Tisíce fínskych nájomníkov prišli o svoje domovy: „Situácia je naozaj hrozná“

❚❚

Helsinki 13. októbra 2024 (HSP/Is.fi/Foto:Pexels)

 

Agentúra pre dôchodkové a sociálne zabezpečenie Kela odporúča Fínom, aby sa presťahovali do lacnejšieho bývania, píše fínsky Ilta-Sanomat. Počet vysťahovaní nájomníkov kvôli dlhom sa za posledný rok výrazne zvýšil. V dôsledku hospodárskej krízy ľudia nie sú schopní platiť nájomné a hrozí im, že sa stanú bezdomovcami

Ilustračné foto

Tento rok boli nájomníci vo Fínsku vysťahovaní z nájomných bytov oveľa častejšie ako vlani. Podľa úradu pre vymáhanie pohľadávok bolo do konca augusta v celom Fínsku vysťahovaných takmer 3 600 nájomníkov.

.

Počet vysťahovaných nájomníkov sa za rok zvýšil o 15 percent. Pred rokom to bolo takmer o 480 menej.

„Risknem vysloviť predpoveď, že počet vysťahovaní sa nezníži,“ hovorí zástupca guvernéra Jarmo Kivistö z úradu pre vymáhanie pohľadávok.

.

Situácia je najhoršia vo veľkých mestách. V januári až auguste bolo v Helsinkách a Espoo najmenej o štvrtinu viac prípadov vysťahovania ako v rovnakom období pred rokom.

Najviac obyvateľov, 556, bolo vysťahovaných v Helsinkách. Helsinský mestský bytový podnik Heka, ktorý je najväčším prenajímateľom vo Fínsku, má celkovo približne 54 000 bytov na prenájom v rôznych častiach mesta.

Generálna poradkyňa spoločnosti Heka Sanna Auressalmiová uviedla, že do konca septembra spoločnosť vysťahovala 158 nájomníkov z dôvodu dlžného nájomného. Za celý minulý rok došlo k 122 vysťahovaniam zákazníkov spoločnosti Heka.

Štatistiky úradu pre vymáhanie pohľadávok nezahŕňajú len prípady straty bývania z dôvodu dlhov na nájomnom. Podľa Jarmo Kivistöa však väčšina vysťahovaní je z tohto dôvodu.

„Pracujúci ľudia s nízkymi príjmami sú v takýchto štatistikách novou skupinou,“ poznamenáva Auresalmi.

.

Ide o ľudí, ktorí pracujú, ale napriek tomu nemajú dostatok peňazí na nájomné bývanie.

Jarmo Kivistö hovorí, že niektorí nájomníci majú problémy so spravovaním svojich financií. Nemôžu využiť prípadné dotácie na nájomné a niektorí už boli v minulosti vysťahovaní. Dôvodom ťažkej situácie môže byť napríklad nezamestnanosť, rozvod alebo choroba.

Dôvodom nárastu počtu vysťahovaní je predovšetkým slabý vývoj hospodárstva krajiny a situácia v oblasti zamestnanosti, ako aj rastúce spotrebiteľské ceny. Priemerná výška nájomného sa veľmi nezvýšila a vo všeobecnosti situácia závisí od prenajímateľa.

Bytový podnik Heka pokrýva všetky svoje náklady z nájomného. Nájomné za byty spoločnosti Heka sa v tomto roku v porovnaní s minulým rokom zvýšilo v priemere o 8,4 %. Spoločnosť zdôvodnila zvýšenie nájomného rastúcimi nákladmi a splátkami úverov.

Rozhodnutie vlády premiéra Petteriho Orpa znížiť sociálne dotácie má vplyv aj na nájomníkov s nízkymi príjmami. Sanna Auresalmi poznamenáva, že jarné reformy budú mať vplyv z dlhodobého hľadiska.

.

„Hlavné účinky sa pravdepodobne prejavia ešte na jeseň,“ predpovedá.

Strata domova je veľkou osobnou tragédiou. Kivistö dúfa, že ľudia začnú preberať zodpovednosť za svoj osud a nebudú čakať, kým sa vo dverách objaví exekútor.

Sanna Auressalmiová ľutuje, že mnohí ľudia sa neodvážia kontaktovať svojich majiteľov bytov a povedať im o svojich ťažkostiach. Podľa jej názoru je v takýchto veciach lepšie konať včas, ako keď je už neskoro. Koniec koncov, niekoľkomesačné dlhy na nájomnom jednoznačne zhoršujú situáciu.

„Jedným z našich hlavných cieľov je zabrániť čo najväčšiemu počtu vysťahovaní. Strata domova je tou poslednou možnosťou,“ zdôvodnil Auresalmi.

O platobných podmienkach je možné diskutovať s prenajímateľom. Sociálna dôchodková agentúra Kela vyzvala svojich klientov, aby sa presťahovali do menších bytov. Heka môže svojim klientom pomôcť nájsť lacnejší byt, ak sa včas zorientujú.

Vysťahovanie sa registruje na úrade pre vymáhanie pohľadávok, čo vysťahovanému sťažuje získanie nového nájomného bytu.

Život vo Fínsku je založený na tom, že každý si nájde vlastné bývanie a platí zaň. Kivistö hovorí, že prípadné dávky v nezamestnanosti alebo príspevky na bývanie by mali ísť na zaplatenie nájomného. Tvrdí, že ak nájomníkovi hrozí, že príde o byt, môže zvážiť aj presťahovanie do lacnejšieho bytu. Kivistö uznáva, že s týmito situáciami sú spojené rôzne problémy.

Ak osobe hrozí bezdomovectvo, môže využiť „krízové bývanie“, ktoré platí vláda.

„Vysťahovanie je nákladné nielen pre osobu, ktorá príde o svoj domov, ale aj pre prenajímateľa a celú spoločnosť,“ zdôvodňuje Auresalmi.

Optimálne by bolo, keby si každý mohol zabezpečiť bývanie vlastnou prácou. Vláda sa snaží vytvárať nové pracovné miesta, ale zatiaľ sú výsledky skôr skromné.

.

„Ak sa vo Fínsku a iných krajinách nezačne hospodársky rast, stane sa to novou realitou,“ hodnotí situáciu Kivistö.
Počet vysťahovaní vo Fínsku sa od roku 2001 zvyšuje. Za celý minulý rok sa uskutočnilo 4 900 vysťahovaní, čo je o 13 % viac ako rok predtým.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:45

Slovenská reprezentantka v karate Nina Kvasnicová získala bronzovú medailu na juniorských MS v kumite nad 55 kg. V nedeľnom zápase v talianskych Benátkach zvíťazila nad Bellou Samaševovou z Kazachstanu 4:1.

13:38

Irán odsúdil nové sankcie, ktoré plánuje zaviesť Európska únia v reakcii na údajnú dodávku iránskych balistických rakiet do Ruska. V nedeľu to na sociálnej sieti X uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters a príspevkov na X.

Iránsky minister zahraničných vecí priletel do Bejrútu
Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí
13:19

Ceny ropy v piatok (11. 10.), posledný deň tohto obchodného týždňa, klesli. Ale za celý týždeň vzrástli, už druhýkrát po sebe, pretože investori zvažovali faktory, ako sú možné prerušenie dodávok z Blízkeho východu a vplyv hurikánu Milton na dopyt po palivách na Floride. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

13:18

Najmenej 23 ľudí zahynulo a desiatky ďalších utrpelo zranenia pri nálete sudánskej armády na trhovisko v hlavnom meste Chartúm, uviedla v nedeľu sudánska sieť dobrovoľných záchranárov. TASR informuje podľa agentúry AFP.

13:17

Libanonský Červený kríž v nedeľu uviedol, že pri izraelských leteckých útokoch sa v južnej časti Libanonu zranilo viacero jeho pracovníkov. TASR informuje podľa agentúry DPA a príspevkov na sociálnej sieti X.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) bolo v Libanone od začiatku vojenskej eskalácie medzi Izraelom a militantmi z hnutia Hizballáh zabitých najmenej 94 zdravotníckych pracovníkov.

13:15

Z hotela v obci Abano Terme na severe Talianska museli evakuovať viac než 270 hostí pre požiar, ktorý tam vypukol v noci na nedeľu, informovala agentúra ANSA.

Podľa predbežných zistení požiar vypukol v technickej miestnosti na druhom poschodí hotela a v krátkom čase vyprodukoval veľké množstvo dymu, ktorý sa rozšíril po celej budove. Príčiny jeho vzniku sa naďalej vyšetrujú.

12:45

Nech splnomocnenec Kotlár dodá, čo mal, alebo nech ide preč, vyhlásil Tomáš Drucker. „Myslím si, že je to postoj strany Hlas aj drvivej väčšiny ľudí na Slovensku, ktorí chcú vedieť, čo sa robilo v rokoch 2020 až 2023, ako sa kupovali vakcíny, testy, či sa prispelo alebo neprispelo k vyššiemu počtu úmrtí. Na nič z toho pán Kotlár nezodpovedal.“

„Na toto nemal mandát. Ak si chcel vydať knihu, nech si vydá knihu, ale nech sa nevenuje tomu, na čo ani nemá kvalifikáciu. Očakávam od neho, aby buď dodal, čo dodá, alebo nech ide preč,“ dodal minister školstva v O 5 minút 12 v RTVS.

12:07

Ratingová agentúra Fitch v piatok (11. 10.) večer zhoršila výhľad úverového ratingu Francúzska na negatívny zo stabilného. Ako dôvod uviedla riziká vyplývajúce z jeho fiškálnej politiky deň po tom, ako vláda v Paríži zverejnila svoj rozpočet na rok 2025. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a businesstimes.

12:07

Ratingová agentúra Moody’s Ratings v piatok 11. októbra znížila výhľad ratingu Belgicka na negatívny zo stabilného. Dôvodom sú obavy z vývoja rozpočtového deficitu a z politickej neistoty po všeobecných voľbách. TASR o tom informuje na základe správy portálu businesstimes. Moody’s zároveň potvrdila Belgicku úverový rating v domácej a zahraničnej mene na úrovni Aa3.

10:59

Izrael bude naďalej podnikať opatrenia, aby zabránil akejkoľvek ujme na mierových jednotkách OSN v južnom Libanone (UNIFIL), povedal izraelský minister obrany Joav Galant svojmu americkému náprotivku Lloydovi Austinovi. Galant zároveň obvinil hnutie Hizballáh, že využíva stanovištia UNIFIL-u ako krytie. V nedeľu to uviedol Galantov rezort, informuje TARS podľa agentúry AFP.

10:57

Južne od Taiwanu v nedeľu preplávala skupina čínskych námorných plavidiel na čele s lietadlovou loďou, uviedlo ministerstvo obrany na ostrove s tým, že zostáva v pohotovosti a je pripravené reagovať podľa potreby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali