Súčasťou Púte k sv. Svoradovi je inaugurácia známky mnícha Cypriána

❚❚

Nitra 19. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Slovenská pošta)

Aktualizované 19. júla 20:24

Slovenská pošta vydáva v piatok poštovú známku Osobnosti: Mních Cyprián (1724 – 1775). Motív poštovej známky vizuálne stvárňuje legendu o mníchovi Cypriánovi. Inaugurácia novej známky je súčasťou liturgickej slávnosti v Zoborskom kláštore v Nitre, ktorou vyvrcholí púť k sv. Svoradovi-Andrejovi, patrónovi mesta Nitra

Poštová známka Osobnosti: Mních Cyprián (1724 - 1775)
Na snímke poštová známka Osobnosti: Mních Cyprián (1724-1775), ktorú vydáva Slovenská pošta 19. júla 2024

Mních Cyprián sa do histórie zapísal skonštruovaním lietajúceho stroja. Známka zachytáva, ako letí nad Červeným Kláštorom, sprevádzaný anjelom. Hárček zobrazuje motívy rastlín z jeho herbára, ktorý sa nachádza v zbierkovom fonde Prírodovedného múzea Slovenského národného múzea v Bratislave, informoval hovorca Slovenskej pošty Martin Guzi.

.

Poštová známka rozmerov 44,4 krát 54,4 milimetra vrátane perforácie vychádza vo forme hárčeka s jednou známkou. Technikou ocelotlače z plochej platne v kombinácii s ofsetom ju vytlačila česká tlačiareň. Nominálna hodnota známky je 3,50 eura.

Súčasne s poštovou známkou bola vydaná obálka prvého dňa s pečiatkou FDC s dátumom 19. júla 2024 a domicilom obce Červený Kláštor. Motívom prítlače FDC obálky sú rastliny z Cypriánovho herbára. Na FDC pečiatke je dobový ornament.

.

Autorom výtvarného návrhu poštovej známky, FDC a FDC pečiatky je akademický maliar Dušan Kállay. Autorom rytiny známky, hárčeka a prítlače na FDC je akademický maliar Martin Činovský.

 

Púť k sv. Svoradovi-Andrejovi vyvrcholila svätou omšou pod Zoborom

Svätou omšou v Zoborskom kláštore vyvrcholila v piatok večer tradičná púť k sv. Svoradovi-Andrejovi, patrónovi mesta Nitra. Dobrovoľná kajúcna procesia veriacich sa vydala na zhruba hodinovú pešiu púť spred zimného štadióna pod Nitrianskym hradom po Kláštorskej ulici až k zakonzervovaným ruinám Zoborského kláštora v areáli Špecializovanej nemocnice sv. Svorada. Svätú omšu celebroval nitriansky biskup Viliam Judák, informovalo Biskupstvo Nitra.

Záver liturgickej slávnosti patril inaugurácii novej známky venovanej benediktínskemu mníchovi Cypriánovi, ktorý pôsobil v Zoborskom kláštore v Nitre. Účastníci púte mohli po skončení slávnosti absolvovať komentovanú prehliadku areálu kláštora so sprievodcom i kultúrny program.

Spoločný sviatok sv. Svorada-Andreja a Beňadika je 17. júla. Sú hlavnými patrónmi Nitrianskej diecézy. Svätý Svorad je od roku 1739 patrónom mesta Nitra. Uctievajú ich nielen benediktíni, ale aj kamalduli a pavlíni, uviedol biskup Judák.

.

Svorad bol pôvodom Poliak, na Slovensko prišiel okolo roku 1020. V benediktínskom kláštore svätého Hipolyta na Zobore ho prijal opát Filip, od ktorého dostal rehoľné meno Andrej. Svorad-Andrej sa po istom čase spoločného života utiahol do samoty a tu viedol pustovnícky život. Zomrel okolo roku 1030. Pozostatky sú uložené v nitrianskej Katedrále sv. Emeráma. Najväčšia časť relikvií je v Pálffyovom relikviári z roku 1674.

Najstaršie zobrazenie sv. Svorada od biskupa Maura, ktoré nechal vytesať na hlavicu stĺpa novovybudovanej katedrály v Pécsi, pochádza z 11. storočia. Najstarším vyobrazením sv. Beňadika je pravdepodobne herma (relikviár hlavy) zo 14. storočia, dnes sa nachádzajúci v Budapeštianskom múzeu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:16

V piatkovom zápase 3. skupiny B-divízie nového ročníka Ligy národov remizovali futbalisti Kazachstanu s Nórskom 0:0. Hostia, v drese ktorých nastúpil aj kanonier Erling Haaland, nepremenili na gól ani jednu z celkovo 20 striel. V 2. skupine C-divízie sa v Kaunase zrodilo víťazstvo hostí z Cypru nad Litvou 1:0.

Včera 20:11

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali na turnaji Vacláva Ježka s Walesom 2:3. V piatkovom dueli v českých Kosticiach mladí Slováci premrhali dvojgólový náskok. V prvom stretnutí na turnaji zverenci Juraja Ančica remizovali v stredu s Tureckom 1:1. V nedeľu o 11.00 h si v Mikulove zmerajú sily s USA.

Včera 18:46

Európska únia je mierovým projektom, teraz však v Európe zúri vojna. Prvým krokom by malo byť dosiahnutie prímeria, nie mierových rokovaní, povedal v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v rámci diskusie na 50. ročníku ekonomického fóra v talianskom Cernobbiu.

Včera 18:46

Sociálna platforma Telegram zavedie ešte tento rok nový prístup k moderovaniu obsahu a odstráni prvky, ktoré niektorí používatelia zneužívali na protizákonnú činnosť. V piatok to oznámil zakladateľ siete a generálny riaditeľ Pavel Durov, voči ktorému vo Francúzsku vzniesli predbežné obvinenia práve za to, že v Telegrame umožnil údajné kriminálne aktivity.

Včera 18:44

Propalestínski demonštranti vo štvrtok večer narušili otvárací príhovor riaditeľa Medzinárodného filmového festivalu v Toronte pokrikmi “Zastavte genocídu”.

Včera 18:43

Muža, ktorý v auguste pomáhal rozložiť oheň pred hotelom, v ktorom sa nachádzalo vyše 200 žiadateľov o azyl, odsúdili v piatok na deväť rokov väzenia. Ide o najdlhší trest uložený osobám zapojeným do augustovej vlny protiimigračných nepokojov v Anglicku, píše TASR podľa správy agentúry AP. Podľa sudcu bol takýto vysoký trest potrebný, pretože Birley je pre verejnosť nebezpečný, a pre páchateľa dokonca zvažoval doživotie.

Včera 17:32

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v piatok uviedol, že sa po odchode z funkcie šéfa Aliancie nechce vrátiť do vrcholovej politiky v Nórsku, kde v minulosti pôsobil ako premiér.

Včera 17:31

Muž ozbrojený mačetou a nožom v noci na piatok prišiel na policajnú stanicu v západonemeckom meste Linz nad Rýnom, kde zakričal arabské heslo “Alláhu akbar!” (Boh je najväčší!) a policajtom sa vyhrážal zabitím.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke turisti prechádzajú okolo starovekého rímskeho Kolosea, ktoré sa odráža v mláke v Ríme

Autor: TASR/AP-Andrew Medichini

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali