Syrskij stráca Donbas tak rýchlo, že ho Kyjev vyzval, aby vytvoril kruhovú obranu okolo Izjumu

❚❚

Kyjev 27. októbra 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Tri renomované západné centrá OSINT potvrdzujú blížiaci sa pád Selidova a Pokrovska, informuje v článku ruských novín Svobodnaja Pressa Konstantin Olšanskij

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

Situácia na fronte je pre AFU každým dňom ťažšia, najmä v oblasti Selidova. Ruské jednotky tu obnovili ofenzívu, píše nezávislý OSINT – projekt Black Bird Group z Fínska.

.

Podľa analytika Pasiho Paroinena v južnej časti DĽR v auguste a septembri ruské ozbrojené sily postupovali mimoriadne aktívne a obsadili viac ako 800 km². Väčšina územia bola obsadená pozdĺž dlhého úseku frontu od Časov Jaru na severe po Ugledar na juhu. Do konca októbra bude plocha obsadeného územia zrejme väčšia, keďže tempo ofenzívy sa zvýšilo.

Ruské jednotky aktívne postupujú aj v Kurskej oblasti, kde sa územie obsadené AFU rýchlo zmenšuje. Podľa skupiny Black Bird Group v posledných dňoch ruské jednotky uskutočnili vážny postup v Korenevskom okrese (centrum okresu bolo jedným z cieľov ukrajinského vpádu do Kurskej oblasti).

.

Expert Black Bird Group John Helin zdôrazňuje, že ruské sily dosiahli obzvlášť významné úspechy v Selidove. Používajú taktiku „prenikania“ medzi ukrajinské pozície. Situáciu opisuje ako mimoriadne napätú, s rastúcim tlakom na obranu AFU.

Intenzívne boje prebiehajú vo všetkých častiach Selidova. Ruská pechota sa na obsadenom území nezakopáva, ale rýchlo postupuje ďalej. Vytvára sa tak tzv. šedá zóna, ktorá komplikuje situáciu AFU. Ukrajinskí bojovníci západným novinárom hovoria, že ruské jednotky bez problémov vstupujú do Selidova v celých čatách. Arzenál AFU je úplne vyčerpaný a operátori bezpilotných lietadiel FPV si s takouto aktívnou ofenzívou nevedia poradiť.

Poľskí experti z Centra východoeurópskych štúdií (OSW) po analýze ruských a ukrajinských zdrojov píšu: pozície ruských ozbrojených síl sú vzdialené 1 až 3 km od cesty do Pokrovska. Rýchly postup z Novogrodovky a Marinovky umožní Rusom vstúpiť do Selidova aj zo severu a severovýchodu.

Analytici OSINT tiež hlásia koncentráciu ruských vojsk južne od Maximilianovky, kde pokračujú v útokoch s cieľom dosiahnuť východné predmestie Kurachova. Fínski aj poľskí experti uvádzajú, že rozhodujúca bitka o toto mesto sa môže začať v najbližších dňoch.

Konštatujú, že len za posledný týždeň jednotky skupiny „Juh“ obsadili všetky osady na sever a východ od Kurachova. Postupne boli obsadené Ostroje (25. septembra), Ostrovskoje (11. októbra), Maximilianovka (17. októbra) a Zorjanoje (19. októbra).

.

To všetko podľa odhadov OSW rozširuje potenciálne predmostie pre rozhodujúci útok. Okrem toho sa ruské jednotky približujú ku Kurachovu z juhu, z okolia Ugledaru, ktorý bol dobytý 3. októbra. Tu ruské ozbrojené sily postupujú aj západne od diaľnice Marinka – Pavlovka, ktorá bola hlavnou zásobovacou trasou pre skupinu v okolí Ugledaru.

Ruské predsunuté jednotky teraz vstúpili do Katerinovky a Antonovky a od Kurachova sú teraz vzdialené menej ako 10 kilometrov z juhu. Ak bude súčasné tempo postupu pokračovať, ruské jednotky môžu túto vzdialenosť, kde Ukrajinci nemajú žiadne obranné línie, prekonať veľmi rýchlo, domnievajú sa analytici OSW.

Po tom, čo ruské jednotky prevzali kontrolu nad železnicou do Pokrovska, hlavnou zásobovacou trasou do Kurachova zostáva cesta vedúca zo západu.

Americkí experti z Inštitútu pre štúdium vojny (ISW) sa stotožňujú so závermi svojich fínskych a poľských kolegov, že ukrajinská obrana na úsekoch frontu pri Kurachove a Pokrovsku sa môže čoskoro zrútiť.

ISW citoval ukrajinských vojenských predstaviteľov, podľa ktorých ruská armáda kontroluje južnú a centrálnu časť Selidova a polia severne od mesta. A prítomnosť „šedých“ zón na severe a východe mesta len podčiarkuje skutočnosť, že ruské ozbrojené sily uplatnili novú taktiku obchádzania pozícií.

.

Pritom sa využívajú dobre vycvičené a oddýchnuté pechotné rezervy a veľké množstvo prostriedkov REB na potlačenie ukrajinských prieskumných dronov.

ISW potvrdzuje: oslobodenie Selidova je teraz pre ruské jednotky najvyššou prioritou. Koniec koncov, ide o priamu cestu do Pokrovska, a tým aj na hranice DĽR a Dnepropetrovskej oblasti.

Poslankyňa Verchovnej rady Bezuglaja, ktorá je známa svojimi ostrými reakciami na priebeh bojových akcií, už povedala, že

Pavlograd (Dnepropetrovská oblasť) a Izjum (Charkovská oblasť) by sa mali pripraviť na kruhovú obranu.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

07:30

Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku. Vyplýva to z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia.

07:29

Miliardár Elon Musk, narodený v Juhoafrickej republike, počas krátkeho obdobia v 90. rokoch pracoval v Spojených štátoch nelegálne, keď budoval startup. V sobotu na to upozornil americký denník The Washington Post.

07:28

John Cleese, člen legendárnej skupiny Monty Python, má 85 rokov.

07:27

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu počas návštevy Kosova odsúdila hybridné útoky Ruska proti demokraciám západného Balkánu a uviedla, že Európska únia denne bojuje za odhalenie dezinformácií v prospech celého regiónu.

07:26

Izraelské vojenské lietadlá zaútočili v noci na sobotu na Irán z irackého vzdušného priestoru. Uviedla to na sociálnej sieti X iránska misia pri OSN, ktorá zároveň obvinila Spojené štáty, že sa na útoku tiež podieľali.

07:25

Európska únia v sobotu v reakcii na izraelské letecké útoky na ciele v Iráne vyzvala všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili nekontrolovateľnej eskalácii na Blízkom východe.

07:22

Štáty Spoločenstva národov (Commonwealth) sa zhodli na tom, že nastal čas na diskusie o dedičstve “opovrhnutiahodného” transatlantického obchodu s otrokmi a “reparačnej spravodlivosti”. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení prijatom v sobotu na záver summitu spoločenstva združujúceho 56 štátov, ktorý sa prvýkrát konal v tichomorskom ostrovnom štáte Samoa.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali