Tibor Gašpar: V prípade predsedu NR SR si viem predstaviť kompromis

❚❚

Bratislava 9. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot)

Aktualizované 9. júna 13:35

Predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) si vie predstaviť kompromis, ktorý by sa v otázke predsedu parlamentu zrodil medzi stranou Hlas-SD a SNS. Vyjadril sa tak v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike

Gašpar Dubéci
Na snímke vľavo predseda Výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Tibor Gašpar (Smer-SD) a predseda poslaneckého klubu strany PS Martin Dubéci

Gašpar mieni, že by mohlo prísť k scenáru, že líder SNS Andrej Danko sa stane predsedom parlamentu a v prospech Hlasu-SD sa upraví koaličná zmluva. “Nebolo by to určite prehrou Hlasu, bolo by to najmä posilnením koalície,” poznamenal Gašpar.

.

Upozornil zároveň, že je to otázka, pri ktorej sa musí zrodiť dohoda v koalícii. “Po potvrdení výsledkov eurovolieb táto otázka určite príde na rokovací stôl,” skonštatoval. Poukázal pritom aj na to, že súčasné “zastupovanie” predsedu zákonodarného zboru by sa nemalo príliš naťahovať.

Oponent v diskusii, predseda poslaneckého klubu strany PS v parlamente Martin Dubéci, sa obáva, že sa koalícia bude namiesto riešenia problémov ľudí zaoberať riešením vnútorných konfliktov. “Nezávidím vám tú gymnastiku, ako z tohto vykorčuľovať,” uviedol smerom ku Gašparovi.

.

Poslanec Smeru oponoval, že odlišné názory ešte neznamenajú konflikt. “Konflikt by nastal, ak by sa v dôsledku odlišných názorov neprijímali zákony, parlament i vláda však fungujú tak, ako majú,” dodal.

 

Ako vnímajú neoficiálne výsledky volieb?

Neoficiálne odhady výsledkov sobotňajších (8. 6.) volieb do Európskeho parlamentu vnímajú v Smere-SD i v PS pozitívne. Skonštatoval to Tibor Gašpar (Smer-SD) i Martin Dubéci za Progresívne Slovensko.

Ak sa odhady potvrdia, podľa Gašpara na Slovensku v eurovoľbách zvíťazili národné a konzervatívne strany. “Je to aj potvrdením mandátu vlády a jej presadzovania suverénnej slovenskej politiky,” upozornil. Mieni, že neoficiálne medializované výsledky prezrádzajú vôľu voličov po zmene v europarlamente i vo vystupovaní slovenských zástupcov v ňom.

Aj Dubéci považuje medializované informácie o výsledku volieb za pozitívne správy, vníma ich ako potvrdenie toho, že slovenskí voliči voľbou PS podporili proeurópske smerovanie Slovenska. “Za PS pôjde do Bruselu päť – šesť veľmi kvalitných ľudí, ktorí budú presadzovať záujmy Slovenska,” dodal.

.

Obaja ocenili vyššiu volebnú účasť ako pred piatimi rokmi, ktorú takisto naznačujú neoficiálne odhady výsledkov.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:08

Švédsku aktivistku Gretu Thunbergovú zadržali na klimatickej demonštrácii v Bruseli spolu s ďalšími vyše 100 protestujúcimi. Demonštranti vyzývali na ukončenie dotácií na fosílne palivá.

17:03

Pápež František pred výročím útoku Hamasu na Izrael vyzval na ukončenie ľudského utrpenia v regióne Pontifik vyzval na prímerie „na všetkých frontoch, najmä v Libanone“.

Po nedeľňajšej homílii vo Vatikáne tiež požiadal medzinárodné spoločenstvo, aby „ukončilo špirálu pomsty a útokov“, ktorá „by mohla priviesť región do ešte vážnejšieho konfliktu“.

16:46

Pri streľbe v izraelskom meste Beer Ševa prišiel v nedeľu o život jeden človek a ďalších najmenej desať utrpelo zranenia. Došlo k tomu iba deň pred prvým výročím začiatku vojny medzi militantným hnutím Hamas a Izraelom.

16:45

Plán Európskej únie (EÚ) zaviesť clá na čínske elektromobily poškodí vzájomné ekonomické vzťahy aj ekologické ambície, varovala čínska tlačová agentúra Sin-chua.

16:14

Ruský opozičný aktivista Iľdar Dadin údajne zahynul vo východoukrajinskej Charkovskej oblasti počas bojov za Kyjev, informovali v sobotu večer tamojšie médiá. Kyjev jeho smrť nepotvrdil.

16:13

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu navštívil vojenské jednotky na hraniciach s Libanonom, uviedla kancelária premiéra.

15:38

Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov sa v nedeľu podľa ruských štátnych médií vrátil do Moskvy. Koniec jeho pôsobenia vo funkcii prišiel v čase najhorších vzťahov medzi oboma krajinami za celé desaťročia.

15:38

Hizballáh zaútočil na izraelskú základňu južne od Haify pomocou bezpilotných lietadiel, tvrdí skupina. Libanonské hnutie Hizballáh „podniklo letecký útok s letkou útočných bezpilotných lietadiel na základňu údržby a rekonštrukcie južne od Haify,” uviedla skupina vo vyhlásení.

15:29

Čínske automobilky by mali mať možnosť vyhnúť sa clám tým, že investujú v Európskej únii (EÚ), tvrdí šéf koncernu Volkswagen Oliver Blume.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali