ŠÚKL: Bezpečnosť mRNA vakcín sa neustále monitoruje aj po ich uvedení na trh

❚❚

Bratislava 13. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Marijan Murat)

 

Bezpečnosť všetkých liekov vrátane mRNA vakcín sa neustále monitoruje aj po ich zaregistrovaní na trh. Poukázal na to Štátny ústav na kontrolu liečiv (ŠÚKL). Pripomenul, že mRNA vakcíny, rovnako ako iné lieky, prešli kontrolami, ktorých výsledky potvrdili ich bezpečnosť a účinnosť

EMA schválila vakcíny od Pfizeru a Moderny pre deti od šiestich mesiacov
Ilustračné foto

“mRNA vakcíny boli starostlivo testované v klinických štúdiách a prešli prísnym hodnotením Európskej liekovej agentúry (EMA). Na základe výsledkov, ktoré potvrdili ich bezpečnosť a účinnosť, boli schválené na použitie v celej Európskej únii,” priblížil ústav na sociálnej sieti.

.

Ozrejmil, že vďaka účinkom mRNA vakcín je človek pred ochorením chránený bez toho, aby musel prejsť samotnou infekciou, prípadne bude mať infekcia výrazne ľahší priebeh.

“mRNA (messenger RNA) je zjednodušene povedané návod, ktorý dáva našim bunkám inštrukcie na výrobu proteínov. mRNA vakcína proti COVID-19 obsahuje informáciu o časti vírusu – konkrétne o tzv. spike proteíne (hrotový proteín). Na základe tejto informácie si naše telo tento proteín samo vytvorí a náš imunitný systém sa ho naučí rozoznať. Spike proteín je malá časť vírusu, ktorá sa nachádza na jeho vonkajšom obale a sám o sebe nedokáže spôsobiť infekciu. Ak sa neskôr stretneme so skutočným vírusom, naše telo už bude vedieť, ako naň reagovať a rýchlo ho zničí,” vysvetlil ŠÚKL.

.

Po splnení svojej úlohy sa podľa ústavu mRNA rozloží a organizmus ju vylúči. “mRNA z vakcíny nikdy nevstupuje do bunkového jadra, kde sa nachádza DNA. mRNA slúži len ako dočasný návod pre bunky, aby vytvorili spike proteín, a po vykonaní tejto úlohy sa rozloží a telo ju odstráni. Naša DNA tak zostáva úplne nedotknutá,” spresnil.

ŠÚKL podotkol, že rovnako ako všetky lieky aj mRNA vakcíny môžu vyvolať vedľajšie účinky, ktoré sa ale nemusia prejaviť u každého. “Mierne vedľajšie účinky sú známkou toho, že imunitný systém na vakcínu reaguje a spustil proces tvorby protilátok. Medzi ne patria napríklad bolesť v mieste vpichu, únava, bolesť hlavy, svalov alebo kĺbov, horúčka či zimnica. Tieto príznaky sú väčšinou mierne a zmiznú po niekoľkých dňoch,” uviedol.

Výskyt a intenzita vedľajších účinkov podľa neho závisí od mnohých faktorov, preto je očkovanie potrebné vždy konzultovať s ošetrujúcim lekárom.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:03

Americký výrobca lietadiel Boeing plánuje znížiť počet zamestnancov o približne 10 %, keďže vlečúci sa štrajk zhoršuje jeho finančnú krízu. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.

Boeing čelí od 13. septembra štrajku približne 33.000 zamestnancov v jeho hlavných závodoch v oblasti Seattlu, ktorý devastuje výrobu a “spaľuje” hotovosť.

19:58

Islandská koaličná vláda, ktorá je pri moci od novembra 2021, sa rozpadla pre nezhody v politických otázkach. Nové voľby sa budú zrejme konať v novembri, oznámil v nedeľu premiér Bjarni Benediktsson, informovala agentúra AFP monitorovaná agentúrou TASR.

19:53

Americké ministerstvo obrany v nedeľu uviedlo, že v Izraeli rozmiestni protiraketový systém THAAD i americký vojenský personál na pomoc svojmu spojencovi pri obrane pred potenciálnymi raketovými útokmi z Iránu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Protiraketový systém THAAD (Terminal High-Altitude Area Defense) je schopný likvidovať balistické rakety krátkeho a stredného doletu.

protiraketový obranný systém THAAD
Na snímke protiraketový obranný systém THAAD
18:38

Vo veku 53 rokov zomrel v nemocnici Ivan Kočner, brat odsúdeného podnikateľa Mariana Kočnera. Bojoval s ťažkou chorobou.

18:00

Nemeckí sociálni demokrati (SPD) na čele s kancelárom Olafom Scholzom predstavili v nedeľu program daňových úľav a podpory investícií. Ich cieľom je udržať pracovné miesta v priemysle a získať si voličov pred parlamentnými voľbami v septembri 2025. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Všetky strany sa už pripravujú na voľby v septembri 2025. K hlasovaniu by sa mohlo dôjsť aj skôr, ak by sa koalícia, ktorá sa zmieta v sporoch, v najbližších mesiacoch rozpadla.

17:28

Na slávnych dostihových pretekoch Veľká pardubická v nedeľu po prvý raz v histórii dekorovali dvoch víťazov. Triumf si po neuveriteľne tesnom finiši uchmatli v 134. ročníku Ján Faltejsek na koni Godfrey a Jaroslav Myška, ktorý s koňom Sexy Lord triumfoval na 22. pokus.

17:26

Slovenský reprezentant v karate Roman Hrčka sa stal juniorským vicemajstrom sveta v kumite. V boji o zlato postupne vyradil Japonca R. Jošizawu, W. Nedzielu z Poľska, T. Išikawu z Japonska a Y. Ziadu z Alžírska. V nedeľnom zápase o titul v talianskych Benátkach však podľahol Vu Anthonymu zo Švédska.

17:16

Americká súkromná spoločnosť SpaceX v nedeľu podnikla piaty testovací let svojej kozmickej lode Starship a raketového nosiča Super Heavy, ktorý sa pri návrate na Zem – vôbec prvýkrát – podarilo zachytiť pomocou mechanických ramien. Ide o veľký úspech spoločnosti SpaceX, ktorá sa snaží postaviť opakovane použiteľnú raketu pre lety na Mesiac a Mars.

Super Heavy so Starshipom odštartoval o 07.25 h miestneho času z kozmodrómu Boca Chica v americkom štáte Texas. Spoločnosť SpaceX vysielala štart v priamom prenose na svojom profile na sociálnej sieti X.

17:10

Predsedníčka talianskej vlády Giorgia Meloniová v nedeľu telefonovala s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, ktorému opätovne zdôraznila, že je neprijateľné, aby izraelské ozbrojené sily útočili na pozície mierových síl OSN v Libanone. V nedeľu to uviedla kancelária talianskej premiérky. TASR informuje podľa agentúr Reuters a ANSA.

Meloniová Netanjahovi pripomenula, že Dočasné sily OSN v Libanone (UNIFIL) “pôsobia na základe mandátu Bezpečnostnej rady OSN s cieľom prispieť k regionálnej stabilite,” a “zdôraznila, že je absolútne nevyhnutné, aby bola bezpečnosť personálu UNIFIL-u zaručená za každých okolností,” uvádza sa vo vyhlásení.

Giorgia Meloniová
Na snímke talianska premiéra Giorgia Meloniová
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali