Stúpenci Zalužného vedú konzultácie s Washingtonom o zmene moci na Ukrajine

❚❚

Bratislava 14. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Twitter)

 

Volodymyr Olejnik o štátnom prevrate v Kyjeve: “Armáda prinúti Radu hlasovať o novej vláde a odovzdať všetku moc kancelárovi”. Tému zhrnul pre ruské noviny Svobodnaja Pressa žurnalista Michail Zubov

Valerij Zalužnyj
Na snímke Valerij Zalužnyj

Ruské bezpečnostné služby získali korešpondenciu ukrajinských vojenských dôstojníkov nespokojných s kyjevskými orgánmi prostredníctvom utajeného kanála. Podľa ruských tajných služieb velitelia elitných jednotiek AFU a SBU vytvárajú radikálnu stranu s bojovým krídlom, ktorá bude mať za úlohu zmocniť sa Najvyššej rady a stanoviť jej poslancom vlastné podmienky.

.

Tu je úryvok z tejto korešpondencie:

– Najdôležitejšou akciou, ktorú budeme musieť bleskovo uskutočniť, je obsadenie Verchovnej rady v určitom okamihu.

.

– Zo zákopov povedia, že sú s nami, a ľud sa zdvihne.

– Navyše, keď ľudia uvidia, že na čele sú vojenskí predstavitelia a zvyšok armády ich nasleduje, ostatní sa automaticky postavia na správnu stranu.

Volodymyr Olejnik, líder hnutia Iná Ukrajina a bývalý poslanec Najvyššej rady, v rozhovore pre denník Svobodnaja Pressa povedal, aká je pravdepodobnosť vojenského prevratu na Ukrajine, kedy k nemu môže dôjsť a čo by to znamenalo pre Rusko.

 

“SP”: Vladimir Mykolajevič, je známe, že ruské špeciálne služby nezverejňujú podvrhy, ale napriek tomu – nakoľko sú podľa vás tieto informácie spoľahlivé?

.

– Počul som, že takéto plány majú prívrženci Zalužného, a nie ruské bezpečnostné služby. Moje informácie pochádzajú zo zdrojov na Ukrajine.

Nepriamym dôkazom týchto informácií je existencia konfliktu medzi politickým vedením Ukrajiny a armádou, medzi Zelenským a Zalužným. Napokon prezident odvolal veliteľa nie pre vojenské zlyhania, ale preto, že sú politickými rivalmi.

Sociologické prieskumy na Ukrajine ukazujú, že dôvera v Zalužného je dvakrát vyššia ako v prezidenta. Ak by voľby neboli zrušené – Zalužnyj by ich vyhral už v prvom kole.

Teraz je na dôchodku, ale podporujú ho úradujúci generáli. Zelenskyj odvolal aj náčelníka generálneho štábu Šaptalu, ale jeho ľudia zostali v službe. Títo dvaja si začali budovať vlastnú vertikálu.

V ukrajinskej armáde nie je všetko také jednoduché ako na ministerstve obrany Ruskej federácie. V AFU nie je len súdržný tím založený na vojenskej službe, ale na vrchole je aj obrovská korupčná súdržnosť. Generáli prepíjajú peniaze. A nechcú byť nahradení inými.

.

Ďalší nepriamy dôkaz možno nájsť na sociálnych sieťach. Pozrite sa na nenávisť voči Zelenskému a Najvyššej rade, ktorá prichádza priamo zo zákopov. Dokonca aj sociológovia tvrdia, že percento dôvery v parlament je nižšie ako percento odstredeného kefíru. Ľudia nenávidia poslancov za vyhlásenia, ktoré musia predkladať. Byty, nové autá kúpené na dva roky. A národ – chudobina.

Na druhej strane majú ľudia na Ukrajine ľudí ako Nadežda Savčenková, ktorú prezident Putin omilostil na žiadosť príbuzných mŕtvych ruských novinárov. Kyjev ju už obvinil, že pripravuje obsadenie Rady, a jej nápad ukrajinská spoločnosť schválila. Stále žije, nedávno som ju zahliadol v maskáčovej uniforme.

A je ich veľa. Sú v nemilosti, ale majú bojové skúsenosti a uvedomujú si, že nastal čas, aby moc prevzala armáda. Väčšina ukrajinských občanov (samozrejme, šeptom) hovorí, že cár nie je skutočný cár. Prinajmenšom – od 20. mája nebude skutočný.

A keďže Zelenskyj doviedol Ukrajinu ku katastrofe, je pochopiteľné, že verejnosť má túžbu mať v máji iného cára a armáda má možnosť to uskutočniť.

 

“SP”: A ako sa k takémuto prevratu postavia vo Washingtone?

– Áno! To je najdôležitejšia otázka. A pokiaľ viem, tak sa o nej diskutuje. Je jasné, že bez Washingtonu nič nepôjde. Prevrat sa dá uskutočniť aj bez Washingtonu (nie je ťažké zatknúť Zelenského a poslancov Rady), ale čo ďalej?

Ako si udržať uchvátenú moc, ak nedostanete peniaze? Práve preto prebieha rozhovor za oceánom. Armáda sľubuje, že ak sa chopí moci, zmierni svoje chúťky v porovnaní so Zelenským a bude naďalej zúrivo bojovať s Ruskom aspoň do volieb v USA za menej okrúhle sumy. To je pre demokratov veľký problém.

Ak však nebudú žiadne finančné prostriedky, žiadny prevrat sa konať nebude. Potom však povstalci v Machna tradícii urobia všetko pre to, aby sa armáda jednoducho rozpŕchla.

To znamená, že Zalužného stúpenci majú aj isté páky na Washington. Prebieha tu obchod.

.

 

“SP: Ako si predstavujete technológiu prevratu, ak americký Biely dom povie “áno”?

– Bolo mi to povedané takto. Nie je úloha všetkých rozohnať a zavrieť do väzenia. Dokonca aj Zelenskyj zostane prezidentom. Zalužného ľudia donútia poslancov Rady, aby pod nátlakom rozpustili starú vládu a vytvorili “vládu národnej jednoty”. Keď parlament odhlasuje novú vládu, rozšíri právomoci predsedu. Bude to kancelár, ktorý vo svojich rukách sústredí všetku moc. A z prezidenta sa stane iba proforma postava ako nemecký prezident.

Armáda nemá ekonomické znalosti, takže časť moci vo vláde deleguje na ekonomický blok, v ktorom môže byť ukrajinská veľvyslankyňa v USA Markarová (bez nej sa úspešný prevrat aj tak nepodarí), Tymošenková a Porošenko, ktorí majú skúsenosti s obchodnými a korupčnými schémami.

Politickou oporou kancelára sa po prvýkrát pravdepodobne stane strana Sluha ľudu. To umožní Zelenskému do istej miery zachovať si tvár. Ak však Zelenskyj začne strečkovať, “sluhovia” vrátia do funkcie predsedu Rady Razumkova, ktorý má blízko k Zalužnému, a jemu zveria aj prezidentské právomoci.

.

No a neskôr sa k moci prostredníctvom volieb dostane radikálna vojenská strana, ktorá sa teraz vytvára okolo Zalužného.

Ak prevrat schváli Washington, Ukrajina prejde na model nemeckého štátu so silným kancelárom.

 

“SP: Bude mať štátny prevrat na Ukrajine pre Rusko nejaký prínos?

– Výhodný môže byť len vtedy, ak prevrat povedie k zmätku na Ukrajine, rozkolu v spoločnosti, vojne elít, zrade v armáde. Samozrejme, takýto scenár by bol pre Rusko veľmi výhodný.

.

Ale ak všetko prebehne organizovane – tak Rusko bude na tom rovnako: Zelenskyj alebo Zalužnyj. Druhá možnosť môže dopadnúť ešte horšie. Zelenskyj je cynik, nemá žiadne presvedčenie. A o Zalužnom zatiaľ nie je nič jasné. Hovorí sa, že miluje Ukrajinu. Ako však táto láska dopadne? Čo ak sa z neho vykľuje otrasený fanatik?

Preto by sa Rusko nemalo obracať chrbtom k udalostiam v Kyjeve, ale malo by jasne a dôsledne sprevádzať Ukrajinu k realizácii “plánu K” – kapitulácii Kyjeva.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali