Šutaj Eštok: Chápem, že rozpočet musí zohľadňovať konsolidáciu

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) berie rozpočet realisticky a v kontexte súčasných možností. “Nepoznám šéfa rezortu, ktorý by bol spokojný, aj ja by som si vedel predstaviť viac, no chápem, že rozpočet sa týka obdobia nevyhnutnej konsolidácie,” upozornil po utorkovom rokovaní vlády, na ktorom schválil kabinet návrh budúcoročného rozpočtu. Výdavky na bezpečnosť a verejný poriadok by v ňom mali presiahnuť 2,65 miliardy eur

Matúš Šutaj Eštok
Na snímke minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok

Minister potvrdil, že aj rezort vnútra sa bude musieť popasovať s úlohou desaťpercentného krátenia mzdových výdavkov. Podľa Šutaja Eštoka sa to dotkne zníženia počtu úradníkov. “Nie tam, kde to možné nie je, napríklad si to neviem predstaviť na okresných úradoch, pri množstve úloh, ktoré majú,” upozornil. Kroky, ktoré by mali priniesť potrebné šetrenie má priblížiť vnútorný audit. “Na základe toho verím, že sa nám podarí splniť ten desaťpercentný limit,” vyhlásil.

.

Potvrdil takisto medializovaný prípad o kšeftovaní s termínmi vybavovaní na úradoch cudzineckej polície s podozrením na infiltráciu priekupníkov do rezervačného systému. “Áno, týmto problémom sa už zaoberajú orgány činné v trestnom konaní i Úrad inšpekčnej služby, zároveň sme inštalovali softvér, aby k podobným prípadom nedochádzalo,” zdôraznil.

K správe, zaoberajúcej sa okolnosťami atentátu na predsedu vlády SR Roberta Fica (15. mája v Handlovej) povedal, že na nej naďalej pracuje Slovenská informačná služba (SIS), jej detaily nepozná, nemá prístup ani k obsahu vyšetrovaciemu spisu, je informovaný len o procesnom postupe. “Správa by mala byť najneskôr do konca roka predložená na rokovanie Národnej rady,” uviedol minister. Verí, že minimálne časť bude odtajnená aj pre verejnosť.

.

Vrátil sa aj k téme predsedu parlamentu, pred októbrovou schôdzou sa jej doriešením má zaoberať koaličná rada. Priamej odpovedi na otázku, či je horúcim kandidátom na post šéfa zákonodarného zboru sa vyhol.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:55

Spojené štáty hrozia Izraelu zbrojným embargom, ak sa humanitárna kríza v Gaze nevyrieši do mesiaca, informovalo izraelské vydanie N12 s odvolaním sa na svoje zdroje.

Podľa neho bol list zaslaný izraelskej vláde.

V liste sa požaduje najmä to, aby sa nebránilo transferu humanitárnej pomoci.

15:08

V Česku od budúceho roka vznikne nový stredoškolský odbor nazvaný všeobecné lýceum. Podľa premiéra Petra Fialu ide o potrebný krok k zmene vzdelávacieho systému tak, aby zodpovedal potrebám spoločnosti v 21. storočí a odrážal priority, ktoré dnes mladí majú. Novinku oznámil v utorok spolu s ministrom školstva Mikulášom Bekom.

15:07

Rozpočet na budúci rok schválila vláda bez väčšej diskusie. Otvorené však naďalej ostávajú dve témy, pomoc s cenami energií a peniaze pre zdravotníctvo. Tie bude potrebné zohľadniť aj pri schvaľovaní rozpočtu v parlamente, nie však na úkor cieleného deficitu 4,7 % hrubého domáceho produktu (HDP), ktorý musí byť dodržaný. Po utorkovom rokovaní vlády to uviedol minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD).

15:07

Krátenie či odobranie dávok v hmotnej núdzi ľuďom, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, prinesie vyššiu motiváciu pre nezamestnaných nájsť si prácu. Na druhej strane však pracovné miesto nemusí zodpovedať ich kvalifikácii či skúsenostiam. Ďalšími bariérami môžu byť vzdialenosť alebo vysoké náklady na dopravu. V utorok na to upozornili zástupcovia Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS).

14:50

Španielska polícia v utorok oznámila rozbitie ťažko ozbrojeného združenia podobného sekte. V tejto súvislosti zadržala troch ľudí a ďalších osem osôb je predmetom vyšetrovania. Podľa polície existujú podozrenia z organizovaného zločinu, podvodu, nátlaku a spôsobenia škody.

14:49

Väčšina poľských voličov vníma rok po parlamentných voľbách vládu premiéra Donalda Tuska pozitívne. Menej spokojní sú už s tempom plnenia predvolebných sľubov, ktoré väčšina oslovených považuje za nedostatočné. Vyplýva to z prieskumu agentúry United Surveys pre denník Gazeta Prawna a rádio RMF FM.

14:46

Ozbrojené sily Spojených štátov a Filipín začali v utorok rozsiahle spoločné cvičenia, ktoré budú trvať až do 25. októbra.

14:45

Vedenie Alternatívy pre Nemecko (AfD) sa ohradilo proti tomu, že poslanec tejto strany prijal čestný profesorský titul na moskovskej hudobnej akadémii. Matthias Moosdorf je poslancom nemeckého parlamentu a pôsobí ako hovorca AfD pre zahraničnú politiku.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali