Šutaj Eštok: Pri prácach pre nepriaznivé počasie pomáhajú aj vojaci

❚❚

Bratislava 15. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot, TASR – Pavol Zachar)

Aktualizované 15. septembra 13:18

Situácia v súvislosti s nepriaznivým počasím je najkritickejšia na Záhorí. Bezpečnostné a záchranné zložky sú pre nepriaznivé počasie v plnom nasadení. Pomáhajú aj vojaci, v teréne je ich asi 100. Uviedol to minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) v diskusnej relácii TA3 V politike. Nasadenie zložiek ocenil

Taraba Solák Eštok
Na snímke sprava minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD), minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS) a na obrazovke prezident policajného zboru Ľubomír Solák

“Situácia sa kriticky prejavila v noci zo soboty (14. 9.) na nedeľu. Dnes už prebiehajú mnohé sanačné práce, primárne sa bavíme o Záhorí, Kuchyni, Stupave a aj záplavových oblastiach v Bratislave,” uviedol.

.

V súčasnosti je situácia podľa slov šéfa rezortu vnútra pod kontrolou. Poukázal na to, že štát konal včas a skoro prijal opatrenia. “Vďaka tomu, že sme mali predpovede, sme mohli stiahnuť všetku ľudskú silu na krízové miesta, ktoré dnes majú najväčšie problémy,” povedal. Techniku sústredili na Záhorí, kde je situácia podľa neho najkritickejšia. Pripomenul viaceré dopravného obmedzenia platiace pre Bratislavu. Apeloval na opatrnosť pri jazde.

V teréne zasahujú aj hasiči. Prezident Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Adrián Mifkovič poukázal na to, že od soboty mali profesionálni hasiči vyše 270 a dobrovoľní hasiči vyše 140 výjazdov. “Momentálne zasahujeme v celom katastri Bratislavského a Trnavského kraja,” doplnil.

.

V teréne je nasadená tiež polícia. Príslušníci pomáhajú s odstraňovaním škôd, riadením dopravy aj evakuáciou obyvateľov v niektorých oblastiach. Evidujú mnoho škodových udalostí. Ako upozornil policajný prezident Ľubomír Solák, situáciu monitorujú najmä v Bratislavskom, Trnavskom, Trenčianskom a Žilinskom kraji. Na vodičov apeloval, aby boli pri jazdne opatrní a dávali pozor pri prejazde cez železničné priecestia. Poukázal na to, že zaznamenali úseky s výpadkom elektrického prúdu a niektoré rampy tak nemusia byť funkčné.

 

Taraba: Dunaj by mal kulminovať na úrovni 930 cm, stavajú sa zábrany

Rieka Dunaj by mala začať kulminovať od pondelka (17. 9.) do utorka (18. 9.). V bratislavskom úseku rieky by mohla výška hladiny dosiahnuť 930 centimetrov (cm). Uviedol to minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) v diskusnej relácii TA3 V politike. Poukázal na to, že bratislavské pobrežie má byť do 20.00 h kompletne zabezpečené proti povodniam. Verí, že sa mesto podarí uchrániť.

Zvýšená hladina Dunaja v Bratislave
Na snímke ľudia kráčajú po Starom moste počas dažďa v Bratislave

“Problémom je – čo nevieme ovplyvniť -, že stekajú veľmi výrazne najmä potoky z horských oblastí. Plná nádrž je v Kuchyni, tá začína tiež už pretekať,” povedal. Rieka Morava by nemala podľa neho pretiecť. “Mala by sa podariť udržať už nie v koryte, ale v hrádznom systéme, že to nebude pretekať cez hrádze,” podotkol.

Významnú protipovodňovú ochranu plní podľa Tarabu vodné dielo Gabčíkovo. V súčasnosti je v prevádzke sedem turbín. “V nedeľu (14. 9.) to vyzeralo, že pôjde len šesť turbín, pretože siedma vykazovala vibrácie. (…) Siedmu sa však podarilo zastabilizovať,” uviedol šéf envirorezortu.

.

SR zvláda situáciu spojenú s počasím podľa slov ministra oproti ostatným okolitým krajinám lepšie. Poukázal na to, že sa na ňu skoro a dôkladne pripravovali. “Situácia je presne taká, ako nám všetci odborníci počas týždňa hlásili,” doplnil. Vyzdvihol prácu bezpečnostných aj záchranných zložiek.

Protipovodoňové práce vykonávajú aj zamestnanci Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP). Riaditeľ SVP Jozef Moravčík upozornil na to, že majitelia hausbótov a plavajúcich zariadení v ramennej sústave Dunaja majú vydané plány povodňových a zabezpečovacích prác. Apeloval na nich, aby sa nimi riadili.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

18:44

Futbalisti ŠK Slovan Bratislava do 19 rokov vstúpili do mládežníckej Ligy majstrov hladkou prehrou. Vo svojom úvodnom vystúpení v ligovej fáze UEFA Youth League podľahli škótskemu Celticu Glasgow na jeho pôde 0:4. V rovnaký deň od 21.00 h čakala premiéra v najprestížnejšej klubovej súťaži aj A-tím “belasých” v Celtic Parku.

18:37

Dvoch mŕtvych a sedem zranených osôb si v stredu vyžiadala streľba v moskovskej kancelárii najväčšieho ruského internetového predajcu Wildberries. Podľa agentúry Reuters ide zjavne o eskaláciu v spore o budúce smerovanie spoločnosti.

18:36

Vládna koalícia v utorok (17. 9.) odprezentovala balíček konsolidačných opatrení, ktorý už dnes neplatí. Za tento daňový chaos najviac zaplatia obyvatelia Slovenska. Uviedli to v stredu predstavitelia opozičného hnutia Igora Matoviča.

18:35

Ministerstvo financií USA v stredu uvalilo sankcie na 12 občanov Iránu, ktorí sú podľa neho spojení s “pokračujúcimi násilnými represiami Teheránu voči iránskemu ľudu” a “brutálnym potlačením pokojných protestov”. Sankcie USA koordinovali spolu s Kanadou a Austráliou.

18:33

Pri druhej vlne výbuchov osobných komunikačných zariadení v Libanone prišli v stredu o život najmenej deviati ľudia a vyše 300 osôb utrpelo zranenia, informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

18:12

Britská železničná spoločnosť Great Western Railway (GWR) zrušila vlakový spoj, pretože do nej prenikla veverica, ktorú nebolo možné z vlakovej súpravy dostať, uviedla v stredu GWR.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali