Svetová atletika prisľúbila väčšiu podporu ukrajinským športovcom

Svetová atletika prisľúbila väčšiu podporu ukrajinským športovcom

Kyjev 1. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Vedenie Svetovej atletiky (WA) prisľúbilo ďalšiu finančnú podporu ukrajinským športovcom v reakcii na vojnu v ich krajine. Šéf WA Sebastian Coe to uviedol po stretnutí s prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve

atletika
Ilustračné foto

Dvojnásobný britský olympijský víťaz a prvý muž WA sa zaviazal pokračovať vo finančnej podpore ukrajinských atlétov prostredníctvom špeciálneho fondu, ktorý zriadila atletika, a zabezpečiť, aby mohli pokračovať v tréningu, kvalifikovať sa na podujatia a zúčastňovať sa na nich. “Bolo pre mňa dôležité, aby som tu bol tento víkend na ich národnom šampionáte pred OH v Paríži,” povedal Coe, ktorý sa zúčastnil na sobotňajšej ukrajinskej kvalifikácii v Ľvove.

Reklama

Svetová atletika bude tiež spolupracovať s kyjevskou vládou a lobovať u medzinárodného spoločenstva, aby pomohlo finančne podporiť rekonštrukciu športových zariadení zničených počas vojny. “Hlboko ma dojala odolnosť a odhodlanie atlétov. Keď sme prišli na štadión, ozvala sa siréna leteckého poplachu a odložila štart na 200 metrov. To je drsné a zároveň triezva realita. Sú to výzvy, ktorým športovci čelia deň čo deň,” uviedol Coe podľa agentúry DPA.

Ukrajinský prezident ocenil rozhodnutie Svetovej atletiky vylúčiť všetky ruských a bieloruských športovcov z účasti na medzinárodných súťažiach. Napriek odporúčaniu Medzinárodného olympijského výboru (MOV), aby sa títo športovci mohli vrátiť do medzinárodných súťaží ako neutrálni športovci, svetová atletická federácia trvala na svojom odmietavom stanovisku. “Ďakujem vám za vaše rázne kroky a rozhodnutia. Rusko musí cítiť, že jeho teroristická vojna spôsobí, že sa k jeho športovcom bude zaobchádzať zodpovedajúcim spôsobom. A že cena za túto vojnu je veľmi vysoká.”

Reklama

Coe tiež pozval Zelenského, aby sa zúčastnil na atletických súťažiach na OH v Paríži ako jeho osobný hosť.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:22

Japonský najvyšší súd v stredu rozhodol, že už zrušený zákon o eugenickej ochrane, na ktorého základe boli v rokoch 1948-96 násilne sterilizované tisíce ľudí, je protiústavný. TASR o tom píše na základe správy agentúry AFP odvolávajúcej sa na japonské médiá.

14:22

Viac ako 70 percent kokaínu sa do Európy dostáva cez prístavy v belgických Antverpách a holandskom Rotterdame. Vyplynulo to z analýzy Europolu, podľa ktorej prísun tejto drogy do Európy narastá. Pre agentúru DPA to uviedla hovorkyňa Europolu, informuje TASR.

14:21

V Česku prebiehajú informačné operácie, ktorých cieľom je šíriť ruské naratívy a zastaviť tak prísun materiálnej pomoci Ukrajine. Vo výročnej správe za rok 2023 to v stredu uviedla česká Národná centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:21

Francúzsky vedecký pracovník Laurent Vinatier, ktorý je už mesiac vo vyšetrovacej väzbe v Rusku, sa v plnom rozsahu priznal k nezákonnému zhromažďovaniu informácií v oblasti ruských vojenských aktivít. S odvolaním sa na Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) o tom v stredu informovala agentúra TASS, na ktorú sa vo svojej správe odvolala agentúra AFP.

14:08

V Spojenom kráľovstve v stredu prebieha posledný deň predvolebnej kampane pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia vo štvrtok. Kľúčovými sú v závere kampane najmä ekonomické témy.

14:08

Taiwan v stredu vyhlásil, že Čína vyzvala jeho pobrežnú stráž, aby nezasahovala do procesu zadržania taiwanskej rybárskej lode, ktorá sa dostala do čínskych vôd.

14:07

Takmer štvrť milióna ľudí už evakuovali v provincii An-chuej na východe Číny v dôsledku lejakov, v dôsledku ktorých nebezpečne stúpli hladiny niekoľkých riek vrátane veľtoku Jang-c’-ťiang.

14:06

Dve plavidlá ruského vojenského námorníctva v utorok zakotvili vo venezuelskom prístave La Guaira. Pokračujú tak v demonštrácii svojho vplyvu aj v odľahlejších regiónoch. Na základe správy agentúry AP informuje TASR.

14:04

Bývalí predstavitelia administratívy prezidenta USA Joea Bidena tvrdia, že Washington svojím postojom k Izraelu a k vojne v Pásme Gazy ohrozil národnú bezpečnosť. Informovala o tom stanica BBC, na ktorú sa v stredu odvolala TASR.

14:04

Držiteľ Oscara a jeden z najžiadanejších scenáristov Hollywoodu Robert Towne zomrel v pondelok v Los Angeles vo veku 89 rokov v kruhu svojej rodiny. Informovala o tom v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na jeho hovorkyňu Carri McClureovú.

Robert Towne
Na archívnej snímke zo 7. marca 2006 scenárista Robert Towne pózuje v hoteli Regency v New Yorku. Držiteľ Oscara a jeden z najžiadanejších scenáristov Hollywoodu Robert Towne zomrel v pondelok v Los Angeles vo veku 89 rokov v kruhu svojej rodiny
14:00

Etiópske sily sa vo zväzovom štáte Amharsko dopustili útokov proti zdravotníkom, pacientom a zdravotníckym zariadeniam, uviedla v stredu ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) s tým, že spáchané útoky možno prirovnať k vojnovým zločinom.

14:00

Vo veľkej austrálskej uhoľnej bani Grosvenor v štáte Queensland už od soboty vyčíňa požiar. V dôsledku vznietenia plynu museli evakuovať všetkých baníkov a zastaviť ťažbu. K zraneniam však podľa prevádzkovateľa nedošlo. Hasičom sa dosiaľ nepodarilo požiar zlikvidovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Muž fotí ženu pred rozkvitnutými divokými kvetmi a slnečnicami v Olympijskom lesoparku v Pekingu v Číne

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali