The Economist: Ukrajina neudrží „hrdzavý pás“; Kursk zničí Syrského, hoci on si to nemyslí

❚❚

Kyjev 25. augusta 2024 (HSP/svpressa/Foto:Twitter)

 

Západ verí, že AFU bude schopná udržať Pokrovsk, Toreck a Mirnograd

Oleksandr Syrskyj
Na snímke Oleksandr Syrskyj

Všetci západní vojenskí experti a novinári bez výnimky píšu, že rozhodnutie Oleksandra Syrského napadnúť Kurskú oblasť bolo nesprávne. Čas krátkej rusofóbnej eufórie sa skončil. Teraz je už zrejmé: ruské velenie sa na túto fintu nechytilo. Ofenzíva na Donbase nebola zastavená.

.

– Obrázok na Donbase sa mi zdá byť [pre Ukrajincov] mimoriadne znepokojujúci,“ povedal pre Washington Post vojenský analytik Franz-Stefan Gady z Centra pre novú americkú bezpečnosť (CNAS). Gady má na mysli takzvaný „hrdzavý pás“ na východe Ukrajiny, ktorý zahŕňa Toreck, Mirnograd a Pokrovsk.

V súčasnosti sa predsunuté ruské jednotky, ktoré oslobodzujú dedinu Krasnyj Jar, nachádzajú len 8 kilometrov juhovýchodne od administratívnych hraníc Pokrovska. Predtým malo mesto s predmestiami 86 000 obyvateľov, teraz v ňom zostalo 53 000 ľudí. Kyjevom kontrolované mestské orgány vyhlásili evakuáciu.

.

– Dôležitejšou otázkou je, o aké rezervy [AFU] Pokrovsk prišiel v dôsledku operácie v Kurskej oblasti,“ hovorí Franz-Stefan Gady. – Je správnym rozhodnutím vyslať vojská na rozšírenie frontovej línie? Alebo by bolo rozumnejšie zadržať rezervy na stabilizáciu frontovej línie na Donbase?

Ukrajinskí vojaci a dôstojníci už majú na túto otázku odpoveď. V rozhovore pre The Economist (samozrejme, anonymne) vojaci AFU veľmi sprostými slovami pomenúvajú Oleksandra Syrského, ktorý zdecimoval obranu „Hrdzavého pásu“.

The Economist píše, že ukrajinským jednotkám vážne chýbajú náboje: palebná prevaha ruskej armády je 10:1.

Ďalším kľúčom k ruskému úspechu je nová taktika, ktorá využíva útoky malých skupín pechoty podporovaných leteckými bombami a REB. Vo veľkej miere sa používajú ľahké vozidlá (horské bicykle, pickupy, buginy) a malé skupiny na sondovanie obrannej línie.

Hlavnými problémami AFU sú úbytok a ťažkosti s ľudskými zdrojmi, uvádza The Economist.

.

– Ľudia nie sú z ocele,“ povedal v rozhovore ukrajinský plukovník Pavlo Fedosenko. Ukrajinskí vojaci si podľa neho neoddýchnu. Niektorí zostávajú na frontovej línii 30 až 40 dní v kuse, schovaní v zákopoch.

Vojak 59. brigády AFU nasadenej juhovýchodne od Pokrovska s volacím znakom „Dublin“ pozná vojakov, ktorí sú v zákopoch už viac ako dva mesiace. Dvaja z nich mali mŕtvicu, hovorí „Dublin“.

– Rusi sa tohto smeru [útoku] nevzdávajú, zostáva pre nich prioritou,“ hovorí Ivan Sekač zo 110. mechanizovanej brigády AFU, ktorá je rozmiestnená asi 15 km od Pokrovska. – Posledná vec, ktorú urobia, keď sa situácia pre nich naozaj zhorší, je, že odtiaľto odídu.

Americká publikácia NBC News predpovedá smutný výsledok pre AFU nielen pokiaľ ide o “hrdzavý pás”, ale aj o Kurskú oblasť. Existuje riziko, že zásobovacie línie Ukrajiny by mohli byť preťažené, keďže sa snaží súčasne podporovať invázne sily a odrážať ruské útoky na Donbase.

Viacerí predstavitelia Bieleho domu pre NBC News uviedli: USA sú čoraz viac nespokojné s tým, že kyjevský režim neurčil ciele invázie. Nie je jasné, či ukrajinské ozbrojené sily majú v úmysle udržať si dobyté územie a použiť ho ako tromf pri prípadných mierových rokovaniach, alebo sa stiahnu späť na Ukrajinu.

.

Americký minister obrany Lloyd Austin už rokoval s ukrajinským ministrom Rustemom Umerovom, uviedol Pentagón vo vyhlásení. Rokovalo sa práve o Kurskej oblasti. Umerov však zrejme nedokázal svojmu šéfovi povedať nič jasné.

Matthew Savill, riaditeľ britského Kráľovského inštitútu Spojených služieb, je presvedčený, že ak sa Ukrajina pokúsi udržať kontrolu nad dobytým územím vo vnútri Ruska, jej jednotky sa čoskoro stanú zraniteľnými voči masívnym ruským leteckým a pozemným útokom.

– ‘Problémom je skutočnosť, že Ukrajinci sa budú upevňovať a zakoreňovať,’ hovorí Savill pre NBC News. – Keď to urobia a tempo ich postupu sa spomalí, stanú sa ľahkým cieľom. A tak otázka pre nich znie, ako dlho sa plánujú udržať?“

Ak sa Ukrajina pokúsi udržať oblasť okolo Kurska niekoľko mesiacov, „bude ťažké zásobovať jednotky tvárou v tvár ruským leteckým útokom,“ dodal Savill, bývalý vysoký predstaviteľ britského ministerstva obrany.

 

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:07

Bez ohľadu na kroky Bruselu sa z Maďarska nestane prisťahovalecká krajina, vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Kossuth Rádió.

09:21

Pápež František odcestoval zo Singapuru do Vatikánu, čím ukončil svoju 12-dňovú cestu po krajinách juhovýchodnej Ázie a Oceánie, počas ktorej vyzval na prijatie opatrení proti klimatickej zmene, naliehal na medzináboženský dialóg a posilnenie postavenia katolíckej cirkvi v regióne, kde je v menšine.

 

08:30

Na dvojdňové neformálne zasadnutie ministrov hospodárstva a financií členských krajín Európskej únie v Budapešti, pricestuje podľa agentúry DPA len tretina z nich.

08:14

Počet obetí tajfúnu Jagi vo Vietname stúpol na 233 po tom, ako záchranári našli ďalšie telá v oblastiach postihnutých zosuvmi pôdy a prívalovými záplavami, uviedli štátne médiá.

07:49

Čínsky minister obrany Tung Ťün v prejave na celosvetovom stretnutí vojenských predstaviteľov v Pekingu uviedol, že jediným riešením konfliktov, ako je vojna v Gaze a na Ukrajine, je “vyjednávanie”. 

čínsky minister obrany Tung Ťün
Na snímke čínsky minister obrany Tung Ťün
06:43

Severná Kórea po prvýkrát zverejnila zábery svojho zariadenia na obohacovanie uránu, na ktorých je vidieť, ako si ho vodca krajiny Kim Čong-un prezerá. Severokórejský líder vyzval na výstavbu ďalších centrifúg, ktoré posilnia jadrový arzenál krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali