Prehľad toho najdôležitejšieho z diania na Ukrajine – Veľkú pozornosť púta misia v Záporožskej jadrovej elektrárni

❚❚

Bratislava 2. septembra 2022 AKTUALIZUJEME (HSP-Emilio Morenatti, Telegram, Facebook, Twitter, TASR/AP-J. Scott Applewhite, TASR/AP-Ukrainian Presidential Press Office via AP)

 

V tomto článku vás budeme v priebehu dňa informovať o najdôležitejších udalostiach na frontoch Ukrajiny z pohľadu ruskej a ukrajinskej strany, ako aj ďalších zahraničných médií

Zbombardované školy Ukrajina
Na snímke dvanásťročná Anna stojí presne na mieste, kde mala lavicu v škole zničenej po marcovom ruskom bombardovaní v ukrajinskom meste Černihiv

20:00 – Biely dom žiada Kongres o 11,7 miliardy dolárov na smrtiace zbrane a pomoc Kyjevu – informoval Reuters.

.

 

19:59 – Ukrajinské operačné veliteľstvo „Juh“ informovalo 2. septembra, že ukrajinské sily zabili 37 ruských vojakov a zničili tri tanky, štyri húfnice Msta-B, viacnásobný raketomet Grad, 10 obrnených vozidiel a muničný sklad.

.

 

19:58 – Generálny štáb Ukrajiny: Ruské sily odstránia vojenské vybavenie z jadrovej elektrárne Záporoží pred inšpekciou MAAE.

Podľa ukrajinského generálneho štábu bolo asi 100 jednotiek vojenského vybavenia prevezených z jadrovej elektrárne Záporoží do ruskej elektrárne Atomenergomash alebo do blízkych oblastí.

Misia MAAE prišla 1. septembra, aby skontrolovala elektráreň.

 

.

18:21 – To hlavné zo súhrnu ukrajinského generálneho štábu:

  1. Charkovským smerom – odrazený útok Rusov v oblasti Gusarovka.
  2. V smere Bachmut – pokusy o útok na Soledar a Veselaya Dolina boli odrazené. So silami “Kadyrovtsy” sa Rusi snažia preraziť v oblasti Zaitsevo a Mayorsk, boje pokračujú.
  3. V smere Avdeevsky – ofenzíva pri Pervomajskom, Skúsenom, Nevelsku bola odrazená.
  4. Ozbrojené sily Ukrajiny v smere Južnobugskij odrazili nepriateľskú ofenzívu v oblasti Vysokopole a Potemkina. Tak ako predtým, nič sa nehovorí o ukrajinskom útoku na Cherson.
  5. Samostatne je potrebné poznamenať, že v súvislosti s príchodom komisie MAAE Rusi stiahli z územia jadrovej elektrárne Záporožie všetku vojenskú techniku. Asi 100 jednotiek bolo presunutých do závodu Atomenergomash, zvyšok bol rozptýlený v najbližších osadách.

 

18:20 – EÚ sa pripravuje poskytnúť Ukrajine nový finančný balík vo výške 5 miliárd eur, píše Bloomberg s odvolaním sa na európskych diplomatov.

Európska komisia podľa nich budúci týždeň ponúkne pôžičkový balík, ktorý Ukrajine pomôže pokryť naliehavé výdavky. Prostriedky sú súčasťou väčšieho balíka 9 miliárd eur, ktorý EÚ sľúbila ešte v máji, pričom veľká časť z nich ešte nebola vyplatená pre nezhody medzi Európskou komisiou a členskými štátmi ohľadom podrobností programu pomoci.

 

.

17:25 – Situácia na frontoch k 2. septembru:

 

16:21 – Šéf MAAE: Integrita jadrovej elektrárne Záporoží bola niekoľkokrát porušená.

Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, povedal, že ho znepokojuje situácia v Záporožskej jadrovej elektrárni

 

14:31 – Rusko môže napriek stratám a problémom s náborom do armády poslať do vojny ďalších 350.000 vojakov, povedal vo vysielaní Vojenskej televízie Ukrajiny Vadym Skibitsky, šéf Hlavného spravodajského riaditeľstva Ministerstva obrany Ukrajiny.

Podľa neho v ruskej armáde „veľa jednotiek vykonáva len ochranu a obranu objektov tak na území Ruskej federácie, ako aj v zahraničí“.

 

12:23 – Kľúčové z vyhlásenia Sergeja Šojgu:

  • Ruské ozbrojené sily spolu s DĽR a Ľudovými milíciami LĽR za posledné dva týždne prevzali kontrolu nad hlavným obranným uzlom AFU v Peskoch.
  • Spojenecké sily v rámci špeciálnej operácie rozbili zoskupenú a pripravenú nacionalistickú obranu.
  • Ruskí vojenskí zdravotníci poskytli odbornú lekársku starostlivosť všetkým zraneným, ktorí zostali počas ústupu AFU.
  • Ruské ozbrojené sily dosiahli administratívnu hranicu Nikolajevskej oblasti.
  • AFU pokračuje v pokusoch o útok v Nikolajev-Krivý Roh a v ďalších smeroch s cieľom vytvoriť ilúziu, že je schopná viesť ofenzívu.
  • Ukrajinské ozbrojené sily od 18. júla 29-krát ostreľovali infraštruktúru Záporožskej jadrovej elektrárne, pričom vypálili 120 delostreleckých granátov a použili 16 dronov kamikadze.
  • Na území Záporožskej jadrovej elektrárne a v priľahlých oblastiach sa nenachádza žiadna ťažká ruská výzbroj, čo môže osobne overiť komisia MAAE.
  • Kyjevské ostreľovanie objektov v Záporoží predstavuje reálnu hrozbu katastrofy v Európe a medzinárodné právo to kvalifikuje ako jadrový terorizmus.
  • Kyjev pokračuje v provokáciách v Záporožskej jadrovej elektrárni, napriek návšteve komisie MAAE ukrajinské ozbrojené sily strieľali aj na trase príchodu jej členov.
  • Spojené štáty a EÚ svojím mlčaním k situácii okolo Záporožskej elektrárne podporujú provokácie Kyjeva, zatiaľ čo Ruská federácia robí všetko pre to, aby zabezpečila jej bezpečné fungovanie.
  • Ruské ministerstvo obrany očakáva, že výsledky misie MAAE v Záporoží budú sprístupnené svetovému spoločenstvu.
  • Zodpovednosť za prípadné mimoriadne situácie v prípade ďalších provokácií v Záporožskej jadrovej elektrárni nesie Kyjev.
  • Ruské jednotky za mesiac zostrelili takmer 190 ukrajinských bezpilotných lietadiel a zachytili 226 striel HIMARS.
  • Ruské ozbrojené sily budú pokračovať v oslobodzovaní Donbasu a vytváraní podmienok zaručujúcich bezpečnosť Ruska.
  • Prílev zahraničných žoldnierov klesá v dôsledku vysokých strát AFU, ich počet sa od začiatku špeciálnych operácií znížil viac ako 3,5-krát.
  • Ruské jednotky zabili od začiatku špeciálnej operácie na Ukrajine takmer tritisíc zahraničných žoldnierov.

 

.

11:59 – Putinove plány sa nemenia: Západ očakáva útok na Ukrajinu na jeseň a v zime.

Ruské vedenie sa pripravuje na vytvorenie nových síl, ktoré by na jeseň a v zime zintenzívnili ofenzívu proti Ukrajine, domnievajú sa experti z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW).

Putinovo vyhlásenie o plánoch na likvidáciu “protiruskej enklávy” na Ukrajine, ako aj opakovanie starej agresívnej rétoriky voči Ukrajincom naznačuje, že ruský prezident sa nevzdal svojich maximalistických zámerov ovládnuť celú Ukrajinu, domnievajú sa experti inštitútu.

 

11:50 – LEGO Foundation venuje 13,6 milióna dolárov na podporu vzdelávania ukrajinských detí.

.

Dar použije UNICEF, MHPSS Collaborative, Peppy Pals a ďalšie organizácie na podporu prestavby ukrajinského vzdelávacieho systému a vzdelávacích potrieb vysídlených ľudí.

 

 

 

.

11:49 – Ukrajinská armáda: Ruské sily naďalej utrpeli značné straty na juhu Ukrajiny.

Operačné velenie „Juh“ oznámilo, že 1. septembra zabili 102 ruských vojakov a zničili šesť tankov, jednu húfnicu Msta-B, jeden viacnásobný raketomet Grad, mobilný 120 mm mínomet, osem obrnených vozidiel a päť muničných skladov. Ukrajinská armáda tiež oznámila, že zasiahla kontrolné stanovište dronov a trajektový prechod na juhu.

 

8:10 – Na Ukrajine sa všetko chýli ku koncu, Rusko nemôže prehrať, inak bude Ukrajina vymazaná z povrchu zemského – povedal Lukašenko

“Na Ukrajine nie je jasné, čo sa stane. Rusko nemôže prehrať, Amerika nemôže odísť. Bude vojna. Ukrajinci sa musia vyjadriť. Prezident ani slovo nepovie. Všetko nezávisí nie od prezidenta. Závisí to od armády. Zomierajú, vidia, že je to márne.

Poliaci si už mädlia ruky nad západnou Ukrajinou. Poliaci dostali právo vládnuť Ukrajine. Vo všeobecnosti sú blázni. Ukrajina je rozdelená. Ukrajinci nemajú čo jesť a vyvážajú potraviny do Európy. Preto – iba armáda. Medzi prezidentom a armádou vzniká konflikt. Jedine armáda môže vrátiť úder a povedať: “Nie, poďme rokovať.

Pretože Ukrajina bude vymazaná z povrchu zemského. V blízkej budúcnosti dôjde k rozuzleniu,” povedal Lukašenko.

.

 

8:08 – Som skeptický, pokiaľ ide o schopnosť Ukrajiny získať späť Donbas alebo Krym, povedal stály predstaviteľ Francúzska pri OSN Nicolas de Rivière.

“Som skeptický, že Ukrajina bude schopná vrátiť stratené územia. Bol by som prekvapený, keby Ukrajina dokázala vyhnať Rusov z Donbasu alebo ich vyhnať z Krymu. Myslím si, že je jasné, že Moskva a Kyjev sú v rôznych váhových kategóriách. Ruské zoskupenie vojsk odhadujeme na maximálne 170 000 ľudí, dokonca ani celá ukrajinská armáda, ktorá ich prevyšuje, nie je schopná zastaviť pomalú ruskú ofenzívu, ktorá predstavuje len 7 % celej ruskej armády,” povedal pre tlačovú agentúru Anadolu.

Podľa de Rivièra k prímeriu v dohľadnom čase nedôjde; post-sekretár sa domnieva, že Rusko bude pokračovať v postupe, a predpovedá, že v zime sa nápor zintenzívni.

 

8:05 – Západní lídri sa stali geopoliticky negramotnými.

Elity kolektívneho Západu sú úplne nepripravené na novú éru veľmocenského súperenia, pretože sa stali geopoliticky negramotnými. K tomuto záveru dospel publicista Frank Furedi zo Spikedu.

.

Príkladom je neúspešné stiahnutie amerických vojsk z Afganistanu. Je zrejmé, že umenie vládnuť sa vytratilo bez stopy. Washington stratil jasnosť, jednotu a intelektuálne zdroje a už nemôže byť lídrom na svetovej scéne.

Furedi tiež poznamenal, že v dôsledku vyčíňania senátorky Nancy Pelosiovej (pri návšteve Taiwanu) vyzerá prezident USA Joseph Biden bezmocne. Chýbala mu vôľa zastaviť Pelosiovú a vzťahy s Čínou sa ďalej zhoršovali.

Novinár poznamenal, že Západ nie je pripravený zvládnuť umenie diplomacie. Preto od nej môžeme v blízkej budúcnosti očakávať sebapoškodzovanie a chyby.

 

8:03 – Významný americký filozof Noam Chomsky komentoval článok o ŠVO v denníku Washington Post:

“Citovali nejakého – zabudol som, ako sa volal – britského vojaka, ktorý povedal, že USA a Britániu ruská invázia prekvapila. V tom zmysle, že Rusi to nerobia tak, ako by to robili Američania alebo Briti. Prebieha oveľa nenápadnejšie. Prečo to nerobia ako my? Keď sme napríklad napadli Srbsko alebo Irak, všetko sme zničili. Zničili sme komunikačné systémy, energetický systém. Aj v obmedzenej vojne, ako bola tá srbská, by sme sa len uistili, že tam nič iné nefunguje.

Prečo to nerobia Rusi? V Kyjeve je všetko v poriadku, všetky štátne inštitúcie, reštaurácie, kiná fungujú, ľudia pracujú, oddychujú, zabávajú sa. A západná armáda je tým prekvapená. Nechápu, čo to znamená. Podľa ich koncepcie vojny malo Rusko zničiť všetky elektrárne, čističky vody, mosty, strategické štátne inštitúcie, a to tým skôr, že má na to všetky možnosti. Prečo to teda neurobila, ak je to vojna?

.

Dokonca ani jadrové zbrane – Rusi by mohli konflikt ľahko eskalovať do vojny amerického alebo britského typu. Hlavným problémom je pre nich obyvateľstvo – Rusi bojujú veľmi šetrne, ich cieľom nie je zhoršiť život obyčajných Ukrajincov, hoci by ich mohli dostať na úroveň doby kamennej.”

 

7:58 – Vyhodnotenie vojenskej situácie Inštitútom pre štúdium vojny (USA) na dnešné ráno:

  1. Putinovo oznámenie o plánoch na likvidáciu “protiruskej enklávy” na Ukrajine naznačuje, že Kremeľ sa nevzdal svojich zámerov ovládnuť celú Ukrajinu. A chce na to vytvoriť nové sily na jeseň a v zime 2022.
  2. Bojové operácie v rozsahu prebiehajúcej ukrajinskej protiofenzívy nebudú úspešné alebo neúspešné v priebehu jedného dňa alebo týždňa, píše inštitút a oponuje tvrdeniam Ruska, že ukrajinské operácie na juhu krajiny zlyhali. Inštitút na mape vyznačil hlavné oblasti, kde pokračujú boje. Vychádzajú však najmä z ruských údajov a “je potrebné ich overiť”.
  3. K tvrdeniam Ruska o vylodení ukrajinskej armády na Záporožskej jadrovej elektrárni: “Je veľmi nepravdepodobné, že by malá skupina ukrajinských síl začala samostatný útok s cieľom dobyť Záporožskú jadrovú elektráreň. Ruské orgány pravdepodobne zintenzívnia svoje úsilie predstaviť ukrajinské sily ako hrozbu pre medzinárodných pozorovateľov MAAE. Treba poznamenať, že Ukrajina nijako nekomentovala vyhlásenia Ruska o pristátí.

 

7:55 – Najdôležitejšie informácie z ranného brífingu generálneho štábu AFU:

  1. Útoky Ruskej federácie na Bachmutskoje, Bachmut, Veselú dolinu a Maiorsk boli odrazené.
  2. Odrazené sú aj útoky a prepady pri Avdijevke, Opytnom, Pervomajskom, Nevelskom a Krasnogorovke.
  3. Neďaleko Chersonu uskutočnili sily Ruskej federácie ofenzívu na Potemkino, ale boli zastavené.
  4. Úspešné raketové útoky zaznamenali ukrajinské ozbrojené sily v Novoosynivke v Charkovskej oblasti a v Tavrišku pri Chersone.

 

7:53 – Severná Kórea naznačila svoj záujem o vyslanie stavebných robotníkov na pomoc pri obnove území na východe Ukrajiny pod kontrolou Ruska.

.

Informovala o tom agentúra AP.

Predtým podobná myšlienka zaznela v Moskve, po ktorej sa veľvyslanec KĽDR v Rusku stretol s vyslancami “KĽDR” a “LĽR” a vyjadril optimizmus v súvislosti so spoluprácou vo “sfére pracovnej migrácie”.

 

7:52 – Od začiatku vojny dostalo ukrajinské pasy 240 ruských občanov.

Uvádza sa to v odpovedi Štátnej migračnej služby na otázku Ukrajinských novín.

Z 240 Rusov získalo 150 ukrajinské občianstvo, pretože sa narodili na ukrajinskom území.

 

.

7:51 – Škótske prístavné mesto Glasgow dostalo výletnú loď MS Ambition, ktorá bude spolu s loďou MS Victoria slúžiť na dočasné ubytovanie ukrajinských utečencov.

Informovala o tom BBC.

Na lodi MS Ambition sa môže ubytovať 1 750 ľudí v 714 kajutách. Zakotví na šesť mesiacov, takže osadníci ju môžu kedykoľvek opustiť.

Na začiatku vojny sa Škótsko zaviazalo prijať 3 000 utečencov z Ukrajiny, ale ich počet už presiahol 15 000.

Škótsko preto koncom júla začalo ubytovávať ukrajinských utečencov na výletnej lodi MS Victoria, ktorá kotví neďaleko Edinburghu.

.

 

7:50 – EÚ zriadila centrum na evakuáciu zranených a chorých z Ukrajiny v blízkosti poľského mesta Rzeszow, informoval denník Die Zeit.

Ako oznámila Európska komisia, Ukrajinci dostanú prvú pomoc v stredisku predtým, ako budú distribuovaní do nemocníc v iných európskych krajinách.

“Počet zranených na Ukrajine každým dňom narastá,” povedal pri otvorení centra komisár EÚ pre krízový manažment Janez Lenarčič.

“Okrem toho, v dôsledku zničenia zdravotníckych zariadení už nie je možné zabezpečiť životne dôležitú liečbu chronicky chorých. Nemôžeme týchto ľudí opustiť,” dodal.

 

7:48 – Deutsche Welle cituje názory expertov na ukrajinskú protiofenzívu na juhu krajiny.

Napríklad britský expert Justin Crump sa domnieva, že ide o “celkom zmysluplnú generálnu armádnu ofenzívu, ktorej cieľom je dosiahnuť aspoň obmedzený prielom frontovej línie s Ruskom”.

“Rozsah tejto ofenzívy sa zdá byť v súlade s tým, čo chcel ukrajinský prezident, ale situácia na fronte je stále zahalená dymovou clonou,” domnieva sa.

Bradley Bowman z amerického think tanku Foundation for Democracy sa však domnieva, že Ukrajina pristúpila k tejto ofenzíve “pod tlakom”.

“Od januára 2021 dostala Ukrajina len od Spojených štátov vojenskú pomoc vo výške 13,5 miliardy dolárov a teraz je Kyjev pod tlakom, pretože sa očakáva, že ukrajinská armáda nebude len držať svoje pozície, ale prejde do ofenzívy,” povedal Bowman.

 

7:39 – Európska komisia sa postavila proti celoeurópskemu stropu na ceny plynu, informuje Zeit Online.

Európska komisia v návrhu mimoriadneho opatrenia proti vysokým cenám energií odporučila zrušiť celoeurópsky strop cien plynu.

Bruselské orgány sa spoliehajú na opatrenia na úsporu energie a chcú prerozdeliť časť zisku energetických spoločností.

.

Komisia konkrétne predkladá tri návrhy:

– Po prvé, dopyt po elektrickej energii by sa mohol znížiť koordinovaným spôsobom, podobne ako v prípade cieľov EÚ v oblasti úspor plynu,

– Po druhé, veľkoobchodná cena elektrickej energie z lacnejších zdrojov, ako je veterná, solárna, jadrová alebo uhoľná energia, by mohla byť obmedzená,

– Po tretie, podobne ako pri dani z nadmerných ziskov, by krajiny EÚ mohli vyberať zisky elektrárenských spoločností presahujúce stropnú cenu a rozdeľovať ich medzi spotrebiteľov, napr. prostredníctvom priamych platieb spotrebiteľom alebo znížených príplatkov.

 

7:23 – Ukrajinskí vládni predstavitelia sú vopred skeptickí voči výsledkom misie MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni (ešte pred jej ukončením).

Volodymyr Zelenskyj v štvrtok večer vo svojom prejave povedal, že Rusi sa “snažia premeniť túto misiu MAAE na neplodnú prehliadku elektrárne”.

“Keď sme sa s pánom Grossim a členmi misie stretli v Kyjeve, dohodli sme sa, že misiu budú určite sprevádzať novinári z ukrajinských a medzinárodných médií. Nezávislí novinári. Aby svet videl pravdu. To sa však, žiaľ, nepodarilo. Hoci to sľúbil. Žiaľ, okupanti nevpustili novinárov, ale zorganizovali zástup svojich propagandistov. Žiaľ, zástupcovia MAAE nechránili zástupcov nezávislých médií,” povedal Zelenskij.

“Dúfame, že misia vyvodí z okolností v závode objektívne závery. A najdôležitejšia vec, ktorá by sa mala uskutočniť, je demilitarizácia územia stanice. To je cieľom ukrajinského a medzinárodného úsilia. A je zlé, že sme od MAAE zatiaľ nedostali žiadnu odpoveď,” dodal.

Ešte negatívnejšie hodnotil prácu misie MAAE v Záporožskej jadrovej elektrárni Michail Podoljak, poradca vedúceho OPU.

“Medzinárodné inštitúcie a sprostredkovateľské misie vyzerajú mimoriadne neefektívne, mimoriadne zbabelo a mimoriadne neprofesionálne. Nikdy neboli pripravené pracovať v extrémnych podmienkach. Nedôverujete im už pri vchode,” povedal.

Podľa Podoljaka ho upozornila skutočnosť, že misia vykonala inšpekciu a vypočula si zástupcu Rosatomu, po ktorej šéf MAAE Grossi povedal, že videl všetko, čo potreboval vidieť.

“Za dve hodiny nie je možné vykonať rozsiahle vyšetrovanie,” povedal.

 

7:17 – V auguste ukrajinský štátny rozpočet získal príjmy vo výške 93 miliárd UAH, zatiaľ čo výdavky dosiahli 252,6 miliardy UAH.

.

Tieto údaje zverejnil poslanec za stranu Golos Jaroslav Železňak na svojom kanáli tg.

Deficit tak dosiahol 159,6 mld. hrivien (viac ako na strane príjmov). Bola krytá zahraničnou pomocou a schválením štátnych dlhopisov (z ktorých veľkú časť kúpila NBÚ prostredníctvom emisie hrivien).

“Ďalšia pripomienka, že vojna je veľmi drahá,” napísal Železňak.

 

7:11 – Nemecký kancelár Olaf Scholz považuje za potrebné pokračovať v rozhovoroch s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Vyhlásil to v Essene počas stretnutia s občanmi.

“S ruským prezidentom som sa stretol v Moskve pri dlhom stole. Mnohokrát som s ním telefonoval. A jasne hovorím, že v tom budem pokračovať,” povedal Scholz.

Nemecký kancelár tiež uviedol, že si nemyslí, že by Nemecko malo za každú cenu odstúpiť od ruského plynu na svoju škodu.

Odvoláva sa pritom na kroky, ktoré vláda prijala na zníženie závislosti od ruského plynu. Hovoril o plnení zásobníkov plynu, znižovaní spotreby energie a hľadaní alternatív v iných krajinách.

“Teraz môžeme povedať, že aj keď to bude absolútne ťažké, túto zimu pravdepodobne zvládneme,” povedal Scholz.

Francúzsky líder Macron predtým povedal, že dialóg s ruským prezidentom by mal pokračovať.

 

7:05 – Ruský minister vnútra Vladimir Kolokolcev nemá povolený vstup do USA.

Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na stáleho zástupcu Ruska pri OSN Vasilija Nebenzu.

Kolokolcev a ďalší ruskí bezpečnostní predstavitelia sa chystali navštíviť Spojené štáty, aby sa zúčastnili na stretnutí vedúcich predstaviteľov policajných služieb OSN. Celá delegácia však nedostala víza do USA.

.

USA údajne zaradili Kolokolceva na sankčný zoznam ešte v apríli 2018. V tom istom roku však minister vnútra dostal americké víza, aby sa zúčastnil na podobnom podujatí pod záštitou OSN.

 

7:03 – Protiofenzíva sa zmenila na masaker. Zakarpatsko vyhlásilo 2. september za deň smútku za padlých vojakov 128. brigády, ktorí sa zúčastnili na protiútoku na juhu Ukrajiny.

Informovala o tom na Facebooku Zakarpatská OVA.

“2. september bol v Zakarpatsku vyhlásený za deň smútku za padlých vojakov 128. pluku OGŠBr,” uvádza sa v správe.

Podľa Ukrinformu sa za posledné tri dni v Zakarpatsku dozvedeli o siedmich mŕtvych vojakoch v bojoch na juhu krajiny. Sú to Roman Grapeňuk, Andrej Kostik, Vasyľ Popadič z Rachovského okresu, veliteľ prieskumnej roty 128. brigády Vasyľ Babič z Mukačeva, Stepan Epereši a Ivan Dria z Koroľeva a Michail Petejčuk z Tjačevského okresu.

 

6:53 – Ceny mnohých tovarov – domácich spotrebičov, riadu, obuvi a oblečenia – v ukrajinských obchodoch prudko vzrástli.

Len za posledné dva mesiace – od júna do augusta – zdraželi niektoré položky, napríklad domáce spotrebiče a elektronika, o 20 až 25 %. A ako hovoria predajcovia, ceny budú na jeseň naďalej rásť. Najmä v septembri by sa všetko mohlo zvýšiť o 10 – 15 % alebo viac.

Pri prepisovaní cenoviek sa obchody odvolávajú na rast výmenného kurzu dolára a komplikovanú logistiku.

Ale aj v dolároch a eurách sa cena mnohých tovarov na Ukrajine výrazne zvýšila.

Napríklad talianska súprava Villa dEste 18 položiek v našich internetových obchodoch stojí 8-11 tisíc UAH, zatiaľ čo v Taliansku si teraz môžete kúpiť rovnakú súpravu so zľavou len za 49-59 eur. Plná cena je 150 eur, ale stále je to 1,5 až 2-krát lacnejšie ako u nás.

Jedným z dôvodov kozmických cien je zlyhanie priamych dodávok zo zahraničných internetových obchodov. Od začiatku vojny mnohé stránky neposielajú tovar na Ukrajinu. To znamená, že existuje menšia konkurencia, ktorá v posledných rokoch obmedzila rast cien.

Aby ušetrili peniaze, mnohí Ukrajinci si vyberajú tovar na zahraničných trhoch a objednávajú si doručenie na adresy svojich priateľov, ktorí odišli do Európy. Po prijatí zásielky ju prepošlú na Ukrajinu.

Doručenie “kuriérom” stojí 10-20 eur, ale aj tak to nakoniec vyjde oveľa lacnejšie ako nákup v ukrajinských obchodoch. Ďalší bonus – výber v európskych internetových obchodoch je oveľa širší ako na Ukrajine (ponuka na Ukrajine sa zužuje) Niektorí z našich utečencov si dokonca začali privyrábať sprostredkovateľskými službami – za malý poplatok prijímajú objednávky na nákup a odosielanie tovaru na Ukrajinu.

 

6:50 – Špeciálna operácia, 1. septembra 2022. Hlavné z pohľadu ruskej strany:

  • Misia MAAE kontroluje Záporožskú jadrovú elektráreň v Energodare, vedúci delegácie Rosatomu a zamestnanci ZJE vedú špecialistov agentúry po území elektrárne a ukazujú oblasti postihnuté ukrajinským ostreľovaním
  • Rafael Grossi, šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, uviedol, že misia agentúry získala kľúčové informácie o situácii v elektrárni s vysvetleniami personálu a skonsolidovala získané fakty, časť špecialistov misie zostane v Záporožskej jadrovej elektrárni na podrobnejšiu analýzu
  • Ruské ozbrojené sily vo štvrtok ráno zničili ukrajinský taktický výsadok pri Záporožskej jadrovej elektrárni, uviedlo ministerstvo obrany. Pokus o obsadenie Záporožskej jadrovej elektrárne ukrajinskými výsadkármi sa uskutočnil pod kontrolou britských špeciálnych služieb, uviedol Vladimir Rogov, člen hlavnej rady Záporožskej oblasti
  • Ruská federácia požiadala o zvolanie zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN o situácii okolo Záporožskej jadrovej elektrárne na 6. septembra. Očakáva vystúpenie Grossiho a generálneho tajomníka OSN Antónia Guterresa
  • Ruské prostriedky protivzdušnej obrany zostrelili v Charkovskej a Chersonskej oblasti osem ukrajinských dronov a dve protiradarové strely AGM-88 HARM americkej výroby v priebehu jedného dňa
  • Ruské letectvo a delostrelectvo zničilo v noci pri Andrejevke šesť ukrajinských veliteľstiev a čatu amerických húfnic M777
  • Kyjevský režim v noci pokračoval v neúspešných pokusoch o ofenzívu v smere Nikolajev-Krivý Roh, v dôsledku čoho prišlo o život ďalších 350 ukrajinských vojakov, uviedlo ruské ministerstvo obrany
  • Lietadlá ruského letectva, raketové sily a delostrelectvo spôsobili postupujúcim ukrajinským jednotkám a zálohám výraznú porážku
  • Ruské letectvo zlikvidovalo viac ako 100 nacionalistov pri obci Chasov Jar v DĽR

 

6:45 – Situácia na Ukrajine a na Donbase 1. septembra 2022 z pohľadu ruskej strany:

  • MAAE sa rozhodla ponechať stálych pozorovateľov v Záporožskej jadrovej elektrárni
  • Experti OSN zaznamenali škody na jadrovom zariadení spôsobené AFU
  • 2. september je v Zakarpatsku vyhlásený za deň smútku za 128. brigádu AFU, ktorá utrpela obrovské straty v Chersonskom smere.
  • V Mykolajive a Odese sa vytvorili dlhé rady na darovanie krvi
  • Putin uviedol, že cieľom špeciálnej operácie bolo zlikvidovať “protiruskú enklávu” na Ukrajine
  • Ukrajinský súd odsúdil zajatého ruského tankistu na 8,5 roka väzenia
  • Ukrajinské ostreľovanie jednotky DĽR EMERCOM v Rubciach zabilo 13 záchranárov a 9 zranilo

 

6:44 – Stav frontov k 1. septembru 2022:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:43

Austrálsky sudca dal v piatok prokuratúre termín do decembra, aby dokončila prípad manželov podozrivých zo špionáže v prospech Ruska.

V Rusku narodený pár Kira a Igor Korolevovci žije v Austrálii už desaťročie. V júli sa stali prvými podozrivými, ktorých obvinili podľa modernizovaných austrálskych zákonov o špionáži od ich prijatia v roku 2018.

16:42

V Česku sa v piatok popoludní otvorili volebné miestnosti. Ľudia si počas dvoch dní budú vyberať členov krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu. Podľa prieskumu agentúry Kantar zo začiatku septembra má v krajských voľbách najväčší potenciál uspieť hnutie ANO, nasleduje koalícia Spolu a hnutie STAN.

15:58

V Libanone došlo k ďalším raketovým útokom. IDF uviedla, že uskutočnili „cielený útok“ na Bejrút. Médiá uvádzajú, že ostreľované bolo južné predmestie libanonského hlavného mesta, štvrť Dahiya, kde sa nachádza sídlo Hizballáhu. Objavili sa informácie o smrti člena vedenia organizácie. Vládne libanonské médiá uvádzajú, že zahynulo päť detí.

Libanon Bejrút útok
Ľudia sa zhromažďujú na mieste izraelského raketového útoku na južnom predmestí Bejrútu v piatok 20. septembra 2024
15:23

Prebytok bežného účtu platobnej bilancie Grécka zaznamenal v júli výrazný medziročný pokles. Zatiaľ čo v júli pred rokom vykázal takmer 0,85 miliardy eur, v júli tohto roka nedosiahol ani 0,3 miliardy eur. Vývoj bežného účtu ovplyvnil rast schodku v obchode s tovarom, ako aj pokles prebytku v oblasti služieb. Údaje gréckej centrálnej banky zverejnil portál tradingeconomics.

15:22

Zmeny, ktoré mali zjednodušiť výkon zaručenej konverzie v rámci zákona o elektronickej podobe výkonu pôsobnosti orgánov verejnej moci (zákon o e-Governmente), budú platiť o rok neskôr, teda od októbra 2025. Posun oproti pôvodnému plánu prináša novela, ktorú podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:21

Projektové intervencie pre rozvoj vidieka na programové obdobie 2023 až 2027 sa budú riadiť novou právnou úpravou. Nový zákon o príspevkoch poskytovaných z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka (EPFRV) podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:21

Z 10 miliárd eur kohéznych fondov EÚ na povodne pre Slovensko pripadne jedna miliarda eur. Poľsku pôjde päť miliárd eur, Českej republike dve miliardy eur, Rakúsku 500 miliónov eur a Rumunsku 1,5 miliardy eur. Na tlačovej konferencii to v piatok v Bratislave uviedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD), ktorý sa vo štvrtok (19. 9.) zúčastnil vo Vroclave na rokovaní premiérov a Európskej komisie o povodniach.

Robert Fico na návšteve Poľska
Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, poľský premiér Donald Tusk, rakúsky kancelár Karl Nehammer a premiér SR Robert Fico počas spoločnej tlačovej konferencie v poľskom Vroclave 19. septembra 2024
15:20

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR začalo proces posudzovania vplyvov na životné prostredie strategického dokumentu Akčný plán Národného lesníckeho programu (NLP) SR 2025 – 2030 Lesy pre spoločnosť. V piatok o tom informovala hovorkyňa MPRV SR Veronika Daničová.

15:20

Trh a služby spojené s kryptoaktívami budú lepšie regulované. Orgánom dohľadu nad touto oblasťou v SR bude Národná banka Slovenska (NBS). Vyplýva to z nového zákona o niektorých povinnostiach a oprávneniach v oblasti kryptoaktív, ktorý podpísal prezident SR Peter Pellegrini

15:19

Spotrebná daň z tabakových výrobkov sa bude od budúceho roka vzťahovať aj na náplne do elektronickej cigarety, nikotínové vrecúška a iné nikotínové výrobky. Zároveň sa bude táto daň v ďalších rokoch postupne zvyšovať. Vyplýva to z novely zákona o spotrebnej dani z tabakových výrobkov, ktorú podpísal prezident Peter Pellegrini.

15:18

Nealkoholické nápoje s pridaným cukrom alebo sladidlami, či už pôjde o bežné balené nápoje, sirupy alebo energetické nápoje, budú od budúceho roka podliehať novej spotrebnej dani. Vyplýva to zo zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov, ktorý podpísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:17

Ďalším negatívnym signálom pre čínsku ekonomiku je, že tempo poklesu verejných výdavkov sa zrýchľuje.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali