Sú bití, mučení, zneužívaní: ako ukrajinská vláda hľadá „dobrovoľníkov“ pre vojnu

❚❚

Kyjev 1. augusta 2024 (HSP/Foto:Screnshot YouTube)

 

Už dávno vás liberálne médiá informujú o tom, ako Ukrajinci snívajú o porážke Vladimira Putina za každú cenu a sú ochotní za to zomrieť. Skutočnosť však svedči, že Ukrajinci nechcú ísť do armády. Nútia ich k tomu. Je to spôsobené „pôsobením“ teritoriálnych náborových centier do ukrajinskej armády (v ukrajinčine TCK), ktoré sú súčasťou Pozemných síl Ozbrojených síl Ukrajiny. To znamená, že pracovníci TCK sú profesionálni vojaci ukrajinskej armády, ktorí namiesto toho, aby bojovali na fronte, lovia civilných mužov, ktorých potom posielajú na front namiesto seba

Ako ukrajinská vláda hľadá „dobrovoľníkov“ pre vojnu

Tieto zábery nikdy neuvidíte v hlavnoprúdových médiách. Pripravte sa, prosím, na tvrdé zábery. Dá sa podľa nich natáčať hororové filmy.

.

Začneme v meste Dnipro. Dvaja „odvážni” vojaci regionálneho centra, ktorý má na starosti dopĺňanie personálu do armády (TCK), spolu s policajtom sa snažia „presvedčiť“ muža, aby išiel „dobrovoľne“ bojovať do Ozbrojených síl Ukrajiny. Ten muž očividne nechce ísť do vojny. Ale nikto sa ho na jeho názor nepýta. Takže +1 „dobrovoľník” v ozbrojených silách Ukrajiny.

.

 

Mesto Užhorod. Tu došlo k bitke medzi civilistami a políciou kvôli násilnej mobilizácii muža. Aby tomu zabránili, ženy napadli policajtov, ktorí sa muža snažili donútiť ísť s nimi.

 

Mesto Ľviv. Ukrajinskí vojaci sa najprv rozprávali s jedným mužom a potom zastavili iného muža, ktorý išiel zo zastávky verejnej dopravy. Potom sa okolo neho začali zhromažďovať okoloidúci. Muža nakoniec posadili do autobusu a odviezli ho do regrutačného strediska.

.

 

Mesto Charkov. Muža obkľúčili, naložili do auta a jeden zo zamestnancov TCK ho zmlátil.

Charkovské oblastné centrum, ktoré má na starosti dopĺňanie personálu armády, potvrdilo, že na videu sú jeho zamestnanci, ale dodalo, že zverejnené video „nezobrazuje situáciu v plnom rozsahu”. Podľa ich verzie sa konflikt začal, keď „občan napadol príslušníka”. Dôvodom tohto správania bola údajne „požiadavka“ zástupcu „pohotovostnej skupiny“ na predloženie vojenských registračných dokumentov. Uvádza sa, že proti civilistovi bola použitá sila „s cieľom zachovať život a zdravie členov pohotovostnej skupiny“.

.

 

V Ternopole ukrajinsky vojaci chytili muža na ceste do práce a držali ho v náborovom centre. Podľa jeho manželky pán absolvoval lekársku prehliadku. Muž sa však chcel proti rozhodnutiu lekárskej komisie odvolať, keďže má závažné problémy so zrakom, ale nebolo mu to umožnené. Manželka išla na políciu a oznámila trestný čin. Ďalší osud muža a jeho manželky nie je známy.

 

Mesto Odesa. Dvaja „odvážni” vojaci regionálneho centra, ktoré má na starosti dopĺňanie personálu pre armádu, bijú muža, ktorí sa tam určite nechystal. Treba poznamenať, že ide o zriedkavý prípad, keď sa policajt zastal občana. To umožnilo mužovi uniknúť pred „lovcami živého mäsa“.

 

Volynská oblasť. V hovorovom jazyku Ukrajincov (ruskom aj ukrajinskom) sa objavil termín „busifikácia“. „Busifikácia“ je proces, počas ktorého vojaci TCK chytajú mužov a odvážajú ich mikrobusom na vojenský úrad, aby ich po rýchlej lekárskej prehliadke poslali na doplnenie na front. Video ukazuje obete „busifikácie“, ktorým sa našťastie podarilo ujsť pred svojimi únoscami.

 

.

Mesto Odesa. Vojaci TCK veľmi dlho kontrolovali doklady cestujúcich v trolejbuse – hľadali „dobrovoľníkov” pre armádu. Vodič to nevydržal, zavrel dvere a trolejbus pokračoval v jazde spolu s vojakmi TCK na palube. „Lovcovi živého mäsa” sa to veľmi nepáčilo. Preto on začal búchať na okno kabíny vodiča. Keď autobus zastavil, vbehol dovnútra kabíny a zmlátil vodiča. Na videu je vidieť ľudí protestujúcich proti násilnej mobilizácii a bitiu vodiča.

 

Zase mesto Odesa. Ukrajinský vojaka sa pokúsili zadržať 59-ročného muža, aby ho odviedli do regrutačného strediska Ukrajinských ozbrojených síl. Obyvateľom Odesy sa však podarilo muža pred únoscom ochrániť.

.

 

Mesto Charkov. Na muža zaútočili hneď dvaja ukrajinskí vojaci. Muž sa zúfalo bránil. Na pomoc „lovcom mäsa“ prišli autom ďalší dvaja vojenskí dôstojníci. Potom muž začal utekať. Nie je známe, či sa mužovi podarilo pred vojenskými jednotkami utiecť.

 

Ďalšie video dobre svedči o tom, aký majú vzťah Ukrajinci k vojakom TCK. Ľudia sa snažili zabrániť násilnej mobilizácie mužov práve v autobuse. Jedna žena povedala, že jej manžel teraz leží doma, lebo na vojne prišiel o nohy. Preto tato pani žiadala od vojaka, aby prestali chytať mužov a posielať ich na vojnu.

.

 

A tu je ešte jeden „zaujímavý príbeh” o mobilizácie na Ukrajine. Mesto Luck. Aby Ste lepšie pochopili, čo sa dialo, pripomeniem, že podľa novej legislatívy muži na Ukrajine mali aktualizovať údaje o sebe, aby údajne „štát lepšie vedel, koľko majú mužov”. Ukrajinský úradníci sľúbili, že aktualizácia údajov nebude určite znamenať rozkaz nastúpiť do armády. A k tomu ešte pridali, že muži, ktorí si aktualizujú údaje, nebudú chytaní vojakmi TCK na uliciach.

Toto video však svedčí o tom, že ukrajinská vláda zase klamala svojim občanom. Aktualizácia údajov nezabezpečí ochranu pred nútenou mobilizáciou do ukrajinskej armády. Okrem toho niektoré ukrajinské médiá informovali, že mužov, ktorí si aktualizovali údaje, sa budú snažiť mobilizovať najprv. Dôvodom je to, že o týchto mužoch existujú informácie a je ľahšie ich nájsť. Je zrejmé, že toto bol podvod zameraný na občanov dodržiavajúcich zákony. To znamená, že ukrajinské orgány svojím konaním vytvárajú situáciu, v ktorej by bolo výhodnejšie nedodržiavať zákony, ako ich dodržiavať.

V tomto konkrétnom prípade sa mužovi a jeho právnikovi podarilo zahnať armádu a policajta. Stojí za zmienku, že video poukazuje aj na nízku úroveň právneho vedomia policajta. Dokonca ani nevedel, že je povinný počas svojej práce zapnúť kameru na tele!

 

.

Toto video tiež veľmi pekne svedči o „úcte” k vojakom. Video je zaujímavé aj tým, že vojak vraví o veľkých stratách ukrajinských ozbrojených síl, o ktorých úrady mlčia. On povedal, že veľa ľudí, s ktorými on spolu bojoval, už sú mŕtvi. A tiež zase vidíme, ako sa Ukrajincom nepáči mobilizácia.

 

V Kyjeve sa ľudia tiež snažili zachrániť muža od násilnej mobilizácie a pýtali sa policajtov, prečo oni nechcú bojovať na fronte. Bohužiaľ, nie všetko sa do videa dostalo. Príbeh pokračoval. Polícia uviedla, že „podozrivý“ muž (asi kvôli tomu, že sa neponáhľal na front brániť Zelenského vládu) z Kyjeva uvidel hliadku, v ktorej boli aj príslušníci TCK a „obrátil sa na útek“ (pravdepodobne mal byť šťastný, že sa s nimi môže objať). Nasledujúci text je citát: „Muža sme rýchlo dostihli a zastavili. Občan sa však začal správať agresívne, vulgárne nadával a strkal do policajtov. Na páchateľa sme spísali protokoly podľa čl. 185 (zlomyseľné neuposlúchnutie požiadavky policajtov) a podľa čl. 173 (drobné chuligánstvo) Zákona o priestupkoch“. Bol zadržaný a predvedený na obvodné oddelenie polície Svätošenskej mestskej časti. Bohužiaľ, je veľmi pravdepodobné, že tento muž sa už pripravuje na vyslanie na front…

 

Nasleduje smutné video. Toto sa dialo v meste Vinnice. Po ulici kráčala rodina s malým dieťaťom. Rodinnú prechádzku prerušil útok ukrajinskej armády. Muža vtiahli do auta priamo pred očami jeho manželky. Žena s dieťaťom sa zúfalo snažila vymaniť svojho manžela z rúk vojakov. Za to dostala uder od jedného z nich. Radi by sme upozornili, že video nie je pre slabé povahy a je veľmi náročné na sledovanie. Ale žiaľ, taká je realita, v ktorej ľudia na Ukrajine žijú.

.

 

Na tomto videí máte možnosť vidieť, ako vojaci a policajti „pôvodne zablahoželali“ mužovi k narodeniu jeho dieťaťa. Muž sa vracal domov z pôrodnice, kde navštívil svoju manželku a bábätko. Ale na tejto z ceste z nemocnice muž nemal šťastie a bol chytený vojakmi a policajtmi. Je veľmi pravdepodobne, že skončil na fronte…

 

Určite, nie všetky situácie sa dajú zachytiť na video. Áno, a v tomto článku nie sú uvedené všetky videá zverejnené na ukrajinských kanáloch Telegramu. Tieto videá však umožňujú nahliadnuť do celkovej situácie na Ukrajine a do nálad ľudí v súvislosti s mobilizáciou a pokračovaním vojny.

A samozrejme, na zaver, aby sa zachovali novinárske štandardy, mala by mať možnosť vyjadriť sa aj druhá strana. Zverejnili sme komentáre ukrajinských orgánov v prípadoch, kde sa polícia a TCK vyjadrili. Na konci článku uvedieme oficiálnu verziu tlačovej služby o početných škandáloch s nútenou mobilizáciou.

.

„Je dôležité pochopiť, že značná časť obsahu na sociálnych sieťach, ktorý zobrazuje príslušníkov ozbrojených síl údajne slúžiacich TCK a konflikty s nimi, je produktom nepriateľských jednotiek informačných operácií,“ uvádza sa vo vyhlásení Ukrajinských pozemných síl.

V armáde poznamenávajú, že dostávajú údaje o organizovaní natáčania takýchto príbehov na dočasne okupovanom území.

„Prvky sú typické: ľudia v ukrajinských uniformách sa spolu s ľuďmi v uniformách polície dostávajú do konfliktov s „miestnymi“. Bitky sú simulované, na záberoch sú minibusy a autá s čiernymi poznávacími značkami, ako aj autá s ukrajinskými poznávacími značkami rôznych regiónov registrácie. Používajú sa neutrálne miesta, ktoré je ťažké identifikovať,“ uviedla armáda.

„Predtým nepriateľskí špecialisti používali profesionálnejšiu úpravu a nedosiahli výsledok, čo znamená, že nepriateľ sa zlepšuje. Okrem imitácie konfliktov sa pripravujú aj videá spájajúce príslušníkov TCK s pitím alkoholu, drog, v reštauračných zariadeniach a v sprievode žien,“ dodali v armáde.

„Zdôrazňujeme, že všetky skutočné situácie, ku ktorým dôjde, sa dôkladne prešetria, vykonajú sa potrebné služobné kontroly a verejnosť je včas informovaná. Sme však povinní informovať, keď je vysoké postavenie príslušníkov TCK manipulované nepriateľom. Vyzývame, aby ste k akýmkoľvek podozrivým videám pristupovali zodpovedne,“ zhrnula armáda.

A pre úplnosť obrazu aj výsledky nedávnych prieskumov verejnej mienky. Väčšina opýtaných Ukrajincov (58%) má vo svojom okolí v rôznom pomere osoby podliehajúce vojenskej povinnosti, ktoré hľadajú možnosť vyhnúť sa mobilizácii, a 9% má všetkých alebo takmer všetkých svojich známych, ktorí hľadajú možnosť vyhnúť sa mobilizácii. Okrem toho k nim pripočítame 16% tých, ktorí mali problém odpovedať. Len 17,5% Ukrajincov nemá vo svojom okolí žiadnych alebo takmer žiadnych hľadajúcich možnosť vyhnúť sa mobilizácii.

Takisto väčšina opýtaných (55,5%) pociťuje veľmi silné obavy o seba alebo svojich príbuzných v súvislosti so zintenzívnením mobilizácie, ku ktorému dochádza v súčasnosti. Menšie obavy pociťuje 22,4%. Len 17% odpovedalo, že sa vôbec neobáva.

.

Na otázku, čo je najčastejším dôvodom neochoty slúžiť v armáde 62% uviedlo „neschopnosť prekonať strach zo smrti, strach z ťažkého zranenia“ a 53 % „riziko, že budú poslaní do bojovej zóny bez náležitého vojenského výcviku a vybavenia“.

Obávajú sa, že nechajú svoje deti alebo iných príbuzných bez živiteľa rodiny, nie sú pripravení mobilizovať kvôli svojmu zdravotnému stavu a kvôli správam o zneužívaní zo strany vojenských veliteľov a nadriadených 36%, 34% a 33%.

40% z celkového počtu respondentov sa domnieva, že „mobilizácia povedie len k novým obetiam a nepriblíži víťazstvo ani podpísanie mierovej dohody“, zatiaľ čo 59,8% súhlasí s tým, že „mobilizácia je mimoriadne potrebná, pretože bez nej bude Ukrajina okupovaná Ruskom“, ale zároveň sa 35,9% z nich domnieva aj to, že sa vyhnúť tejto mobilizácii nie je hanebným činom.

Taktiež väčšina Ukrajincov kladie zodpovednosť za zabezpečenie spravodlivej mobilizácie na hlavného veliteľa, prezidenta a ministerstvo obrany.

A čerešničkou na torte je to, že 52% respondentov si nemyslí, že situácia na fronte si vyžaduje mobilizáciu násilnými metódami, 21,4% je nerozhodnutých (skôr má názor ako väčšina) a len 27% súhlasí s potrebou „busifikácie“.

Prieskum uskutočnila ukrajinská sociologická spoločnosť Centrum Razumkov na žiadosť týždenníka Zerkalo Nedeli od 20. do 28. júna 2024. Rozhovorov sa zúčastnilo 2027 respondentov vo veku 18 rokov a viac. Teoretická štatistická chyba nepresahuje 2,3%.

Sme si istí, že každý si môže urobiť vlastný záver, kde je pravda.

.

Autor Artem Klymenko je Ukrajinec žijúci na Slovensku

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali