Teroristické hrozby nekončia – terčom má byť Prezidentský palác, budova NR SR či železnica v Trnave

❚❚

Bratislava 9. septembra 2024 (HSP/TV JOJ/TASR/Foto: TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 9. septembra 18:53

Včera vo večerných hodinách prišiel ďalší výhražný e-mail oznamujúci teroristické útoky, reportáž priniesla TV JOJ

Prezidentský palác
Na snímke Grasalkovičov palác alebo Prezidentský palác na Hodžovom námestí

Email údajne prišiel v nedeľu vo večerných hodinách a bol adresovaný Prezidentskému palácu, Národnej rade Slovenskej republiky ale aj  železničnej stanici v Trnave, informoval dnes ráno redaktor TV JOJ Andrej Zavřel.

.

V emaile údajne stálo, že “teroristi unesú tri lietadlá a namieria si to práve na tieto tri objekty – Prezidentský palác, budovu NR SR a železničnú stanicu v Trnave“. Redaktor uviedol, že teroristi sú inšpirovaní 11. septembrom, tento dátum sa totiž spomína v emaile.

Podľa informácií bolo včera prezreté Bratislavské letisko ale žiadne hrozby sa nepotvrdili.

.

Na základe informácií z aplikácie Fly radar je možné vydedukovať, že nad územím Slovenska sa nachádza len pár lietadiel, a aj tie “idú opačným smerom“, poznamenal redaktor.

Pod email sa údajne podpísala skupina, ktorá stojí aj za novembrovou teroristickou hrozbou na školách z minulosti.

 

Premiér si myslí, že vyhrážkami sa niekto zabáva na úkor štátu

Štát podľa premiéra Roberta Fica (Smer-SD) prijíma bezpečnostné opatrenia pre vyhrážky. Označil to však za zbytočné úsilie, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sú to nezmysly, ktorými sa niekto zabáva na úkor vlády a štátu. Reagoval tak na pondelkové medializované informácie.

“Samozrejme, prijímame bezpečnostné opatrenia, ale odmietam sa vami rozprávať o ‘idiotinách’, pretože to sú ‘idiotiny’. Ale na druhej strane, pre verejnú mienku musíme vynakladať úsilie, úplne zbytočné úsilie, pretože dobre vieme, že na 99,9 percenta sú to totálne nezmysly. Jednoducho, niekto sa zabáva na úkor vlády a na úkor tohto štátu,” povedal Fico novinárom v Seredi. Vyčítal médiám, že šíria a propagujú tieto informácie.

.

Premiér nechcel rozoberať vyhrážky, ktoré sa majú týkať útoku lietadlami. “Tak každý deň budeme prijímať oznámenia nejakých bláznov, že tri lietadlá narazia do budovy Prezidentského paláca, do budovy Národnej rady a trnavskej železničnej stanice?” pýtal sa a zopakoval, že ide o zábavu jednotlivca.

Popoludní Fico skonštatoval, že riziká sa vyhodnocujú. Premiér hovoril v pondelok so všetkými zainteresovanými orgánmi. Štát sa podľa neho sústredí na to, aby sa našiel zdroj, ktorý šíri tieto informácie, pretože sa ťažko identifikuje. “Ak ide o fyzickú osobu, chytiť, obviniť a prísne potrestať,” skonštatoval. Zároveň treba podľa jeho slov jasne rozhodnúť, aká je miera rizika a či treba vždy pri objavení sa hrozby nasadiť veľké množstvo hliadok a prostriedkov a prehľadávať budovy. “Alebo tak budeme robiť len vtedy, ak príslušné profesionálne orgány dôjdu k záveru, že existuje bezpečnostné riziko,” ozrejmil. Prvé základné rozhodnutia sa podľa Fica urobili už na jar, keď prišlo množstvo vyhrážok do škôl. “Ľudia majú presné informácie, čo majú robiť,” doplnil.

 

Národná rada vzala informácie o výhražnom maile na vedomie

Národná rada (NR) SR vzala na vedomie informácie o výhražnom maile. Pre TASR to potvrdili z odboru komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR s tým, že k podrobnostiam sa nebudú vyjadrovať.

“Situácia je plne v kompetencii príslušných orgánov ministerstva vnútra. Zvýšené obmedzujúce opatrenia vo vzťahu k prevádzke budovy sa zatiaľ neuplatňujú,” poznamenali.

.

 

Bratislavské letisko sprísnilo pre výhražný e-mail bezpečnostné opatrenia

Bratislavské Letisko M. R. Štefánika sprísnilo pre výhražný e-mail bezpečnostné opatrenia. Letová prevádzka nie je obmedzená, prílety a odlety sú vybavované podľa letového poriadku. TASR to potvrdila hovorkyňa letiska Veronika Demovičová.

Hovorkyňa tiež ozrejmila, že rozsah opatrení nebudú z bezpečnostného hľadiska konkretizovať.

Hovorkyňa bratislavskej krajskej polície Jana Šimunková potvrdila, že v súvislosti s prijatím výhražného e-mailu na bratislavskom letisku boli vykonané potrebné opatrenia. “Vyšetrovateľ Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave II začal trestné stíhanie vo veci prečinu šírenia poplašnej správy. Policajti Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave v tejto súvislosti zrealizovali potrebné úkony na území prvého bratislavského okresu,” spresnila.

Správu budeme aktualizovať.

 

Polícia prijala pre výhražný e-mail opatrenia v Trnavskom kraji

Polícia prijala v súvislosti s výhražným e-mailom opatrenia na piešťanskom letisku, aj na železničnej stanici v Trnave. Na letisko vyslali viaceré policajné hliadky spolu s pyrotechnikom a psovodom. Na železničnej stanici vykonali a naďalej vykonávajú policajti zvýšený dohľad. TASR to potvrdila hovorkyňa trnavskej krajskej polície Zlatica Antalová.

Antalová ozrejmila, že situáciu naďalej monitorujú.

 

Na ŽST Trnava je v súvislosti s výhražným e-mailom zvýšený počet hliadok

Na železničnej stanici (ŽST) Trnava je v súvislosti s výhražným e-mailom zvýšený počet hliadok. Pre TASR to priblížila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Vladimíra Bahýlová. Deklarovala, že situácia je na stanici aktuálne pokojná a vlaky nemeškajú.

.

“ŽSR v súvislosti s údajným teroristickým útokom, samozrejme, pristúpili k niekoľkým opatreniam. Prednosta ŽST Trnava komunikoval s veliteľom oddelenia PZ SR Železničnej polície Trnava. PZ SR prijal vlastné opatrenia a priame iné opatrenia v ŽST Trnava neboli prijaté,” priblížila hovorkyňa.

Podotkla, že v rámci ŽSR majú vzhľadom na možný výskyt takýchto prípadov vypracované postupy, ktoré platia pre zamestnancov, ako aj pre dopravcov. “Vzhľadom na to, že ide o diskrétne informácie, nie je vhodné ich zverejňovať,” dodala.

Ako ďalej priblížila, zamestnancov ŽST Trnava upozornili na obsah výhražnej správy. “Dostali pokyny, aby zvýšili ostražitosť a pri zistení niečoho zvláštneho alebo prijatí inej výhražnej správy ihneď túto skutočnosť oznámili,” ozrejmila Bahýlová.

 

Polícia v Košickom kraji ukončila prehliadky kostolov, hrozba sa nepotvrdila

Polícia v Košickom kraji ukončila prehliadky kostolov s tým, že reálna hrozba sa opäť nepotvrdila. Na sociálnej sieti o tom v pondelok informovala košická krajská polícia.

Polícia predtým oznámila, že sa zaoberá vyhrážkami smerujúcimi na viaceré kostoly v kraji, pričom vyhrážky analyzuje a vyhodnocuje bezpečnostné riziko. “Situáciu máme pod kontrolou, v tejto súvislosti sme prijali bezpečnostné opatrenia, o výsledku ktorých budeme informovať,” uviedla dopoludnia.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali