Svoboda slova očima chartistů: Otto Černý

❚❚

Bratislava 24. januára 2023 (HSP/Sosp/Foto:Facebook)

 

Již delší dobu se na nás obracejí dříve narození čtenáři se vzpomínkami na dobu totality, kdy komunistická vláda bojovala proti ideodiverzním centrálám, štvavým vysílačkám a neustále hledala vnitřního nepřítele. V souvislosti s přípravou cenzurní legislativy ministrem Rakušanem jsme oslovili signatáře Charty 77 – osobnosti, které se nebály perzekuce státní mocí ani za doby StB – a položili jim tři stejné otázky. Pokračujeme 10. dílem s publicistou Otto Černým

Otto Černý
Na snímke publicista Otto Černý

Co pro vás znamená svoboda projevu a kde jsou podle vás její hranice, pokud nějaké má?

.

Svoboda projevů znamená, že mohu volně vyjádřit svůj názor na jakékoliv dané společenské téma, aniž bych byl za tento projev postižitelný. Rámec určuje zákon v případě vzniklé újmy třetí osobě. Svoboda projevu je nedílná součást demokratické společnosti.

Jak se díváte na současné snahy umlčovat odlišné názory a diskriminovat, případně kriminalizovat, jejich nositele pod záminkou „boje proti dezinformacím“? Lze chystaná opatření české vlády srovnávat s dobou normalizace nebo je to za vlasy přitažené podobenství?

.

Pro mě osobně je nepřijatelné, aby mi někdo určoval, které moje názory na danou věc nebo tématiku jsou vhodné k šíření na veřejnosti a které nikoliv. Aby je někdo klasifikoval jako dezinformace, eufemismus pro lež, jen z pohledu vládnoucího establishmentu, který momentálně razí jiný názor. V minulosti existoval Úřad pro tisk a informace, který měl právě tu úlohu ohlídat, aby se v médiích či jinak neobjevovaly informace nepříjemné pro vládnoucí ideologii. Jakýkoliv úřad, který dnešní establishment má v úmyslu zřídit a který má tok informací korigovat, není tedy nic jiného než obdoba špatně skrývané cenzury v minulém režimu.

Má stát bránit šíření nepravdivých informací jinak než pravdivým informováním občanů? Kdo má určovat, co je pravdivá a nepravdivá informace?

Občan má mít přístup ke všem informačním tokům doma nebo ze zahraničí, aby si utvořil svůj vlastní názor na určitou problematiku. Není úlohou státu, aby za normální situace informace nějak upravoval, případně potlačoval nebo naopak preferoval jiné. Je výhradní právo každého občana si svůj názor svobodně tvořit.

Vlastimil Veselý

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:19

Komunitná energetika je moderný a čoraz rozšírenejší prístup k spoločnej výrobe a zdieľaniu energie, ktorý sa však momentálne na Slovensku nevyužíva v takej miere, ako v iných krajinách Európskej únie. Na našom území ide o pomerne neznámy fenomén, ktorý čelí viacerým legislatívnym, technickým a administratívnym prekážkam. Upozornila na to Slovenská asociácia udržateľnej energetiky (SAPI), ktorá v priebehu tohto týždňa vydala príručku s cieľom rozvoja energetických komunít v SR.

10:11

Most v banskobystrickej mestskej časti Kremnička, ktorý vo štvrtok (19. 9.) náhle uzavreli pre jeho havarijný stav a spolu s ním aj úsek rýchlostnej cesty R1 idúcej pod ním, v súčasnosti búrajú. V sobotu predpoludním o tom informoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Kremnička most poškodený búranie
Na snímke búranie mosta v havarijnom stave v Kremničke v Banskej Bystrici 21. septembra 2024https://www.hlavnespravy.sk/poskodeny-most-v-kremnicke-pravdepodobne-zacnu-burat-uz-pocas-noci/3650078https://www.hlavnespravy.sk/poskodeny-most-v-kremnicke-pravdepodobne-zacnu-burat-uz-pocas-noci/3650078https://www.hlavnespravy.sk/poskodeny-most-v-kremnicke-pravdepodobne-zacnu-burat-uz-pocas-noci/3650078
09:42

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa čoraz častejšie vracajú zamestnanci, aj keď ich počet stále nedosiahol úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19. Ukázal to tento týždeň prieskum realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

09:25

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že pri piatkovom izraelskom útoku v Bejrúte zahynul aj jeho druhý vysokopostavený veliteľ Ahmed Wahbí.

08:46

Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb.

08:14

Na Srí Lanke sa v sobotu začali prvé prezidentské voľby od vypuknutia finančnej krízy v roku 2022. O post sa uchádza celkovo 38 kandidátov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali