Taraba chce na vládu predložiť súbor legislatívnych zmien v oblasti vôd

❚❚

Bratislava 26. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

Aktualizované 26. augusta 2024 15:52

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) chce na stredajšie (28. 8.) rokovanie vlády predložiť prvý súbor legislatívnych zmien v oblasti manažovania vody. Zmeny budú akútne reflektovať na najväčšie výhrady Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Taraba o tom informoval na sociálnej sieti

Tomáš Taraba
Na snímke minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS)

Výsledky kontroly NKÚ podľa Tarabu ukázali, že za bývalého vedenia si ministerstvo dostatočne neplnilo kontrolnú úlohu vo vodárenských spoločnostiach. “Nechali vytvoriť ‘šedú nekontrolovanú zónu.’ (…) Ochránime vodu, aby nemohlo prísť nielen k jej skrytej privatizácii, ale ani k finančnému plytvaniu vo vodárenských spoločnostiach,” skonštatoval minister.

.

Bývalý štátny tajomník envirorezortu Michal Kiča vo svojej reakcii poukázal na to, že bývalé vlády za vyše desať rokov vo veci investičného dlhu v údržbe vodárenskej infraštruktúry nespravili nič. Od roku 2022 musia vodárenské spoločnosti povinne vytvárať účelovú finančnú rezervu. Kiča dodal, že plnenie tejto povinnosti sa dalo vyhodnocovať od roku 2023. Taraba v tejto súvislosti nenariadil podľa Kiču žiadnu kontrolu.

Kiča tiež tvrdí, že šéf envirorezortu pre vodárenskú a kanalizačnú infraštruktúru nespravil zatiaľ nič. Pripomína projekty budovania kanalizácií a vodovodov, ktoré schválili, kým bol na ministerstve. Zároveň uviedol, že do konca roka 2016 mali mať všetky vymedzené aglomerácie na Slovensku zabezpečené čistenie odpadových vôd. “Z 19 chýbajúcich aglomerácií v roku 2021 sa nám podarilo znížiť za extrémne krátke obdobie toto číslo na šesť. Na vodovody a kanalizácie išlo len za naše obdobie skoro 300 miliónov eur. Po nástupe ministra Tarabu sa neposunuli ani o jednu,” skonštatoval Kiča.

.

Kontrola NKÚ sa zamerala na hospodárenie vodárenských spoločností na Slovensku. Najväčší problém vidí v narastajúcom investičnom dlhu vodární na obnovu a rozvoj existujúcej infraštruktúry. NKÚ kritizoval aj použitie zdrojov jednotlivých vodárenských spoločností. Pre deravé potrubia sa na Slovensku stráca takmer tretina pitnej vody. Stav vodárenskej infraštruktúry je nevyhovujúci a dostáva sa na kritickú úroveň, pričom vodárenským spoločnostiam rastie investičný dlh.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

14:54

Európska únia zvažuje sankcie voči iránskemu leteckému sektoru, oznámil v piatok šéf európskej diplomacie Josep Borrell v reakcii na tvrdenia, že Teherán poskytuje Rusku balistické rakety a to nimi útočí na Ukrajine.

14:50

Pri štvrtkovom útoku neznámych ozbrojencov v centrálnej časti Afganistanu zahynulo 14 ľudí a ďalší šiesti utrpeli zranenia, oznámil v piatok hovorca hnutia Taliban Zabíhulláh Mudžáhid.

14:28

Pretrvávajúce zrážky v Rakúsku komplikujú dopravnú situáciu v krajine – silné sneženie a zosuv pôdy prerušili napríklad vlakové spojenie na dvoch tratiach v spolkovej krajine Salzbursko, informovali v piatok rakúske železnice (ÖBB), píše TASR na základe správ agentúr APA. Komplikácie v dôsledku dažďa, sneženia a popadaných stromov sa týkajú aj cestnej dopravy, upozorňuje automobilová organizácia ÖAMTC.

14:27

Britská vláda v piatok odmietla, že by jej šiesti diplomati v Rusku boli špiónmi, a obvinenia Moskvy označila za úplné nepodložené. Reagovala tak na oznámenie ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) o odobratí akreditácie šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže a “ohrozenia bezpečnosti Ruska”.

14:27

Najmenej dvaja ľudia zahynuli a ďalší šiesti utrpeli zranenia v piatok pri ruskom útoku riadenou leteckou bombou na ukrajinskú Sumskú oblasť ležiacu pri hraniciach s Ruskom, oznámili miestne úrady. Medzi zranenými je aj dieťa.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali