Štvrtina utečencov z Ukrajiny sa chce natrvalo usadiť v zahraničí

❚❚

Bratislava 22. októbra 2024 (HSP/ Burssels Signal /Ifo/ Foto:TASR – Jakub Kotian)

 

Prieskum nemeckého inštitútu Ifo (Institute for Economic Research) ukázal, že čím dlhšie vojna na Ukrajine trvá, tým menej ukrajinských utečencov sa plánuje vrátiť do svojej vlasti. Na tému upozornil Burssels Signal

clo
Ilustračné foto

Podľa správy zverejnenej 18. októbra takmer 25 percent ukrajinských utečencov nachádzajúcich sa v rôznych krajinách v Európe uviedlo, že sa už dlhodobo nechcú vrátiť do svojej vlasti.

.

„Čím dlhšie konflikt trvá, tým viac ľudí si vie predstaviť svoju budúcnosť mimo Ukrajiny,“ uviedla výskumníčka pre migráciu z inštitútu Ifo Yvonne Giesingová.

V správe – ktorej spoluautormi boli aj Kielský inštitút pre svetové hospodárstvo so sídlom v Mníchove (Munich-based Kiel Institute for the World Economy) a Rakúsky inštitút pre hospodársky výskum ( Austrian Institute of Economic Research) – sa uvádza, že do Ukrajiny sa chce vrátiť približne 35 percent opýtaných, len čo to bude bezpečné.

.

Zhruba 4 percentá utečencov z Ukrajiny sa plánujú vrátiť v krátkom čase bez ohľadu na bezpečnostnú situáciu v ich krajine.

„Naše výsledky ukazujú, že aj keď mnohí z Ukrajincov, ktorí utiekli, sa stále chcú vrátiť do svojej krajiny, pre drvivú väčšinu je rozhodujúcim faktorom priebeh vojny,“ povedala Giesingová.

Krátko po tom, ako vo februári v roku 2022 začala vojna s Ruskom, len 10 % ukrajinských utečencov uviedlo, že sa plánujú natrvalo usadiť v zahraničí.

Tento počet pomaly rástol počas celého roka 2023, pričom každých niekoľko mesiacov sa zvýšil približne o 2 percentá. Spočiatku takmer 60 percent utečencov uviedlo, že sa chcú vrátiť domov hneď, ako to dovolí bezpečnostná situácia v krajine. Ako sa konflikt predlžoval, túžba po okamžitom návrate výrazne klesala a každých niekoľko mesiacov sa znížila približne o 5 percent.

V období od polovice roka 2022 do polovice roka 2023 výskum sledoval spokojnosť ukrajinských utečenkýň ( z psychického, emocionálneho hľadiska) a zistil, že ich duševné zdravie sa časom vo všeobecnosti zlepšilo. Tie, ktoré boli pred vojnou finančne zabezpečené, mali tendenciu rýchlejšie sa emocionálne zotaviť ako tie, ktoré finančne zabezpečené neboli.

.

Ukrajinské ženy, ktoré našli útočisko v Nemecku, uvádzali nižší pocit tejto emocionálnej pohody, hlavne keď mali obavy o svoje zdravie, financie alebo rodinných príslušníkov. Uviedli, že učenie sa cudzieho jazyka – nemčiny a nájdenie si práce pomohlo zvýšiť ich emocionálne zotavenie.

Výskumníci z ifo uviedli, že vplyv emocionálnej traumy je “kľúčovým faktorom, ktorý sa často prehliada pri pochopení problémov so zamestnanosťou utečencov“. Podľa ich zistení ďalšou identifikovanou kľúčovou prekážkou integrácie na trhu práce bola neistota v súvislosti s pobytovým statusom.

 

Práca načierno

Štúdie zamerané na porovnávanie postojov k utečencom v Nemecku a Poľsku odhalili rozdielne názory na neformálne pracovné príležitosti. Utečenci považovali prácu načierno v hostiteľských krajinách za menej vyhovujúcu ako prácu, ktorú predtým vykonávali doma. Správa však neodhalila skutočnosť, nakoľko je práca načierno v skutočnosti rozšírená. Taktiež správa poukázala na súvislosť medzi hodnotou práce a ich ochotou vrátiť sa domov.

V Poľsku štúdia pozorovala zvláštny jav : Príchod ukrajinských utečencov vyvolal vlnu zakladania nových podnikov, čo prispelo k hospodárskemu rastu, tvorbe pracovných miest a aj k ďalším investíciám. Z hodnotenia inštitútu Ifo vyplynulo, že namiesto toho, aby ukrajinskí podnikatelia vyhnali domácich podnikateľov z trhu, podnietili poľské spoločnosti k zakladaniu ďalších podnikov.

.

V Česku sa trh práce príchodom Ukrajincov nijako zvlášť nenarušil. Silný dopyt po pracovnej sile a nedostatok pracovníkov v kľúčových odvetviach pomohli krajine hladko ich integrovať do pracovnej sily, pričom v bezprostrednom horizonte nemali výrazný vplyv na miestnu úroveň zamestnanosti alebo mieru nezamestnanosti.

V Dánsku si utečenci z Ukrajiny spočiatku našli prácu rýchlejšie ako predchádzajúce skupiny utečencov(napríklad z krajín Afriky).

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:53

Viac než 20 hláv štátov sa v utorok stretáva v ruskom meste Kazaň, kde otvoria trojdňový summit skupiny BRICS. Schôdzka na najvyššej úrovni v takomto rozsahu sa uskutoční v Rusku prvýkrát od začiatku invázie jeho síl na Ukrajinu vo februári 2022. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Skupinu BRICS pôvodne tvorili iba Brazília, Rusko, India a Číny, neskôr sa pridala Juhoafrická republika a za posledný rok aj Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty.

Summit skupiny BRICS
Na snímke ľudia sa prechádzajú po výstavisku deň pred summitom skupiny BRICS v Kazani 21. októbra 2024
10:51

V sade pri Rovňanoch v Poltárskom okrese sa tento rok urodilo približne 30 ton jabĺk a z časti vylisovali šťavu. Úrodu bolo takto možné zhodnotiť po prvý raz. TASR o tom informovala Lenka Štepáneková, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), pod ktorý sad patrí.

10:17

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Libanonské útoky na Izrael
Na snímke izraelský policajný špecialista na likvidáciu výbušnín pracuje na mieste, kde dopadli projektily vystrelené z Libanonu v izraelskom kibuci Ma’agan Micha’el
10:16

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) budú v utorok hlasovať o schválení príspevku EÚ vo výške 35 miliárd eur na plán skupiny G7 poskytnúť Ukrajine finančnú pomoc do výšky 45 miliárd eur. Progresívna aliancia socialistov a demokratov (S&D) v správe pre médiá uviedla, že ich frakcia tento príspevok podporí, informuje zo Štrasburgu spravodajca TASR.

10:15

Za prvé tri kvartály tohto roka zachytili príslušníci Kriminálneho úradu finančnej správy (KÚFS) svojou operatívno-pátracou činnosťou nelegálny tabak a tabakové výrobky s celkovou výškou škody takmer 10,5 milióna eur. Informoval o tom v utorok hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

10:14

Slovensko sa vďaka relatívne štedrej cenovej politike a dobrému načasovaniu aukcií štátnych dlhopisov najmä v prvej polovici roka nachádza aktuálne v komfortnej situácií, keď sú potreby tohtoročného financovania štátu takmer pokryté. Potvrdila to aj pondelková (21.10.) aukcia, v ktorej si Slovensko požičalo 446 miliónov eur, zhodnotil analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš. Pod jej dobrý výsledok sa podľa neho podpísali aj vládou predstavené konsolidačné opatrenia.

09:54

Predaj nových áut v Európskej únii (EÚ) sa v septembri 2024 znížil, už druhý mesiac po sebe, aj keď menej ako v auguste. Takmer všetky hlavné trhy bloku s výnimkou Španielska zaznamenali minulý mesiac pokles predaja. Ukázali to v utorok údaje Európskeho združenia výrobcov automobilov (ACEA). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

09:24

Libanonské proiránske militantné hnutie Hizballáh v utorok ráno oznámilo, že uskutočnilo raketový útok na dve lokality v Izraeli vrátane predmestí Tel Avivu. Izraelská armáda útok potvrdila s tým, že päť rakiet cielilo na strednú časť krajiny a 15 na jej sever. Niekoľko sa podľa nej podarilo zostreliť, ďalšie dopadli do neobývaných priestranstiev. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali