Thunbergová: Politici boj proti klimatickej kríze len predstierajú

❚❚

Madrid 11. decembra 2019 (SITA/AP/HSP/Foto:SITA/AP-Paul White)

 

Švédska ekologická aktivistka Greta Thunberg v stredu na klimatickej konferencii v španielskom Madride vyhlásila, že svetoví politici a šéfovia veľkých firiem iba predstierajú, že bojujú proti klimatickým zmenám

Na snímke Greta Tumbergová

Vyzvala politikov, aby sa prestali stále usilovať o výnimky rôzneho druhu a o hľadanie tých najrôznejších spôsobov, ako sa vyhnúť transformácii svojich ekonomík na bezuhlíkové. Na konferencii vystúpila v deň, keď ju prestížny americký magazín Time vyhlásil za osobnosť roka 2019.

.

“Naozajstné nebezpečenstvo spočíva v tom, keď politici a šéfovia firiem predstierajú, že sa niečo (v boji proti klimatickej kríze – pozn. SITA) deje, ale pritom v skutočnosti sa nedeje takmer nič, ak nerátame vzletné reči a šikovné PR,” vyhlásila v stredu Greta.

“Toto stretnutie by malo byť o hľadaní holistických (zahŕňajúcich všetky súčasti a problémy planéty – pozn. SITA) riešení. Ale namiesto toho to vyzerá, že sa zmenilo na akúsi príležitosť pre jednotlivé krajiny, aby si vyrokovali výnimky a aby nemuseli prijímať náročnejšie kroky,” dodala švédska ekologická aktivistka.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:27

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová chce, aby Malta zmenila svojho kandidáta na post eurokomisára. Maltský premiér Robert Abela ešte predošlý mesiac nominoval na tento post Glenna Micallefa, bývalého šéfa kabinetu premiéra. Von der Leyenová však údajne tlačí na maltskú vládu, aby namiesto Micallefa nominovala ženu.

15:27

Jedna žena prišla o život a päť ďalších ľudí zachránili po nehode repliky vikinskej lode, ktorá sa v noci na stredu prevrátila pri pobreží na západe Nórska.

15:21

Po útoku nožom v nemeckom meste Solingen bude kancelár Olaf Scholz rokovať s predstaviteľmi spolkových krajín a opozíciou o jeho následkoch a ďalšom postupe. Avizoval to v stredu v Berlíne na tlačovej konferencii po stretnutí s britským premiérom Keirom Starmerom.

14:47

Ruské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z plánu vykonať teroristický útok na kostol v prevažne moslimskej republike Ingušsko, ležiacej na severe Kaukazu. Údajne ide o členov teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

14:42

Podiel dane z nehnuteľností na celkovom daňovom výnose na Slovensku je dlhodobo pod priemerom Európskej únie (EÚ). Napríklad v roku 2022 predstavoval na Slovensku 1,2 %, kým priemer EÚ bol 2,5 %. Poukázal na to Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA) s tým, že medzinárodné inštitúcie odporúčajú SR intenzívnejšie využívanie majetkových daní a naopak znižovanie daní z práce.

14:40

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I v stredu varoval poradcu prezidenta USA Joea Bidena pre národnú bezpečnosť Jakea Sullivana, aby Washington nepodporoval Filipíny vo veci sporných vôd Juhočínskeho mora.

14:39

Francúzske úrady vydali zatykač na šéfa platformy Telegram Pavla Durova aj jeho brata a spoluzakladateľa siete Nikolaja ešte v marci. Vyplýva to z dokumentu, ktorý dostal k nahliadnutiu magazín Politico.

14:38

Ozbrojená stráž maďarského parlamentu a polícia zadržala v stredu muža, ktorý sa oháňal v Budapešti na Kossuthovom námestí plynovou pištoľou a ohrozoval okoloidúcich.

14:37

Na žiadosť Kyjeva sa v stredu uskutoční stretnutie medzi predstaviteľmi Ukrajiny a Severoatlantickej aliancie (NATO). Informoval o tom hovorca tohto obranného zoskupenia.

14:36

Skupinu poľských študentov s ich lektorom, ktorých zadržali začiatkom augusta počas protivládnych protestov v Nigérii, už oslobodili. V stredu to oznámilo poľské ministerstvo zahraničných vecí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali