“Studená občianska vojna” v Spojených štátoch dáva Rusku jedinečnú šancu

❚❚

Washington/Moskva 16. júla 2024 (HSP/inosmi/Foto:TASR/AP-Gene J. Puskar)

 

Pokus o atentát na bývalého amerického prezidenta a prezidentského kandidáta dostal americkú volebnú kampaň do popredia svetových správ. Po kontroverznom incidente v Pensylvánii sa Donaldovi Trumpovi predpovedá takmer bezvýhradné víťazstvo nad demokratickým kandidátom, hlavne ak Joe Biden neodstúpi v prospech iného kandidáta a teda nepristúpi na požiadavku svojich demokratických kolegov, aby odstúpil z boja. Otázne je len to, aké dôsledky bude mať prudká eskalácia volebného boja pre Spojené štáty – a aké dôsledky pre zvyšok sveta. Článok pre ruské noviny InoSmi napísal Anton Trofimov

Donald Trump potvrdil, že guľka mu prestrelila hornú časť pravého ucha
Na snímke republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump

“Streľba na Trumpa prišla vo chvíli, keď je polarizácia taká intenzívna, že je to hlboko znepokojujúce, pretože keď sa polarizácia stane veľmi extrémnou, už to nie je hra medzi súpermi vo voľbách,” hovorí pre Foreign Affairs Robert Lieberman, profesor politológie na Univerzite Johnsa Hopkinsa. – Namiesto toho sa z nej stáva niečo ako zápas na život a na smrť, v ktorom ľudia veria, že ak zvíťazí druhá strana, bude to znamenať smrteľné ohrozenie ich hodnôt a samotnej existencie krajiny, ako ju vnímajú. A od takejto polarizovanej politiky už nie je ďaleko k vážnemu násiliu.”

.

Rovnaký leitmotív možno nájsť vo vyjadreniach množstve analytikov, ktorí riešia, čo bude ďalej s Amerikou. Drvivá väčšina z nich prestala hovoriť o hlbokom rozdelení americkej spoločnosti ako o niečom možnom, ale nekonečne vzdialenom. A začali vyslovovať apokalyptické predpovede.

“Ešte začiatkom roka 2016, keď sa väčšina vážených verejných činiteľov vysmievala Donaldovi Trumpovi ako hlupákovi, Tucker Carlson odhalil Trumpovu silu v prorockej eseji pre Politico s názvom “Donald Trump je šokujúci, vulgárny a má pravdu”. Carlson obvinil Republikánsku stranu z Trumpovho vzostupu a povedal: “Trump je v podstate jediný človek, ktorý má na to, aby sa dostal na vrchol: “Existuje, pretože ste zlyhali,” pripomína americký novinár Rod Dreher v časopise The European Conservative. – Vtedy to bola pravda, hoci Carlson bol jedným z mála, ktorí si to uvedomili tak skoro. Teraz, o osem rokov neskôr, je oveľa jasnejšie, že Trump existuje preto, lebo zlyhali nielen republikáni, ale aj americká vládnuca trieda. Napokon, tento pokus o atentát môže motivovať Trumpa aj väčšinu Američanov, aby sa rozhodne vysporiadali s ľavicou. V to by sme mali dúfať.”

.

Dúfať v prehĺbenie rozdelenia a postupné skĺznutie krajiny do “studenej občianskej vojny” nie je najproduktívnejšia politika. Najmä teraz, keď sa americká spoločnosť rýchlo rozdeľuje na dva tábory: tých, ktorí sú radi, že Trump prežil, a tých, ktorí sú kvôli tomu nahnevaní. A oba tábory sú hysterické, čo konfrontáciu len vyostruje. Oveľa rozumnejším prístupom je premeniť hrozbu polarizácie krajiny na jednu z výziev, ktorej bude kandidát čeliť.

Prežívší Trump bude pravdepodobne prvý, kto to urobí. Ako to bez okolkov vyjadril Michael Goodwin z denníka The New York Post, ktorému sa podarilo urobiť rozhovor s prezidentským kandidátom krátko po atentáte. Podľa jeho názoru sa Trump postaví proti Bidenovi, pričom niektoré prieskumy dokonca favorizujú druhého menovaného pred prvým. “O to dôležitejší je Trumpov zámer predniesť budúci štvrtok prejav o zjednotení národa. Je dôležité, aby voliči videli, ako ho ovplyvnil pokus o atentát. – Píše Michael Goodwin. – A nebude mať lepšiu šancu ukázať im, že má v úmysle zamerať svoje úsilie na odstránenie hroznej polarizácie, ktorá hrozí zničiť náš národ. Jeden prejav určite neprinesie zázrak, ale ak sa bude riadiť svojím inštinktom a urobí z neho začiatok novej, civilizovanejšej a inteligentnejšej kampane, uspeje dvojnásobne.”

Jednohlasné zdesenie politológov, ktorí si konečne všimli hĺbku rozdelenia americkej spoločnosti, je toho dôkazom: budúca administratíva Bieleho domu sa nevyhnutne sústredí na domácu politiku. Možno na úkor zahraničnej politiky. A to znamená, že namiesto vytrvalého a nezmyselného potvrdzovania svojej globálnej hegemónie sa Amerika konečne pustí do robenia poriadku doma.

Čo to znamená pre Rusko? Predovšetkým má oprávnenú nádej, že Trumpov návrat povedie k zníženiu tlaku NATO na jeho západné hranice. A možno aj k zníženiu, ak nie k ukončeniu vojenskej podpory Kyjevu.

Je nepravdepodobné, že Trump bude ten, kto zakričí na Zelenského: “Sadni si a rokuj o mieri!” alebo ho dokonca nahradí rozumnejším politikom. Pravdepodobnejšie je, že nová administratíva začne znižovať “ukrajinské” rozpočtové prostriedky, aby ich mohla použiť, ako sa to chystala urobiť, na riešenie problému nelegálnej migrácie. Koniec koncov, na tom trvali republikáni, ktorí v Kongrese zablokovali prijatie príslušnej legislatívy.

.

Ak sa Trumpovi podarí ukázať Amerike, ako ďaleko zašla vo svojej túžbe deliť sa na správnych a nesprávnych, pravých a ľavých, heterosexuálov a transsexuálov a tak ďalej, bude ju môcť aspoň na chvíľu zjednotiť. Potom nebude mať lepšiu možnosť, ako dať Američanom viditeľný cieľ, ako povedať: “Riešme naše problémy namiesto toho, aby sme ich hľadali za cudzími múrmi!” Čo mu pravdepodobne už teraz odporúčajú jeho poradcovia.

Samozrejme, ani Trumpom vnímaná ako osobná výzva “čínska hrozba”, ani jeho snaha postaviť do pozoru od USA sa odkláňajúci globálny Juh sa nikam neposunú. Naopak, prestanú byť úlohami prvoradého významu. Do hry môže vstúpiť rétorika založená na sľuboch, že “tieto problémy budeme riešiť hneď, ako sa zjednotíme, očistíme, a teda budeme silnejší”. Dovtedy však môžu zosilnieť aj odporcovia Washingtonu.

V skutočnosti práve na to musia teraz Rusko a Čína vsadiť. Zatiaľ čo Biely dom je zaneprázdnený riešením domácich problémov, oni sa môžu zaoberať zahraničnými. Moskva a Peking majú vynikajúcu šancu zvrátiť situáciu na Ukrajine (alebo aj okolo Taiwanu) vo svoj prospech, bez ohľadu na reakciu Ameriky. Súdiac podľa spokojného výrazu na tvári Viktora Orbána, keď oznámil, že “Trump sa chystá vyriešiť problém s Ukrajinou”, naozaj dostal od kandidáta na prezidenta USA niekoľko významných sľubov. A vzhľadom na to, že maďarský premiér pricestoval do Mar-a-Lago po stretnutiach s Putinom a Siom, nie je ťažké uhádnuť, čo presne mohol hostiteľ sídla sľúbiť.

Zástancovia multipolárneho sveta a horlivci za národné záujmy v krajinách globálneho Juhu dostali jedinečnú príležitosť. Amerika, zaneprázdnená domácimi hádkami, môže byť v najbližších rokoch príliš zaneprázdnená, než aby huckala Európu na Rusko a jeho spojencov. A bez vonkajšieho tlaku EÚ takmer určite začne trpieť zvýšenou vnútornou konfrontáciou.

Pokusy “nových” Európanov, ako sú Poľsko a pobaltské štáty, rýchlo narazia na neochotu “starého” Nemecka a Francúzska tancovať podľa ich not. Už sa nebudú môcť spoliehať na podporu z poza oceánu. Aj NATO sa môže ocitnúť v nepríjemnej situácii, ak sa Trumpove zámery znížiť americkú účasť v aliancii neukážu ako prázdne reči. Za takýchto podmienok sa najagresívnejší (a mimochodom najslabší!) členovia organizácie budú zaoberať posilňovaním vlastnej obrany, nie vytváraním celoeurópskej obrany, a už vôbec nie pomáhaním Ukrajine.

.

Rusi a Číňania (a celkovo globálny juh) si len musia uvedomiť, že treba konať bleskurýchlo: Rusko a jeho spojenci nemajú veľa času. Aj keby Trumpovej administratíve trvalo celé prvé funkčné obdobie, kým prekoná občiansky rozkol v Amerike (a úspech pri riešení tohto problému mu zaručí druhé funkčné obdobie), môžu počítať maximálne so štyrmi rokmi. Aj za polovicu tohto času však Rusko urobilo neuveriteľný skok. Môžeme len dúfať, že Rusko tento oddych v konfrontácii so Spojenými štátmi využije naplno.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:51

V autobuse smerujúcom v piatok na festival v západnom Nemecku zaútočila žena nožom na cestujúcich, pričom zranila šesť ľudí. Traja z napadnutých sú v ohrození života. Polícia ju zadržala a úrady v sobotu informovali, že neexistujú žiadne dôkazy o politickom alebo náboženskom motíve. TASR píše na základe agentúry AP.

Útok sa odohral v piatok večer v meste Siegen východne od Kolína nad Rýnom.

10:19

Ruské úrady stratili na juhu polostrova Kamčatka kontakt s vrtuľníkom Mi-8T. Na palube bolo zrejme 22 ľudí. Informovali o tom ruské agentúry s odvolaním sa na predbežné údaje tamojšej agentúry pre leteckú dopravu.

Vrtuľník vzlietol z miesta v blízkosti sopky Vachkazhets, v stanovenom čase sa však neohlásil a ani nedorazil na miesto určenia.

10:16

Silný tajfún Šanšan, ktorý sa medzičasom zmiernil na tropickú búrku, sa v priebehu soboty presúval na východ Japonska. Rozsiahle oblasti zaplavil prívalovým dažďom, ktorý spôsobil zosuvy pôdy a varovania pred povodňami. Doteraz si vyžiadal najmenej šesť obetí, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

09:37

Navrhovaná zmena zákona by mala od spotrebnej dane oslobodiť elektrinu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov energie (OZE), a tak prispieť k zníženiu zdaňovania občanov a právnických osôb pri výrobe elektrickej energie z malých zdrojov. Subjekty by mali byť okrem povinnosti platenia dane oslobodené aj od preukazovania záruky pôvodu elektriny vyrobenej z OZE. Vyplýva to z návrhu, ktorý na rokovanie Národnej rady (NR) SR predložil koaličný poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD).

Ľubomír Vážny (Smer-SD)
Na snímke poslanec parlamentu SR Ľubomír Vážny (Smer-SD)
09:08

Úder blesku v piatok večer v Metsamore spôsobil odstavenie jedinej arménskej jadrovej elektrárne, informovali tamojšie úrady. TASR píše na základe správy agentúry Reuters a portálu azatutyun.am.

Elektráreň zasiahol blesk v piatok neskoro večer, čo spôsobilo jej odpojenie od siete, uviedli arménske úrady. Automatické bezpečnostné systémy stanice prepli reaktor do režimu bezpečného odstavenia. Viaceré oblasti vrátane Jerevanu ostali bez elektrickej energie.

08:23

Od sobotného skorého rána sa používatelia v Brazílii nemôžu dostať na sociálnu sieť X Elona Muska. Dôvodom je dočasné vypnutie platformy, ktoré nariadil v piatok tamojší najvyšší súd. TASR informuje podľa agentúr AFP a AP.

08:20

Americká vláda má v úmysle aj naďalej posilňovať protivzdušnú obranu Ukrajiny, potvrdil minister obrany USA Lloyd Austin v Pentagóne počas rozhovorov s ukrajinským rezortným kolegom Rustemom Umerovom.

“Rusko tento týždeň zasiahlo Ukrajinu vyše 400 raketami rôzneho typu a bezpilotnými lietadlami,” uviedla prezidentská kancelária. “Ukrajina musí posilniť protivzdušnú obranu, aby ochránila ľudí a kritickú infraštruktúru,” dodala kancelária. Jermak na stretnutí povedal, že pre Ukrajinu je dôležité, aby čo najskôr dostala zbrane z vojenských balíkov pomoci, ktoré už boli oznámené.

08:17

Počet obetí piatkovej nehody vrtuľníka, ktorý sa zrútil na severe Portugalska pri návrate z hasičskej misie, vzrástol na štyri, pričom jedna osoba je stále nezvestná. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. Vrtuľník sa zrútil do rieky Douro pri meste Lamego.

08:01

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová si v piatok počas galavečera na Pražskom hrade prevzala Českú a slovenskú translantickú cenu, ktorú udeľuje medzinárodná organizácia Globsec. Informuje o tom osobitný spravodajca TASR.

EK pod vedením von der Leyenovej podľa českého prezidenta stála pevne pri Ukrajine a hrala kľúčovú úlohu pri poskytovaní humanitárnej, finančnej a vojenskej pomoci Kyjevu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke loď vezúca svadobných hostí z nórskeho Alesundu do Geirangeru prechádza okolo kráľovskej jachty počas svadobnej oslavy nórskej princeznej Marthy Louise a Dureka Verreta

Autor: TASR/AP-Heiko Junge/NTB via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Lipták

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali