Švajčiarska komédia o „mieri“

❚❚

Kyjev 18. júna 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Michael Buholzer/Keystone)

 

Je to smutné, ale ináč sa víkendová fraška označiť nedá. Dalo sa pritom vopred očakávať, že „samit o mieri v Ukrajine“ dopadne práve takto…

švajčiarsky mierový summit o Ukrajine
Na snímke zľava predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, švajčiarska federálna prezidentka Viola Amherdová, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, čilský prezident Gabriel Boric Font a kanadský premiér Justin Trudeau

Uznajte: ako sa dá rokovať o mieri, keď nepozvete druhého účastníka konfliktu?

.

Respektíve, je v tom chaos – raz čítam, že Rusov pozvali, ale oni odmietli, a potom zasa, že ich ani nepozvali… Z iných zdrojov sa dozvedáme, že to sám Zelenský si určil podmienku, aby sa Moskva rokovaní nezúčastnila.

 

.

Kto sa v tom má vyznať? Kde je pravda?

Najhorší variant je asi ten s kyjevskou požiadavkou. Ako chce rokovať Zelenskyj o mieri, keď nemá v miestnosti svojho protihráča? S kým chce debatovať o možnom prímerí a jeho podmienkach?

Keď „rokuje“ len s tými, čo sú na jeho strane slepo a bez reptania, tak nerokuje o mieri, ale o ďalšom pokračovaní konfliktu.

Po ďalšie: tohto stretnutia lídrov z „celého sveta“ sa ich v skutočnosti zúčastnil len malý zlomok. Krajiny BRICSu kompletne odignorovali celý víkend. A to nie sú „malí hráči“, ale silní ekonomickí partneri Ruska. Ďalší detail: Čína alebo India sú najľudnatejšie krajiny sveta.

 

O čom sa bavíme?

Ale neprišli ani krajiny tzv. globálneho juhu či zástupcovia islamského sveta, resp. štáty blízkeho východu, teda vzmáhajúce sa sily nového, multipolárneho sveta. V podstate sa vo Švajčiarsku zišli len predstavitelia kolektívneho Západu.

.

 

O čom sa bavíme?

Zelenský sa bude naparovať, že on s Putinom za jeden rokovací stôl nesadne? Tak načo ten cirkus? Aby si od kamarátov, ktorí podporujú túto proxy vojnu, vypýtal ďalšiu finančnú a zbrojársku podporu?

A dokedy chcú takto pokračovať? Naozaj až „do posledného Ukrajinca“?

To sú veľmi temné vízie…

Niekto by mohol namietnuť, že postup Ruska je príliš pomalý, a z toho by vyvodil, že teda je možné ho poraziť na bojisku. Avšak treba si vypočuť aj druhú stranu: Putin sa nedávno pre médiá vyjadril, že postup je v skutočnosti „pomalý“ preto, aby nedochádzalo k vysokým stratám na ruskej strane. Povedal tiež, že nukleárna doktrína Ruskej Federácie umožňuje použitie jadrových zbraní len v prípade, že krajinu by napadli zbraňami hromadného ničenia (zjednodušene povedané).

.

A čo na to západní lídri namiesto otvorenia dialógu? Začnú napínať svaly, že veď „my mu ukážeme, aký je NÁŠ jadrový arzenál“! Však, pán Stoltenberg?

Ako upozornil už dávnejšie v tejto súvislosti odborník na medzinárodné vzťahy a islamský učenec Imrán Hosejn (Trinidad a Tobago): vedenie NATO má asi v hlave nasypané arašidy…

Viete, ako sa k Putinovi v skutočnosti stavajú jeho vlastní? Uznávajú ho ako bývalého agenta a súčasného prezidenta – ale vyčítajú mu prílišnú miernosť, pokiaľ ide o vedenie vojny. Stačí sledovať aj iné, než západné médiá, aby ste si utvorili obraz.

Viete, Západ so Zelenským žiadajú, aby sa Putin vzdal Donbasu, či dokonca Krymu. To sa nikdy nestane, hádam je to jasné aj tým medzi nami, ktorí predčasne opustili vysokoškolské lavice. A Ukrajina nezíska členstvo v NATO, ani zajtra, ani o päťdesiat rokov. To by bolo predsa – v opačnom garde – ako pozvať vojská RF do Mexika… Každá veľmoc si stráži svoju sféru vplyvu.

Pozrite si, ako sa k téme vyjadrujú analytici z iných krajín – v hre je podľa nich aj krajná možnosť, že Putin síce stiahne vojská z Donbasu, ale za nimi zanechá „spálenú zem“…

Čo je pre Moskvu tiež istá forma „prijateľného víťazstva“.

Isteže veci, o ktorých hovoríme, sú strašné. Taký je však reálny stav. Posun v tejto nekonečnej vojne môže nastať len a len s rokovaniami. A keď už Zelenský nechce s Putinom sedieť v jednej miestnosti, nech za seba pošle toho/tých, ktorí mu po celý čas našepkávajú…

Čokoľvek je lepšia alternatíva, než pochovať nás všetkých pod rádioaktívnym spadom.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali