Bratislava 13. júna 2024 (HSP/The Guardian/ Foto: TASR/AP-Martial Trezzini/Keystone via AP)
The Guardian upozorňuje, že nová správa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) vyzýva vlády, aby zaviedli prísnejšiu reguláciu zdraviu škodlivých výrobkov. Správa varuje, že tabak, alkohol, spracované potraviny a fosílne palivá zabijú v Európe 2,7 milióna ľudí ročne
Vo svojej prelomovej správe WHO uviedla, že vplyvné priemyselné odvetvia spôsobujú zhoršenie zdravia a predčasnú smrť používaním “zavádzajúceho“ marketingu a tým zasahujú do úsilia štátov predchádzať smrtiacim chorobám, ako sú rakovina, srdcové choroby a cukrovka.
V novej správe sa uvádza, že tabak, fosílne palivá, spracované potraviny (UPF) a alkohol sú v 53 štátoch Európy zodpovedné za viac ako 7 400 úmrtí denne. Celkovo tieto štyri odvetvia priemyselnej výroby spôsobujú v Európe približne 2,7 milióna úmrtí ročne, čo predstavuje približne štvrtinu (24,5 %) celkovej úmrtnosti.
Zistenia agentúry OSN pre zdravie predstavujú bezprecedentný útok na obrovské škody, ktoré veľké korporácie a ich výrobky spôsobujú ľudskému zdraviu.
Správa WHO opisuje, ako “obrovský priemysel“ využíva na zvýšenie svojich ziskov očividné ale aj utajené metódy, ktoré cielene zdržiavajú alebo maria všetky politiky zamerané na zlepšenie zdravia obyvateľstva.
Taktiky priemyselných odvetví
„Len niekoľko nadnárodných korporácií má významnú moc nad politickým a právnym prostredím, v ktorom pôsobia. Bránia reguláciám vo verejnom záujme, ktoré by mohli ovplyvniť ich zisky,“ uvádza správa WHO.
Dr. Hans Henri P. Kluge, regionálny riaditeľ WHO pre Európu, povedal: „Medzi taktiky priemyslu patrí zneužívanie zraniteľných ľudí prostredníctvom cielených marketingových stratégií, zavádzanie spotrebiteľov a nepravdivé tvrdenia o výhodách ich výrobkov alebo ich environmentálnych vlastnostiach.“
Taktiky “veľkých priemyselných odvetví“ podkopávajú opatrenia vedúce k poklesu fajčenia, pitia alkoholu a obezity, ktoré sú najväčšími príčinami ochorení, ktorým sa dá vyhnúť.
Tieto údaje nadväzujú na výskum z roku 2023, v ktorom sa zistilo, že alkohol, tabak, spracované potraviny a nápoje a fosílne palivá spôsobujú ročne celosvetovo až 19 miliónov úmrtí, čo predstavuje 34 % všetkých úmrtí.
Z analýzy WHO vyplýva, že nie všetky európske krajiny sú na dobrej ceste k dosiahnutiu cieľov OSN v oblasti trvalo udržateľného rozvoja, medzi ktoré patrí zastavenie nárastu obezity alebo zníženie počtu fajčiarov vo veku 15 rokov a starších o 30 %. V týchto 53 európskych krajinách sa vypije viac alkoholu ako v ktoromkoľvek inom regióne na svete.
Napriek zdravotným rizikám len malá časť európskych krajín zakázala napríklad fajčenie na verejných miestach. Podľa správy sa vo veľkej miere nerealizovali ani snahy o zníženie atraktivity škodlivých výrobkov prostredníctvom zjednodušenia ich obalov( aby sa spotrebiteľa nepôsobili atraktívne), či zdaňovania alkoholu alebo označovania potravín.
„S významnou výnimkou zákonov o marketingu tabakových výrobkov, ktoré boli prijaté v mnohých krajinách, boli celosvetové snahy o reguláciu škodlivého marketingu prinajlepšom nedostatočné,“ uvádza sa v závere správyWHO.
„Hoci právne opatrenia regulujúce marketing alkoholu a nezdravých potravín existujú vo viacerých krajinách európskeho regiónu WHO a na celom svete, ich rozsah je často úzky, zameraný na konkrétne médiá alebo prostredie, určité skupiny obyvateľstva alebo na konkrétne marketingové techniky, a preto neposkytujú dostatočnú ochranu,“ píše sa v správe.
Ako je to v číslach ?
WHO odhaduje, že len tabak má na svedomí viac ako 1 milión úmrtí ročne, čo predstavuje 10 % všetkých úmrtí v Európe.
Alkohol spôsobuje viac ako 400 000 úmrtí ročne, konkrétne 426 857. A viac ako 350 000 ľudí ročne zomrie v dôsledku nadmernej konzumácie spracovaného mäsa, sladkých nápojov a mastných a slaných jedál. Takmer 578 908 úmrtí ročne spôsobujú fosílne palivá (5 % všetkých úmrtí).
Rebeca Fernándezová je riaditeľka pre bezpečnosť potravín, výskum a inovácie v spoločnosti FoodDrinkEurope, ktorá zastupuje európsky potravinársky a nápojový priemysel. V reakcii na štúdiu uviedla : „Spájanie spotreby spracovaných potravín s tabakovým priemyslom a priemyslom fosílnych palív je nezodpovedné a nehorázne zavádzajúce. Všetci potrebujeme jedlo – a všetci potrebujeme spracované potraviny.“
„Správa WHO, žiaľ, neuznáva, že neexistuje žiadna dohodnutá definícia toho, čo sú spracované potraviny, nehovoriac o ich vplyve na zdravie,“ uviedla.
Frank Vandenbroucke, podpredseda belgickej vlády, pri predstavovaní správy povedal: „Príliš dlho sme sa domnievali, že rizikové faktory súvisia najmä s individuálnymi rozhodnutiami. Musíme tento problém preformulovať ako systémový problém, v rámci ktorého musí politika čeliť „hyperkonzumnému prostrediu“. Musíme obmedziť marketing a zastaviť zasahovanie do tvorby politiky.“
Prísnejšia regulácia
Správa vyzýva vlády v celej Európe, aby zaviedli oveľa prísnejšiu reguláciu spôsobu predaja zdraviu škodlivých výrobkov, aby zaviedli obmedzenia monopolných praktík a lobingu a zabezpečili, aby obchodné dohody a hospodárske zákony uprednostňovali verejné zdravie.
Svetový fond na výskum rakoviny(World Cancer Research Fund) vyzval ľudí, aby sa snažili čo najviac konzumovať rastlinnú stravu a obmedzili pitie alkoholu s cieľom znížiť riziko ochorení.
„Naše dôkazy ukazujú, že konzumácia rôznych rastlinných potravín, ako aj celozrnných obilnín, ovocia a strukovín a obmedzenie konzumácie alkoholu sú účinnými spôsobmi, ako znížiť riziko vzniku rakoviny,“ uviedla Kendra Chowová, manažérka organizácie pre oblasť politiky a verejné záležitosti.
Ulrich Adam, generálny riaditeľ organizácie spiritsEurope, ktorá zastupuje liehovarnícky priemysel v Európe, tiež spochybnil metodiku WHO. Podľa neho „podkopáva“ jej dôveryhodnosť. Dodal: „Aj keď je potrebné urobiť viac v boji proti škodlivému užívaniu alkoholu v Európe, spotreba alkoholu od roku 2010 klesla o 10 %. Úmrtia spojené s alkoholom sa za rovnaké obdobie znížili o viac ako 30 %.“
Nathalie Dargeová, generálna riaditeľka spoločnosti Tobacco Europe, ktorá zastupuje troch najväčších výrobcov tabaku, uviedla: „Tobacco Europe a jej členovia sú odhodlaní znížiť škodlivý vplyv fajčenia na zdravie v Európe investovaním do inovatívnych a potenciálne menej škodlivých nových tabakových a nikotínových výrobkov pre dospelých fajčiarov, ktorí vážne uvažujú o zmene svojich spotrebiteľských návykov.“
„Je to jedinečná príležitosť obmedziť škody spojené s fajčením a prispieť k plneniu cieľov európskeho plánu na boj proti rakovine,“ vyhlásila.
Prečítajte si tiež :