Sú obranné schopnosti amerického jadrového velenia skutočne také slabé?

❚❚

Bratislava 25. júla 2022 (HSP/globaltimes/Foto:Pixabay)

 

CNN v sobotu uviedla, že „medzi najznepokojivejšími vecami, ktoré FBI odhalila, je čínske vybavenie Huawei na vrcholových vežiach s bunkami v blízkosti amerických vojenských základní na vidieckom Stredozápade

Pentagon
Ilustračné foto

“FBI určila, že zariadenie je schopné zachytiť a narušiť prísne obmedzenú komunikáciu ministerstva obrany vrátane tých, ktoré používa strategické velenie USA, ktoré dohliada na jadrové zbrane v krajine,” – CNN sa  odvolala na viac ako tucet nemenovaných zdrojov. V správe sa uvádza, že medzi takzvané anonymné zdroje patria úradujúci a bývalí predstavitelia národnej bezpečnosti. Jeden bývalý predstaviteľ FBI povedal: “Ovplyvnilo by to našu schopnosť v podstate veliť a kontrolovať jadrovú triádu.”

.

Aké je to strašidelné! Pentagon a dokonca aj jadrový systém velenia a kontroly sú vo veľkej miere ohrozené zariadeniami Huawei priamo pod nosom USA. A to sa deje na pozadí, v ktorom americká vláda vyvinula maximálny tlak a vylúčila Huawei zo svojho požívania. Ako môžu teraz zaspať tí Američanov, ktorí veria v „hrozbu Číny“? Treba povedať, že predstavivosť a schopnosť rozprávať príbehy amerického ministerstva národnej bezpečnosti sa po rokoch praxe a cvičenia v zveličovaní „čínskej hrozby“ rapídne „zlepšili“. Tentoraz prišli s playbookom „hodnotenia paniky“, píše čínsky denník.

Niekto by sa mohol opýtať, či sú komunikačné obranné schopnosti Pentagonu alebo dokonca amerického jadrového velenia také slabé? Môže ich civilné mobilné vežové zariadenie ľahko monitorovať alebo rušiť? Kde míňajú USA svoj ročný rozpočet na obranu vo výške viac ako 800 miliárd dolárov? Alebo sa technológia Huawei dostala na mýtickú a nevyspytateľnú úroveň vývoja? Vybavte sa základnými odbornými znalosťami, každého prirodzene napadne, či faktory ako frekvencia, modulačný režim, pokrytie, dátová štruktúra civilných základňových staníc nemajú nulový prienik s vojenskými.

.

Hneď ako sa nájdu odpovede na tieto otázky, človek si okamžite všimne, aká absurdná je táto správa CNN. Avšak v spoločnosti, kde bývalý najvyšší politik krajiny verejne navrhoval „vpichnúť si dezinfekčný prostriedok“, aby zabil nový koronavírus, a kde časť verejnosti zavrhla 5G zariadenie, pretože verila, že základňové stanice 5G šíria COVID-19, všetko v rozpore so zdravým rozumom, tak to nie je až také divné. A ak sa klebety stanú čoraz bežnejším národným správaním alebo geopolitickou taktikou, jeho deštruktívna a klamlivá povaha bude veľká. Presne toto je americký spôsob „súťaženia“ s Čínou.

Dva dni predtým, ako CNN zverejnila svoju správu, vydala britská tlačová agentúra Reuters „exkluzívne“ o tom, ako administratíva Joea Bidena vyšetrovala, či by americké bunkové veže so zariadením Huawei mohli zachytávať informácie z vojenských základní a raketových síl v krajine. Bolo by zaujimavé vidieť, či sa samotné americké a britské médiá a spravodajské agentúry smiali a chytali za bruchá, keď hovorili takéto hlúposti. Od roku 2018 vláda USA odstránila alebo nahradila väčšinu zariadení od čínskej technologickej spoločnosti. Avšak niektoré zariadenia Huawei, väčšinou zastarané produkty 4G a dokonca aj 3G, sa stále používajú v odľahlých oblastiach v USA. Niektorí experti tvrdia, že niektoré zariadenia v USA sa už používajú asi osem až desať rokov, ale Washington až teraz zistil, že používanie zariadení Huawei „by mohlo narušiť komunikáciu amerického jadrového arzenálu“. Nie je toto facka Washingtonu od CNN a FBI?

Stojí za zmienku, že väčšina informácií tohto typu, ktoré sa odborníkom javia ako nezmysly, sa do médií dostáva z anonymných zdrojov. Ako si možno predstaviť, títo ľudia vedia, že je to lož, takže sa ani neodvážia prezradiť, kto sú. Takéto šialene nezmysly sa však bez prekážok šíria v aréne verejnej mienky v USA a Západe. Málokedy sa im dostane vedeckej a racionálnej korekcie a objasnenia. Zatiaľ čo protičínske nálady sa v USA postupne stali „politicky korektnými“, ignorancia a paranoja sa dostávajú do popredia Washingtonu. Je poľutovaniahodné, že sme svedkami takejto kolektívnej regresie a degradácie, uzatvára čínsky denník Global Times.

 

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:31

Konsolidačné opatrenia uvrhnú Slovensko ešte viac na koniec EÚ z hľadiska konkurencieschopnosti. Navyše sú zamerané na zvyšovanie príjmov, než na šetrenie vo verejnej správe. Vyhlásili to v pondelok predstavitelia zamestnávateľských združení po rokovaní tripartity.

15:31

V súvislosti s nedávno predstaveným balíkom opatrení v rámci konsolidácie verejných financií neprebehli potrebné konzultácie so zástupcami zamestnávateľov napriek tomu, že tí o stretnutie a odbornú diskusiu s vládou opakovane žiadali. O podrobnostiach balíka, ktorý bude mať zásadný dosah na celé podnikateľské prostredie, sa tak dozvedeli až z médií. Upozornili na to v pondelok predstavitelia Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ).

15:30

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR nesúhlasí s predstavenými konsolidačnými opatreniami. Dosah budú mať najmä na najviac ohrozené skupiny spoločnosti a v konečnom dôsledku ich zaplatia zamestnanci. Vyhlásila to v pondelok prezidentka KOZ SR Monika Uhlerová po rokovaní tripartity.

15:23

Spoločná európska mena na začiatku nového týždňa klesla. Dôvodom sú slabé údaje z ekonomiky eurozóny, ktoré podporili očakávania, že ECB bude agresívne pokračovať v uvoľňovaní menovej politiky.

15:05

Český premiér Petr Fiala v reakcii na výsledky krajských a senátnych volieb uviedol, že krajinu nechce odovzdať ľavici a populistom. Vo voľbách zvíťazilo opozičné hnutie ANO. Napísal to v pondelok na sociálnej sieti X.

15:03

Japonsko podalo “veľmi vážny protest” Moskve po tom, čo jeho vzdušný priestor trikrát narušilo ruské hliadkovacie lietadlo, uviedol v pondelok japonský minister obrany Minoru Kihara. Ide o prvé potvrdené narušenie od roku 2019.

14:45

Irán je pripravený začať na okraj Valného zhromaždenia OSN v New Yorku rokovania o svojom jadrovom programe, ak k tomu budú ochotné aj ostatné zainteresované strany. Vo videu zverejnenom na svojom kanáli na platforme Telegram to v pondelok uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí.

14:40

Nemecká polícia v spolkovej krajine Hesensko v rámci zásahu proti sexuálnemu zneužívaniu maloletých a šíreniu detskej pornografie vykonala razie v 48 objektoch v mestách po celom regióne. Identifikovala takmer 50 podozrivých.

14:39

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v pondelok vyhlásil, že o teste ruskej medzikontinentálnej balistickej rakety RS-28 Sarmat nemá žiadne informácie. Novinárom však odporučil obrátiť sa na ministerstvo obrany, ktoré však na otázky agentúry Reuters zatiaľ nereagovalo.

14:32

Valné zhromaždenie OSN schválilo „Pakt pre budúcnosť“.

Rusko, Irán, KĽDR a Sýria ako posledné navrhli pozmeňujúci a doplňujúci návrh, ktorý vyzýva na nezasahovanie do žiadnych záležitostí týkajúcich sa národnej suverenity a uprednostňuje medzivládne diskusie. Bol zamietnutý.

V „Pakte“ sa uvádza, že je potrebné, aby sa národy sveta spojili s cieľom riešiť výzvy 21. storočia, ako sú zmena klímy, stupňujúce sa konflikty a rastúca nerovnosť.

Jeho súčasťou sú prílohy – Globálny digitálny pakt a Deklarácia o budúcich generáciách.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali