Sú Cyril a Metod prežitkom?

Sú Cyril a Metod prežitkom?

Bratislava 4. júla 2024 (HSP/Foto:TASR-František Iván)

 

Istá vysokoškolská pedagogička s expertízou v estetike, menovite Bohunka Koklesová, sa vyjadrila, že Cyril a Metod už nie sú v umeleckej sfére témou. Vraj v súčasnom svete hovoriť o národnej kultúre, ktorá by mala vznikať, je  „veľmi naivné a odborne nekompetentné“ – uviedla v rozhovore pre Aktuality. Tým zároveň pozornému čitateľovi vyzradila, k akej ideológii sa hlási…

Cyril a Metod
Ilustračné foto: Sochy sv. Cyrila a sv. Metoda

Koklesová totiž o umeleckej produkcii šíri názor, že „už to nie je o slovenskej situácii“. Pretože Slovensko sa nachádza v globálnom svete. Keď toto vyhlási geopolitický laik, hovorí v skutočnosti to, že Slovensko je súčasťou kolektívneho Západu s jeho centrom v USA. Veď našinci sú aj nadšení, keď sa im podarí vystavovať napríklad v New Yorku. Napríklad aj Andrej Dúbravský, partner režiséra Bebjaka, tam zažil svoju chvíľku. Naši umelci a teoretici však potom automaticky uplatňujú mienku, že je svetovou špičkou a jeho obrazy by mali byť u nás bez reptania prijaté.

Reklama

Pripomeňme, že maľuje aj nahých chlapov s čertovskými rožkami a stoporenými údmi (prepáčte ten explicitný popis).

Pýtam sa: Toto sú tie globálne témy?

Reklama

Blíži sa nám Sviatok Sv. Cyrila a Metoda. Vláda na účel osláv výročia ich príchodu schválila finančný balík. Sú teda vierozvestcovia, naša minulosť, folklór a tak ďalej naozaj pasé? Mali by sme ich nahradiť vzrušenými naháčmi?

Ministerka Šimkovičová tvrdí opak.

Na rozhovor do štúdia TASR dokonca prišla v šatách s prvkami z kroja. Zároveň obhajovala tradície a ľudové prvky našej dávnej histórie. Vyjadrila názor, že považuje za dôležité neodstrihnúť Slovensko od jeho koreňov, a nenarušiť historickú kontinuitu.

Prečo tento pronárodný postoj nedokážu niektorí predýchať?

Napríklad spomínaná pani Koklesová. Nie je problém, že vyučuje výtvarné umenie. Veď nech sa študenti vzdelávajú všestranne. Iná otázka je, prečo dáva verejne ruky preč od našich predkov? Prečo vníma konštantné hodnoty, piliere našej dnešnej štátnosti, ako prežitok?

Reklama

Pozrite, dokážem ako vyštudovaný estetik pochopiť, že umenie slúži aj na skúmanie toho, kam až môžeme posunúť vkusové a estetické, ale aj morálne hranice. Nech si teda každý píše, maľuje, čo chce – ale nie za štátne peniaze.

A nie je predsa možné, aby sa politicky nestranná univerzita navonok prezentovala názormi, ktoré berú našu minulosť na ľahkú váhu – veď Cyril a Metod sú spomínaní ešte aj v preambule Ústavy SR!

Pani Koklesová pritom nie je vo svojom priľnutí k hodnotám globalistov sama. Na facebookových profiloch niektorých pracovísk filozofických fakúlt sme mohli nájsť vyjadrenie jej podpory. Dravý liberalizmus s jeho orientáciou na ego, na „sebavyjadrenie“, sa veľmi ľahko dostal do hláv univerzitných voľnomyšlienkarov. Horšie je, že svoj svetonázor o „zastaralosti“ našich tradícií šíria ďalej do sŕdc mladých ľudí. Tých ľudí, ktorí sa neskôr, po promóciách, budú spolupodieľať na tvorbe slovenskej kultúry, či už ako umelci alebo odborní pracovníci v tejto sfére.

Takto sa chápadlá globalistov predlžujú a ovíjajú okolo nás…

Aj preto je dôležité, že na Slovensku prebieha (aj vďaka Šimkovičovej) veľký kultúrny reset, výhľadovo so zameraním na nové budovanie a posilňovanie slovenskej národnej identity.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali