STVR: Neúplná rada upozorňuje na problémy v súvislosti s chýbajúcimi členmi

❚❚

Bratislava 22. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR- Pavol Zachar)

 

Neúplná Rada STVR a dočasne poverený štatutár nemôžu plnohodnotne vykonávať činnosť v zmysle zákona, čo má negatívny dosah na STVR. Na utorkovom stretnutí sa na tom zhodli vymenovaní členovia rady a poverený šéf telerozhlasu Igor Slanina

Tlačová konferencia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej a generálneho tajomníka služobného úradu Lukáša Machalu
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS)

“Súčasný stav spôsobuje STVR problémy pri vstupovaní do plnohodnotných právnych vzťahov či riešení novej organizačnej štruktúry,” tlmočil stanovisko zo stretnutia tajomník rady STVR Adam Mozolák.

.

Slanina informoval členov orgánu dohľadu aj o stave príprav rozpočtu a programového konceptu STVR na rok 2025. Oba dokumenty prerokováva a schvaľuje rada.

“Zúčastnení sa zhodli aj na potrebe prípravy kvalitného investičného a obchodného plánu STVR,” dodal Mozolák.

.

Nové kreovanie rady súvisí so zákonom, ktorým sa od 1. júla dovtedajšia RTVS zmenila na STVR a skončil sa zároveň mandát generálneho riaditeľa Ľuboša Machaja i členov orgánu dohľadu.

Známe sú už mená štyroch členov, ktorých do rady na základe výberového konania menovala ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS). Zvyšných piatich členov majú zvoliť v pléne parlamentu zo 44 kandidátov. Voľba sa mala uskutočniť pôvodne ešte na septembrovej schôdzi, termín sa napokon posunul. V programe októbrovej schôdze je naplánovaná na 24. októbra po Hodine otázok. Či sa ale reálne uskutoční, je otázne. Predseda Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá Roman Michelko (SNS) pre TASR potvrdil, že stále nie je v koalícii zhoda na všetkých menách.

“Nebude stačiť voľba tých, na ktorých zhoda je, pre čiastkové doplnenie rady, musí sa zrodiť dohoda na všetkých piatich členoch,” uviedol Michelko.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:28

Populácia Ukrajiny sa od začiatku vojny vo februári 2022 zmenšila odhadom o viac než osem miliónov obyvateľov. V piatok o tom informoval Populačný fond OSN (UNFPA).

15:27

Austrálčanka na sedem hodín uviazla v skalnej trhline, do ktorej sa zošmykla hlavou napred. Snažila sa z nej vytiahnuť spadnutý telefón.

15:26

V Nemecku bola prvýkrát potvrdená infekcia novým variantom opičích kiahní (mpox) Ib. Dotyčná osoba sa nakazila v zahraničí a infekcia bola zistená minulý piatok. Oznámil to v utorok v Berlíne Inštitút Roberta Kocha (RKI).

15:26

Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) v Štrasburgu v utorok rozhodol, že zákon, ktorý ukladá mimovládnym organizáciám, ale aj novinárom a volebným pozorovateľom v Rusku povinnosť registrovať sa ako tzv. zahraniční agenti, je stigmatizujúci, zavádzajúci a aplikovaný nevhodným spôsobom.

15:12

Okresné riaditeľstvo Policajného zboru v Žiline odvolalo pátranie po nezvestnej 35-ročnej Martine Káčerovej zo žilinskej mestskej časti Závodie. Informovala o tom žilinská krajská policajná hovorkyňa Daniela Kocková. Dôvody vyhlásenia pátrania podľa nej pominuli. “Menovaná bola vypátraná, je živá a v poriadku,” uviedla policajná hovorkyňa. Žena bola nezvestná od 20. októbra.

14:55

Cesta II/511 medzi obcami Veľké Uherce (okres Partizánske) a Skýcov (okres Zlaté Moravce) zostala v utorok popoludní pre dopravnú nehodu neprejazdná. Informuje o tom trenčianska krajská polícia na sociálnej sieti. Na úseku sa podľa policajtov zrazil autobus s kamiónom. Polícia vyzvala vodičov, aby rešpektovali jej pokyny.

14:11

Pri pobreží juhočínskej provincie Fu-ťien, ktorá leží oproti Taiwanu, sa v utorok konali vojenské cvičenia s ostrou streľbou. Došlo k nim len týždeň po predchádzajúcich rozsiahlych manévroch, ktoré v okolí Taiwanu taktiež usporiadal Peking.

13:54

Nemecká spolková prokurátora v utorok oznámila vznesenie obvinenia voči mužovi, ktorý sa údajne pridal k teroristickej organizácii Islamský štát v Iraku a plánoval v jej mene vykonať bombový útok na území Nemecka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke židovská synagóga v Brezne

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali