Šutaj Eštok: Verím, že nie všetci policajti, ktorí podali výpovede, ich aj uplatnia

❚❚

Bratislava 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 2. októbra 2024 o 12:57 h

O požiadavkách, ktoré vychádzajú zo strany samotných policajtov, vedie Ministerstvo vnútra (MV) SR aktívnu komunikáciu. Pred rokovaním vlády v súvislosti s hrozbou odchodu veľkého množstva policajtov to zvýraznil minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD). Zároveň verí, že nový platný zákon o stabilizačných podmienkach v polícii prispeje k tomu, že nie všetky podané výpovede budú i reálne uplatnené

52. schôdza vlády SR
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj-Eštok (Hlas-SD)

“Tie čísla k odchodom máme, do dnešného dňa to bolo nejakých 1000 policajtov, ďalších zhruba do 1000 žiadostí o odchod je podaných. Veríme, že nie všetky budú uplatnené a že budú stiahnuté aj vďaka tomu, že od októbra platí nový zákon o stabilizačných podmienkach,” uviedol.

.

Uistil, že s policajtmi vedenie rezortu i Policajného zboru aktívne komunikuje o požiadavkách i podnetoch.

“Netýkajú sa len platových náležitostí. Niektoré veci už boli vyriešené, iné sú v riešení,” povedal minister.

.

Chystá sa komunikovať s policajtmi v regiónoch.

“Tak, ako som sa stretol s policajtmi z bratislavského regiónu, chystám sa komunikovať aj s ich kolegami z iných regiónov,” povedal.

Upozornil, že napráva fakt z minulých vlád, “keď sa na komunikáciu o požiadavkách policajtov kašľalo”.

Zároveň zdôraznil, že k personálnej stabilizácii je potrebné zjednodušiť náborový proces.

“Máme 4000 žiadostí a častokrát prepadávajú na elementárnych veciach, ako sú napríklad okuliare. Potrebujeme zmeniť veci, zdynamizovať tento proces, riešime to,” vyhlásil.

.

Vyjadril sa aj k policajným raziám v bratislavských kluboch. Upozornil, že okrem daňových pochybení, ktoré zistili príslušníci Finančnej správy sa riešili aj drogy.

“Potvrdili sa podozrenia, že tam dochádzalo k predaju drog, našlo sa veľké množstvo pervitínu, marihuany a kokaínu,” vysvetľoval i zásah “kukláčov”.

V nadväznosti na príslušné zistenia prišlo podľa ministra k posilneniu protidrogovej jednotky.

“Budeme veľmi tvrdo postupovať v boji proti drogám, na školách i v kluboch,” deklaroval.

 

.

Príplatky pre policajtov nefungujú, tvrdí opozícia

Príplatky pre policajtov, ktoré v utorok (1. 10.) nadobudli účinnosť ako stabilizácia personálneho stavu v Policajnom zbore (PZ), nefungujú. Opatrenia sú, navyše, v čase konsolidácie príliš drahé. Vyhlásili to opozičná strana SaS a opozičné hnutia Progresívne Slovensko (PS) a Hnutie Igora Matoviča. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v stredu pred rokovaním vlády vyhlásil, že na stabilizácii polície rezort vnútra pracuje a očakáva zlepšenie situácie.

“Vyše 2000 policajtov sa chystá odísť z PZ, nehovoríme to už len my v opozícii, ale hovoria to policajné odbory. Prvýkrát v histórii SR odborový zväz otvorene vystupuje voči ministrovi vnútra a hovorí o tom, že situácia v PZ je zlá. Tie isté odbory hovoria o tom, že to bude mať dosah na občanov, ktorí keď budú volať hliadku, keď budú oznamovať akýkoľvek trestný čin a budú chcieť pomoc od policajtov, tak možno sa tej hliadky nedočkajú alebo možno budú čakať na hliadku tri-štyri hodiny,” upozornil poslanec Národnej rady (NR) SR a exminister vnútra Roman Mikulec (Hnutie Igora Matoviča).

Mikulec vyzval ministra vnútra, aby verejnosti predstavil koncepciu zabezpečenia bezpečnosti občanov, prestal sa mstiť policajtom, ktorí v službe strávili roky, a vrátil sa ku koncepcii zmeny tarifných platov, ktorú pripravila bývalá vláda.

Podobný postoj deklarovala v utorok aj strana SaS. Poslanec parlamentu Juraj Krúpa (SaS) kritizoval vysoké náklady opatrení v čase konsolidácie. “Tento balík má tento rok stáť 50 miliónov eur a každoročne 100 miliónov eur, a to v situácii, keď sa má konsolidovať. Takže máme situáciu, keď minister vnútra ide vyhodiť 100 miliónov eur na opatrenia, ktoré nefungujú,” vyhlásil na tlačovej konferencii Krúpa.

Ako tvrdí, v aktuálnej situácii nie je jasné, akým spôsobom bude PZ schopný zvládať kriminalitu a zaručiť bezpečnosť v uliciach. Pripomenul, že policajný prezident Ľubomír Solák koncom augusta hovoril aj o možnosti požiadať o pomoc armádu.

Poslanec NR SR Jaroslav Spišiak (PS) v utorok vyhlásil, že vláda policajtov ponížila. Ak sa odhady odborárov o počte odchádzajúcich príslušníkoch potvrdia, Slovensko podľa neho bude svedkom najväčšieho odchodu policajtov zo zboru v histórii, čo je podľa neho vysvedčením pre Šutaja Eštoka.

“Minister sa situáciu snažil hasiť v poslednej chvíli a s nulovým účinkom. Policajti sa nenechali kúpiť jeho narýchlo šitými odmenami. Žiaľ, pre zlyhania ministra si zvolili radšej pokoj, ako boj za spravodlivosť, ktorý sa za vlády Roberta Fica (Smer-SD) stáva utópiou,” vyhlásil Spišiak.

Na situáciu podľa neho najviac doplatia občania, pretože paralyzované môžu byť základné zložky polície a obyvatelia môžu na zásah čakať aj niekoľko hodín.

 

Rokovania so zdravotníkmi pokračujú

Rokovania so zdravotníkmi naďalej pokračujú, viedli sa aj v utorok (1. 10.). Vyhlásil to predseda strany Hlas-SD a minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok, ktorý sa na rokovaní zúčastnil.

.

“Tie rokovania prebiehajú na nejakej odbornej úrovni, na stole je návrh riešenia a ja verím, že nájdeme napokon dohodu,” uviedol pred rokovaním vlády.

Priblížil, že témou je kompromisný návrh spomalenia valorizácie platov zdravotníkov.

“Áno, hovorí o tom, že tí, ktorí majú najnižšie platy, by mali šesťpercentnú valorizáciu, a tí, ktorí majú platy niekde na úrovni možno 5000 eur, by mali valorizáciu trojpercentnú, platilo by to pre rok 2025, v roku 2026 by potom prišlo opäť k návratu k valorizačnému automatu,” vysvetlil.

Upozornil, že v súčasnej situácii a stave verejných financií musia aj lekári prijať fakt, že konsolidačné opatrenia sa budú týkať všetkých, mieni však, že kompromisný návrh je pre druhú stranu dobrý.

“Nie je to nič, čo sa nedá akceptovať,” zdôraznil.

.

Avizovaný materiál o riešeniach v zdravotníctve, ktorý má na vláde predstaviť ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) bude podľa Šutaja Eštoka predmetom stredajšej koaličnej rady.

“Budeme sa baviť o tom, kedy bude zaradený na vládu,” avizoval.

Zopakoval, že Dolinková má dôveru strany Hlas-SD.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:22

Americký výrobca elektrických áut Tesla dodal zákazníkom v 3. kvartáli takmer 463.000 vozidiel, čo v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom znamená zvýšenie dodávok o viac než 6 % a zároveň prvý medzikvartálny rast v tomto roku. Spoločnosť však zaostala za odhadmi analytikov, ktorí počítali s dodávkami až takmer 470.000 vozidiel.

16:21

Rakúske hospodárstvo vzhľadom na utlmený výkon svetovej ekonomiky, najmä v eurozóne a Nemecku, v roku 2025 neobnoví rast v rozsahu, s akým sa ešte donedávna počítalo, oznámili v stredu analytici banky UniCredit Bank Austria (Bank Austria). V aktuálnej prognóze zverejnenej v stredu predpovedajú hospodársky rast len na úrovni 1 %, zatiaľ čo ešte v polovici augusta očakávali 1,5 %.

16:21

V auguste bežný aj rodinný nákup medzimesačne mierne zdraželi, medziročne zlacnel rodinný nákup o štyri percentá. Slováci nakupovali počas ôsmeho mesiaca tohto roka drahšie maslo, banány či olivový olej. Naopak, zlacneli potraviny ako mrkva, cibuľa žltá, hrušky alebo rybie filé. Poukázal na to Inštitút sociálnej demokracie (ISD), personálne prepojený s koaličnou stranou Hlas-SD, ktorý na základe údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR porovnal vývoj cien potravín v medzimesačnom a medziročnom vývoji.

16:20

Bratislavský prístav bude po modernizácii jedným z najmodernejších prístavov na Dunaji. Tomu však musí predchádzať majetkovoprávne vysporiadanie so spoločnosťou Slovenská plavba a prístavy. Uviedol to minister dopravy SR Jozef Ráž (nominant Smeru-SD), o čom rezort informoval v stredu.

16:20

Európska komisia (EK) v stredu zverejnila ďalšie usmernenia a silnejší rámec medzinárodnej spolupráce na podporu globálnych hráčov, členských štátov EÚ a tretích krajín pri ich prípravách na vykonávanie nariadenia EÚ o odlesňovaní.

15:53

Slovenská cyklistka Viktória Chladoňová sa po úspešnej sezóne teší na spoluprácu s tímom Visma–Lease a Bike. Tento rok získala štyri medaily a na svetovom šampionáte v Zürichu ukoristila juniorské striebro v časovke a bronz v pretekoch s hromadným štartom. Slovenský úspech vo Švajčiarsku podčiarkol Martin Svrček v kategórií U23 so striebrom v pretekoch s hromadným štartom.

Cyklistika MSJ Chladoňová
Na snímke zľava prezident Slovenského zväzu cyklistiky Peter Privara, Branislav Kacina, tréner Viktórie Chladoňovej, cyklistka a dvojnásobná juniorská medailistka Viktória Chladoňová, cyklista a strieborný medailista Martin Svrček a športový riaditeľ Jakub Vančo
15:49

Americký súkromný sektor vytvoril v septembri podstatne viac pracovných miest, než sa očakávalo. Podľa analytikov to znamená ďalší dôkaz, že situácia na trhu práce sa nezhoršuje.

15:49

Nemecký kancelár Olaf Scholz prisľúbil podnikom úľavy v oblasti cien elektrickej energie. Cieľom je zabezpečiť, aby poplatky za prenosovú sieť ďalej nerástli, povedal v stredu na konferencii, ktorú zorganizoval Spolkový zväz zahraničného obchodu (BGA).

15:30

V Británii zaznamenali v uplynulých 12 mesiacov, od vlaňajšieho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, rekordný počet antisemitských incidentov. Oznámila to v stredu mimovládna organizácia The Community Security Trust (CST).

15:29

Operácia izraelskej armády proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone si vyžiadala prvú obeť z radov izraelských vojakov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali