Prokurátor navrhuje Štefanovi Žigovi peňažný trest, ten trvá na svojej nevine

❚❚

Pezinok 2. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 2. októbra 14:00

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) skončil na stredajšom hlavnom pojednávaní dokazovanie v korupčnej kauze obžalovaného podnikateľa Štefana Ž. Pokračuje sa prednesom záverečných rečí

Pojednávanie s Norbertom B. v kauze podplácania na ŠTS Štefan Žiga
Na snímke Štefan Žiga

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Kysel ešte predtým oboznámil benefity poskytnuté iným stíhaným osobám a ďalšie listinné dôkazy. Samosudca pred skončením dokazovania odmietol návrh obhajoby na vypočutie svedkov Jaroslava Vereščáka a Ľudovíta Makóa.

.

Obžalobu na Štefana Ž. podali pre podozrenie z podplácania exšéfa finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernarda Slobodníka, ku ktorému malo dochádzať v období rokov 2016 až 2020. Ide najmä o skutky nadväzujúce na kauzu Valčeky.

Celkovo mal Štefan Ž. podľa obžaloby odovzdať minimálne 85.000 eur. Slobodník sa k trestnej činnosti priznáva. Protihodnotou za úplatky malo byť podľa obžaloby zabezpečenie beztrestnosti či informácií o trestných konaniach. Štefan Ž. vinu odmieta.

.

 

Prokurátor navrhuje Štefanovi Žigovi peňažný trest, ten trvá na svojej nevine

Prokurátor Generálnej prokuratúry SR Peter Kysel navrhuje, aby súd uznal podnikateľa Štefana Ž. za vinného z podplácania a uložil mu peňažný trest vo výške 150.000 eur. V prípade jeho nezaplatenia 15-mesačný náhradný trest väzenia. Obžalovaný trvá na svojej nevine. Uviedli to vo svojich záverečných rečiach na stredajšom hlavnom pojednávaní Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Samosudca vyhlási rozsudok v pondelok 7. októbra o 13.00 h.

Kysel poukázal na to, že v prípade bolo vykonané rozsiahle dokazovanie. Vina obžalovaného bola podľa neho dokázaná bez rozumných pochybností. Podotkol, že obžalovaný je priamo usvedčovaný exšéfom finančnej polície Národnej kriminálnej agentúry Bernardom Slobodníkom, nepriamo Petrom Petrovom a inými dôkazmi a listinami. Priblížil, že Slobodník má v tejto veci podmienečne zastavené trestné stíhanie, avšak v čase výpovede nemal sľúbený tento benefit. Dodal, že navrhované uloženie trestu súvisí so zníženými sadzbami po novele Trestného zákona.

Obhajca Sergej Romža navrhol oslobodenie Štefana Ž. spod obžaloby. Založená je podľa jeho slov výlučne na spolupracujúcich osobách. Slobodníkovu výpoveď považuje za nehodnovernú. “Nie je spontánna a autentická, ale vopred pripravená a naučená,” zdôraznil. Hovoril o oslabených pamäťových schopnostiach svedka. Obžalovaný Štefan Ž. je presvedčený o tom, že sa nepodarilo preukázať akékoľvek protiprávne konanie a obžaloba neuniesla dôkazné bremeno. “Som nevinný,” zdôraznil. Spochybňoval dôveryhodnosť výpovedí svedkov.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:30

V Británii zaznamenali v uplynulých 12 mesiacov, od vlaňajšieho útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael, rekordný počet antisemitských incidentov. Oznámila to v stredu mimovládna organizácia The Community Security Trust (CST).

15:29

Operácia izraelskej armády proti proiránskemu hnutiu Hizballáh v Libanone si vyžiadala prvú obeť z radov izraelských vojakov. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters.

15:28

Švédska polícia potvrdila, že v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme sa v utorok strieľalo. S odvolaním sa na tlačovú agentúru TT o tom v stredu informovala agentúra DPA.

15:27

Európska únia by sa mala podieľať na nákladoch krajiny v oblasti ochrany hraníc pred nelegálnou migráciou. Podľa prieskumu verejnej mienky si to myslí 76 percent maďarských voličov. Jeho výsledky v stredu zverejnilo maďarské Centrum pre základné práva.

15:27

Stovky hasičov s pomocou lietadiel a dobrovoľníkov dosiahli výrazný pokrok v boji proti rozsiahlemu lesnému požiaru, ktorý už štyri dni horí na juhu Grécka. Uviedli to v stredu tamojšie úrady.

15:25

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján v stredu vyhlásil, že Irán bude tvrdo reagovať, ak Izrael neprestane “páchať zločiny”. Povedal to deň po raketovom útoku Iránu na Izrael, informovali v stredu štátne médiá.

15:24

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v stredu vyhlásil, že Rusko je znepokojené z aktuálnej “alarmujúcej” situácie na Blízkom východe. Rusko preto volá po zdržanlivosti všetkých strán zapojených do konfliktu.

15:12

Banky pôsobiace na Slovensku budú novou daňou z finančných transakcií významne zaťažené a zasiahnuté hneď viacnásobne. Ako každý podnikateľský subjekt budú z transakcií odvádzať daň, zároveň ako platitelia majú náročnú implementačnú povinnosť. Nad rámec aktuálnych funkcionalít budú musieť upraviť svoje informačné systémy a prispôsobiť procesy novej legislatíve. Upozornila na to v aktuálnom stanovisku Slovenská banková asociácia (SBA).

15:11

Švédsky výrobca batérií Northvolt v stredu ubezpečoval, že napriek súčasným problémom postaví továreň na batérie pre elektromobily v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko na severe Nemecka. Továreň v meste Heide potrebujeme, zdôraznil pred hospodárskym výborom krajinského parlamentu šéf nemeckej divízie spoločnosti Christofer Haux.

15:11

Do 15. októbra musia dôchodcovia žijúci mimo EÚ poslať Sociálnej poisťovni (SP) potvrdenie o žití, a to z dôvodu vyplatenia dôchodku. Týka sa to seniorov, ktorí žijú mimo Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP), teda aj vo Švajčiarsku, Veľkej Británii a Severnom Írsku. V stredu o tom informovala SP.

15:10

Európska centrálna banka (ECB) urobí “všetko” pre to, aby odstránila prekážky, ktoré bránia cezhraničným bankovým fúziám v eurozóne. Uviedla to v stredu šéfka bankového dohľadu ECB Claudia Buchová na ekonomickej konferencii SUERF 2024 v Rige.

15:10

Nová transakčná daň, ktorá je súčasťou konsolidačného balíčka, sa najviac dotkne neziskových organizácií a charít, ktoré prídu jej zavedením o nemalú časť peňazí. Upozornila na to na stredajšej tlačovej konferencii nezaradená poslankyňa Národnej rady (NR) SR Martina Holečková spolu s poslancom za stranu Sloboda a Solidarita (SaS) Alojzom Hlinom.

15:09

Vplyvné nemecké Združenie automobilového priemyslu (VDA) vyzvalo vládu, aby odmietla navrhované sankčné clá na dovoz čínskych elektromobilov. Členské štáty by o uvalení ciel mali hlasovať v piatok (4. 10.), pričom clá by do platnosti mali vstúpiť koncom mesiaca.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke otvorenie výstavy Tvar ducha, sila a krása afrického umenia v Bratislave

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali