Sympózium „Bratislava – Hlavné mesto mieru“: Robert Fico by sa mohol stať ambasádorom mieru vo svete

❚❚

Bratislava 23. júna 2024 (HSP/Foto:René Števánka)

 

Úsilie o nastolenie mieru na Ukrajine pokračuje. Po samite v Ženeve, kde sa predstavitelia 80 krajín zhodli na tom, že rokovania o mieri sú možné len za účasti všetkých aktérov a teda aj Ruska, sa konalo v dňoch 20.-21. júna 2024 v Bratislave sympózium „Bratislava – hlavné mesto mieru“

sympózium „Bratislava – hlavné mesto mieru“
Na snímke sympózium „Bratislava – hlavné mesto mieru“

Účastníci tejto mierovej aktivity diskutovali v niekoľkých paneloch:

.

Vojna Západu s Ruskom: výzvy, prognózy, hodnotenia.

– Hľadanie mieru a stability na Veľkom Blízkom východe.

.

– Protiruské sankcie: zákonnosť a dôsledky.

– Finančné a hospodárske záujmy v ukrajinskom konflikte: čie sú v stávke sa odohrávajú? Prezentácia knihy Ukrajinská ruleta: kto vyhráva a kto prehráva v dôsledku predĺženia vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou.

Organizátorom podujatia bol Viedenský klub – Paneurópske centrum pre politické a ekonomické analýzy a prognózy (PАNАP), Slovensko a ANO “Národná inštitúcia pre výskum rozvoja komunikácií”, Rusko pod záštitou podpredsedu Národnej rady Slovenskej republiky, Dr. Ľuboša Blahu.

Hlavným hovorcom a zároveň organizátorom podujatia bol Dr. Ašot. Grigorian, Prezident Viedenského klubu – PАNАP. S organizáciou podujatia pomohol aj Ján Čarnogurský, vice-prezident Viedenského klubu – PАNАP, a Dr. V. I. Gasumyanov, riaditeľ ANO (NIIRK, podpredseda NR SR.

Na podujatí vystúpil aj čerstvý europoslanec Ľuboš Blaha ako aj europoslanec Milan Uhrík.

.
Uhrík
Na snímke zľava Milan Uhrík, sprava Ľuboš Blaha

Rečnil aj Igor Dodon, bývalý moldavský prezident, ktorý odmieta účasť Moldavska na protiruských sankciách, nakoľko tieto zrážajú ekonomiku jeho krajiny na kolená.

Igor Dodon
Na snímke bývalý moldavský prezident Igor Dodon

V priebehu podujatia poskytol rozhovor Hlavným Správam jeden z hlavných organizátorov JUDr. Ján Čarnogurský.

Organizovať mierovú konferenciu, tak ako bola tá vo Švajčiarsku, bez účasti Ruska, nemá žiaden význam. Preto ani nepriniesla žiadne východiská pre dosiahnutie mieru. Bolo hanbou RTVS vyhodiť vedúceho spravodajstva za to, že dala priestor vyjadriť Jánovi Čarnogurskému názor, ako sa na príčiny spustenia Špeciálnej vojenskej operácie vo februári 2022 pozerá Rusko. Nová STVR by sa mala Vahramovi Chuguryanovi ospravedlniť a vziať ho späť. Práve on naznačil, ako má vyzerať vyvážené spravodajstvo.

 

Sympózium pre Hlavné Správy zhodnotil Dr. Ašot. Grigorian.

.

Aj za socializmu bola Praha „Zlatá Praha“ a Bratislava „Mesto mieru“. Cieľom podujatia je toto privilégium Bratislave vrátiť. Západ je dnes jednou stranou konfliktu. Slovensko po zmene vlády je v inej pozícii. Mohlo by sa stať priestorom, kde sa dojedná v Európe mier.

Globsec sa presťahoval do Prahy, podujatie organizované Dr. Grigorianom by sa mohlo stať platformou na hľadanie mieru nielen na Ukrajine, ale aj v ďalších regiónoch. Podujatie je otvorené všetkým konštruktívnym názorom, ktoré pomôžu zabezpečiť mier od Atlantiku až po Vladivostok.

Média pozvánku nedostali z dôvodu, že organizátori nestoja o publicitu, ktorá má za cieľ pošpiniť podujatie, či jeho účastníkov. Napriek tomu, že sa podujatia liberálne médiá nezúčastnili, venovali mu pozornosť. Aj negatívna reklama, je reklama, poznamenal pán Grigorian.

Na podujatí vystúpili priamo alebo prostredníctvom telemostu rečníci zo Slovenska, Česka, Ruska, Srbska Veľkej Británie, Nemecka, Moldavska. Účastníci v súčasnosti nevidia dôvod na účasť rečníkov z Ukrajiny, nakoľko sa momentálne nedokážu pozrieť na vec z nadhľadu. Akonáhle vojna na Ukrajine skonči, určite nadviažu kontakty s novým riadením Ukrajiny. Ex prezidenta Zelenského, ktorému skončil mandát, za partnera na dialóg o mieri Dr. Grigorian nepovažuje.

Organizátori majú veľké ciele. Ambíciou podujatia mieru je dostať na sympózium ešte pred voľbami v USA Vladimíra Putina a Donalda Trumpa. Ak by sa im v Bratislave podarilo dohodnúť mier, niet pochýb, kto by bol novým prezidentom v Spojených štátoch. Medzinárodný zatykač na Vladimíra Putina vydaný súdom, ktorý USA rešpektujú, len keď sú jeho výroky namierené voči komukoľvek, len nie proti Spojeným štátom, či Izraelu Dr. Grigorianovi starosti nerobí. Medzinárodné právo nemôže byť uplatňované takto nedôsledne. Buď sa ním budeme riadiť všetci alebo nikto.

Veľké nádeje vkladajú účastníci sympózia do Roberta Fica, ktorý sa z populistu vypracoval na štátnika a politika medzinárodného významu. „Dnes každý Slovák rozumie, čo hovorí“, dodáva Dr. Grigorian.

Mohol by sa stať Robert Fico odbremenený od domácej politiky, ktorú by prenechal svojim spolustraníkom, ambasádorom mieru pre celý svet?

 

Druhý deň konferencie so svojimi prednáškami vystúpili:

1. Valentina Komleva – Doctor of Sociology, Professor, Deputy Director for Research at the National Research Institute for the Development of Communications, Russia (Zoom)

.

2. Mikhail Khazin – member of The Club of Vienna-PANAP, Mikhail Kharin Foundation for Economic Research, Russia (Zoom)

3. Karine Gevorgyan – member of The Club of Vienna-PANAP, political scientist, orientalist, representative of the Forum of Armenian Unions of Europe, Russia

4. Kamil Asgarkchanov economic analyst, specialist in management theory, member of the “Street of Truth Club“, Azerbaijan

5. Irina Sokolova political scientist, Italy Topic: „USA and Russia: history of confrontation and new scenarios“

6. Denis Kruglov NGO coordinator “Russian Balkan Center in Belgrade“, Serbia, (Zoom)

.

7. Ivelin Parvanov deputy of the People’s Assembly of Bulgaria of the 50th convocation, (Zoom)

 

Do diskusie sa zapojili:

1. Alexander Rahr – Member of the Council of The Club of Vienna-PANAP, Chairman of the Eurasian Society, Berlin, Germany

2. Wolfgang Hummel – is based in Berlin and has a professional background in law and economics. Amongst other accomplishments he worked for the Senate administration of Berlinn and represented the state in a committee for fiscal affairs at the Federal Ministry of Economics. He was also involved in several projects in the Soviet Union, he was a member of the International Monetary Fund, working in Kiev. For over 25 years he has also had strong political ties to the US., Germany

.

3. Ján Buzek – publisher of Russian literature from Prague, Czech Republic

4. Ján Čarnogurský – co-president of The Club of Vienna – PANAP, ex-prime minister of Slovakia, Chairman of the Coordination Council of the International Association of Friends of Crimea, Slovakia

5. Jaroslav Bulko – podpredseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov

6. Pán Burij

 

Všetky príspevky z 2. dňa konferencie sme pre vás zaznamenali TU

 

.

Podujatie pre svoju bublinu hodnotila na sociálnej sieti čerstvá europoslankyňa za Progresívne Slovensko Ľubica Karvašová:

 

A neušlo pozornosti ďalšieho strážcu jedinej pravdy Tomášovi Valáškovi (PS):

 

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:29

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. “Baníci” sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

14:27

Česká polícia po smrti vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha preventívne zvýšila ochranu židovských budov, píše TASR podľa spravodajského webu Novinky.cz.

“Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite prostredníctvom národného kontaktného bodu pre terorizmus teraz v spolupráci so zahraničnými partnermi a našimi spravodajskými službami analyzuje potenciálne riziká pre územie Českej republiky,” uviedla polícia na sociálnej sieti X.

14:07

Pápež František v sobotu prisľúbil “všetku možnú pomoc” obetiam sexuálneho zneužívania páchaného katolíckymi duchovnými. Pápež to vyhlásil po osobnom stretnutí s obeťami zneužívania v rámci druhého dňa svojej návštevy Belgicka, píše TASR podľa agentúry AP.

Belgicko je po Luxembursku druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika.

Pápež obetiam sexuálneho zneužívania prisľúbil všetku možnú pomoc
Na snímke pápež František počas stretnutia s biskupmi, diakonmi a rehoľníkmi v bazilike v belgickom Koekelbergu
13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali