Suverénny Norris triumfoval v Singapure: “Dnes moje auto lietalo”

❚❚

Singapur 22. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Vincent Thian)

Aktualizované 22. septembra 18:07

Brit Lando Norris z tímu McLaren suverénnym spôsobom štart-cieľ zvíťazil na Veľkej cene Singapuru, osemnástych pretekoch seriálu MS F1. Do cieľa prišiel s 30-sekundovým náskokom na Holanďana Maxa Verstappena z Red Bullu, ktorý si naďalej udržal pozíciu lídra celkového poradia. Tretí finišoval Norrisov tímový kolega Austrálčan Oscar Piastri

Norris
Na snímke britský jazdec F1 z McLarenu Lando Norris (uprostred) sa raduje z víťazstva v kvalifikácii pred Veľkou cenou Singapuru na mestskom okruhu Marina Bay 21. septembra 2024

Pre 24-ročného Norrisa to bolo tretie víťazstvo v kariére a zároveň aj v sezóne. V celkovom poradí je naďalej druhý za Verstappenom, na ktorého stráca 52 bodov. Na čele Pohára konštruktérov je naďalej McLaren, ktorý vďaka dvojitému pódiu zvýšil náskok na Red Bull na 41 bodov.

.

Víťaz kvalifikácie Norris si v úvode nočných pretekov postrážil štart. Viacero monopostov síce vyšlo mimo trate, čím sa premiešalo poradie, no úvodné kolá sa zaobišli bez kolízií. Norris začal preteky vo vysokom tempe a rýchlo zbieral sekundy do náskoku na prenasledovateľov Verstappena a Hamiltona. Albon štartoval z 11. miesta, no od úvodu sa trápil so svojím monopostom a pre technické problémy ho v 17. kole odstavil v boxoch. V 20. kole bol na čele naďalej Norris, ktorý mal na Verstappena priepastný 13-sekundový náskok.

Z elitnej trojice ako prvý prezul Hamilton, no po návrate na trať bol až v druhej desiatke. Verstappen šiel do boxov približne v 30. kole, podobne ako jeho tímový kolega Perez, a po výjazde figuroval na štvrtom mieste za Leclercom. McLaren na to zareagoval prezutím Norrisa, ktorý dostal tvrdé zmesi a udržal si prvé miesto pred priebežne druhým Piastrim, ktorého ešte len čakali boxy. Absolvoval ich v 39. kole, po návrate bol štvrtý. Na nových pneumatikách si veril a v priebehu troch kôl sa dostal pred Mercedesy Russella aj Hamiltona. Norris bol na prvom mieste suverénny, desať kôl pred koncom mal na Verstappena takmer 29-sekundový náskok. Holanďan si zároveň držal 18-sekundový odstup od Piastriho. Súboje sa odohrávali najmä v hĺbke štartového poľa, no naďalej bez kolízií. Štyri kolá pred koncom sa preteky skončili pre Magnussena, ktorý odstúpil pre technický problém.

.

Do konca šampionátu ostáva šesť pretekov. Nasledujúce sú na programe po mesačnej prestávke v nedeľu 20. októbra v americkom Austine.

hlasy (zdroj: Sport 5):
Lando Norris, víťaz: “Boli to skvelé preteky s výborným výsledkom pre nás. Až príliš veľakrát som sa ocitol blízko steny, ale našťastie to dobre dopadlo. Moje auto dnes akoby lietalo. V závere mi možno trochu dochádzal dych, ale inak to bola zábava. Chcel som zvíťaziť s čo najväčším rozdielom. Dnes sú to výborné body pre náš tím.”
Max Verstappen, 2. miesto: “Boli to “osamotené” preteky. Ja som šiel vo svojom tempe. Vedeli sme, že sa tu budeme trápiť. V zostávajúcich pretekoch nechceme iba doťahovať a pozerať sa, ako sa nám zmenšuje náskok v celkovom poradí.”
Oscar Piastri, 3. miesto: “Nemal som za sebou najlepšiu kvalifikáciu, no dnes som mal výborné auto. S Georgeom (Russellom) to boli tesné súboje, no neriskoval som. Chcel som dopriať pokoj našim mechanikom.”

VC Singapur (62 kôl, 1 kolo: 4,940 km, celkovo: 306,1 km: 1. Lando Norris (V. Brit./McLaren) 1:40:52,571 h, 2. Max Verstappen (Hol./Red Bull) +20,945 s, 3. Oscar Piastri (Aus./McLaren) +41,823, 4. George Russell (V. Brit./Mercedes) +1:01,040 min., 5. Charles Leclerc (Mon./Ferrari) +1:02,430, 6. Lewis Hamilton (V. Brit./Mercedes) +1:25,248, 7. Carlos Sainz (Šp./Ferrari) +1:36,039, 8. Nico Hülkenberg (Nem./Haas), 9. Fernando Alonso (Šp./Aston Martin), 10. Juki Cunoda (Jap./Racing Bulls), 11. Franco Colapinto (Arg./Williams), 12. Sergio Perez (Mex./Red Bull), 13. Esteban Ocon (Fr./Alpine), 14. Daniel Ricciardo (Aus./Racing Bulls), 15. Lance Stroll (Kan./Aston Martin), 16. Pierre Gasly (Fr./Alpine), 17. Valtteri Bottas (Fín./Kick Sauber), 18. Čou Kuan-jü (Čína/Kick Sauber) všetci + 1 kolo
nedokončili: Alex Albon (V. Brit./Thaj./Williams), Kevin Magnussen (Dán./Haas)

celkové poradie (po 18 z 24 pretekov):
1. Verstappen 331 bodov, 2. Norris 279, 3. Leclerc 245, 4. Piastri 237, 5. Sainz 190, 6. Hamilton 174, 7. Russell 155, 8. Perez 144, 9. Alonso 62, 10. Hülkenberg 24, 11. Stroll 24, 12. Cunoda 22, 13. Albon 12, 14. Ricciardo 12, 15. Gasly 8, 16. Oliver Bearman (V. Brit/Ferrari, Haas) 7 (6+1), 17. Magnussen 6, 18. Ocon 5, 19. Colapinto 4, 20. Čou 0, 21. Logan Sargeant (USA/Williams) 0, 22. Bottas 0

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:12

V nedeľňajších voľbách do krajinského parlamentu vo východonemeckej spolkovej krajine Brandenbursko sa očakáva vysoká volebná účasť, uviedli úrady. Do 14.00 h sa podľa administrátora volebných miestností zúčastnilo na voľbách 46,1 percenta oprávnených voličov.

17:41

Regionálna vojenská eskalácia nie je v najlepšom záujme Izraela. Vyhlásil to v nedeľu hovorca americkej Rady pre národnú bezpečnosť John Kirby po tom, čo rastúce napätie a prestrelky medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh vyvolali obavy z vypuknutia vojny na libanonsko-izraelských hraniciach. Znepokojenie v tejto súvislosti vyjadrila v nedeľu aj Európska únia.

17:39

Volebná komisia na Srí Lanke v nedeľu oficiálne oznámila, že víťazom prezidentských volieb sa stal Anura Kumara Dissanajake.

17:00

Dunaj začal na úseku nad Budapešťou rýchlo klesať a pripravujú sa tam už sanačné práce. Podľa servera infostart.hu vodohospodári po nedávnej kulminácii oznámili v nedeľu pri Nagybajcsi takmer 250-centimetrový pokles hladiny, čo má vplyv aj na nižšie úseky toku.

16:37

Britská princezná Catherine sa v nedeľu prvýkrát objavila na verejnosti odvtedy, čo oznámila, že ukončila liečbu chemoterapiou a vráti sa k svojim verejným povinnostiam.

16:20

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) Manfred Weber vyzval, aby sa v súvislosti s plánovaným sprísnením noriem o emisiách oxidu uhličitého (CO2) v Európskej únii (EÚ) pozastavila hrozba pokút pre výrobcov automobilov.

16:20

Medzi koaličnými stranami SNS a Hlas-SD vznikol spor o to, kto inicioval výrazné zmeny v tzv. rodičovskom dôchodku v rámci konsolidačného balíka na budúci rok. Predseda SNS Andrej Danko tvrdí, že na jeho zrušenie tlačil minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Ten jeho vyjadrenia v reakcii označil za klamstvo. Išlo podľa neho o návrh koaličného konsolidačného tímu, v ktorom mala nominanta aj SNS a ktorá s celým balíkom súhlasila.

16:19

Vládna koalícia sa pri príprave konsolidačných opatrení snažila nájsť opatrenia, ktoré budú mať čo najmenší dosah na ľudí, no bez zmeny sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) by sa konsolidovať verejné financie, vzhľadom na ich stav, nedalo. Uviedol to v nedeľnej diskusnej relácii STVR O 5 minút 12 minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

16:18

Britská princezná Anna a takmer dve tisícky detí si v nedeľu položením kvetov pripomenuli účastníkov vojenskej operácie Market Garden počas 2. svetovej vojny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Andrej Sablič

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali