Tipy na voľný čas: Spoločenské hry pre celú rodinu

❚❚

Bratislava 15. septembra 2024 (HSP/Foto:HSP)

 

Blížia sa sychravé jesenné večery a s nimi aj otázka, ako si ich spríjemniť v kruhu rodiny či priateľov. Predsa len nemôžeme stále sedieť pri počítačoch a mobiloch… Pripravili sme vám preto prehľad niekoľkých kvalitných, moderných spoločenských hier

Pán prsteňov hra
Na snímke hra Pán prsteňov

Spoločenské hry už nie sú to, čím bývali kedysi: Pôvodne boli určené rodinám s menšími deťmi, spomeňme len klasiky ako Dostihy a sázky, či večne živé Človeče, nehnevaj sa. Veľkú úlohu tam zohrával faktor náhody/šťastia, a tak sa dospelí často hral s deťmi len za cenu istého sebazaprenia.

.

Doba sa však zmenila, a „moderné“ spoločenské hry sa vyvinuli do samostatného, prosperujúceho odvetvia zábavného priemyslu. Prinášajú totiž kvalitnú zábavu pre všetky vekové vrstvy – či už je to kvalitou komponentov, náročnejším prístupom k pravidlám, minimalizovaním aspektu náhody, a celkovo vážnejším prístupom ku koncovému užívateľovi, teda hráčovi. Pozrime sa teda na niekoľko aktuálnych populárnych titulov, ktoré vám môžu spríjemniť spomínané sychravé večery…

 

.

Star Wars: Jabbův palác

Začíname v malom: Táto hra o devätnástich kartách pre 2-6 hráčov z licencovaného univerza Hviezdnych vojen sa hodí prakticky do každej skupinky ľudí, ktorí majú radi riziko a dedukciu. Jedna partia trvá okolo dvadsať minút, a je plná napätia a nečakaných zvratov. Bonus: Účinkujú v nej notoricky známe filmové postavy ako Luke Skywalker či Han Solo.

Princíp je dobre známy hráčom legendárneho „Milostného dopisu“. Na ruke máte vždy dve karty, z toho môžete zahrať jednu. Snažíte sa vyradiť súpera pomocou funkcií na vašich kartách, alebo dosiahnuť vytýčený cieľ, určený jednou z prídavných 4 kariet plánov. Keďže ide o mimoriadne svižnú, rýchlu hru, odporúčame ju hlavne vo vyššom počte hráčov. Vo dvojici sa totiž môže stať, že skončíte skôr, než ste to vôbec poriadne rozbalili…

Čo ale nie je na škodu, pokiaľ si takto chcete krátiť čas napríklad počas „fajčiarskej“ prestávky.

Zaujímavosť: Hra obsahuje aj neoficiálny „sólo režim“ pre jedného hráča, kde síce nemáte veľkú kontrolu nad výsledkom, ale pokiaľ ste niekedy hrali klasický solitér s žolikovými kartami, a chcete skúsiť niečo osviežujúce, toto môže byť vhodná príležitosť.

A pokiaľ ste navyše fanúšikmi Hviezdnych vojen, tak len smelo do toho!

.

 

Kingdom Legacy: Feudal Kingdom

Najnovší hit medzi kartovými „budovateľskými“ hrami vás zavedie do stredoveku s fantasy prvkami. Vašou úlohou je vykladaním a vzájomným ovplyvňovaním jednotlivých kariet vybudovať čo najväčšie kráľovstvo (keď sa minú karty, spočíta sa ich celková bodová hodnota). Každá karta má dve plne ilustrované strany, a obe sú ďalej rozdelené na dve polovice. Ich otáčaním (keď to pravidlo práve dovoľuje) „upgradujete“ aktuálne budovy či územia. Napríklad z karty lesa môžete jej otočením „vyrúbať“ drevo, ktoré použijete na stavbu, povedzme, malej svätyne (priplatíte si aj mince, ktoré získate zase z inej karty).

Hra začína s desiatimi základnými kartami, zakaždým vyložíte štyri, prípadne pridáte ešte dve, a z vyloženého tabla sa pokúšate „postaviť“ čo najefektívnejší nový projekt. Po dohraní kola pridáte do balíku dve ďalšie karty v poradí (všetky sú očíslované) a začína nové kolo, kde už sú vaše stavby „aktualizované“ (teda karty ostávajú otočené tak, ako ste ich predtým zahrali). Takto vzniká efekt snehovej gule, keď sa vám „nabaľujú“ čoraz pompéznejšie – a na materiál drahšie – stavby.

Avšak pozor, váš úspech si všímajú kadejakí darebáci (karty nepriateľov)! Tí sú postupne povinne pridávaní do balíku a po zahratí škodia, ako len môžu. Na ich likvidáciu potrebujete buď nejakú tú zbrojársku budovu (pevnosť) alebo rytierov či žoldnierov. Existuje dokonca karta „misionár“, ktorá banditu doslova obráti na pokorného drevorubača (zahratím misionára na banditu skutočne doslova otočíte kartu postavy).

Ide o nesmierne vydarenú hru, hoci je zovňajškom nenápadná, veď sa zmestila do jediného balíčka kariet… Ale pozor – je výsostne „sólo“, takže si ju zahrá vždy len jeden hráč.

.

 

Kinfire delve: Scorn´s Stockade

Kinfire delve je jednou z malých veľkých noviniek na trhu. Malá preto, že sa celá vojde do škatuľky, ktorá zaberá málo miesta, a veľká preto, že ponúka hutný obsah…

Jeden až dvaja hráči sa stávajú hrdinami vo fiktívnom svete, ktorý sužuje temné zlo. Neoriginálny námet nám nemusí prekážať, dôležitý bude zážitok z hry. Ten spočíva v tom, že hráči sa snažia prebojovať „kobkami“ plnými nástrah. V každom kole vyložia štyri karty nástrah: pasce, prekážke alebo nepriateľov. Potom sa snažia pomocou kariet vo svojom balíku „vybodovať“ hodnotu uvedenú na nepriateľských kartách. Tie sú ešte modifikované rôznymi povelmi, ktoré majú hráčom brániť v ich úsilí.

Čo celú hru ozvláštňuje, sú hody kockami. Okrem toho, že hráč prikladá svoje karty k tým nepriateľským, totiž môže navýšiť hodnotu priložených kariet hodnotami, ktoré nahádže priloženými kockami. To je veľmi príjemné oživenie tohto „puzzle“ konceptu, keďže musíte odhadovať aj podiel náhody.

Celá hra vám zaberie tak do hodinky. Mimochodom, má krásne vizuálne prevedenie, dýcha z nej osobitý umelecký štýl. To je ďalšie veľké plus – niekedy totiž tvorcovia podobných titulov grafiku „odfláknu“ narýchlo stvorenými, generickými kresbami.

 

Vampire Vendetta

Pozor, táto hra nie je určená citlivým povahám! Stávate sa v nej totiž upírmi…

Ako nočné bytosti vo svete plnom násilia a politických intríg sa snažíte získať čo najväčší vplyv v americkom veľkomeste (ale môžeme ho pokojne prekrstiť aj na Bratislavu). To je rozdelené na niekoľko „štvrtí“, ku ktorým prikladáte karty zo svojho upírskeho klanu. Hra je určená najmenej trom hráčom, pretože jej základný princíp je blafovanie – karty môžete zahrať (za poplatok žetónom krvi) lícom dolu, a teda súperi až do momentu odhalenia netušia, akú zákernosť (alebo blaf) ste im v danej štvrti pripravili…

Každý jeden z prítomných siedmych klanov má pritom svoje špecifiká. Nosferatu sa dokážu nenápadne presúvať z miesta na miesto, viac priamočiari Brujah nechajú prehovoriť hrubú silu, kým takí Tremere využívajú „krvavú mágiu“ na manipuláciu s žetónmi všetkých hráčov. Štýlovo teda ide o rozličné taktické formy, a každý si môže vybrať, čo mu vyhovuje viac.

Postupom herných kôl získavajú hráči žetóny vplyvu, ako aj vzácnych spojencov z radov neutrálnych ľudí či upírov. Na záver sa všetky body spočítajú, a kto ich nahral najviac, stáva sa najvplyvnejším upírom v meste.

.

Dá sa povedať, že hra je vhodná aj na veselý večierok, keďže pravidlá nie sú náročné na pochopenie – akurát ich majstrovské zvládnutie si už vyžaduje aj istú mieru sústredenia, zvažovania a praxe.

 

Pán Prsteňov: Kartová hra

Na záver čerešnička na torte. Lord of the Rings The Living Card Game je neuveriteľne komplexná, zábavná a chytľavá hra z prostredia Pána prsteňov. A čo viac – bola preložená do českého jazyka. Ani našincovi tak nebráni ponoriť sa do Tolkienovho sveta a znovu prežiť, tentoraz na vlastnej koži, všetky dobre známe knižné a filmové dobrodružstvá…

Princíp je jednoduchý. Buď sám, alebo s priateľmi, si vyskladáte balíček hracích kariet, s ktorými sa pustíte plniť rozličné úlohy. Môžete si prejsť originálnou dejovou linkou, alebo skúsiť výpravy vytvorené špeciálne pre túto hru. Hra je teda kooperatívna – snažíte sa ju spoločne „poraziť“. To sa deje tak, že v každom kole hráte karty postáv, hrdinov, vylepšení a podobne, čím reagujete na nástrahy ťahané z „nepriateľského“ balíčka. A keď splníte zadanú úlohu, napríklad preskúmanie určitej oblasti, posúvate sa v príbehu ďalej.

V tom je jedna z najväčších predností tejto kartovky: naratívny element. Dokáže vás hlboko vtiahnuť do deja, až počujete dupot kopýt a rinčanie zbraní, či dokonca plieskanie krídel draka Šmaka… A to ani veľmi nezveličujem.
K začatiu potrebujete základnú „škatuľu“, ktorej obsah vám nejaký čas vydrží. Koho hra chytí a chce viac, môže kedykoľvek dokúpiť ďalšie prístupné dobrodružstvá v samostatných baleniach. Ale pozor: Je to návykový zážitok…

.

 

Prečítajte si tiež

Ako môže kartová hra pomôcť vysvetliť vojnu na Ukrajine

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:43

Slovenské futbalové reprezentantky do 19 rokov zvíťazili v stredajšom prípravnom stretnutí na umelej tráve v Uherskom Brode nad domácimi českými rovesníčkami 4:2. Hetrikom sa zaskvela Matilda Sluková. Duel bol súčasťou prípravy na kvalifikáciu o postup na ME. Pôvodne sa mal zápas uskutočniť v mestečku Brumov-Býlnice, ale dažde a povodne na Morave sa podpísali pod zmenu dejiska.

16:38

Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 2,3 %, a to najmä vďaka domácemu dopytu. V budúcom roku by mal nasledovať rast o 2,2 %, podporený čerpaním zdrojov z plánu obnovy. Odhaduje to Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR v aktuálnej makroekonomickej prognóze, ktorú zverejnil v stredu. V obidvoch prípadoch znížil svoj predchádzajúci odhad z júna, a to o 0,2 a 0,4 percentuálneho bodu (p. b.).

16:37

Koaličná SNS vyhovela v rámci konsolidácie koaličným partnerom aj pri opatreniach, ktoré v minulosti kritizovala. Podarilo sa jej však napríklad podporiť gastrosektor, a to nižšou daňou z pridanej hodnoty (DPH) na úrovni päť percent. Uviedol to v stredu predseda SNS Andrej Danko na tlačovej konferencii spolu s ďalšími predstaviteľmi strany.

16:37

Predstavitelia samospráv vyjadrili nesúhlas s plánovanou valorizáciou platov zamestnancov v štátnej a verejnej službe. Vyplýva to zo stanoviska zverejneného v stredu na sociálnej sieti zástupcami Združenia Samosprávnych krajov Slovenska (SK8).

16:36

Živnostníci združení v Slovenskom živnostenskom zväze (SŽZ) vítajú niektoré opatrenia v prospech malých firiem predstavených vládou v utorok (17. 9.) v rámci konsolidačného balíčka.

16:35

Nemecká spolková vláda odobrila predĺženie nasadenia nemeckých vojakov v Iraku. Ministri rozhodli, že mandát na vyslanie do 500 mužov a žien predĺžia do 31. januára 2026, čo je približne štyri mesiace po plánovaných voľbách do dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag).

16:34

Ruská protiofenzíva zameraná na opätovné získanie území obsadených Ukrajinou v juhoruskej Kurskej oblasti bola “zastavená”, uviedol v stredu hovorca ukrajinskej vojenskej správy Olexij Dmytraškivskyj.

16:33

Operáciou medzinárodných bezpečnostných zložiek sa podarilo odstaviť platformu Ghost určenú na šifrovanú komunikáciu, prostredníctvom ktorej sa vo veľkom uskutočňoval obchod s narkotikami a pranie špinavých peňazí, informoval v stredu Európsky policajný úrad (Europol). V súvislosti s vyšetrovaním, ktoré sa ešte neskončilo, zatkli 51 podozrivých z viacerých krajín.

16:32

Severoatlantická aliancia musí začať rozhodným a koordinovaným spôsobom reagovať na incidenty s ruským raketami alebo dronmi vypálenými na Ukrajinu, ktoré vstúpia do vzdušného priestoru NATO. V stredu na to vyzval rumunský minister obrany Angel Tilvar.

16:31

Na medzinárodnom veľtrhu Európskej asociácie pre medzinárodné vzdelávanie (EAIE) 2024 vo francúzskom Toulouse sa zúčastňuje 16 verejných vysokých škôl (VŠ) zo Slovenska. Ide o 34. ročník najväčšieho európskeho veľtrhu pre medzinárodné vzdelávanie. Koná sa od 17. do 20. septembra. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže (MŠVVaM) SR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali