Švajčiari sa obhajcu neboja, domáci proti Dánom

Švajčiari sa obhajcu neboja, domáci proti Dánom

Berlín 28. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Martin Meissner)

 

Súbojom obhajcu titulu Talianska so Švajčiarskom odštartuje v sobotu osemfinálová fáza futbalových ME v Nemecku. Oba tímy obsadili vo svojich základných skupinách zhodne druhé miesto, keď si pripísali po jednom víťazstve. Zápas sa začne na Olympijskom štadióne v Berlíne o 18.00 h, jeho víťaz sa vo štvrťfinále stretne s úspešnejším z dvojice Anglicko – Slovensko

Murat Yakin
Na snímke tréner Švajčiarska Murat Yakin

Taliani sa na druhú priečku v tzv. “skupine smrti” vyšvihli vďaka gólu striedajúceho Mattiu Zaccagniho na 1:1 v 98. minúte záverečného stretnutia s Chorvátskom a svojho súpera tak poslali predčasne domov. Zverenci Luciana Spallettiho predtým zdolali Albánsko 2:1 a prehrali so Španielskom 0:1. Herne nenadchli a aj podľa slov Zaccagniho budú na postup ďalej potrebovať zlepšený výkon:

Reklama

“Videli sme už Švajčiarov na veľa videozáznamoch, majú kompaktný tím, hrajú jeden za druhého a ak ich chceme zdolať, budeme musieť odohrať skvelý zápas.”

 

Reklama

Tuttosport: “Nedokončený biznis”

Na predchádzajúcich ME sa oba tímy stretli v základnej skupine a Taliani vtedy jasne dominovali 3:0. V následnej kvalifikácii MS sa medzi nimi zrodili dve remízy, keď Jorginho nepremenil pokutový kop v oboch súbojoch. Švajčiari aj preto vtedy na svetový šampionát postúpili z prvej priečky skupiny, kým Taliani šokujúco stroskotali v baráži na Macedóncoch. “Nedokončený biznis,” napísal v tejto súvislosti pred súbojom s Helvétmi taliansky denník Tuttosport. “Squadra Azzurra” má však so sobotným súperom dlhodobo pozitívnu bilanciu, naposledy s ním prehrala pred 31 rokmi a so 61 vzájomných duelov má so Švajčiarmi plusovú bilanciu 29-24-8.

 

Mancini: “Fyzický a rýchly tím”

V zostave Talianov bude po dvoch žltých kartách v skupine s istotou absentovať obranca Riccardo Calafiori, v základe by ho mal nahradiť Gianluca Mancini. Ten pre uefa.com povedal:

“Videli sme Švajčiarsko proti Nemecku, je to veľmi fyzický a veľmi rýchly tím. Bude to kvalitný zápas a my sa pokúsime dostať zo seba to najlepšie. Súper má vhodný mix mladých aj skúsenejších hráčov, to isté však môžeme povedať o nás.”

Švajčiari prišli o prvenstvo v A-skupine až v nadstavenom čase posledného zápasu proti domácemu Nemecku, keď inkasovali vyrovnávajúci gól na 1:1. Predtým zdolali Maďarsko 3:1 a remizovali so Škótskom 1:1.

Reklama

“Postup sme si vybojovali úplne zaslúžene a teraz prichádza rozhodujúca fáza šampionátu. V sobotu však potrebujeme ešte niečo viac ako v troch stretnutiach v skupine, musíme podať náš najlepší výkon za uplynulé roky,” tvrdí švajčiarsky stredopoliar Remo Freuler.

 

Pomôžu Švajčiarom skúsenosti z talianskej ligy?

Až šesť hráčov z kádra Švajčiarska pôsobilo v uplynulej sezóne v talianskej Serie A. V Bologni hrá dokonca až trio z nich, okrem Freulera aj Dan Ndoye a Michel Aebischer, v milánskom Interi chytá brankár Yann Sommer. “Taliansko má skvelú ligu, ktorú mám naozaj rád, je veľmi strategická a taktická. Bude to pre nás veľká výzva hrať proti nim. Nemôžeme povedať, že sme favorit, keďže proti nám stojí Taliansko, ale ani sa nemusíme súpera obávať. Nám zatiaľ veci fungujú a remíza proti Nemecku nám dodala ešte viac sebadôvery. Sme pripravení a nevieme sa dočkať,” vyhlásil Murat Yakin, tréner Švajčiarska.

 

Dáni zatiaľ bez víťazstva. Prekvapia favorita?

Futbalisti domáceho Nemecka chcú v sobotu potvrdiť úlohu favorita v osemfinálovom súboji ME proti Dánsku, ktoré na prebiehajúcom šampionáte ešte ani raz nevyhralo. Zápas na BVB štadióne v Dortmunde má výkop o 21.00 h, jeho víťaz nastúpi vo štvrťfinále proti úspešnejšiemu z dvojice Španielsko – Gruzínsko.

Reklama

Nemci vstúpili do turnaja dvoma presvedčivými víťazstvami nad Škótskom (5:1) i Maďarskom (2:0), no v treťom dueli takmer prišli o prvenstvo v A-skupine. To im napokon zariadil až v 92. minúte striedajúci žolík Niclas Füllkrug vyrovnávajúcim zásahom na 1:1 proti Švajčiarsku.

Niclas Füllkrug ME 2024 Švajčiarsko - Nemecko
Na snímke nemecký hráč Niclas Füllkrug (uprostred) oslavuje po tom, ako strelil úvodný gól počas zápasu A-skupiny Švajčiarsko – Nemecko

“Bola to skvelá generálka na vyraďovaciu časť, keďže sme v závere museli veľmi riskovať, aby sme sa vyhli prehre,” reagoval po stretnutí kouč domácich Julian Nagelsmann.

“Die Mannschaft” rieši pred duelom s Dánskom otázniky v zostave, keďže bude musieť urobiť možno až dve zmeny v strede obrannej formácie. Trest za dve žlté karty nepustí s určitosťou na trávnik Jonathana Taha a jeho stopérsky kolega Antonio Rüdiger má zasa výrazné problémy s pravým stehnom. Pripravený zaskočiť na domovskom trávniku svojho klubu tak je Nico Schlotterbeck, stredný obranca Borussie Dormund:

“Teším sa. V Dortmunde býva zo všetkých štadiónov v Nemecku najlepšia atmosféra a publikum nás bude veľmi tlačiť. O Dánoch vieme vlastne všetko, máme prečítaný celý ich zápasový plán a vieme, čo s nimi chceme hrať.”

 

Füllkrug: “Dôležitejší je tímový úspech”

Nemecké médiá špekulujú aj o tom, kto by mal nastúpiť na hrote útoku. V základe doteraz figuroval zakaždým Kai Havertz, ale presadil sa iba z penalty proti Škótsku. Füllkrug vybehol na trávnik trikrát ako striedajúci hráč a na konte už má dva presné zásahy.

Nagelsmann nechcel svoje plány detailne rozoberať, odkázal iba: “Čaká nás húževnatý súper, ale vieme, o čo ide a všetko podriadime úspechu. Veríme si.” Füllkruga strelecká forma teší, no zdôrazňuje ambície mužstva: “Oveľa dôležitejšie ako moje góly je tímový úspech.”

 

Zopakuje sa u Dánov história? Na to potrebujú prvé víťazstvo

Dáni by radi zopakovali prekvapenie z ME 1992, keď vo finále v Göteborgu vyhrali nad favorizovaným Nemeckom 2:0 a získali senzačne titul. Na to však potrebujú prvé víťazstvo na prebiehajúcom turnaji, na ktorom si zatiaľ pripísali iba tri remízy – postupne so Slovinskom (1:1), Anglickom (1:1) a Srbskom (0:0). Tri body im napokon stačili na druhú priečku v C-skupine.

“Najlepší pocit vo futbale je pocit víťazstva a ten sme tu zatiaľ neprežili. Chýbal nám dôraz vo finálnej fáze, možno aj trochu viac šťastia. Ale sme veľmi radi, že sme postúpili zo skupiny. Šampionát je náročný a myslím si, že sme mali troch veľmi kvalitných súperov,” zdôraznil dánsky kouč Kasper Hjulmand.

Reklama

Severania sa na prechádzajúcich ME dostali až do semifinále, teraz sa budú musieť v osemfinále zaobísť bez vykartovaného stredopoliara Mortena Hjulmanda. Šancu by mohli dostať Thomas Delaney alebo Christian Nörrgaard. “Potrebujeme výkon na hranici možností. Musíme uzavrieť stred poľa a zároveň sa snažiť hrať futbal. Nemecko je jeden z najnáročnejších súperov na šampionáte, veľmi rýchlo dokáže získať loptu späť. Pre nás bude preto dôležité, aby sme ju nestrácali a snažili sa kombinovať,” načrtol zápasový plán kormidelník Dánska.

 

Sobota 29. júna, 18.00 h 

osemfinále /Olympijský štadión, Berlín/

  • Švajčiarsko – Taliansko
    rozhodca: Szymon Marciniak (Poľ.)
  • Predpokladané zostavy:
    Švajčiarsko: Sommer – Schär, Akanji, Rodriguez – Stergiou, Xhaka, Freuler, Aebischer – Ndoye, Vargas – Embolo
    Taliansko: Donnarumma – Darmian, Mancini, Bastoni – Di Lorenzo, Barella, Jorginho, Pellegrini, Dimarco – Chiesa, Scamacca

osemfinále /BVB štadión, Dortmund/

  • Nemecko – Dánsko
    rozhodca: Michael Oliver (Angl.)
  • Predpokladané zostavy:
    Nemecko: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Schlotterbeck, Mittelstädt – Andrich, Kroos – Musiala, Gündogan, Wirtz – Havertz
    Dánsko: Schmeichel – Andersen, Christensen, Vestergaard – Kristiansen, Nörgaard, Eriksen, Höjbjerg, Bah – Höjlund, Poulsen

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Prvé exit polly z prvého kola parlamentných volieb vo Francúzsku.

Le Penová a jej spojenci (34 %) vedú pred ľavicovou koalíciou Ľudový front (28,1 %) a Macronovou stranou (20,3 %).

Ide o odhad spoločnosti Ipsos Talan pre France Télévisions, Radio France, France24/RFI a LCP Assemblée Nationale. V priebehu večera sa bude ešte spresňovať.

Odhady francúzskeho ministerstva vnútra: Le Penova strana Rassemblement Nationale vedie so ziskom 32,2 % hlasov, ľavicová koalícia Nový ľudový front je na druhom mieste s 29,1 % a Macronova koalícia je na treťom mieste s 21,5 %.

Marine Le Penová
Na snímke Marine Le Penová
19:27

Na niekoľkých amerických vojenských základniach v Európe bola cez víkend vyhlásená najvyššia pohotovosť, a to prvýkrát po najmenej 10 rokoch, píše CNN. Stupeň obrany bol zvýšený na dva v obave, že teroristický útok by mohol byť zameraný na americký vojenský personál alebo zariadenia.

Úradníci uviedli, že stupeň pohotovosti bol zvýšený aj v posádke americkej armády v nemeckom Stuttgarte, kde sídli európske velenie USA.

Jeden z amerických predstaviteľov, ktorý sa nachádza v Európe, pre CNN povedal, že takýto stupeň ohrozenia si nepamätá “najmenej 10 rokov”.

Nie je jasné, aké spravodajské informácie viedli k zvýšeným bezpečnostným opatreniam, ale európske orgány varovali pred potenciálnou teroristickou hrozbou na kontinente, najmä pred júlovými olympijskými hrami v Paríži a počas prebiehajúcich majstrovstiev Európy vo futbale v Nemecku.

18:47

Najmenej jednu obeť a osem zranených si vyžiadal útok ruskej armády na centrum mesta Charkov na severovýchode Ukrajiny. Uviedli to v nedeľu miestni predstavitelia.

18:46

Nemecký spisovateľ Tijan Sila narodený v Sarajeve sa v nedeľu stal laureátom prestížnej rakúskej literárnej Ceny Ingeborg Bachmannovej dotovanej sumou 25.000 eur.

18:45

Bulharská pravoslávna cirkev si v nedeľu zvolila za svoju novú hlavu metropolitu Daniila; nahradí patriarchu Neofita, ktorý zomrel v marci ako 78-ročný.

18:44

Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 57 utrpelo zranenia pri výbuchu v reštaurácii v meste Izmir na západnom pobreží Turecka. Explóziu podľa prvých zistení zrejme zapríčinil únik plynu. Uviedol to v nedeľu turecký minister vnútra Ali Yerlikaya.

18:26

Policajt v americkom štáte New Yorku smrteľne postrelil 13-ročného chlapca, ktorý predtým utekal pred policajtami a mieril na nich replikou ručnej strelnej zbrane.

18:25

Nemecká strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) v nedeľu na svojom zjazde v Essene zamietla návrh na sprísnenie pravidiel pre zahraničné cesty svojich členov a poskytovanie rozhovorov zahraničným médiám.

18:25

Česká republika bude mať v Rusku nového veľvyslanca. Oznámil to v nedeľu prezident ČR Petr Pavel, ktorý už podpísal jeho menovanie.

17:23

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu uviedol, že Rusko za uplynulý týždeň zhodilo na Ukrajinu 800 bômb. V tejto súvislosti znovu požiadal západných spojencov o posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali