Šutaj Eštok: Predstavím preventívne riešenie ochrany škôl pred bombovými hrozbami

❚❚

Bratislava 4. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 4. septembra 17:05

Polícia sa zaoberá pokračujúcimi anonymnými bombovými hrozbami v školách, Ministerstvo vnútra SR má pripravené aj preventívne riešenie, o ktorom by mali hovoriť ministri na stredajšom rokovaní vlády. Pred zasadnutím kabinetu to uviedol minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD)

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD)

Upozornil, že aj stredajšie anonymné bombové hrozby vykazujú rovnaký “modus operandi” ako v prípade incidentu masových vyhrážok v máji tohto roka. “Teda že ide o nejaký automat, to dohľadávanie bude preto zložitejšie, ale urobíme všetko pre to, aby sme rozosielateľa týchto vyhrážok vypátrali,” povedal minister, ktorý upozornil, že rovnaké hrozby v stredu zaznamenali aj v Českej republike. V snahe čeliť možným opakovaniam chce Šutaj Eštok na stredajšom rokovaní vlády predstaviť návrh preventívnych opatrení. Pripustil, že ich predstaví po rokovaní aj médiám.

.

K medializovaným informáciám o nákupe sledovacieho systému Pegasus pre Slovenskú informačnú službu, s ktorými prišiel Denník N, povedal, že nemá o tom žiadne informácie. Spochybnil však pravdivosť novinárskych výstupov v tejto súvislosti.

K otázkam, ktorými sa v súčasnosti zaoberá koalícia, uviedol, že na stredajšej koaličnej rade sa bude hovoriť najmä o téme konsolidácie verejných financií. “Verím, že sa dohodneme aj o postupe pri septembrovej schôdzi parlamentu a s tým súvisiacimi personálnymi otázkami,” uviedol. Vzťahy v koalícii označil za dobré a konštruktívne.

.

 

Eštok predloží vláde Národný projekt kamerového systému pre školy

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) chce najneskôr do konca septembra priniesť na rokovanie vlády materiál o Národnom projekte kamerového systému pre základné a stredné školy. O kroku, ktorý by mal preventívne pomáhať pri možnom vzniku hybridných hrozieb v budúcnosti, informoval Šutaj Eštok po stredajšom rokovaní kabinetu.

Upozornil, že návrh sa stretol s jednoznačným súhlasom celej vlády. Kamerový systém by mal monitorovať vstup do areálu škôl a informovať o podozrivých osobách v ich areáli, keďže kamery by mali byť schopné identifikovať osoby podľa tváre. “Celková investícia sa odhaduje na 60 miliónov eur, rozvrhnuté postupne v priebehu maximálne troch rokov,” informoval minister.

Systém bude fungovať pod ministerstvom vnútra, školy sa k nemu budú môcť pridať. Preventívne opatrenie by podľa ministra malo uľahčiť identifikovanie reálnej hrozby, umožní jednoduchšiu reakciu a prijatie adekvátnych opatrení v prípade hybridných hrozieb.

Ako ministra vnútra doplnil jeho kolega z exekutívy, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže Tomáš Drucker (Hlas-SD), nechcú súčasný problém bagatelizovať tým, že ide o opakujúci sa jav, pri ktorom sa nepotvrdzuje reálne nebezpečenstvo. “Nechceme túto situáciu určite podceňovať,” zdôraznil Drucker. Potvrdil, že rezort školstva a jeho úrady komunikujú so školami a konajú v súlade s existujúcimi usmerneniami o tom, ako postupovať v podobných situáciách, rovnako uistil o intenzívnej kooperácii s políciou.

.

Podobne ako v utorok (3. 9.), aj v stredu prišli školám výhražné maily hroziace bombovým výbuchom. Poľa predstaviteľov rezortu vnútra malo ísť o podobne rozsiahlu hybridnú hrozbu. K podobnému incidentu prišlo v stredu aj v Českej republike.

 

Královič: Nainštalovanie kamier pred školy je placebo riešenie

Nainštalovanie kamier pred školy a ich zobrazovanie na obvodných oddeleniach Policajného zboru (PZ) je placebo riešenie. Nejde o reálne opatrenie na minimalizáciu hrozby teroristického útoku. V reakcii na zámer ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD) po bombových hrozbách na školách to uviedol bývalý štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Martin Královič.

“Autorov výhražných emailov naša polícia a tajná služba nevedia odhaliť už niekoľko mesiacov. Sám minister dnes povedal, že je to zložité, že sú to profesionáli,” poznamenal na sociálnej sieti. Je podľa neho amatérske myslieť si, že takýto profesionál – terorista sa nechá odradiť kamerou pred školou a že ho to odradí od útoku.

V súvislosti so zobrazovaním kamier upozornil na poddimenzovanosť kapacít PZ. Zároveň podľa neho v drvivej väčšine prípadov na Slovensku ide o súčasných alebo bývalých študentov danej školy. “Ich tvár sa naozaj nemá prečo nachádzať v databáze teroristov,” doplnil.

.

Královič navrhol posilniť kapacity PZ a dať väčšie kompetencie obecným a mestským políciám. Taktiež venovať sa viac téme duševného zdravia či zamestnancom škôl a reálne ich pripraviť na krízové situácie. Zároveň je podľa neho riešením aj viac investovať do prevencie radikalizácie mládeže.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:29

Ulice a domy v niektorých častiach rakúskej metropoly Viedeň zostali po niekoľkých dňoch nepretržitého silného dažďa zaplavené vodou, informuje v nedeľu TASR podľa agentúr DPA a APA.

Chodníky i cyklotrasy boli zaplavené a pod vodou sa ocitli aj terasy reštaurácií na brehu rieky.

16:28

V juhozápadnom Poľsku sa v dôsledku intenzívnych dažďov preliala už druhá priehrada a voda sa voľne valí mestom Stronie Śląskie. V nedeľu to uviedli poľské orgány. Juhozápadná časť Poľska aktuálne patrí k najviac zasiahnutým oblastiam. TASR informuje podľa agentúry DPA a denníka Gazeta Wyborcza.

14:57

Od začiatku povodní v Českej republike evakuovali viac ako 10.500 ľudí. V nedeľu to uviedol generálny riaditeľ českého Hasičského záchranného zboru Vladimír Vlček. V televíznej diskusii Otázky Václava Moravce taktiež ozrejmil, že niekoľko stoviek ľudí už museli zachraňovať. TASR informuje podľa agentúry ČTK a televízie ČT24.

Záplavy v Česku
Na snímke hasiči pomáhajú ľuďom počas evakuácie v zaplavenom kúpeľnom meste Jeseník na severovýchode Českej republiky
14:19

Polícia upozorňuje na aktuálne dopravné obmedzenia v Bratislavskom kraji súvisiace s nedeľnou mimoriadnou situáciou.

“V tejto súvislosti vyzývame všetkých účastníkov cestnej premávky, aby jazdili opatrne, prípadne, aby nejazdili vôbec, ak to nie je nevyhnutné. O ďalších dopravných obmedzeniach budeme verejnosť včas informovať,” vysvetľuje polícia.

14:11

Štrajk zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing “môže chvíľu trvať”. Sú totiž presvedčení, že môžu dosiahnuť väčšie zvýšenie miezd a lepší dôchodok. Povedal to v sobotu (14. 9.) v rozhovore pre National Public Radio (NPR) odborový predák Jon Holden. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

14:09

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu varoval jemenských povstalcov pred odvetou za ich nedeľňajší raketový útok na strednú časť Izraela. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Naprieč centrálnym Izraelom vrátane Tel Avivu sa v reakcii na prichádzajúci útok rozozvučali v nedeľu ráno aj sirény a ľudia sa utekali ukryť.

14:08

Hlava katolíckej cirkvi pápež František počas nedeľňajšej omše vo Vatikáne zopakoval výzvy na zastavenie bojov na Blízkom východe a inde vo svete. Uviedol taktiež, že súcití s rodinami izraelských rukojemníkov, ktorých militanti z hnutia Hamas držia v Pásme Gazy. TASR informuje podľa agentúry ANSA.

14:06

Jordánsky premiér Bišár Chasawna v nedeľu niekoľko dní po parlamentných voľbách podal svoju demisiu. Uviedli to nemenovaní predstavitelia oboznámení so záležitosťou, ktorých vo svojej správe citovala agentúra Reuters.

14:05

Irán plánuje svoju notoricky známu väznicu Evín pretvoriť na budovu, ktorá bude súčasťou neďalekej univerzity, oznámila v sobotu vláda v Teheráne. TASR informuje podľa agentúry DPA.

14:03

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Aj pri záplavách v rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov. TASR informuje podľa agentúr DPA a APA.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali