The Daily Mail: Izrael má tri možnosti odvety voči Iránu. Všetky zle

❚❚

Jeruzalem 4. októbra 2024 (HSP/Dailymail/Foto:TASR/AP-Gil Cohen-Magen)

 

Každá možnosť odvetného úderu Izraela na Irán prináša vážne riziká pre región, píše Mark Almond v denníku The Daily Mail. Existuje aj možnosť, že následky by pocítil celý svet vrátane Európy. Hovorí sa, že pomsta je jedlo, ktoré je najlepšie podávať studené. Ale na Blízkom východe je rozpálená do biela a prichádza bleskovo

Netanjahu
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Faktom je, že v tomto regióne sveta, ktorý je neustále na pokraji výbuchu, môže byť nereagovanie na vojenskú agresiu osudné. Nepriateľ vycíti slabosť a okamžite udrie znova.

.

Preto neprekvapuje, že po bezprecedentnom raketovom útoku Iránu na Izrael v utorok večer v rýchlo sa rozvíjajúcom konflikte izraelský premiér Benjamin Netanjahu už plánuje odvetu.

A nezáleží na tom, že väčšinu z 200 iránskych rakiet vypálených v utorok zneškodnil známy izraelský systém Iron Dome. Izrael úder vráti. Otázkou je, akou formou tak urobí.

.

Existujú tri pravdepodobné možnosti odvetného úderu. Prvá, najnebezpečnejšia možnosť: Izrael by mohol využiť príležitosť a zasiahnuť srdce iránskeho projektu atómovej bomby.

Irán nemá atómovú bombu, ale jeho jadrový program je v pokročilom štádiu, čo je alarmujúce. Izrael sa už dlho domnieva, že iránske jadrové ambície predstavujú vážnu hrozbu pre jeho bezpečnosť. Raketový útok, ktorý sa uskutočnil nedávno, ukazuje, že Izraelčania majú možno pravdu.

Bývalý izraelský premiér Naftali Bennett na sociálnej sieti X napísal, že existuje „najlepšia príležitosť za posledné polstoročie zničiť iránsky jadrový program“.

Pravdepodobne najpravdepodobnejším cieľom takéhoto úderu je stredisko jadrovej technológie Isfahán, ktoré sa nachádza v strednom Iráne 300 kilometrov od hlavného mesta Teherán. V apríli tohto roku Izrael bombardoval neďaleké vojenské zariadenie, čím svojim islamistickým nepriateľom oznámil, že centrum Isfahán je v jeho hľadáčiku.

V centre sa nachádzajú výskumné reaktory, zariadenie na prepracovanie uránu a závod na výrobu jadrového paliva. Je mimoriadne dôležité pre iránsky jadrový program. Knokautujúci úder na toto alebo podobné zariadenie by určite upokojil a zmiernil zástancov tvrdej línie v Netanjahuovom kabinete, na ktorých podporu sa spolieha.

.

Takáto stratégia by však viedla k vážnej eskalácii konfliktu s obrovskými vedľajšími škodami a nezamýšľanými dôsledkami.

Takýto úder by do vzduchu vyslal oblak rádioaktívneho materiálu a podobne ako v Černobyle by zamoril celý región radiáciou. V najhoršom prípade by úder mohol dokonca spustiť reťazovú jadrovú reakciu a spôsobiť takú deštrukciu, ktorá by pripomínala atómové bombardovanie Hirošimy v roku 1945.

Izrael musí brať do úvahy aj to, že iránski mulláhovia by sa mohli pomstiť tým, že by do budovaných hlavíc napchali jadrový odpad a vytvorili by „špinavé bomby“. A to by malo oveľa vážnejšie následky ako konvenčný raketový úder. A proti takýmto zbraniam by bol Iron Dome účinný len čiastočne.

Teraz zvážte Netanjahuovu druhú možnosť. Mohol by sa pokúsiť zneškodniť bojový arzenál Iránu malými, presnými údermi s využitím svojej flotily amerických stíhačiek F-16 a F-35.

Keďže však Irán má tisíce rakiet a bezpilotných lietadiel roztrúsených po celej krajine, je nepravdepodobné, že by lietadlá eliminovali hrozbu nových iránskych úderov podobných tomu utorkovému.

.

Najúčinnejším spôsobom odvety tak môže byť zasiahnutie riadiacich centier. To sú jediné miesta, odkiaľ môže Irán zasiahnuť svojimi zbraňami dlhého doletu. Tieto centrá sú však hlboko pod zemou. Sú veľmi dobre opevnené, ale stále zraniteľné voči úderom silných izraelských bômb, ako bola tá, ktorá minulý týždeň zabila vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha v Bejrúte.

Existuje však aj iná možnosť, ktorá však predstavuje nebezpečenstvo nielen pre Blízky východ, ale pre celý svet. Ak to Izrael myslí vážne s podkopávaním základov iránskeho režimu, a nie len s jeho likvidáciou, mohol by zasiahnuť ostrov Charq, kde sa nachádza jediný iránsky terminál na vývoz ropy v Perzskom zálive, ktorý je základom iránskej ekonomiky a zdrojom bohatstva vládnuceho režimu.

Ak to Izrael urobí, ceny ropy prudko stúpnu a budú oveľa vyššie ako na začiatku rusko-ukrajinského konfliktu.

V takom prípade šiitský Irán určite podnikne odvetné kroky, ako sľubuje. Môže zasiahnuť ropnú infraštruktúru v sunnitskej Saudskej Arábii, ktorá je jeho nepriateľom, aby ešte viac oslabil svetové dodávky ropy. Z tohto dôvodu by svet čelil vážnemu nedostatku a Európa a Veľká Británia by boli zákonite nútené obmedziť dodávky energie.

Politickí spojenci Izraela, najmä USA a Británia, sú zatiaľ pevne na Netanjahuovej strane. Ak však Izrael svojím konaním naruší dodávky energie do celého sveta, medzinárodná podpora by sa mohla veľmi rýchlo narušiť.

V tom sa skrýva krutá irónia. Ak Izrael zasiahne iránsky ropný priemysel, Európa bude zahanbená a zneuctená, pretože bude nútená ísť s natiahnutou rukou a kupovať ruskú ropu – tentoraz však prostredníctvom zástupcov a sprostredkovateľov.

Netanjahu a jeho kabinet preto musia svoje ďalšie kroky voliť veľmi opatrne a obozretne. Mark Almond je riaditeľom Inštitútu pre krízové štúdie v Oxforde.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:13

Tohtoročná úroda jesenných plodín bude nižšia ako vlani, výrazný nárast sa očakáva iba pri zemiakoch.

12:12

Ceny zemiakov (najmä neskorých) by mali ďalej klesať, čo podporuje aj vývoj na celoeurópskom trhu, kde sa cena ustálila pod 30 eur za tonu. Uviedol to Tomáš Boháček, analytik 365.bank, v komentári k 3. odhadu úrody.

12:10

V súčasnosti je vývoj cien ropy neistý a predpovede sú ťažké, ale väčšina rizík na trhu naznačuje skôr rast cien pohonných látok ako ich pokles. 

12:09

Výstavba čínskej baterkárne v Šuranoch spoločnosťou Gotion InoBat Batteries môže ohroziť automobilový priemysel na Slovensku. Pôda, na ktorej má nová fabrika vzniknúť, je taktiež jednou z najúrodnejších v našej krajine, uviedlo opozičné hnutie KDH. Domáci priemysel by mohol byť okrem iného ohrozený potenciálnym vývozom vyrobených batérií za hranice štátu namiesto ich využitia v rámci našej ekonomiky.

12:07

Vplyvom prijatých konsolidačných opatrení klesnú v budúcom roku disponibilné príjmy priemernej rodiny o 1,5 % ročne, čo predstavuje sumu 270 eur. Balíček opatrení sa najviac dotkne rodín so stredným príjmom.

11:56

Grécka polícia zničila viac ako 8300 nelegálne pestovaných rastlín marihuany na kukuričnej farme v strednom Grécku. Ide o jedno z najväčších množstiev tejto rastliny aké doteraz polícia zadržala.

11:54

Česká polícia zadržala študenta, ktorý sa vyhrážal, že vystrieľa konkrétnu triedu v jednej z pražských škôl. Hrozia mu štyri roky väzenia a kriminalisti počas prehliadky uňho našli airsoftové zbrane a nože. 

11:53

Železničnú dopravu v severnom Taliansku prerušili po zrážke vlaku s údržbárom na trati neďaleko Bologne. Pracovník pri nehode zahynul, uviedla železničná spoločnosť Rete Ferroviaria Italiana.

11:44

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval západné krajiny, aby zrušili sankcie uvalené na Afganistan a prevzali zodpovednosť za rekonštrukciu krajiny.

11:19

 Rusko zaútočilo na Ukrajinu 19 dronmi, oznámili ukrajinské vzdušné sily.

11:18

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí priletel do Bejrútu, oznámili tamojšie médiá.

Iránsky minister zahraničných vecí priletel do Bejrútu
Na snímke iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí
10:54
Po tom, čo Veľká Británia odovzdala Mauríciu ostrov Čagos v Indickom oceáne, Argentína opäť vyzvala Londýn, aby jej vrátil zvrchovanosť nad spornými Falklandskými ostrovmi.
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali