Sulík Favela v úvode nazval lobistom, ktorý spoločnosti predostrel svoje argumenty. Jeho tvrdenie, že 83% ľudí má pozitívny vzťah ku gastrolístkom, označil minister za manipulatívne, keďže neuviedol, aký prieskum k takému záveru došiel.
Sulíkovi sa nepozdáva ani tvrdenie, že systém gastrolístkov je dobrovoľný. “Teda zákon káže kantínu, gastrolístok alebo zmluvnú prevádzku. Pán asi predtým pracoval vo zbore väzenskej stráže, keď toto vníma ako dobrovoľný systém. Zamlčiava fakt, že zákon neumožňuje vyplatiť zamestnancovi ekvivalent v peniazoch, lebo to by gastrofirmy nemali biznis.”
Sulík tiež poznamenal, že napríklad v Nemecku sú stravné lístky dobrovoľným benefitom zamestnávateľa a zamestnanci tam určite netrpia podvýživou a nie je to zvlášť rozšírený spôsob platby za stravu.
Minister ďalej okomentoval aj digitalizáciu straveniek, ktorú šéf Edenredu spomína. “Šéf gastrofirmy spomína 50% mieru digitalizácie stravných lístkov. Dva-tri roky dozadu sme tu všetci fungovali na papierikoch, t.j. v čase, kedy tu boli platobné karty už celé desaťročia.”
Šéf Edenredu taktiež uviedol, že gastrolístky zvyšujú kúpnu silu obyvateľstva. Podľa Sulíka však gastrolístky primárne zvyšujú akurát tak kúpnu silu majiteľov gastrofiriem na úkor všetkých zamestnancov aj zamestnávateľov.
Riaditeľ spoločnosti na stravné lístky tiež kritizoval prístup vlády ohľadom toho, že zdobrovoľnením lístkov dôjde k vyššej administratívnej záťaži. Podľa Sulíka je tento argument zavádzajúci. “Ak bude zamestnávateľ poukazovať zamestnancovi peniaze v rámci mzdy, administratíva naopak klesne a zamestnávateľ sa zbaví príživníckej zmluvy s gastrofirmou.”
“Pán vypočítava ziskovosť firmy ako % z hodnoty realizovanej služby, čo je blud. Tržby gastrofiriem tvoria provízie a nie nominál vytlačený na gastrolístku. To nie je špecifikum slovenského účtovníctva, ale reálne tržby, ktoré gastrofirma vyfakturuje zmluvným partnerom (reštauráciám / zamestnávateľom). Finstat hovorí, že Edenred mal v r.2019 tržby 14,9 Mil. Eur a zisk 1,7 Mil. Eur. To je mierne viac ako 1%?,” uvádza v závere svojho príspevku Sulík s tým, že toto je len pár z jeho milión dôvodov, prečo sú gastrolístky “zbytočné až škodlivé”.
O tom, ako funguje systém gastrolístkov a pre koho sú v konečnom dôsledku najvýhodnejšie, si pozrite poučné video tu:
a tu:
Tatiana Stará