Televízia JOJ odštartuje v marci nový seriál Jenny

Televízia JOJ odštartuje v marci nový seriál Jenny

Bratislava 13. februára 2020 (SITA/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Televízia JOJ odštartuje v marci nový desaťdielny seriál Jenny z medicínskeho prostredia. Novinka je adaptáciou úspešného kanadského formátu Jenny, ktorý vysielala tamojšia Unis TV

Na snímke režisér seriálu Peter Begányi

Jana, ktorej nikto nepovie inak ako Jenny, je 15-ročná vášnivá tanečnica, ktorá žije len s otcom a mladším bratom. Počas tréningu na tanečnú súťaž však začne pociťovať slabosť a príznaky choroby. Postupne sa cíti čoraz horšie a jej telo v istom momente zlyháva. Aj keď dúfa, že je to len obyčajný vírus, z ktorého sa rýchlo vylieči, krutá realita onkologickej diagnózy prevráti život naruby jej aj celej rodine. Otec, ktorý už prišiel o manželku, sa cíti bezradný a mladšiemu bratovi chýba sestrička. Po počiatočnom šoku však v sebe Jenny objaví veľkú silu a rodina jej pomáha bojovať. Život je však nevyspytateľný a aj v tom najhoršom období prináša čosi dobré. Jenny si v nemocnici nájde priateľa Olivera aj svojho strážneho anjela v podobe sestričky Laury. Oporou sú pre ňu aj kamarátky tanečnice, ktoré vnesú pohyb a rytmus aj za múry nemocnice.

Reklama

V hlavnej úlohe seriálu sa predstaví celkom nová tvár, Bára Očenášová, Jenninho otca si v novinke zahrá Ján Koleník, jeho zosnulú manželku stvárni Vlastina Svátková a Jenninu babičku Zuzana Kronerová. Sestričku Lauru uvidia diváci a diváčky v podaní Táne Pauhofovej a Jenninho kamaráta si zahrá Simon Štubniak. „Herecká príprava bola dosť náročná, skúšali sme, kombinovali, čo by ako mohlo fungovať, hľadali sme vhodných hereckých partnerov. Máme tam aj študentov herectva a dvoch nehercov, ktorí nemajú s hraním ešte žiadne skúsenosti. Neviem, či budú v herectve pokračovať. To bol taký vabank, no myslím, že sa nám to vyplatilo, lebo sú veľmi autentickí,“ uviedol počas stredajšieho stretnutia s médiami režisér novinky Peter Begányi. „Je to silná téma, ale to nám práve dávalo energiu robiť to a povedať si, že ten seriál má zmysel,“ dodal. Náročné podľa neho bolo nakrúcať v nemocnici. „Vždy, keď sme niečo natočili, prišla po nás totiž čata, ktorá musela hneď kompletne všetko vydezinfikovať. Všetko museli upratať a vyčistiť tak, aby to bolo zase schopné prevádzky,“ priblížil.

Podľa Tomáša Alschera z Národného onkologického ústavu nakrúcanie v nemocnici až také zložité nebolo. „Pracovali sme s profesionálnym tímom, ktorý vedel presne zadefinovať, čo od nás kedy bude potrebovať, takže musím úprimne povedať, že tá spolupráca bola relatívne jednoduchá. Museli sme dbať iba na to, aby sme štáb púšťali len do priestorov, kde sa nedostane priamo do kontaktu s pacientmi. Bolo to príjemné, neobmedzilo to prevádzku ani ústav ako taký,“ zhodnotil. V ústave, kde seriál vznikal, podľa jeho slov veria, že novinka môže onkologickým pacientom a pacientkam pomôcť v boji s ťažkou chorobou. „Myslíme si, že seriál pacientom umocní pocit, že v tom boji nie sú sami a dokáže ich namotivovať, aby bojovali s tou chorobou ďalej. Vidíme v seriáli Jenny pozitívny odkaz a pevne veríme, že rovnako pozitívne bude vplývať popri pacientoch aj na širokú verejnosť. Myslíme, že je strašne dôležité, aby onkologické ochorenie bolo komunikované aj takou ľahšou formou, aby nebolo vnímané ako taký strašiak, ale naopak, aby si ľudia uvedomili, že pri tých onkologických ochoreniach je hlavne u malých detí až 80-percentná šanca na vyliečenie. Boli by sme radi, aby tento odkaz fungoval a aby naozaj na tých ľudí vplýval,“ poznamenal Alscher. Ako odborní garanti sa na novinke podieľali lekári z Národného onkologického ústavu v Bratislave a Národného ústavu detských chorôb.

Reklama

Seriál Jenny sa však odohráva nielen v nemocnici, ale aj v škole a doma v Jenninej rodine. Rozpráva síce príbeh o rakovine, no rozpráva ho cez postavy, ktoré sú pripravené bojovať a nestratiť humor ani nadhľad. Bojovať pritom v tomto prípade neznamená len vyliečiť sa. Jenny napriek svojej chorobe bojuje aj o prvú lásku, jej otec o lásku po smrti manželky, ostatné postavy bojujú o svoje sny. Seriál podľa jeho tvorcov nie je depresívny ani plný hnevu či ukazovania prstom. Všetci si uvedomujú, že to, čo Jenny prežíva, je len jedno zo štádií. Ďalšie štádiá so sebou prinášajú nádej a poznanie, že to najdôležitejšie, čo v živote máme, je práve rodina a láska.

Podľa generálneho riaditeľa JOJ Group Marcel Gregu je seriál Jenny zaujímavý aj pohľadom na to, ako sa deti k svojej diagnóze zvyčajne stavajú a ako svoj momentálny stav s pokorou prijímajú. Dospelí by im mali byť podľa jeho slov oporou. „My všetci si prežijeme iba jedno detstvo a každý si ho urobí také, aké mu ten život dopraje. Všetky detstvá by však mali byť šťastné, mali by sme sa všetci snažiť, aby deti mali detstvo spokojné a prežili ho čo najlepšie, a keď niekto musí prežiť svoje detstvo z veľkej časti v nemocnici, máme sa snažiť mu pomôcť,” poznamenal riaditeľ TV JOJ, ktorý sa zároveň teší, že seriálom bude môcť televízia divákom a diváčkam priblížiť prácu a poslanie lekárov. „Je to výnimočný seriál, veľmi pekne urobený a ja dúfam, že ho diváci ocenia a budeme naň mať dobré ohlasy,“ dodal.

Seriál bude prístupný všetkým vekovým kategóriám. Pieseň Iba ďalej kráčam k nemu nahrala skupina Fallgrapp.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali