Tak už vyzývajú k revolúcii?

❚❚

Bratislava 11. júla 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube/MESTSKÁ KNIŽNICA MESTA PIEŠŤANY, TASR – Jakub Kotian)

 

Nálada medzi liberálmi je porazenecká, až zúfalá. Natoľko, že niektorí vyzývajú k ďalšiemu kroku „ulicu“…

Michal Hvorecký
Na snímke spisovateľ Michal Hvorecký

Keby išlo len o anonymných klávesnicových kovbojov na Facebooku, dalo by sa to odignorovať (Hoci anonymný bol kedysi aj Juraj C., všakáno). Keď však o revolúcii hovoria známe mená, je čas zbystriť pozornosť:

.

Spisovateľ Michal Hvorecký, prispievateľ Denníka N, asi prežíva neopätovanú lásku. Ako inak si vysvetliť jeho opakované, intenzívne osobné útoky na ministerku Šimkovičovú? Venoval jej „báseň“ Faust z Kittsee, z ktorej vyberáme pár úryvkov:

Kedysi čítala som z papiera.
A dnes som tá, čo vždycky popiera.
Odkedy som sa dala na hoaxy,
večne je zelený strom v praxi.
Tak rada šírim sprisahania
o veľkom pláne Sorosa.
Čo jeho zámer obnáša?
Mnohí ma teraz za to hania!

.

Za oceánom mi býva dcérka
a úzka je mi každá blúzka.
Odišla som žiť do Rakúska
a múdra som jak ministerka.

Hvorecký však ide ešte ďalej. Spomína v najnovšom článku na avantgardné francúzske divadelné dielo, v ktorom odznela táto veta: „Maličká revolúcia by vôbec neškodila.“

Čože to? Nepriamo vyjadruje svoju túžbu na zmenu slovenských politických pomerov? Je toto ešte vôbec legálne?

Dajme tomu, že vzhľadom na slobodu slova si môžete beztrestne povzdychnúť, že veru maličký štátny prevratík by ste už uvítali. Už dávno ste si na tribúne nezakričali s davom, že sa chcete zbaviť „mafie“. A opozícia by do toho tiež rada išla, nepochybne! Šimečka junior predsa už dávno pripravil manuál farebnej revolúcie s konkrétnymi krokmi…

 

.

 

Otázka však znie, na základe čoho by ste žiadali revolúciu? Prevraty majú zmysel pod vládou tyranov, a nie v demokratickom zriadení, kde si vládu zvolili ľudia!

Kto organizuje prevrat v demokratickom štáte, ten sa previnil proti samej podstate slobody a demokracie, teda „vlády ľudu“.

Navyše, podľa aktuálnych prieskumov, by voľby stále vyhral SMER… Dokonca by v koalícii s Hlasom a Republikou mal ešte väčší počet kresiel, než má dnes. Možno aj na ústavnú väčšinu by dosiahli.

Taký je, prosto, hlas ľudu – o akej revolúcii teda hovoríme? Nepáči sa nám štýl ich vládnutia, okej, to ale neznamená, že smieme povaliť vládu revolučnou aktivitou!

.

Spisovateľ-intelektuál Hvorecký útočí aj na premiéra: „Fico už na mentálnej úrovni klesol tak, že počúvať jeho drísty a nesmiať sa by sa malo odmeňovať štátnymi vyznamenaniami. Začínam mu veriť, že plne stojí za ,činnosťou´ ministerky Šimkovičovej.“

Ehm…

Pozrite, zahráme sa takú hru. Dajme tomu, že nemôžete zniesť pohľad na premiéra (a buďme úprimní, nemá práve črty tváre ako vysolárkovaná hollywoodska hviezda – na tom ale pri riadení štátu vonkoncom nezáleží). Nemôžete ho teda ani vidieť, ale znamená to, že ho nemôžete ani počúvať?

Na snímke premiér SR Robert Fico (SMER-SD) počas príhovoru na celonárodných oslavách pri príležitosti 1161. výročia príchodu sv. Cyrila a sv. Metoda na územie dnešného Slovenska

Fico je právnik. Celý život sa pohybuje v politike, je doma v zákonoch a histórii. Nech by mi bol akokoľvek nesympatický, jeho erudíciu v uvedených oblastiach by som nikdy nemohol spochybniť – veď by som bol sám k sebe neúprimný.

Takže: aké „drísty“? Aké „klesol na mentálnej úrovni“?

Ale môžeme preukázať pre Hvoreckého určitú mieru pochopenia. Je evidentné, že ide o kovaného liberála. A tí majú v DNA, že nedokážu zniesť, ak sa svet nekrúti podľa ich výlučných predstáv. Napríklad je zhrozený tým, že na knižnom veľtrhu vo Frankfurte formálne povedie literárnu veľmoc „človek, ktorý dúhové pochody označil za urážku boha a viery.“

(Inak, prečo píše Hvorecký Boha s malým „b“, to netuším…)

Aký je s tým výrokom problém? Z hľadiska náboženského SÚ predsa dúhové pochody urážkou Boha a viery. Či sa spýtate žida či kresťana či moslima, povedia vám to isté. S výnimkou niektorých „inovátorov“, ktorí zišli z cesty.

A na záver vtipný moment: Pod článkom Hvoreckého mi vyskočilo reklamné okienko na „nový gay bar v Bratislave.“ No nie je to príhodné?

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Česká polícia evakuovala takmer 600 ľudí v okolí chemického závodu v Litvínove-Záluží v Úsťanskom kraji po tom, ako sa tam v stredu našla nevybuchnutá letecká bomba. Riziko, že vybuchne, je podľa polície veľké. Uviedla to na sociálnej sieti X.

20:21

Slobodná strana Rakúska (FPÖ) chce plnou silou zakročiť proti imigrácii a zrýchliť deportáciu migrantov do ich vlastí, ak sa ujme vlády. Vyplýva to z jej volebného programu, ktorý predstavila v stredu.

19:58

Haváriu vrtuľníka, pri ktorej 19. mája zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí, spôsobili zlé poveternostné podmienky a jeho preťaženosť. Informovala o tom v stredu podľa agentúry Reuters iránska tlačová agentúra Fárs s odvolaním sa na nemenovaný bezpečnostný zdroj blízky vyšetrovaniu.

19:57

Český Senát v stredu schválil novelu zákona, ktorá pre Čechov v zahraničí zavádza možnosť hlasovať vo voľbách poštou. Za návrh hlasovalo 56 senátorov, proti bolo deväť. Zákon ešte musí podpísať prezident.

19:38

Čína, ktorá je najväčším staviteľom uhoľných elektrární na svete, v prvej polovici roka 2024 znížila počet povolení pre nové elektrárne takmer o 80 %. Oznámila to v stredu environmentálna organizácia Greenpeace, pričom upozornila, že až čas ukáže, či nastal bod zlomu.

19:38

Nemecký kancelár Olaf Scholz v stredu uviedol, že Ukrajina vpád na ruské územie s Nemeckom nekonzultovala. Uviedol, že očakáva, že táto vojenská operácia bude časovo a územne obmedzená.

19:23

Pri izraelských náletoch v Pásme Gazy podľa tamojších úradov za posledných 24 hodín zahynulo najmenej 50 Palestínčanov. K útokom pritom došlo krátko po tom, čo šéf americkej diplomacie Antony Blinken ukončil návštevu Blízkeho východu.

19:22

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) v stredu pokračovala v pracovnej návšteve Číny. Vo východočínskej provincii An-chuej rokovala o pokračovaní výstavby s predstaviteľmi spoločnosti Gotion, ktorá má v Šuranoch vybudovať najväčší závod na výrobu autobatérií pre elektromobily na Slovensku. Saková o tom v stredu informovala na sociálnej sieti.

19:22

Teplota vody Dunaja v okolí juhomaďarskej atómovej elektrárne Paks sa v stredu opäť priblížila ku kritickej hodnote 30 stupňov Celzia. Výkon prvého, druhého a štvrtého bloku preto znížili, produkcia elektrárne klesla celkom o 240 megawattov (MW), citoval server portfolio.hu z vyhlásenia elektrárne.

18:56

Spoločnosť Ford, vzhľadom na oslabený trh s elektromobilmi, nebude vyrábať športovo-úžitkové vozidlo (SUV) s tromi radmi sedadiel poháňané batériami. Strategický obrat bude amerického automobilového giganta stáť až 1,9 miliardy dolárov (1,71 miliardy eur).

18:51

Najmenej 15 ľudí zahynulo a ďalších 40 sa zranilo v stredu pri výbuchu v závode na výrobu liekov v indickom štáte Andhrapradéš, uviedli tamojší predstavitelia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali