Ankara 25. februára 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Turecký portál Milliyet informoval o užitočných vlastnostiach cibule a označil ju za „superpotravinu, ktorá robí zázra
Ako píše Milliyet, cibuľa zvyšuje hustotu kostí, o čom svedčia výsledky viacerých výskumov. Denná konzumácia cibule v priebehu jedného mesiaca zvyšuje hustotu kostí o päť percent. Cibuľa zároveň znižuje úroveň cholesterolu, ktorý spôsobuje nebezpečenstvo vzniku kardiovaskulárnych chorôb a zaisťuje tak zdravie srdca, pokračuje autor článku.
Okrem toho táto zelenina zlepšuje trávenie. „Táto potravina napomáha tiež generovaniu „užitočných baktérií“ v črevách, čo znamená, že má kladný vplyv tiež na proces trávenia,“ podotýka portál.
Užitočnou vlastnosťou cibule je tiež to, že chráni bunky pred poškodením vďaka tomu, že obsahuje 25 rôznych antioxidantov. Táto zelenina ničí škodlivé baktérie v ústach a zaisťuje tak prirodzenú hygienu ústnej dutiny.
“Jej protimikróbne vlastnosti napomáhajú upevneniu zubov. Cibuľa obsahuje tiež kvercetín – látku, ktorá bojuje proti šedému zákalu a je pre oči veľmi užitočná,” píše Milliyet.
Ako podotýka autor článku, výskumy odhalili schopnosť cibule zvyšovať kvalitu spánku. “Cibuľa obsahuje vlákna, ktoré upevňujú zdravie čreva, a zároveň uvoľňujú stres,” podotýka.
Okrem uvedených užitočných vlastností táto zelenina pomáha tiež “v boji s vekom. “Cibuľa bohatá na vitamíny A, C a E vám dá vytúženú ideálnu pokožku. Niektoré plodiny majú schopnosť rýchlo hojiť poškodenie kože, a cibuľa je jednou z nich,” uvádza sa v článku.