská spravodajská služba.

 

10:56 – Po výbuchu krymského mosta ruské ministerstvo zahraničných vecí oznámilo „teroristickú povahu“ ukrajinských úradov.

„Reakcia kyjevského režimu na zničenie civilnej infraštruktúry svedčí o jeho teroristickej povahe,“ povedala hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová

 

10:55 – Telegram Mash zverejnil fotografiu nákladného auta, ktoré údajne vybuchlo na krymskom moste. Vyrazilo z Krasnodaru. K výbuchu došlo o 06:15. Predtým červený kamión naplnený výbušninami dokázal prejsť cez stanovište dopravnej polície a odpálil sa na moste.

kamión Krymský most
Na snímke nákladné auto, ktoré údajne vybuchlo na krymskom moste

 

10:29 – Medzi západnými expertmi sa objavuje trend – nádej, že Ukrajina sa bude môcť do konca roka vrátiť k línii z 24. februára. Denník Times to uvádza v článku, ktorého titulok sľubuje ukončenie vojny do Vianoc.

Novinári sa odvolávajú na slová britského vysokopostaveného predstaviteľa, ktorý naznačuje práve takýto vývoj – ale len v prípade, že protiofenzíva bude pokračovať súčasným tempom.

Rovnaký názor vyjadril aj bývalý veliteľ amerických síl v Európe Ben Hodges: “Na základe všetkého, čo vidíme, je cítiť kolaps, prinajmenšom na Donbase, a verím, že do konca roka budú Rusi zatlačení za líniu 23. februára. Toto je armáda, ktorá bola porazená. Ak sa tak stane, potom sa, úprimne povedané, okupanti na Kryme chytia do pasce.”

 

10:28 – Objavili sa správy, že ľudia na čerpacích staniciach sa snažia kúpiť benzín do kanistrov.

Aby sa nevyvolal umelý nával: benzín v kanistroch sa nebude vydávať. – Sevastopoľský guvernér Razvozžajev,

 

10:27 – Gubernátor Belgorodskej oblasti (časť Ruska) Vjačeslav Gladkov uviedol, že ukrajinské ozbrojené sily ostreľovali dedinu Birjuč v okrese Valuj. Podľa predbežných správ bolo zranené 16-ročné dievča.

 

10:26 – Poradca krymskej hlavy Oleg Kriučkov poprel informácie o obmedzeniach predaja tovaru na Kryme.

“V blízkej budúcnosti budú podané ďalšie vysvetlenia,” dodal.

 

10:24 – Škody spôsobené výbuchom krymského mosta sa odhadujú na 200-500 miliónov rubľov (okolo 1,1 mil. eur) – Všeruský zväz poisťovateľov

 

10:23 – Bezpečnostné služby vyšetrujú, ako sa nákladnému autu s výbušninami podarilo dostať na krymský most, uviedli predstavitelia špeciálnych služieb:

“Faktom je, že pri vstupe na krymský most sú umiestnené stacionárne kontrolné rádiotechnické komplexy ST-6035 Oddelenia rezortnej bezpečnosti ruského ministerstva dopravy, ktoré skenujú všetky vozidlá.

Komplex je vybavený zariadeniami, ktoré dokážu odhaliť drogy, výbušniny a chemické látky aj 60 dní po poslednom kontakte s nimi. Jeho možnosti umožňujú zistiť hustotu kovu, jeho infračervené spektrum a mnohé ďalšie parametre.”

To vyvoláva otázky týkajúce sa pracovnej zmeny, ktorá kamión vynechala, a spoľahlivosti práce zariadenia.

 

10:02 – Témou ďalšej správy britskej vojenskej rozviedky je kritika vedenia ruského ministerstva obrany na pozadí vojenských neúspechov ruskej armády, ktoré sa odohrali vo vnútri Ruskej federácie.

.

Je potrebné poznamenať, že dôležitou súčasťou sporu boli prejavy dvoch zaujímavých subjektov ruského systému – šéfa Čečenska Ramzana Kadyrova a zakladateľa Wagner PMC Jevgenija Prigožina. Okrem toho spravodajstvo obracia svoju pozornosť na „štátom schválených“ televíznych moderátorov „a čoraz hlasnejšiu komunitu ultranacionalistických vojnových blogerov“.

Autori krátkej správy naznačujú, že Kadyrov a Prigožin sú vnímaní ako neformálni šéfovia „provojnového“ bloku, ktorých kritika je založená na argumentoch v prospech väčšej angažovanosti štátu a pripravenosti na eskaláciu. Posilňuje to solídne nasadenie čečenských aj wagnerových bojových jednotiek na zemi.

Kritika zostáva zameraná skôr na vojenské vrchné velenie než na najvyššie politické vedenie, ale predstavuje trend verejného nesúhlasu s ruským establishmentom, ktorý je len čiastočne tolerovaný a pravdepodobne bude ťažké ho zvrátiť, uzatvára britská spravodajská služba.

 

10:01 – Vzhľadom na výbuch na Krymskom moste sa na sociálnych sieťach kladie otázka – aký je osud vodiča nákladného auta, ktoré na moste vybuchlo.

Existujú v podstate dve verzie – buď zomrel, alebo vyskočil z auta skôr. Hoci posledná skutočnosť by bola určite zachytená na videu. A kamión by stratil kontrolu, čo tiež nie je zaznamenané (na videu kamión exploduje bez toho, aby sa odchýlil od smeru jazdy).

Preto je veľmi pravdepodobné, že vodič bol zabitý výbuchom. A v tom prípade bol buď samovražedným atentátnikom (ktorý sa úmyselne vydal na smrť, aby splnil úlohu vyhodiť most do vzduchu), alebo bol iba náhodne použitý a o výbušninách, ktoré boli v nákladnom aute, nevedel. Tie mohli byť odpálená na diaľku.

Existuje však aj verzia, že výbušnina nebola v nákladnom aute, ale samotný most bol podmínovaný.

Existuje aj teória, že tam vletela raketa.

 

9:02 – Na Kryme sa začali rady na benzín, píše miestna verejnosť.

Zrejme sú obavy, že po vyhodení mosta do vzduchu dôjde k prerušeniu dodávky paliva.

 

8:59 – Video z miesta výbuchu na Krymskom moste. Je tiež vidieť ako vážne je poškodená železničná trať.

 

 

 

8:57 – Yermakov poradca Mychajla Podoľaka komentoval výbuch na krymskom moste.

“Krym, most, začiatok. Všetko nelegálne treba zničiť, všetko ukradnuté vrátiť Ukrajine, všetku ruskú okupáciu vyhnať,” povedal.

 

8:43 – Kremeľ už reaguje na to, čo sa stalo s krymským mostom. Putin poveril vytvorením vládnej komisie na vyšetrenie incidentu. Jeho hovorca Dmitrij Peskov uviedol, že načasovanie obnovy mosta je stále neznáme. Kremeľ sa zatiaľ zdržal hodnotenia toho, čo sa presne stalo.

 

.

8:42 – Nákladné auto išlo smerom na Kerč. Strana uvádza, že auto naplnené výbušninami pravdepodobne smerovalo z Ruska.

Predtým hlava Krymu Sergej Aksenov oznámil, že automobilová vetva mosta, ktorý vedie z Krasnodarského územia Ruskej federácie, sa zrútila.

 

8:25 – Moment odpálenia kamiónu na Kerčskom moste. Kamión vybuchol počas jazdy.


 

8:22 – A ešte jedno vyhlásenie ruskej strany na Krymskom moste – už s priamym obvinením so smerom Ukrajinu. Šéf parlamentu Krymu Konstantinov povedal, že “ukrajinskí vandali” poškodili vozovku na moste.

 

8:20 – Objavila sa prvá oficiálna verzia toho, čo sa stalo na krymskom moste. Príčinou incidentu bol podľa Národného protiteroristického výboru Ruskej federácie výbuch nákladného auta.

To viedlo k zrúteniu dvoch polí automobilovej časti mosta a vznieteniu siedmich vagónov na železničnej časti. To znamená, že takmer oficiálne je výbuch na moste sabotáž.

 

 

 

 

8:00 – Krymská verejnosť píše, že v dôsledku výbuchu na krymskom moste sa zrútila jedna časť mostu, po ktorej jazdili autá.

Podľa oficiálnej verzie sa na moste vznietila palivová nádrž, ktorá bola súčasťou vlaku. K incidentu malo dôjsť na niekoľkých miestach konštrukcie, čo môže naznačovať, že to bolo spôsobené zámerne.

 

 

 

.

7:58 – Kerčský most, ktorý spája Krym s Ruskom je v plameňoch.

 

 

7:30 – Ruskí vojenskí blogeri píšu, že veliteľom „špeciálnej operácie“ bol vymenovaný Sergej Surovikin. Na svojom telegramovom kanáli o tom informoval najmä Alexander Sladkov, korešpondent VGTRK.

“Hovorí sa, že Surovikin bol vymenovaný za veliteľa špeciálnej vojenskej operácie. Tento zložitý proces má zodpovedného vlastníka,” povedal Sladkov.

Táto informácia nebola oficiálne potvrdená.

Je známe, že koncom júna sa Surovikin stal veliteľom južného zoskupenia ruských vojsk na Ukrajine. Viedla ofenzívu v oblasti Golden a Gorsky Luhansk. Surovikin bol veliteľom ruskej skupiny v Sýrii, potom bol v roku 2017 vymenovaný za šéfa VKS.

 

7:20 – Ranné zhrnutie ukrajinského generálneho štábu:

  1. Počas uplynulého dňa nepriateľ použil sedem bezpilotných lietadiel Shahid, tri z nich boli zostrelené a štyri boli schopné zaútočiť na Záporožie a Nikolajev.
  2. Útoky Rusov v Bachmute, Bachmutskom, Vyimke, Zajceve (ktoré Rusko vyhlásilo), Krasnaja Gora, Mayorsk, Ozerjanovka, Otradovka, Andreevka, Pervomajsky, Krasnogorovka, Veseloe, Kamenka, Pobeda, Neveľskij, Novomikhajlovka a Ternovy Pod. boli odrazení. Ide o pomerne veľkú geografiu útočných operácií od Bakhmutu po región Cherson.

Útočné akcie Ozbrojených síl Ukrajiny na juhu a v Luhanskej oblasti generálny štáb nespomína.

 

7:10 – V ukrajinskom Lymane sa po jeho oslobodení Kyjevom našlo provizórne pohrebisko s 200 telami a masový hrob, uviedol oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko.

 

7:05 – Gubernátor Záporožskej oblasti Olexandr Staruch v piatok informoval, že ruská armáda pri útoku na mesto Záporožie vôbec prvýkrát použila takzvanými “kamikadze” dronmi nesúcimi výbušniny.

 

7:00 – Ukrajinské ozbrojené sily od začiatku protiofenzívy oslobodili celkom 2434 kilometrov štvorcových území a 96 sídiel na východe krajiny. Vo svojom pravidelnom videoprejave to oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17
Spojené štáty sú pripravené obnoviť rokovania s Ruskom o novej zmluve START a čakajú na odpoveď Moskvy, uviedol Biely dom.

START-3 je zmluva o obmedzení strategických pozemných zbraní medzi Spojenými štátmi a Ruskom. V súčasnosti ju Rusko pozastavilo.

19:59

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyhlásil, že hodnoty OSN a Západu “umierajú v Pásme Gazy”, zatiaľ čo konflikt pokračuje. Vyzval preto na vytvorenie “aliancie ľudskosti” s cieľom zastaviť Izrael. 

19:57

Irán odmietol obvinenia Štokholmu, že je za hackerským útokom, v rámci ktorého dostali minulý rok ľudia vo Švédsku SMS správy nabádajúce k pomste voči demonštrantom páliacim korán.

19:51

V situácii, keď Česko rieši mnoho problémov, nie je podľa prezidenta Petra Pavla žiaduce, aby sa vláda rozkolísala. Povedal to v reakcii na dianie na českej politickej scéne, keď premiér Petr Fiala navrhol odvolanie šéfa Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj, čo Piráti vnímajú ako vyhodenie ich strany z vlády. Pavel sa chce s lídrami strán stretnúť po návrate zo zahraničnej pracovnej cesty.

Summit o budúcnosti
Na snímke český prezident Petr Pavel
19:49

Doba od nadobudnutia nehnuteľnosti alebo jej vyradenia z obchodného majetku, po uplynutí ktorej je daňovo oslobodený príjem z jej predaja, sa nezníži z doterajších piatich na tri roky. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania.

19:46

Odpisovanie väčšiny budov podnikateľmi sa neskráti z doterajších 40 na 28 rokov. Poslanci Národnej rady SR neposunuli do druhého čítania návrh novely zákona o dani z príjmov, ktorý predložil opozičný poslanec Marián Viskupič (SaS).

19:45

Právo pre maloletých pacientov na prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti sa nezavedie. Poslanci Národnej rady SR odmietli novelu zákona o zdravotnej starostlivosti a službách súvisiacich s jej poskytovaním. Do parlamentu ju predložili poslanci za opozičnú SaS Vladimír Ledecký a Vladimíra Marcinková. Potrebu zmeny odôvodňovali tým, že v praxi často dochádza k obmedzovaniu kontaktu pacienta so sprievodom.

19:43

Firmy si nebudú môcť ani v budúcnosti zaradiť medzi daňovo uznateľné výdavky na materskú školu alebo jasle, ktoré sú prevádzkované iným subjektom, nielen ich vlastné. Navrhovali to opoziční poslanci Národnej rady (NR) SR Vladimíra Marcinková a Vladimír Ledecký (obidvaja SaS) v novele zákona o dani z príjmov. Ich návrh však parlament neposunul do druhého čítania.

19:42

 Zdanenie príjmov fyzických osôb z predaja virtuálnej meny sa nezníži. Návrh novely zákona o dani z príjmov opozičného poslanca Mariána Viskupiča (SaS) Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

19:39

Zástupcovia automobilovej skupiny Volkswagen a odborového zväzu IG Metall sa stretnú v Hannoveri, aby rokovali o novej mzdovej dohode. Rozhovory sa konajú v predstihu po tom,  ako koncern nedávno oznámil plány v oblasti znižovania nákladov.

19:38

Európska centrálna banka začala udeľovať pokuty bankám v eurozóne, ktoré nespĺňajú jej požiadavky v oblasti zverejňovania a riadenia klimatických rizík.

19:35

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR chce zrušiť krátenie všetkých opatrovateľských príspevkov na základe príjmov odkázanej osoby. Opatrenie, ktoré krátilo opatrovateľské príspevky pre ľudí v dôchodkovom veku, bolo schválené ešte v roku 2022 za bývalej vládnej koalície. Informoval šéf rezortu Erik Tomáš (Hlas-SD).

19:22

Zakladateľ sociálnej siete Telegram Pavel Durov oznámil, že jeho platforma bude poskytovať informácie orgánom činným v trestnom konaní. 

19:18

Podľa údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov pri izraelských útokoch v Libanone zahynuli dvaja jeho zamestnanci. Úrad vyjadril “pobúrenie a hlboké zarmútenie” z ich smrti.

Izraelská armáda podnikla útok na libanonskú metropolu Bejrút
Miestni obyvatelia kontrolujú budovu čiastočne poškodenú počas izraelského leteckého útoku na južnom predmestí Bejrútu

 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali