Šutaj Eštok reaguje na kritiku českého premiéra Fialu

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Vyjadrenia predsedu vlády Českej republiky Petra Fialu v súvislosti so zmierom, ktorý uzavrelo Ministerstvo vnútra (MV) SR s Andrejom Babišom, ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) mrzia. Vníma ich však ako vyjadrenia adresované českým voličom v boji s oponentom na domácej politickej scéne

Petr Fiala
Na snímke český premiér Petr Fiala

“Nevnímam ich ako vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu, ale skôr ako vyjadrenia Petra Fialu ako predsedu ODS,” uviedol Šutaj Eštok. Zároveň odmietol, aby takéto vyjadrenia naštrbovali nadštandardné česko-slovenské vzťahy. “Nedovolím, aby rozhodovanie vnútroštátnych orgánov SR malo nejako vstupovať do politických sporov. Pre mňa sú naďalej naši českí kolegovia tými, s ktorými chceme mať nadštandardné vzťahy, a odporúčam aj pánovi Fialovi, aby neťahal do tejto témy politiku,” deklaroval.

.

Zopakoval, že v prípade zmieru, ktorým MV uznalo neoprávnenosť evidencie bývalého českého premiéra vo zväzkoch Štátnej bezpečnosti (ŠtB) a to, že Babiš s komunistickou štátnou bezpečnosťou vedome nespolupracoval, nebol žiadny politický obchod, ale rozhodnutie vychádzajúce z právnych analýz a možností ministerstva uspieť v súdnom spore.

Fiala v pondelok (21. 10.) označil oznámený zmier za “absolútne neuveriteľnú politickú dohodu”. Dodal, že v tomto prípade rozsudok nezávislého súdu nahradil “obyčajný obchod”, a to je podľa neho perspektíva, ktorú jeho politický oponent Babiš ponúka aj Česku.

.

Ústav pamäti národa trvá na oprávnenej evidencii Babiša vo zväzkoch, zároveň oznámil, že Babiš v registračných protokoloch ŠtB ostáva uvedený ako tajný spolupracovník v kategórii agent. Ústav tvrdí, že z dohody medzi ministerstvom a českým expremiérom mu nevyplývajú povinnosti.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:26

Nemecké vojenské lietadlá zamerané na vyhľadávanie ponoriek budú dohliadať na severný Atlantický oceán zo základne v Škótsku. Vyplýva to z nového obranného paktu, ktorý uzavrelo Nemecko s Britániou v stredu v Londýne.

16:25

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) zvýšenie minimálnej mzdy podporilo, avšak poslanci z opozičnej strany SaS boli proti. Rast minimálnej mzdy podľa SaS uškodí tým najslabším. PS tento návrh podporilo s výhradami, že jej zvýšenie nevyrieši platy v štátnej ani verejnej správe, keďže bez príplatkov nedosahujú ani úroveň minimálnej mzdy. Opozičné strany to uviedli po stredajšom schválení novely zákona o minimálnej mzde.

16:24

Slovensko nevyužíva potenciál vodnej energie dostatočne, hoci môže významne prispieť k dekarbonizácii energetiky. Upozornila na to Asociácia priemyselných zväzov a dopravy (APZD) spoločne so Slovenskou asociáciou udržateľnej energetiky (SAPI). V súčasnosti sa podľa nich využíva iba štvrtina hydroenergetického potenciálu malých vodných elektrární (MVE).

16:23

Slovensko má najhoršie čerpanie eurofondov spomedzi krajín Vyšehradskej skupiny (V4) s tým, že zo štrukturálnych fondov na roky 2021 – 2027 vyčerpalo 1,15 %. Poľsko v tejto fáze vyčerpalo 5 %, Maďarsko 8 % a Česko už 12 % celkového objemu. Problém predstavuje nedostatočné vyhlasovanie výziev zo strany ministerstiev, uviedli v stredu predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

16:00

Letisko Birmingham v strednom Anglicku v stredu po správe o podozrivom vozidle evakuovali a zrušili na ňom lety. Pasažierov tiež vyzvali, aby na letisko nechodili.

15:59

Portugalským hlavným mestom Lisabon už druhú noc po sebe otriasli nepokoje, ktoré vypukli po tom, čo policajti zastrelili muža čiernej pleti. Výtržníci podľa úradov podpaľovali autobusy a odpadky a hádzali kamene.

15:58

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko v stredu oznámil, že v budúcoročných prezidentských voľbách sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

15:35

Nemecká prokuratúra v stredu oznámila, že obvinila ruského občana z vraždy dvoch ukrajinských vojakov, ktorí sa v Bavorsku zotavovali zo zranení utŕžených v boji.

15:33

Spojené štáty majú dôkazy, že severokórejskí vojaci sú v Rusku. Uviedol to v stredu americký minister obrany Lloyd Austin.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali