Tesla bude mať humanoidné roboty už budúci rok, tvrdí Musk

❚❚

Bratislava 23. júla 2024 (HSP/ Reuters / BBC News/ Foto: X @Tesla_Optimus)

 

Generálny riaditeľ spoločnosti Tesla, miliardár Elon Musk tvrdí, že výrobca elektromobilov začne od budúceho roka vyrábať a používať humanoidné roboty, uviedol to v príspevku na svojej sociálnej sieti X. Správu prináša Reuters a BBC News

Humanoidné roboty od spoločnosti Tesla
Humanoidné roboty od spoločnosti Tesla

Tesla pripravuje od budúceho roka „nízku produkciu“ humanoidných robotov na interné použitie, uviedol v pondelok generálny riaditeľ spoločnosti Elon Musk. V príspevku na X oznámil, že roboty bude ako prvá používať spoločnosť Tesla, ktorá ich začne vyrábať a do 2026 ich plánuje posunúť ďalej na trh. Výrobca automobilov plánuje rozšírenú “vysokú produkciu“ pre externé spoločnosti v roku 2026.

.

„Tesla bude mať skutočne užitočné humanoidné roboty v nízkej produkcii pre interné použitie Tesly budúci rok a, dúfajme, vo vysokej produkcii pre ostatné spoločnosti v roku 2026,“ napísal Musk.

Technologický miliardár ešte v apríli uviedol, že robot s názvom Optimus bude pripravený na používanie v továrňach spoločnosti Tesla do konca tohto roka a mohol by byť pripravený na predaj už koncom roka 2025.

.

Tesla uviedla prvú generáciu svojho robota Optimus, nazvaného Bumblebee, v septembri 2022. Tento rok spoločnosť zverejnila video druhej generácie dvojnohého robota, ktorý v závode firmy skladá tričko.

 

Cenovo dostupné 

Humanoidné roboty už niekoľko rokov vyvíjajú japonská Honda a Boston Dynamics spoločnosti Hyundai Motor. Spoločnosti na ne spoliehajú pri riešení potenciálneho nedostatku pracovnej sily a vykonávaní opakujúcich sa úloh, ktoré by mohli byť nebezpečné alebo únavné, ako je logistika, skladovanie a výroba.

Musk už skôr uviedol, že cieľom Tesly je, aby sa roboty vyrábali masovo a aby boli cenovo dostupné, pričom hovoril o cene približne 20 000 USD (18 000€).

Miliardár je však známy tým, že nie vždy mu jeho odvážne sľuby vyjdú. V roku 2019 povedal investorom, že Tesla bude do roku 2020 prevádzkovať sieť autonómnych vozidiel „robotaxi“. Začiatkom tohto roka Musk povedal, že dlho očakávaný robotický taxík bude predstavený 8. augusta. Minulý týždeň už signalizoval, že predstavenie robotaxi si vyžiada viac času, a povedal, že požaduje „dôležitú zmenu dizajnu“ prednej časti vozidla. Agentúra Bloomberg News uviedla, že podujatie už bolo odložené na október.

.

Musk sa v posledných mesiacoch zameral na umelú inteligenciu, softvér na autonómne riadenie, robotickú os a robota Optimus. Reaguje tak na klesajúci dopyt po elektrických vozidlách, ktoré tvoria viac ako 80 % štvrťročných príjmov spoločnosti Tesla.
Musk zverejnil svoje plány s humanoidnými robotmi len deň pred tým, ako mala spoločnosť Tesla prezentovať svoje najnovšie finančné výsledky. Akcie spoločnosti ukončili pondelok na Wall Street s nárastom o viac ako 5 %.

Tesla má v utorok 23. júla oznámiť výsledky za druhý štvrťrok, pričom Wall Street očakáva, že marže dosiahnu viac ako päťročné minimum. Pozornosť sa však bude sústreďovať aj na Muskove ambiciózne plány v oblasti robotaxíkov a produktov s umelou inteligenciou.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:33

Havária plynového potrubia spôsobuje v Bratislave v sobotu dopoludnia dopravné obmedzenia. Uzavretý je Most Apollo a ulice Košická, Prístavná, Landererova a Mlynské nivy.

10:09

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve.

10:07

Pápež František v sobotu vyzval lídrov Papuy-Novej Guiney, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

08:14

Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o “hrubé porušenie” ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali