Teroristický útok v Turecku: Hlásia 4 mŕtvych a 14 zranených

❚❚

Ankara 23. októbra 2024 (HSP/Teraz/Foto:TASR/AP/IHA)

 

Štyri obete a 14 zranených si vyžiadal útok na sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) na predmestí tureckej metropoly Ankara. Oznámili to v stredu tureckí predstavitelia, píše TASR s odvolaním sa na správy agentúr AFP a Reuters

Teroristi v Ankare
Dym stúpa po explózii zo sídla spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) a policajné a záchranné zložky zasahujú v jej areáli na predmestí Ankary 23. októbra 2024

Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya informoval, že traja zranení sú vo vážnom stave. Podľa jeho slov išlo o teroristický útok. Dodal, že “dvaja teroristi boli neutralizovaní”.

.

Turecké médiá informovali, že pred vstupom do areálu firmy, ktorá vyvíja a vyrába bojové lietadlá a drony, bolo najprv počuť výbuch a neskôr sa ozvala streľba.

K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Turecký minister spravodlivosti Yilmaz Tunč povedal, že bolo spustené vyšetrovanie.

.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Mark Rutte útok odsúdil a uviedol, že Aliancia stojí pri Turecku. Dodal, že telefonoval s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom a situáciu pozorne sleduje. Útok odsúdila aj delegácia EÚ v Turecku.

Ruský prezident Vladimir Putin vyjadril sústrasť v súvislosti s útokom počas stretnutia s Erdoganom v Kazani.

Útok odsúdilo aj Nemecko. Hovorkyňa nemeckého rezortu diplomacie ho označila za “šokujúci” a dodala, že Berlín čo najdôraznejšie odsudzuje všetky formy terorizmu.

 

Teroristi v Ankare zaútočili na sídlo zbrojárskej firmy

Sídlo spoločnosti Turkish Aerospace Industries (TAI) na predmestí tureckej metropoly Ankara sa v stredu stalo terčom teroristického útoku, ktorý si vyžiadal mŕtvych a zranených. Na sociálnej sieti X to bez ďalších podrobností uviedol turecký minister vnútra Ali Yerlikaya, informuje TASR na základe správ agentúr AFP a DPA.

.

Turecké médiá informovali, že pred vstupom do areálu firmy, ktorá vyvíja a vyrába bojové lietadlá a drony, bolo najprv počuť výbuch a neskôr sa ozvala streľba.

Podľa súkromnej televízie NTV boli na miesto vo štvrti Kahramankazan vyslané sanitky a vojaci. Zamestnancom nariadili, aby sa ukryli do bunkrov.

Televízia CNN Türk informovala, že teroristom sa podarilo preniknúť do areálu spoločnosti. Zverejnila aj zábery ozbrojencov, ktorých zachytili bezpečnostné kamery.

Podľa nepotvrdených informácií konflikt s teroristami stále prebieha.

Minister spravodlivosti Ylmaz Tunč informoval, že prokuratúra v Ankare začala udalosť vyšetrovať ako teroristický útok.

.

Spoločnosť TAI sa okrem iného podieľala na vývoji prototypov tureckej stíhačky Kaan.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:25

Rusko je zapojené do rozsiahlych vplyvových operácií namierených voči Fínsku a ďalším európskym krajinám, uviedla fínska ministerka vnútra Lulu Ranneová v reakcii na podozrivé sabotáže a narúšanie poriadku v severskej krajine.

20:12

Cenu Daphne Caruanovej Galiziovej za žurnalistiku za rok 2024 udelili v stredu na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu investigatívnemu projektu Lost in Europe (Stratení v Európe), ktorý sa zaoberá zmiznutím vyše 50.000 maloletých migrantov bez sprievodu dospelých v Európe.

20:02

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 2 %, pričom cena Brentu skĺzla pod 75 USD za barel (159 litrov). Vývoj cien ovplyvnili najnovšie údaje amerického ministerstva energetiky o stave ropných zásob v USA, podľa ktorých sa zásoby v minulom týždni zvýšili omnoho viac, než sa čakalo.

19:27

Ak Maďari chcú presadiť zmenu vo svojej vlasti, tak by mali v parlamentných voľbách v roku 2026 voliť stranu TISZA. Vyhlásil to najsilnejší kritik vlády premiéra Viktora Orbána a predseda mimoparlamentnej strany TISZA Péter Magyar v stredu na masovom protivládnom zhromaždení svojej strany v Budapešti.

18:52

Európska ombudsmanka Emily O’Reillyová v stredu kritizoval Európsku komisiu (EK) za to, že v rámci spornej migračnej dohody s Tuniskom nestanovila podmienky na obmedzenie financovania severoafrickej krajiny, pokiaľ v nej dôjde k porušovaniu ľudských práv.

18:38

Krajiny združené v zoskupení BRICS prijali v stredu na svojom 16. summite v ruskom meste Kazaň spoločné vyhlásenie, v ktorom sa vyslovili za to, aby tzv. globálny juh získal väčšiu váhu na svetovej scéne.

18:37

Vysokopostavený predstaviteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín, ktorý mal podľa všetkého nahradiť zosnulého bývalého vodcu Hasana Nasralláha, bol zabitý pri izraelských náletoch, potvrdilo v stredu hnutie.

Hášim Safí ad-Dín
Na archívnej snímke z 12. januára 2022 vysokopostavený predstaviteľ hnutia Hizballáh Hášim Safí ad-Dín
18:36

Estónska expremiérka a budúca predstaviteľka EÚ pre zahraničnú politiku Kaja Kallasová odkázala poslancom Európskeho parlamentu (EP), že posilnenie bezpečnosti EÚ musí byť prioritou a že Európa musí byť pripravená na útoky na otvorenú spoločnosť zo strany Ruska a čiastočne aj Číny.

17:42

Grécko zažíva z hľadiska klimatických podmienok najhorší rok za uplynulé štyri desaťročia. Uviedol to v stredu grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali