Súdna rada: Ministerstvo spravodlivosti má právo kontrolovať systém náhodného prideľovania súdnych spisov

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR je oprávnené kontrolovať centrálny informačný systém náhodného prideľovania súdnych spisov. Uzniesla sa na tom Súdna rada SR na svojom utorkovom zasadnutí. Reagovala tak na požiadavku Najvyššieho súdu (NS) SR, aby prijala stanovisko k tomu, či je rezort spravodlivosti oprávnený požadovať vydanie komplexnej databázy vedených konaní na súde

17. schôdza Národnej rady SR
Na snímke minister spravodlivosti SR Boris Susko (SMER-SD)

MS je podľa súdnej rady tiež povinné zabezpečiť, aby prevádzka jeho technických a programových prostriedkov vylučovala možnosť ovplyvnenia pridelenia veci jednotlivým senátom alebo sudcom náhodným výberom.

.

Minister spravodlivosti SR Boris Susko (Smer-SD) na zasadnutí zopakoval, že kontrola rezortu nemala smerovať k preskúmaniu konkrétnych spisov, ale ku kontrole informačného systému ako takého. Ozrejmil tiež, že kontrola nebola rezortu doposiaľ umožnená napriek tomu, že podľa zákona mu takúto kontrolu právne predpisy umožňujú. “Nikto netvrdí, že systém bol zmanipulovaný. Na základe podnetov sme však zhodnotili, že došlo k pochybeniam,” doplnil minister.

Podpredsedníčka Najvyššieho súdu SR Andrea Moravčíková vysvetlila, že NS neodobril kontrolu, pretože nepoznal jej účel. “Nie je tam relevantný návrh, ktorý by mal súvisieť s manipuláciou so spismi,” tvrdila Moravčíková. Kompetenciu ministerstva však NS nespochybňuje. Najvyšší súd podľa nej rešpektuje to, že ministerstvo zodpovedá za fungovanie systému, kontrola do minulosti však má byť dôvodná.

.

Člen súdnej rady Peter Šamko podotkol, že by bolo najlepšie, ak by si NS vedel vykonať kontrolu systému sám.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) v apríli vyzval predsedu NS SR Jána Šikutu, aby poskytol informácie, ako prerozdeľovali spisy prostredníctvom informačného systému v najcitlivejších politických kauzách v rokoch 2020 až 2023. Považoval za podozrivé, že všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta. Zamestnanci NS SR podľa premiéra odmietli rezortu spravodlivosti poskytnúť informácie.

Šikuta reagoval, že spisy sú prideľované podľa pravidiel transparentnosti. Voči vyjadreniam premiéra sa ohradil, žiadať všetky spisy podľa neho nemá oporu v zákone. Konanie premiéra skritizovala aj opozícia, išlo podľa nej o zásah do súdnej moci.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:30

Čína sa ohradila voči návšteve taiwanskej exprezidentky Cchaj Jing-wen v Prahe, ktorá sa v českom hlavnom meste zúčastnila na konferencii Forum 2000. Čínske veľvyslanectvo vyzvalo v utorok Českú republiku, aby dodržiavala princíp jednej Číny a rešpektovala jej zvrchovanosť a územnú celistvosť.

20:25

Rakúsky kancelár a líder ľudovcov (ÖVP) Karl Nehammer je naďalej proti vstupu do vlády so Slobodnou stranou Rakúska (FPÖ), ak v jej čele zostane Herbert Kickl. Povedal to v utorok na tlačovej konferencii po stretnutí s Kicklom, ktoré sa konalo na neznámom mieste.

19:51

Medzinárodný výbor Červeného kríža (MVČK) v utorok upozornil na prudký nárast vážnej podvýživy detí na severovýchode Nigérie zasiahnutej konfliktom. Klinky, ktoré MVČK v regióne podporuje, v tomto roku zaznamenali 24-percentný nárast počtu kriticky podvyživených malých detí.

19:50

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v utorok vyhlásil, že je proti “jednostrannému prímeriu” v Libanone. Uviedol to počas telefonátu s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, z ktorého citovala tlačová služba izraelského premiéra.

19:21

Kongres miestnych a regionálnych samospráv Rady Európy (RE) v utorok v Štrasburgu prijal deklaráciu o ničení kultúrneho dedičstva na Ukrajine.

19:20

Spojené štáty nepredložili žiadnu žiadosť o uskladnenie jadrových zbraní na území Maďarska. Pre server 24.hu to uviedlo v utorok maďarské ministerstvo obrany v súvislosti so správou, že na leteckej základni Kecskemét môžu byť rozmiestnené bojové lietadlá schopné prepravovať zbrane s jadrovou hlavicou.

19:19

Polícia v Paríži zadržala známeho panafrického aktivistu Kemiho Sebu, známeho svojím protizápadným postojom.

19:18

Cena masla je v okolitých krajinách nižšia ako na Slovensku, pritom je v týchto krajinách vyššia priemerná mzda. Upozornili na to poslanci opozičného hnutia Igora Matoviča, ktorí porovnali ceny 250-gramového masla s obsahom tuku 82 % v Českej republike, Poľsku, Rakúsku, Maďarsku, Francúzsku a Belgicku. Vládu zároveň vyzvali, aby splnila svoje sľuby o znížení cien potravín. V utorok o tom informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

18:42

Izrael zrejme chce rozšíriť svoje pozemné operácie proti proiránskemu hnutiu Hizballáh a zároveň aj posilniť svoju obranu. Podľa analytikov o tom svedčí fakt, že na hranici medzi Golanskými výšinami a demilitarizovaným pásom hraničiacim so Sýriou pristúpil k odmínovaniu a vytvoril tam nové bariéry.

18:41

Iránske ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca Maďarska, ktoré aktuálne predsedá v Rade Európskej únie, aby odsúdilo sankcie voči Teheránu. Tie ministri zahraničných vecí EÚ schválili na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali