Témou č.1 vo voľbách USA sú potraty, do kampane sa zapojili hollywoodske celebrity. Obráti sa stratégia Harrisovej proti nej?

❚❚

Bratislava 27. októbra 2024 (HSP/Life Site News/ Foto: Instagram @kamalaharris)

 

V prezidentských voľbách, ktoré v novembri čakajú Ameriku, sa téma interrupcií – najmä vďaka výtlaku celebrít, stáva témou č. 1 predvolebnej kampane. Tak, ako podpora hollywoodskych celebrít môže prezidentským kandidátom pomôcť, môže ich aj stiahnuť ku dnu

Na snímke viceprezidentka USA Kamala Harrisová počas zjazdu predvolebnej kampane Demokratickej strany
Na snímke viceprezidentka USA Kamala Harrisová počas zjazdu predvolebnej kampane Demokratickej strany

Herečka Jennifer Lawrence pred nedávnom v rozhovore otvorene vyhlásila, že “potraty sú doslova na volebnom lístku“. Lenže ona je len jednou z mnohých celebrít, ktoré pred novembrovými voľbami prejavili svoju podporu demokratickej kandidátke, viceprezidentke Kamale Harrisovej. V spoločnosti však rastú obavy.

.

 

Stalo sa to Bidenovi

Hollywoodske celebrity robia z volieb kampaň o potratoch. Obráti sa táto stratégia proti nim? „Tak, ako žijú z podpory celebrít, kvôli ich  podpore aj zahynú,“ poznamenal Jonathon van Maren vo svojom článku pre Life Site News.

.

Tak sa to stalo Joeovi Bidenovi: jeho kampaň po týždňoch stupňujúceho sa tlaku hrubo ukončil komentár svetoznámeho herca Georgea Clooneyho uverejnený 10. júla v denníku The New York Times. Hollywoodske hviezdy hromadne upustili od podpory kampane súčasného prezidenta Bidena a vrhli sa na kampaň viceprezidentky Kamaly Harrisovej. Podporu jej prejavila aj speváčka Taylor Swift a postupne sa pridali ďalšie a ďalšie mená. Americká speváčka Lizzo minulý týždeň s Harrisovou vystupovala v Detroite. Tento mesiac sa k nej v Atlante pridal spevák Usher. Raperka Megan Thee Stallion vystúpila na jednom z mítingov v rámci predvolebnej kampane Harrisovej a na pódiu a predviedla svoje sexuálne provokatívne vystúpenie.

Je ľahké pochopiť prečo. Biden síce viedol kampaň “za“ potraty, ale Harrisovej kampaň je celá len o potratoch.

Hviezdy strieborného plátna sa vždy vyjadrovali za potraty, ale po zániku smernice Roe vs. Wade pritvrdili. Neustále sa objavujú memoáre celebrít, ktoré podrobne opisujú svoje príbehy – vrátane Britney Spearsovej, Paris Hiltonovej, či Kerry Washingtonovej a Leslie Jonesovej. Len nedávno oscarová herečka Sally Fieldová podrobne opísala svoj vlastný príbeh o tom, ako v roku 1964 podstúpila nelegálny potrat v Mexiku.

„Toto sú veci, ktoré prežívajú ženy aj teraz…. Keď sa snažia dostať do iného štátu, nemajú peniaze, nemajú prostriedky, nevedia, kam idú,“ uviedla Fieldová v príspevku na sociálnej sieti po tom, ako opísala svoj príbeh. „… A urobiť to našim malým dievčatám a našim mladým ženám a nemať rešpekt a úctu k ich zdraviu a k ich vlastnému rozhodnutiu, či sa cítia byť schopné v tom čase porodiť dieťa….“, dodala a vyzvala svojich stúpencov, aby volili Harrisovú a podporili iniciatívy za potraty, ktoré budú v novembri predmetom hlasovania v celých USA.

„Prosím. Nemôžeme sa vrátiť späť!!!“ uzavrela.

.

 

Hollywood sa aktivizuje

Keďže Harrisovej dynamika slabne, pretože prvé “nadšenie“ vyprcháva, hollywoodske propotratové celebrity sa aktivizujú.

Držiteľka Oscara Julia Robertsová odcestovala späť do svojho rodného štátu Georgia, aby tam podporila kampaň Harrisovej a “reprodukčných práv“.

Herec Bryan Cranston zo slávneho seriálu Breaking Bad vystúpil na pódiu na zhromaždení s témou “Boj za reprodukčnú slobodu“ v Arizone, a predniesol prejav, v ktorom zdôraznil, že podľa neho je nevyhnutné, aby dcéry mali “počas svojho života základné právo na slobodu voľby“. V závere prejavu sa dočkal potlesku a dodal: „To je dôvod, prečo s nadšením podporujem viceprezidentku Harrisovú a guvernéra Walza!“

Herečka Jennifer Lawrenceová zopakovala vyjadrenie Cranstona, že potraty sú tou najdôležitejšou témou volieb. Minulý mesiac povedala v exkluzívnom rozhovore pre magazín People: „Potraty sú doslova na volebnom lístku. To je tá najdôležitejšia vec – nedovoliť, aby sa do Bieleho domu dostal niekto, kto sa chystá zakázať potraty.” (Nie dôležitá vec, pozor – najdôležitejšia vec, zdôraznil autor textu.)

.

Lawrenceová práve pôsobila ako výkonná režisérka pro-potratového dokumentárneho filmu – Hillary a Chelsea Clintonové sú jeho producentkami. Film tvrdí, že ženy umierajú kvôli pro-life zákonom, teda zákonom podporujúcim ochranu života.

Na zhromaždení s názvom “Hlasujte za potraty“ sa pred niekoľkými mesiacmi objavila aj herečka Jody Fosterová spolu s Melissou Fumerovou, Busy Philippsovou a June Diane Raphaelovou.

 

Posolstvo 

Ich posolstvo je jednoduché: “Hlasujte za Kamalu Harrisovú, pretože ona vráti potraty naspäť (do americkej ústavy), nech sa deje čokoľvek!“.

Potraty sú pre Hollywood najdôležitejšou témou. Celebrity, aj celá Harrisovej kampaň, sa spoliehajú na to, že dostatočný počet Američanov bude mať rovnaký názor ako oni – takže ju dostanú na vrchol v kľúčových, swing štátoch, kde záleží na každom jednom hlase.

„Bude to však fungovať?,“ zamýšľa sa Jonathon Van Maren v texte. „Pochybujem o tom – aj keď sú tieto moje pochybnosti možno príliš optimistické,“ dodal.

Následne citoval filozofa Roberta Georgea, ktorý minulý týždeň povedal: „Vplyvné celebrity, ktoré podporili viceprezidentku Harrisovú, jej zjavne nepomôžu… Mojou otázkou je, či jej v skutočnosti neuškodia tým, že hrajú do karát Trumpovmu naratívu, že tieto voľby stavajú proti sebe prebudené “woke“ elity a ich záujmy či hodnoty proti obyčajným pracujúcim ľuďom všetkých vrstiev.“

„Dúfajme, že Robert George má pravdu,“ poznamenal autor v závere.

Prečítajte si tiež:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali