Tlaková vlna z krymského mosta sa ešte iba dá do pohybu: Ako môže Rusko reagovať na sabotáž a čo povedal Putin

❚❚

Bratislava 9. októbra 2022 (HSP/Kp/Foto:TASR/AP)

 

Sabotáž nad Kerčským prielivom v sobotu ráno vyvolala množstvo otázok, na ktoré KP.RU odpovedá

požiar na Krymskom moste
Na snímke vrtuľník hasí požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022

V sobotu skoro ráno došlo k výbuchu pri vstupe na Krymský most zo strany Taman. Pritom sa vznietili vagóny železničného vlaku, ktorý išiel súbežne s výbuchom. Zničených bolo niekoľko desiatok metrov vozovky. Skúmame situáciu, zvažujeme následky a vyvodzujeme závery.

.

 

ČO SA STALO

V sobotu 8. októbra o 6:05 miestneho času (rovnaký čas ako v Moskve) došlo k silnému výbuchu (zaznamenanému aj z vesmíru) na cestnom úseku Krymského mosta zo strany Krasnodaru, medzi ostrovom Tuzla a mostným oblúkom. Videokamery áut idúcich za ním zaznamenali, ako sa z nákladného auta v ľavom jazdnom pruhu valí dym, ako ho vpravo predbieha auto svetlej farby a ako za nákladným autom ide tmavé SUV, ktoré brzdí. Mostné rozpätia sa zrútia.

.

Vlak idúci po železničnej trati okamžite zachvátili plamene. Vďaka rýchlemu zásahu ministerstva pre mimoriadne situácie zhorelo len 7 z 59 palivových nádrží. Na likvidácii mimoriadnej udalosti a jej následkov sa podieľalo takmer 200 pracovníkov ministerstva a približne 40 kusov hasičskej a záchrannej techniky vrátane dvoch hasičských vlakov. Plamene sa podarilo rýchlo lokalizovať.

Podľa predbežných údajov vyšetrovacej komisie zahynul vodič vybuchnutého nákladného auta a dve osoby z predbiehajúceho osobného auta.

Sila výbuchu sa pohybovala od niekoľkých stoviek kilogramov až po tonu ekvivalentu TNT.

 

KTO TO ODPÁLIL

Poradca ukrajinskej prezidentskej kancelárie Mychajlo Podoljak fakticky priznal účasť Ukrajiny na bombardovaní krymského mosta. Na sociálnych sieťach napísal: “Krym, most, začiatok. Všetko nezákonné musí byť zničené, všetko ukradnuté musí byť vrátené Ukrajine, všetko okupované Ruskom musí byť zničené.”

.

Estónsky minister zahraničných vecí Urmas Reinsalu privítal bombardovanie Krymského mosta a zablahoželal ukrajinským špeciálnym jednotkám.

O zapojení ukrajinských špeciálnych služieb do tejto “mimoriadnej udalosti” informujú aj seriózne západné médiá. Na pokyn šéfa ruského Vyšetrovacieho výboru Alexandra Bastrykina priletel na miesto činu tím vyšetrovateľov a kriminalistov IC a začal sa trestný prípad.

 

AKÉ SÚ ŠKODY

Výbuch železnicu nepoškodil. Vlaky do Ruska a z Ruska boli obnovené v priebehu prvého dňa po incidente (8 vlakov prešlo po moste do nedele 14.00 h a prepravilo približne 6 tisíc cestujúcich).

Zničené boli minimálne dva úseky automobilového mosta jedného smeru – na zvyšných sa v sobotu okolo 16.00 h začala organizovaná obojsmerná premávka osobných a nákladných vozidiel do 3,5 tony.

.

Ťažšie nákladné vozidlá sa už v prvých hodinách začali prepravovať trajektmi z prístavu Kavkaz do Kerču a späť – táto dopravná tepna je pre vodičov bezplatná.

Všeruský zväz poisťovateľov predbežne vyčíslil škody spôsobené nehodou na Krymskom moste v rozsahu od 200 do 500 miliónov rubľov.

 

PREČO MOST RELATÍVNE DOBRE PREŽIL VÝBUCH

Bezpečnostná rezerva krymského mosta je veľmi vysoká – jeho podpery musia vydržať zemetrasenie (alebo jav, ktorý môže byť vyvolaný podvodným výbuchom) o sile 9 stupňov. Oceľová výstuž a cementové zmesi použité pri stavbe tejto jedinečnej konštrukcie naznačujú, že je vysoko odolná voči seizmickým otrasom a nárazom.

Projekt krymského mosta podľa odborníkov predpokladal inštaláciu dvoch samostatných vozoviek vedľa seba ukotvených na jednej konštrukcii pozostávajúcej z 12tich pilónov, ale tiež nezávisle na sebe. V prípade, že sa jedna vozovka roztrhne, druhá vozovka zostane z hľadiska pevnostných prvkov neporušená. Jednoliaty monolit držiaci vozovku by zrejme dokázal zlikvidovať iba jadrový výbuch, ale dva krehkejšie pruhy vozovky sú na sebe nezávislé. A premávka na tej, ktorá nebola priamo zasiahnutá sa pomerne rýchlo obnovila.

požiar na Krymskom moste
Na snímke vrtuľníky hasia požiar na Krymskom moste spájajúcom ruskú pevninu a Krymský polostrov nad Kerčským prielivom v Kerči v sobotu 8. októbra 2022

To znamená, že pri takýchto výbuchoch môže dôjsť k zrúteniu vozovky, ale podpery budú stále držať. Most bude môcť byť rýchlo opravený.

 

KTO STRÁŽIL A KTO BUDE STRÁŽIŤ MOST

“Vonkajšiu” ochranu mosta pred možnými útokmi z vonku vykonávajú jednotky ministerstva obrany – jednotky protivzdušnej obrany, námorníctvo, ako aj ďalšie štruktúry.

“Vnútornú” bezpečnosť, t. j. kontrolu a v prípade potreby aj prehliadku vozidiel vchádzajúcich na most z kubánskej aj krymskej strany, vykonávali zamestnanci “Oddelenia rezortnej bezpečnosti Ministerstva dopravy Ruska”. Majú na starosti stacionárne kontrolno-rádiotechnické komplexy ST-6035. Tento komplex je vybavený zariadeniami, ktoré dokážu odhaliť stopy drog, výbušnín a chemikálií aj niekoľko mesiacov po poslednom kontakte s nimi. Možnosti komplexu umožňujú zistiť hustotu kovu, jeho infračervené spektrum a množstvo ďalších parametrov.

Podľa Olega Ponomareva, riaditeľa Kerčskej pobočky Rezortného bezpečnostného riaditeľstva Ministerstva dopravy Ruskej federácie, ktorý pre RT uviedol, že “poplašné, servisné a informačné oznámenia sa zbierajú, spracúvajú a prenášajú z dopravných bezpečnostných systémov stráženého objektu nepretržite, čo umožňuje prijímať informácie o výskyte poplašných udalostí v automatickom režime.

.

Prečo je pri tom všetkom možný výbuch? Už teraz sa hovorí o “ľudskom faktore”. O možnej nepozornosti osôb v službe v čase nehody. Vyvodenie záverov je však úlohou vyšetrovania.

Teraz na pokyn prezidenta prevezme kontrolu nad bezpečnosťou mosta Federálna bezpečnostná služba.

 

AKO BUDE OVPLYVNENÉ ZÁSOBOVANIE KRYMU A VOJSK

Vzhľadom na to, že železničná doprava na moste bola takmer úplne obnovená už v prvý deň po mimoriadnej udalosti a cestná doprava bola obnovená čiastočne a cez zostávajúcu nepoškodenú časť mosta a trajekty, nedošlo k vážnejšiemu ovplyvneniu zásobovania polostrova, ani dodávok paliva, munície a posíl pre vojská, ktoré prechádzali severnou časťou Krymu. Obmedzenia dodávok pohonných hmôt pre krymských motoristov a návštevníkov polostrova, ako aj základných produktov v tomto subjekte Ruskej federácie, ktoré sa očakávali v prvých hodinách, nakoniec neboli zavedené.

 

.
PUTINOVA REAKCIA

Putin sa stretol so šéfom Vyšetrovacieho výboru. Úradník uviedol, že krymský most vyhodili do vzduchu ukrajinské špeciálne služby.

“Ide o teroristický čin, ktorý pripravili ukrajinské špeciálne služby, a jeho cieľom bolo zničiť dôležitý infraštruktúrny objekt Ruskej federácie,” povedal ruskému prezidentovi.

Uviedol tiež, že na jej príprave sa podieľali ruskí občania, ako aj občania iných štátov.

“Autormi, páchateľmi a objednávateľmi bombového útoku na Krymský most boli ukrajinské špeciálne služby,” zhrnul rozhovor sám Putin.

Ruský prezident uviedol, že ide o “teroristický čin zameraný na zničenie kritickej civilnej infraštruktúry Ruska”.

.

Ide o prvé oficiálne obvinenie Ukrajiny zo strany Ruska z podkopania mosta a z “teroristického útoku”.

 

AKO BY MOHLO RUSKO REAGOVAŤ NA BOMBARDOVANIE

– Moskva prijme rázne opatrenia v reakcii na pokus o podkopanie Krymského mosta. V tejto veci sa však netreba ponáhľať. Je dôležité vypočítať každý detail. Najvyšší vrchný veliteľ prijme príslušné rozhodnutia…,” napísal na svojom kanáli Telegram generálporučík Andrej Gurulyov, člen Výboru pre obranu Štátnej dumy.

Krymský senátor a člen výboru pre medzinárodné záležitosti Sergej Cekov povedal, že cez Chersonskú a Záporožskú oblasť vedie koridor na Krym, most bude čoskoro obnovený a reakcia našej krajiny na takýto krok by mala byť adekvátna.

– Reakcia ukrajinských orgánov na výbuch a požiar na krymskom moste, ktorý sa považuje za objekt civilnej infraštruktúry, svedčí o ich “teroristickej povahe”. – Napísala to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová na svojom kanáli Telegram.

Budú podniknuté odvetné údery proti kritickej infraštruktúre Ukrajiny? To sa nedá vylúčiť.

Aké objekty by to mohli byť? Vojenskí experti hovoria predovšetkým o niekoľkých železničných staniciach na ukrajinsko-poľskej hranici, cez ktoré prechádzajú vlaky so západnými zbraňami. Niekoľko mostov v Kyjevskej, Dnepropetrovskej a Odeskej oblasti. A tiež o elektrárňach, ktoré zásobujú viaceré mestá, v ktorých sa rekonštruuje vojenská technika.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:31

Francúzsky prezident Emmanuel Macron požiadal nového iránskeho prezidenta Masúda Pezeškijána, aby využil svoj vplyv na zmiernenie napätia v Libanone, kde Izrael útočí na militantné hnutie Hizballáh podporované Teheránom.

09:27

Americký exprezident Donald Trump vyhlásil, že Irán predstavuje “veľké ohrozenie pre jeho život.” Reagoval tak na správu amerických tajných služieb, ktoré ho informovali o hrozbe atentátu na jeho osobu zo strany Iránu. Cieľom Teheránu údajne je prostredníctvom atentátu destabilizovať USA a zasiať chaos v krajine. 

Trump: USA musia vystúpiť z vojny na Ukrajine
Na snímke nominant republikánov na amerického prezidenta a bývalý americký prezident Donald Trump
09:26

Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange, ktorého v júni prepustili z väznice v Británii, plánuje prelomiť svoje mlčanie. Podľa jeho organizácie v októbri osobne vystúpi na pôde Rady Európy v Štrasburgu.

09:25

Rusko zaútočilo na Ukrajinu 32 iránskymi bezpilotnými lietadlami Šáhid. Ukrajinské letectvo v aplikácii Telegram uviedlo, že protivzdušná obrana zostrelila 28 z nich a zlikvidovala takisto štyri rakety Ch-59/69.

09:23

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I prisľúbil Iránu podporu pri zaisťovaní jeho bezpečnosti pred “vonkajšími silami”. Svoj prísľub vyjadril počas schôdzky s novým iránskym prezidentom Masúdom Pezeškijánom v New Yorku.

09:21

Rusko rokuje s jemenskými húsíami prostredníctvom Iránu o prevode protilodných rakiet dlhého doletu P-800 Onyx, uvádza agentúra Reuters s odvolaním sa na svoje zdroje.

Zatiaľ nebolo prijaté žiadne rozhodnutie o transfere, pričom v najbližších týždňoch sú naplánované nové stretnutia v Teheráne.

Húsiovia útočia na západné obchodné a vojenské lode v Červenom mori.

08:59

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu opäť odložil svoj odchod do USA, kde má predniesť prejav na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.

08:58

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír informoval, že pre tropickú cyklónu Helene odložil plánovaný štart deviateho letu kozmickej lode Crew Dragon od spoločnosti SpaceX na sobotu 28. septembra, píše TASR podľa agentúry Reuters.

08:55

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh sa prihlásilo k zodpovednosti za raketový útok na strednú časť Izraela, ku ktorému došlo v stredu ráno. Dodal, že balistickou raketou Kádir 1 cielil na veliteľstvo izraelskej rozviedky Mosad neďaleko Tel Avivu.

08:53

Španielsko oznámilo, že jeho predstavitelia budú bojkotovať inauguráciu nadchádzajúcej mexickej prezidentky Claudie Sheinbaumovej. Dôvodom je, že na ňu nepozvali španielskeho kráľa Filipa VI. Slávnostné uvedenie Sheinbaumovej do úradu sa uskutoční na budúci utorok.

Španielsko bude bojkotovať inauguráciu novej mexickej prezidentky
Na snímke mexický prezident Andrés Manuel López Obrador a starostka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová
08:50

 Vláda Spojených štátov amerických schválila možný predaj protilietadlových striel Stinger Egyptu za 740 miliónov dolárov. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vystavené bábky počas novinárskeho dňa pri príležitosti otvorenia zrekonštruovaného Bratislavského bábkového divadla v Bratislave 24. septembra 2024

Autor: TASR - Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali