Súd v Colorade pomohol odporcom USA na celom svete

❚❚

Bratislava 24. decembra 2023 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Artie Walker Jr.)

 

Ukázalo sa, akým spôsobom chce byť nepopulárny a skrachovaný americký prezident Joe Biden opätovne zvolený za prezidenta na druhé funkčné obdobie: Donald Trump bude z volieb jednoducho vylúčený, aby Biden súťažil sám so sebou. Súd v Colorade tak už urobil, ale toto rozhodnutie nie je ani tak úder pre Trumpa, ako pre zahraničnú politiku USA, píše Dmitrij Bavyrin pre noviny Vzgljad

Donald Trump
Na snímke Donald Trump

Colorado je riedko osídlený horský štát v srdci USA. Kedysi to bol jeden z “nerozhodných” štátov, kde vyhrávali raz Demokrati, raz Republikáni. V 21. storočí je však stabilne liberálnym územím, kde konzervatívci nemajú väčšiu šancu ako v slnečnej Kalifornii.

.

To odsunulo Colorado na okraj záujmu americkej politiky. Nemá zmysel viesť kampaň v štáte, ktorého voľba obyvateľov je vopred jasná. Ale po tom, čo miestny najvyšší súd vyradil Donalda Trumpa z republikánskych primárok, hornatá divočina upútala pozornosť celého amerického establišmentu.

Kvôli pretrvávajúcemu liberalizmu je všetkých sedem sudcov coloradského súdu nominovaných Demokratmi. Štyria z nich po analýze Trumpovho prejavu k priaznivcom v deň prevzatia Kapitolu konštatovali, že ide o vzbúrenca, ktorý sa pokúsil zaútočiť na základy ústavného poriadku.

.

Takže žalobe na vylúčenie bývalého prezidenta z republikánskych primárok bolo vyhovené. Dá sa očakávať, že podobné rozhodnutie o Trumpovej účasti v prezidentských voľbách prijme aj Najvyšší súd štátu Colorado.

Predtým podobné žaloby zamietli súdy na Floride, v New Hampshire, Minnesote, Michigane a Arizone. V posledných dvoch prípadoch sa prípad dostal do odvolacieho konania, ale ukazuje sa, že Colorado prelomilo nastolený trend. Rovnaké žaloby prebiehajú v najmenej 16 ďalších štátoch a ich počet stále rastie.

Vo viac ako polovici prípadov žalobu podala tá istá osoba – Anthony Castro, formálne republikánsky politik a mimoriadne temný typ pracujúci ako “hochštapler” pre demokratov. Už predtým sa pokúsil zabrániť Trumpovi kandidovať na prezidenta prostredníctvom Najvyššieho súdu USA, ale Najvyšší súd Castrovi odoprel samotné právo podať takúto žalobu.

I tak však mal právo napadnúť Trumpovu účasť na primárkach ich formálne spoločnej strany a Castro to náležite zneužil, pričom vystupoval skôr ako politický agent, ktorý behá sem a tam, než ako vnútrostranícky oponent bývalého prezidenta.

Skrátka, samotná nemožnosť nárokovať si coloradské volebné hlasy by Trumpa neoslabila – aj tak si ich nenárokoval. Precedens je však mimoriadne nepríjemný – tak z hľadiska ďalšieho rozhodovania súdov o Castrovej žalobe, ako aj z hľadiska podávania žalôb na vylúčenie Trumpa z prezidentských volieb na úrovni jednotlivých štátov. Colorado dalo jasne najavo, že takýto hazard stojí za facku a že excentrického miliardára už považujú za na svojom území za vzbúrenca.

.

Najhorším scenárom pre Trumpa je verdikt o vine v tej istej Arizone a Michigane, ako aj v Nevade a Wisconsine. Ide o “nerozhodné štáty”, a ak sa tam meno bývalého prezidenta nedostane na volebný lístok, stane sa to pre jeho kampaň rozhodujúce.

Ak má Joe Biden šancu opäť vyhrať prezidentské voľby, je to práve teraz. Žiadne iné nie sú v dohľade.

Osemdesiatjedenročný prezident už povedal, že aj on považuje Trumpa za vzbúrenca. Samotný Trump na svojej sociálnej sieti Truth Social reagoval v duchu “sám sebe bláznom”. “Ja nie som vzbúrenec… ale skorumpovaný Joe Biden je,” napísal.

Konštruktívnu diskusiu medzi nimi nemožno očakávať. A čo očakávať možno?

Na jednej strane by sme mali očakávať, že kampaň Donalda Trumpa bude ešte väčšia a on sám bude ešte populárnejší. Prinajmenšom k tomu viedli všetky predchádzajúce pokusy demokratov odstrániť ho z politiky prostredníctvom súdov – k nárastu sledovanosti a počtu darov. Američania sa prekvapivo rýchlo organizujú, keď vidia, že štát sa pokúša zasahovať do ich politických práv.

.

Na druhej strane je tvrdšia právna vojna medzi republikánmi a demokratmi nevyhnutná. Verdikt v Colorade prekročil ďalšiu “červenú čiaru” a teraz “červené” alebo republikánske štáty začnú brániť kandidátovi Bidenovi v účasti na voľbách. To už navrhol napríklad viceguvernér Texasu.

S najväčšou pravdepodobnosťou sa táto vojna skončí verdiktom všemocného Najvyššieho súdu Spojených štátov, kde Trumpov tím napadne verdikt v Colorade, a teda všetky takéto verdikty naraz. Z deviatich sudcov hlavného súdu krajiny, ktorého verdikt je záväzný pre všetky štáty, je šesť zaradených medzi konzervatívcov, pričom troch z nich vymenoval osobne Trump, keď bol prezidentom.

Vzhľadom na predchádzajúce verdikty súdov v Arizone, New Hampshire, Michigane atď. sa zdá veľmi nepravdepodobné, že by Najvyšší súd vydal mimoriadne originálne rozhodnutie. Zatiaľ sa všetky “originály” zišli v Colorade, kde sa mimochodom odohráva dej populárneho satirického kresleného seriálu “South Park”. Posolstvom väčšiny jeho epizód je, že Amerika sa zbláznila.

Možno sa naozaj zbláznila. Američania aspoň vlastnými rukami ničia americký systém kontroly a rovnováhy a rušia dlhoročné pravidlá politickej súťaže. Medzi “modrými” (t. j. demokratmi) a “červenými” prebieha skutočná vojna bez pravidiel. Čím viac tabu porušia, tým bližšie budú k plnohodnotnej občianskej vojne.

Ale aj keby sa zabránilo najhoršiemu, USA zasadili krutú ranu vlastnému imidžu. Ako pred pol rokom štipľavo poznamenal salvádorský prezident Nayib Bukele, keď komentoval proces proti Trumpovi, “len si predstavte, že by sa to stalo v ktorejkoľvek inej krajine”.

“Spojené štáty stratili možnosť využívať ‘demokraciu’ v zahraničnej politike,” zhrnul.

Myslí sa tým, že odstránenie hlavného opozičného kandidáta z volieb pod spolitizovanou a za vlasy pritiahnutou zámienkou je zámerne nedemokratický krok. A keby sa to stalo v nejakej inej krajine a kandidát by bol prozápadný, Washington by to vyhlásil za neprijateľné a pohrozil by “porušovateľovi” sankciami.

Nie je možné presadzovať morálku a zároveň fungovať ako bordel. Robte to aspoň tak, aby to nevyzeralo ako pokrytectvo – a aby vás brali vážne.

Súd v Colorade túto dlhoročnú komédiu obmedzil tým, že zakázal nielen Trumpovi – kandidovať v primárkach -, ale aj Washingtonu, aby sa miešal do záležitostí suverénnych krajín so zámerom “napraviť” ich demokracie.

Predtým na to právo nemal, ale teraz je bezostyšnosť takejto politiky všeobecným faktom. A každý americký zásah v tejto oblasti sa dá neslušne, ale rázne odbiť – “pozri sa na seba!”.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali