Tlač peňazí je sakramentsky zlá, inflácia sa pomaly a iste prebúdza, straší Šichtařová

Tlač peňazí je sakramentsky zlá, inflácia sa pomaly a iste prebúdza, straší Šichtařová

Bratislava 4. marca 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook, Pixabay)

 

Ako súčasná politika svetových centrálnych bánk vedie k mierovej inflácii? Vo svojom pravidelnom blogu na portáli iDNES to vysvetľuje česká ekonómka Markéta Šichtařová. Poukazuje, že ide o trend, ktorý nie je tak výrazný ako menová inflácia, ale inflácia cien cenných papierov či realít 

Markéta Šichtařová
Na snímke Markéta Šichtařová

Šichtařová varuje, že najznepokojúcejšia vec je, že štátne inštitúcie ignorujú tento druh inflácie a v ich štatistikách nefigurujú. Ako sa tento trend v súčasnosti prejavuje v ekonomike? Jedným z jeho príznakov je rast cien.

Reklama

“Samotné firmy a spotrebitelia očakávajú naopak rast cien. Minulý týždeň zverejnili správu, že očakávania spotrebiteľskej inflácie v eurozóne vo februári podľa Európskej komisie rastú z 15,4 bodu za január na 15,7 bodu, “píše Šichtařová.

Ekonómka ďalej odhaľuje druhý príznak, ktorý je vidieť aj v praktickom obchodnom živote okolo seba.

Reklama

“Stále častejšie sa v obchodných zmluvách aj v našich končinách objavuje niečo, na čo sa v uplynulých rokoch už zabudlo, totiž takzvané inflačné doložky,” uviedla s tým, že mnoho ľudí z praxe mladších ako tridsať rokov už dnes dokonca ani nevie, čo to inflačné doložky sú, takmer automatické v 90. rokoch, vlastne boli.

Ďalej ekonómka cituje hlavného ekonóma Európskej centrálnej banky (ECB) Philipa Laneho, ktorý sa tiež vyjadril k neutešenému trendu a prehovoril o cenách štátnych dlhopisov.

“ECB pozorne sleduje nárast nominálnych výnosov dlhodobých dlhopisov, primárne sa ale sústreďuje na dva ukazovatele: Krivku bezrizikovej výnosovej miery v eurozóne a výnosovú krivku štátnych dlhopisov s prevážaním podľa HDP,” povedal.

V texte Šichtařová vysvetľuje, že to znamená, že ECB pustí do obehu nové peniaze a robí to okrem iného tak, že od komerčných bánk vykupuje najmä štátne dlhopisy európskych krajín.

“Za ne platí novými eurami, ktoré naskakujú do bilancie týchto komerčných bánk. Dochádza tak v podstate k čiastočnej monetizácii štátnych európskych dlhov, “pokračuje.

Reklama

Poznamenala, že do začiatku milénia to bolo úplné tabu, ale dnes sa to deje zámerne a plánovane a doteraz sa ECB daril jej zámer, “udržiavať umelým dopytom falošné ceny štátnych dlhopisov zadlžených krajín vysoko, čiže ich výnosy nízko. Čiže zadlžené štáty mohli platiť zo svojho dlhu len nízke úroky”.

 

V poslednej dobe sa ale situácia zmenila   

V poslednej dobe sa ale situácia zmenila: teraz sa ECB jej zámer už dariť prestáva a krajiny s nadmerným zadlžením majú zatiaľ len malý problém s financovaním svojich obrích dlhov.

eura euro znak európska centrálna banka ecb
Ilustračné foto

“ECB sa to snaží prostredníctvom výrokov svojho hlavného ekonóma bagatelizovať tvrdením, že to jej môže byť jedno, pretože na skutočných úrokoch vlastne vôbec nezáleží, záleží na, fiktívnych bezrizikových úrokoch, alebo na takých a makových úrokoch. Skrátka vždy to nejako zamotajú, aby sme si našli ukazovateľ, ktorý opticky vyzerá pekne, a tým sa pochválime,” opísala.

Schéma ale podľa Šichtařovej prestáva fungovať, pretože ECB vydáva do obehu stále viac peňazí a ovplyvňuje už nielen ceny akcií.

Reklama

“Tento pyramídový systém je stále ťažšie udržať v chode a peniaze začínajú presakovať aj inam ako len do cien cenných papierov. Ako som už povedala, ide pritom o globálnejší jav,” vyhlásila.

Na konci príspevku zdôraznila, že zatiaľ nejde o žiadne okamžité nebezpečenstvo, skôr ide o obrat trendu, ale to je dôležité mať na pamäti pre ďalšie roky.

“Bývanie teda bude stále nedostupnejšie. Cenné papiere stále prehriatejšie. A pomaličky sa to časom začne prejavovať aj v tovare a službách. A problém to bude najmä v krajinách, kde vyššia inflácia bude sprevádzaná hospodárskym poklesom,” poznamenala ekonómka.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký súd v stredu zrušil zatykač na Christiana Bruecknera, hlavného podozrivého v prípade zmiznutia britského batoľaťa Madeleine McCannovej. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP a AFP.

Štátny súd v Braunschweigu uviedol, že zrušil zatykač v jednom z prípadov, ktoré sú vedené voči Bruecknerovi, pretože v súčasnosti neexistuje žiadne bezprostredné podozrenie. Rozhodnutie by podľa jeho právnika mohlo byť signálom, že Brueckera oslobodia v prebiehajúcom súdnom procese. Konečný verdikt vyhlási súd až v októbri.

20:18

Talianske úrady zadržali záchrannú loď loď MV Louise Michel pre účasť na záchrane 37 osôb v Stredozemnom mori. Dôvodom je nerešpektovanie úradných príkazov.

20:18

Dánske úrady v stredu obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Právnik podozrivého 39-ročného muža Henrik Karl Nielsen uviedol, že jeho klient si nepamätá, čo presne sa stalo a na súde neprizná vinu. Večer 7. júna na námestí v Kodani pristúpil k dánskej premiérke a udrel ju do hornej časti ruky. Frederiksenová utrpela menšie poranenie v oblasti šije. Podľa dánskych médií bol muž v čase incidentu pravdepodobne pod vplyvom drog a opitý.

Mette Frederiksenová
Na archívnej snímke z 27. júna 2024 dánska premiérka Mette Frederiksenová prichádza na summit EÚ v Bruseli. Dánske úrady v stredu 3. júla 2024 obvinili Poliaka z júnového útoku na premiérku Mette Frederiksenovú, oznámil jeho právnik
19:19

Príjmy Ruska z predaja ropy a zemného plynu sa v prvom polroku 2024 v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšili o 41 % na 5,698 bilióna rubľov (65,12 miliardy USD, 60,7 miliardy eur). Na vývoj pozitívne vplývali rastúce ceny ropy a slabší rubeľ.

19:18

Stredopravicová politická skupina Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) z Európskeho parlamentu (EP) v stredu v Bruseli dokončila dotváranie svojich vedúcich štruktúr a zloženia. Informuje o tom spravodajca TASR.

19:17

Ukrajinský minister zahraničných vecí v stredu rokoval so svojím izraelským náprotivkom Jizraelom Kacom o regionálnych a globálnych hrozbách zo strany Ruska, Iránu a KĽDR. S americkým ministrom zahraničných vecí Antonym Blinkenom hovorili o posilnení ukrajinskej protivzdušnej obrany. TASR informuje podľa Kulebovho vyjadrenia na sociálnej sieti X.

19:16

Lídri hlavných britských politických strán aj deň pred parlamentnými voľbami pokračovali v kampani v tzv. kampaňových autobusoch jazdili po volebných obvodoch v krajine. TASR informuje podľa stanice BBC.

Británia Voľby
Tabuľka s nápisom volebná miestnosť v Londýne v stredu 3. júla 2024
18:42

Ruský prezident Vladimir Putin a čínska hlava štátu Si Ťin-pching dali štátnym spoločnostiam pokyn, aby sa “čo najskôr” dohodli na podmienkach dodávok plynu prostredníctvom plynovodu Sila Sibíri 2. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

18:36

Bulharský parlament neschválil v stredu vznik menšinovej vlády navrhnutej stredopravou stranou Občania za európsky rozvoj Bulharska (GERB). Krajinu to zrejme priblížilo k ďalším predčasným voľbám a v takom prípade by to boli už siedme od apríla 2021. TASR o tom informuje podľa agentúry AP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali