Boj o SND nekončí. Ťapáková reaguje na Jaurovú z PS

❚❚

Bratislava 18. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Michal Svítok)

 

Vyjadrenia o chaose a pochmúrnej atmosfére v Slovenskom národnom divadle (SND) považuje jeho generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková za zavádzajúce a znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla. Uviedla to v reakcii na slová podpredsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá Zory Jaurovej (PS) po poslaneckom prieskume v SND. Ťapáková deklaruje, že v programovom pláne divadla nenastali žiadne zmeny s nástupom nového vedenia

Na snímke generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková
Na snímke generálna riaditeľka Slovenského národného divadla (SND) Zuzana Ťapáková

“Myslím, že všetci predstavitelia a jednotliví riaditelia presvedčili poslancov, že sú odborníkmi a profesionálmi vo svojom odbore. Mrzia ma vyjadrenia podpredsedníčky Výboru NR SR pre kultúru a média pani Zory Jaurovej ‘o chaose a pochmúrnej atmosfére v inštitúcii’ a považujem ich za zavádzajúce a istým spôsobom znevažujúce prácu a prístup vedenia, ako aj zamestnancov divadla,” uviedla Ťapáková v stanovisku SND, ktoré TASR zaslala tlačová tajomníčka Izabela Pažítková.

.

Poslancov vedenie divadla informovalo o tom, že predstavenia sa realizujú podľa programového plánu, prebieha skúšobný proces všetkých plánovaných premiér v aktuálnej sezóne a “pozorne sa sledujú procesy zmluvných vzťahov do budúcna”. Na post riaditeľa Opery SND nastúpil Rastislav Štúr, riaditeľom umelecko-dekoračných dielní je Peter Čanecký.

Časť poslancov podľa vyjadrenia SND v diskusii poukázala na “istý rozpor”, teda rozdielne názory medzi vedením SND a činoherným súborom.

.

“Tieto nesúvisia s tvorbou či dramaturgickým plánom, vyplývajú z prezentácie osobných názorov, ktoré časť činoherného súboru uvádza vo vyhlásení po predstaveniach. Právne oddelenie SND upozornilo, že tieto vyhlásenia nie sú v súlade s etickým kódexom divadla, a nespĺňajú ani záväzky vyplývajúce z pracovných zmlúv,” skonštatovala Pažítková.

Poslanci si vypočuli aj informáciu o stave umelecko-dekoračných dielní (UDD), ktoré sa nachádzajú v bratislavskom Lamači a novej budove SND. “Analýza a vyhodnotenie, prečo dielne riadne nepracujú, potvrdzuje skutočnosť, že odvolaný generálny riaditeľ SND Matej Drlička nepripravil a nerealizoval všetky opatrenia smerujúce k tomu, aby UDD SND mohli v OD Lamač alebo kdekoľvek inde riadne pracovať,” uviedla tlačová tajomníčka s tým, že vedenie SND rieši dôsledky tohto stavu, “ktoré sa mediálne rôzne interpretujú a subjektívne rôzne hodnotia”.

Poslanecký prieskum členov Výboru NR SR pre kultúru a médiá sa v SND konal 15. októbra a na druhý deň prebiehal v Slovenskej národnej galérii. Jaurová po nich okrem iného skonštatovala, že v oboch inštitúciách je pochmúrna atmosféra a “nepremyslené zmeny v ich vedení spôsobili chaos, vnútorný rozvrat a narastajúcu nedôveru medzi vedením a zamestnancami”.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:24

Palestínske militantné hnutie Hamas v piatok potvrdilo smrť svojho vodcu Jahjá Sinwára. Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Chalíl al-Hajjá vyhlásil, že Sinwár “padol v boji” a jeho smrť hnutie iba posilní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
16:18

V Bulharsku sa u hydiny vyskytlo ochorenie vysokopatogénnej vtáčej chrípky (H5N1), oznámila v piatok Svetová organizácia pre zdravie zvierat (WOAH). Došlo k tomu v čase, keď v Európe stúpa počet prípadov tohto smrteľného ochorenia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Vírus H5N1 zistili v kŕdli so 7669 kusmi hydiny v obci Marica. Doposiaľ uhynulo 764 vtákov, uviedla WOAH s odvolaním sa na bulharské úrady.

15:44

Ruského občana Kirilla Griaznova, ktorého zadržali vo Francúzsku pre snahu “destabilizovať” olympijské hry, úrady umiestnili do domáceho väzenia. Uviedla to ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na ruské veľvyslanectvo v Paríži, TASR informuje na základe piatkovej správy agentúry Reuters.

Francúzska polícia v júli niekoľko dní pred začiatkom olympijských hier v Paríži zatkla Rusa po tom, ako u neho doma našla dôkazy o pláne “zorganizovať destabilizačné operácie” počas olympiády.

15:42

Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Bundestag) v piatok schválili sériu zákonov týkajúcich sa bezpečnosti a prisťahovalectva, ktorý navrhla stredo-ľavá koalícia kancelára Olafa Scholza. Tzv. bezpečnostný balík je reakciou na útok v Solingene, píše TASR na základe správy agentúry DPA.

Balík zákonov zahŕňa všeobecný zákaz nosenia nožov na verejných podujatiach. Podľa novej legislatívy môžu žiadatelia o azyl, ktorí sú povinní odísť z krajiny, prísť o sociálne dávky.

15:39

Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) začne od 4. novembra s vyplácaním preddavkov na priame platby vo výške 70 % až 75 % nároku. Preddavky dosiahnu sumu 293,55 milióna eur. Dostanú ich aj kontrolovaní farmári-žiadatelia, a to vo výške 50 %. Rozhodnutia o podporách sa začnú vydávať od 2. decembra tohto roka. Oznámil to v piatok minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD) za účasti generálneho riaditeľa PPA Mareka Čepka.

14:31

Slovensko má čerpanie európskych prostriedkov v agrosektore z nového programového obdobia na úrovni 10,8 %, priemer EÚ je 8,7 %. V čerpaní eurofondov zo starého programového obdobia je však SR najhoršia v EÚ. Uviedol to v piatok na brífingu minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč (Smer-SD).

14:29

Prezident Peter Pellegrini v piatok podpísal zákon o transakčnej dani, ktorý považuje za neoddeliteľnú súčasť konsolidačných opatrení. Transakčná daň je podľa neho viac unikátom ako bežným opatrením v európskych štátoch. Informovala o tom Kancelária prezidenta SR.

“Preto veľmi ocením, ak sa vláda podrobne oboznámi so všetkými dôsledkami takejto dane. Daň má začať platiť až od 1. apríla budúceho roka, čo je dostatok priestoru na vyriešenie viacerých stále otvorených otázok,” uviedol Pellegrini.

14:28

Nárok na rodičovský dôchodok nebude mať v roku 2026 až 585 000 seniorov. V rámci konsolidačného balíka prišla vláda SR so zmenou pri rodičovských dôchodkoch, pričom po novom budú môcť deti poukázať svojim rodičom dve percentá dane z príjmu. V tomto systéme sa prvýkrát vyplatia rodičovské dôchodky až v roku 2026, keďže sa vypočítajú na základe daňového priznania za rok 2025.

Upozornila na to na sociálnej sieti Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

14:25

Skupina krajín BRICS bude v nasledujúcich rokoch generovať väčšinu globálneho ekonomického rastu vďaka svojej veľkosti a relatívne rýchlej expanzii v porovnaní s vyspelými západnými krajinami. Vyhlásil to v piatok ruský prezident Vladimir Putin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Putin bude v dňoch 22. až 24. októbra hostiť samit BRICS v ruskej Kazani. Dúfa, že BRICS bude silnou protiváhou Západu v globálnej politike a obchode.

Rokovanie lídrov na summite skupiny BRICS v Moskve Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin počas prejavu na otvorení summitu skupiny BRICS, ktorá združuje krajiny Brazíliu, Rusko, Indiu, Čínu a Juhoafrickú republiku, v Moskve
14:21

Zavedenie dvojzložkovej ceny za vodu sa podľa opozičnej SaS najviac dotkne ľudí, ktorí majú nainštalované vodovodné prípojky, no nevyužívajú ich. Tvrdí, že cena stúpne aj tým, ktorí vodou šetria. Na piatkovej tlačovej konferencii to uviedli košický krajský predseda SaS Peter Čech a poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Karol Galek. Podľa Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) zmena prinesie len rozdelenie doterajšej platby na fixnú a variabilnú časť.

14:20

Národná banka Slovenska (NBS) upozornila na činnosť platformy Seif Finance, ktorá ponúka možnosť investovať do kryptoaktív prostredníctvom jej webovej stránky. Platforma a spoločnosti, ktoré sú zapojené do jej prevádzky, totiž nedisponujú zákonom požadovanou viazanou živnosťou na poskytovanie služieb zmenárne virtuálnej meny.

13:18

Dočasný libanonský premiér Nadžíb Míkátí odmietol zasahovanie Iránu do libanonských záležitostí. Hovorca iránskeho parlamentu v rozhovore uviedol, že Teherán je pripravený rokovať s Francúzskom o implementácii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN č. 1701.

13:16

Protimonopolný úrad SR schválil koncentráciu podnikateľov v oblasti výroby strojov. Spočíva v získaní nepriamej výlučnej kontroly českého podnikateľa STV Invest nad spoločnosťou Matador Industries z Dubnice nad Váhom prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti v Trnave.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Lipták

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali