Šutaj Eštok sa rozhodol konať. Zakladá vyšetrovací tím na prešetrenie riadenia pandémie. Čo na to SNS? Nestačil Kotlár?

❚❚

Bratislava 21. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 Aktualizované 21. októbra 18:14

Na Úrade boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) vznikne vyšetrovací tím, ktorý by mal prešetriť reakciu štátu na pandémiu ochorenia COVID-19. Vyšetrovací tím Covid vznikne na protikorupčnej jednotke ÚBOK. Prebrať by mal už začaté trestné konania. Na tlačovej konferencii o tom v pondelok informovali minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) a prezident Policajného zboru Ľubomír Solák

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

Tím by sa mal podľa ministra venovať najmä štyrom okruhom vyšetrovania. Prvým by malo byť prideľovanie verejných zdrojov na zriadenie mobilných odberových miest. Podľa ministra bolo netransparentné a k štátnym príspevkom sa dostali najmä ľudia blízki k osobám, ktoré peniaze prideľovali. “Tu sa počas obdobia pandémie tieto zákazky na jedno testovacie miesto, ktoré, veľmi dobre viete, že bolo financované niekde na úrovni 30.000 eur mesačne, prideľovali podľa všetkého bez akýchkoľvek kritérií. Úlohou tohto vyšetrovacieho tímu bude preveriť toto prideľovanie finančných prostriedkov z daní nás všetkých,” vyhlásil minister.

.

Policajný tím by sa mal zaoberať aj preskúmaním podľa ministra predražených nákupov zdravotníckeho materiálu. Šutaj Eštok si myslí, že verejná kontrola a transparentné súťaženie dodávateľov počas vyhláseného núdzového stavu neexistovali. Ako minister uviedol, tím by mal preveriť aj nákup vakcín. V spojitosti s tým spomenul šéf rezortu vnútra nákup očkovacích látok Sputnik V z Ruskej federácie či nevyužité dávky vakcín.

“Štvrtým, a z môjho pohľadu najviac kľúčovým bodom, ktorý bude musieť tento vyšetrovací tím prešetriť, je 20.000 mŕtvych,” dodal Šutaj Eštok s tým, že ich rodinám je potrebné dať odpovede na to, kto politicky a trestnoprávne môže za smrť ich blízkych.

.

Policajný prezident odôvodnil vznik vyšetrovacieho tímu množstvom úkonov, ktoré treba vykonať v už začatých konaniach. “To vyšetrovanie sa začalo ešte minulého roku, začala ho generálna prokuratúra. Národná kriminálna agentúra sa v tomto roku pripojila v inej oblasti. Teraz bolo rozhodnuté, že to musíme rozšíriť,” vyhlásil Solák a dodal, že vyšetrovanie sa nezačalo nedávno a proces “dlhodobo beží”.

Minister vnútra očakáva, že iné inštitúcie budú s políciou spolupracovať, podľa neho by tak mal urobiť aj splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Z vyjadrenia ministra však vyplýva, že v tíme priamo pôsobiť nebude.

 

SNS ocenila rozhodnutie založiť vyšetrovací tím na prešetrenie riadenia pandémie

Koaličná Slovenská národná strana (SNS) ocenila rozhodnutie založiť vyšetrovací tím na prešetrenie reakcie štátu na pandémiu ochorenia COVID-19 a poďakovala sa ministrovi vnútra Matúšovi Šutajovi Eštokovi (Hlas-SD), ktorý o vzniku tímu informoval na pondelkovej tlačovej konferencii. Strane je zároveň ľúto, že sa tak nestalo skôr. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

“Veríme, že tento špecializovaný tím sa zameria na veci v spolupráci s novým ministrom zdravotníctva a ministerkou Denisou Sakovou (Hlas-SD). Dúfame, že dodajú verejnosti reálne výsledky o tom, kto a ako v období 2020 – 2022 na COVID-19 zarábal,” uviedla Škopcová. Zdôraznila, že vznik tímu dlhodobo požadoval aj splnomocnenec vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Peter Kotlár. Strana verí, že ľudia, ktorí na pandémii zarábali, neujdú pred zodpovednosťou.

Podľa SNS je dôležité, aby Správa štátnych hmotných rezerv SR zanalyzovala nákupy počas pandémie. Ministerstvo zdravotníctva by podľa strany malo urobiť analýzu očkovania vrátane spotreby materiálu.

.

 

PS: Vytvorenie vyšetrovacieho orgánu je dôkaz, že premiérovi sa nechce vládnuť

Vytvorenie vyšetrovacieho orgánu na prešetrenie reakcie štátu na pandémiu COVID-19 je ďalší dôkaz, že premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) sa nechce vládnuť. Vyhlásilo to Progresívne Slovensko (PS). Kritizovalo aj pôsobenie splnomocnenca vlády SR pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie COVID-19 Petra Kotlára. TASR o tom informovala Tereza Mikáčová z mediálneho oddelenia hnutia.

“Namiesto toho, aby vláda priznala, že s konšpirátorom Kotlárom absolútne prestrelila, ďalej vyhadzuje peniaze do ‘luftu’. Manažovanie pandémie vyšetruje generálna prokuratúra, vyšetroval ju aj Najvyšší kontrolný úrad SR, teraz minister vnútra vytvoril ďalší vyšetrovací orgán. Je to len ďalší dôkaz, že Robertovi Ficovi sa nechce vládnuť a vyrába len chaos,” uviedol poslanec Národnej rady SR Oskar Dvořák (PS).

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Židovskí osadníci vrátane ministrov vlády premiéra Benjamina Netanjahua sa v pondelok zhromaždili na konferencii pri hraniciach Pásma Gazy, kde vyzvali na obnovenie izraelských osád na území palestínskej enklávy. Tie Izraelčania opustili po stiahnutí izraelských síl z Gazy pred dvoma desaťročiami.

20:16

V pondelok sa v Kolumbii začal 16. summit Organizácie Spojených národov (OSN) o biodiverzite (COP16). Svetoví lídri v oblasti životného prostredia sa zišli, aby zhodnotili klesajúcu úroveň biodiverzity vo svete a záväzky krajín chrániť rastliny, zvieratá a kritické biotopy.

20:07

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová a predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová sa v pondelok dohodli na súbore nových zásad, ktoré posilnia spoluprácu medzi oboma inštitúciami. V spoločnom vyhlásení to uviedli obe predsedníčky na úvod druhého októbrového plenárneho zasadnutia EP v Štrasburgu.

19:45

Vlani bolo na Slovensku zaznamenaných 186 prípadov telefonických podvodov zameraných na seniorov, pričom celková škoda presiahla 2,2 milióna eur. Na ochranu pred týmito hrozbami sú najlepšími nástrojmi informovanosť a prevencia. Informovala o tom spoločnosť Slovak Telekom.

19:44

Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR podporuje gastronomický sektor v jeho ambíciách prilákať Michelinskú hviezdu na Slovensko. Uviedol to šéf rezortu Dušan Keketi (nominant SNS) na konferencii, ktorej sa zúčastnili odborníci z oblasti cestovného ruchu a kulinárstva. Informoval o tom v pondelok odbor komunikácie rezortu.

19:43

Minulotýždňové rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) sa dá označiť za “poistku” a krok, ktorý posilňuje dôveru. Nejde však o signál, že máme nad infláciou vyhraté. V aktuálnom komentári to v pondelok uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Peter Kažimír, ktorý je aj členom Rady guvernérov ECB. Ďalšie rozhodnutie o sadzbách v decembri je podľa neho otvorené.

19:42

Maďarská protiteroristická jednotka TEK uplynulý víkend zadržala v budapeštianskej pivárni skupinu šiestich mladých ľudí, ktorá sa podľa varovania amerických tajných služieb mala pripravovať na ozbrojenú akciu na stredu 23. októbra.

19:41

Talianska polícia zadržala 13 ľudí podozrivých z členstva v zločineckej skupine, ktorá prevážala migrantov z Blízkeho východu a južnej Ázie do Talianska a Francúzska. Oznámila to v pondelok prokuratúra.

19:40

Za “absolútne neuveriteľnú politickú dohodu” označil český premiér Petr Fiala oznámenie slovenského ministerstva vnútra o tom, že s českým opozičným politikom Andrejom Babišom uzavrelo zmier a jeho evidenciu vo zväzkoch bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) považuje za neoprávnenú.

19:39

Belgické letisko Charleroi zrušilo z dôvodu štrajku bezpečnostného personálu všetky odlety naplánované na utorok. Ide už o tretí protest za menej ako dva mesiace.

19:38

Českí praktickí lekári zrušili plánovaný protest, ktorý avizovali na koniec októbra. S ministerstvom zdravotníctva sa dohodli na úprave úhradovej vyhlášky, rezort ju zmení podľa ich požiadaviek. V pondelok to oznámili zástupcovia ministerstva a lekárov.

19:37

Moldavská volebná komisia v pondelok večer zverejnila oficiálne výsledky nedeľňajšieho referenda o ústavnom ukotvení smerovania krajiny do EÚ, ako aj prvého kola prezidentských volieb. Referendum o vstupe do EÚ bolo mimoriadne tesné. Za hlasovalo 50,46 percenta zúčastnených voličov, čo je o približne 14.000 voličov viac ako tých, čo hlasovali proti.

19:32

Britského policajta Martyna Blakea porota v pondelok po trojtýždňovom súdnom pojednávaní oslobodila od obžaloby z vraždy černocha, ktorého zastrelil pred dvoma rokmi v Londýne. Jeho vražda vyvolala veľké protesty miestnej černošskej komunity.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali