Schizofrénia a klamstvá k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica

❚❚

Bratislava 17. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 Aktualizované 17. októbra 2024 15:48

Mimoriadne rokovanie osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR na kontrolu činnosti SIS, ktoré sa má týkať jej činnosti v súvislosti s vyšetrovaním okolností atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD), sa má uskutočniť v stredu (23. 10.) o 7.00 h. O deň neskôr je naplánované riadne rokovanie výboru, ktoré sa má týkať informácie riaditeľa SIS Pavla Gašpara o bezpečnostných rizikách v súvislosti s politickým extrémizmom. Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol poslanec NR SR za Smer-SD a podpredseda výboru Peter Šuca

smer
Záber z tlačovky

Upozornil, že súčasťou mimoriadneho rokovania má byť podľa požiadavky opozície aj informácia, vo verejnosti označovaná ako správa SIS k atentátu na premiéra. “Nikto nevie, či takáto správa vôbec existuje,” upozornil Šuca, ktorý navyše poukázal na to, že i v prípade existencie správy nie sú poslanci prijímateľmi oprávnenými zo zákona. Na tento fakt upozorňovali podľa neho aj samotní opoziční poslanci, nerozumie preto požiadavke opozície o sprístupnenie daného materiálu.

.

Vo štvrtok sa má uskutočniť podľa jeho slov riadne rokovanie výboru, ktoré sa má týkať správy SIS o bezpečnostných rizikách súvisiacich s politickým extrémizmom. Túto správu si mal vyžiadať ešte 2. októbra predseda poslaneckého klubu PS a člen výboru Martin Dubéci. “Pán Dubéci žiadal od riaditeľa SIS informáciu o politickom extrémizme a tam bola priamo debata o atentáte na premiéra,” uviedol Šuca. Považuje za logické, že informácia sa bude týkať aj atentátu ako prejavu politického extrémizmu. Avizoval, že v prípade vážnych zistení pristúpi výbor k ďalším krokom. “Ak sa uznesieme na tom, že informácie sú natoľko závažné, že je potrebné spracovať správu SIS, požiadame o vypracovanie takejto správy pre prijímateľov zo zákona, teda aj predsedovi parlamentu,” upozornil Šuca.

Poslanec za Smer-SD Richard Glück ostro odmietol vyjadrenie opozície o zneužívaní SIS predsedom vlády pri vyšetrovaní atentátu. Upozornil na to, že premiér ako poškodená osoba má prístup k celému vyšetrovaciemu spisu. “Ak má niekto prístup k celému spisu, kde sú zhromaždené informácie od všetkých spravodajských služieb a orgánov činných v trestnom konaní, nevidím logiku v tom, aby požadoval od SIS čiastkové informácie, ktoré poskytne v rámci súčinnosti vyšetrovania,” argumentoval.

.

Ak na zasadnutí výboru budú poskytnuté informácie, ktoré žiadal poslanec Dubéci v súvislosti s atentátom na premiéra a z ich obsahu vyplynie potreba spracovať správu SIS pre prijímateľov zo zákona, výbor zaviaže riaditeľa SIS takúto správu spracovať a zaviaže ho zaslať aj prijímateľovi zo zákona, teda aj predsedovi národnej rady. Poslanci a členovia osobitného kontrolného výboru, aj keď majú osobitné postavenie, nie sú prijímateľmi spravodajských informácií zo zákona.

V článku v denníku Pravda člen Osobitného kontrolného výboru poslanec za KDH František Majerský uviedol, že správu o atentáte na predsedu vlády si nemôže vyžiadať ani opozícia, ani členovia výboru. To nie je úloha výboru, na to nemá ani mandát. Teda mu zrejme ušla informácia, že Dubéci žiadal riaditeľa SIS informáciu o politickom extrémizme. „V závere jeho mediálneho výstupu hovorí, výbor je dlhodobo neuznášaniaschopný, keďže ho koalícia pravidelne neotvára a nefunguje ani posledné dve parlamentné schôdze,” citoval P. Šuca. Čo ale nie je pravda. Výbor na kontrolu činnosti SIS nefungoval, nakoľko ho znefunkčnila bývalá predsedníčka Kolíková. Po jej odvolaní totiž nepoverila nikoho vedením výboru.

Osobitný kontrolný výbor na kontrolu SIS bol zvolaný trikrát a trikrát bol uznášaniaschopný. Prvý je tzv. technický výbor, bol uznášaniaschopný a rokovalo sa. Druhý mimoriadny výbor, ktorý zvolal aj poslanec Majerský, bol uznášaniaschopný, no nebol schválený program. Tretí, riadny výbor bol 2.10., poslanci rokovali. No aj keď toto všetko, čo bolo povedané v médiách, že nejaká správa nemôže byť poslancom doručená, pán Majerský s pani Kolíkovou zvoláva mimoriadny výbor na stredu (23.10.) a jej programom má byť informácia o činnosti SIS v súvislosti s prešetrovaním udalosti atentátu na Roberta Fica, vrátane informácie o dokumente verejne označovaného ako správa Slovenskej informačnej služby k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica. „Súčasne ako členka osobitného kontrolného výboru na kontrolu SIS žiadame predsedajúceho za súčinnosti riaditeľa SIS o sprístupnenie dokumentu verejne označovanom ako správa Slovenskej informačnej služby k atentátu na predsedu vlády Roberta Fica, ktorá sa objavila vo vyjadrení ministra vnútra Šutaja Eštoka. „Čiže pre médiá včera hovorili o tom, že na toto nemáme mandát ako poslanci národnej rady a členovia osobitného výboru, ale predpoludním dali žiadosť na zvolanie mimoriadneho výboru s touto problematikou a s touto témou. Toto je pre mňa schizofrénia,” hovorí P. Šuca.

R. Glück dodal, že je nepochybné, že atentátnik Cintula atentát spáchal z politických dôvodov. Je tiež nepochybné, že tento istý Cintula bol sfanatizovaný politickou opozíciou. „V zmysle paragrafu 69 Trestného poriadku má poškodený kedykoľvek prístup do spisu v ktorom vystupuje ako poškodený, v ktorom sú jednak spravodajské informácie, ktoré zistila príslušná informačná služba, sú tam rôzne iné kriminálne informácie, ktoré zistili orgány činné v trestnom konaní, preto je pre mňa až schizofrenicky trápne tvrdiť, že Robert Fico zneužíva *vyšetrovanie* Slovenskej informačnej služby. To je nezmysel, pretože Slovenská informačná služba v zmysle zákona nie je orgán činný v trestnom konaní, Slovenská informačná služba nevyšetruje,”… SIS podporuje vyšetrovanie spravodajskými informáciami, ktoré zhromažďuje, vyhodnocuje a postupuje očtk. Preto ak niekto tvrdí, že R. Fico musí komunikovať so SIS, aby mal informácie o vyšetrovaní, je to scestné, nakoľko on a jeho právnici majú prístup do spisu kedykoľvek.

Opozičná SaS naopak nezrovnalosti okolo správy SIS o atentáte na premiéra Roberta Fica vníma ako potvrdenie toho, že sa premiér i koalícia chystajú správu o atentáte zneužiť proti opozícii. “Už v máji sme volali po zriadení medzinárodnej vyšetrovacej komisie, pretože obava zo zneužitia atentátu bola na mieste. Dnes je jasné, prečo s takouto komisiou vládna koalícia nesúhlasila a prečo potrebovala narýchlo vytvoriť vymyslené zámienky na odvolanie Márie Kolíkovej,” povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

.

Opozícia sa obáva zneužitia SIS v súvislosti s vyšetrovaním okolností atentátu na premiéra 15. mája v Handlovej. S koalíciou sa prie o to, akým spôsobom bola do vyšetrovania angažovaná SIS.

 

Dubéci: Žiadnu správu o atentáte som nežiadal, koalícia sa snaží trápne vykrútiť

Koalícia sa snaží trápne vykrútiť z prerieknutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas-SD). Tvrdí to predseda poslaneckého klubu PS Martin Dubéci, ktorý opakovane zdôrazňuje, že opozícia a ani on osobne nežiadali správu, týkajúcu sa atentátu na predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD).

“Žiadna podobná správa nebola zaradená na ďalšie rokovanie výboru pre kontrolu činnosti SIS a nie je k nej prijaté žiadne uznesenie výboru,” uviedol Dubéci v reakcii na štvrtkové vyjadrenia podpredsedu osobitného kontrolného výboru Národnej rady (NR) SR pre kontrolu činnosti SIS Petra Šucu (Smer-SD).

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:57

Izraelský nálet na školu v Pásme Gazy, ktorá slúžila na ubytovanie palestínskych presídlencov, si vo štvrtok vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch vrátane piatich detí.

15:34

Ukrajinská polícia rozbila drogový kartel, ktorého členovia vyrábali psychofarmaká a predávali ich prostredníctvom internetu, oznámil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

15:34

Izraelská armáda preveruje možnosť, že jedným z troch militantov zabitých nedávno v Pásme Gazy bol vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár. “Momentálne nie je možné potvrdiť totožnosť týchto teroristov,” spresnila vo svojom vyhlásení izraelská armáda.

15:33

Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová vo štvrtok v Bruseli lídrom členských štátov Európskej únie zopakovala, že europarlament vytrvá v podpore Ukrajiny. Vyzvala taktiež na koordinovaný európsky prístup s cieľom zabezpečiť integritu schengenského priestoru.

15:21

Americkí predstavitelia pre New York Times: Izrael nás informoval, že šéf Hamasu Sinwar bol pravdepodobne zlikvidovaný.

Podľa izraelských zdrojov je jeho telo v Izraeli na identifikáciu.

15:05

Moldavská polícia vo štvrtok uviedla, že odhalila mechanizmus, v rámci ktorého sú skupiny Moldavcov posielané do Ruska na výcvik. Tam ich školia o tom ako sa zúčastňovať a správať na protestoch, a tým prispievať k vyvolávaniu občianskych nepokojov. V Moldavsku sa v nedeľu uskutočnia prezidentské voľby spojené s referendom o vstupe krajiny od EÚ.

14:49

Podmienky, v akých Irán zadržiava troch francúzskych občanov, sú neprijateľné. Paríž pracuje na ich okamžitom prepustení. Uviedlo to vo štvrtok francúzske ministerstvo zahraničných vecí.

14:49

Dolná komora ruského parlamentu vo štvrtok v prvom z troch čítaní jednohlasne schválila návrh legislatívy, ktorá by postavila mimo zákon “propagandu” odrádzajúcu Rusov od toho, aby mali deti.

14:48

Niektorí z migrantov, ktorých zachytili v talianskych vodách a následne previezli do migračných centier v Albánsku, dostali povolenie na návrat do Talianska, uviedli vo štvrtok talianske úrady.

14:44

Európska centrálna banka (ECB) v súlade s očakávaniami opäť uvoľnila menovú politiku. Rada guvernérov sa vo štvrtok rozhodla znížiť tri kľúčové úrokové sadzby ECB o 25 bázických bodov. Úrokové sadzby jednodňových sterilizačných operácií, hlavných refinančných operácií a jednodňových refinančných operácií sa tak s účinnosťou od 23. októbra znížia na 3,25 %, 3,40 % a 3,65 %.

14:44

Spotreba zemného plynu v 3. štvrťroku vzrástla medziročne takmer o štvrtinu a postupne sa vracia na hodnoty pred pandémiou. Domácnosti, inštitúcie a firmy odobrali od júla do septembra tohto roku spolu 6,66 terawatthodiny (TWh) plynu, z čoho mali najvyšší podiel na úrovni 5,56 TWh veľkoodberatelia. Vyplýva to z aktuálnych údajov zverejnených spoločnosťou SPP-distribúcia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali