Stratilo Slovensko svoju dušu?

❚❚

Bratislava 12. júla 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Bloger Daniel Feranec, známy pod prezývkou „Čoje“, prezradil pre Denník N, v ktorej bratislavskej kaviarni sa cíti „ako v Berlíne“. Ej, či je nám dobre: už nie sme len „mcdonaldovo americkí“, ale aj „kávičkovo nemeckí“…

slovensko
Ilustračné foto

Povolanie, ktoré Čoje vykonáva, sa nazýva „foodbloger“. Inými slovami, ide o novinára píšuceho hodnotiace články, recenzie a kritiky z oblasti gastra. Aj to, že táto práca nemá v médiách svoj slovenský ekvivalent, o niečom vypovedá…

.

Sú to všetko príznaky pandémie menom globalizácia.

Ale dajme si iný príklad. Na Slovensku kedysi fungovali holičstvá. Dnes už nie. Dnes idete k „barberovi“. Čo prosím? K barbierovi, hádam? Nie, k „bárberovi“!

.

Bárber je cool, barbier je archaizmus, preč s tým!

Bol som s mojou neposlušnou bradou v niekoľkých holičstvách v niekoľkých slovenských mestách. Viete, čo majú tie priestory spoločné? Úplne všetko. Od štýlu zariadenia cez osvetlenie miestností až po reklamu. Určite ste postrehli ten ikonický svetelný stĺpik – trojfarebný vertikálne postavený valec, ktorý sa točí okolo vlastnej osi. Sú na ňom tri farby: biela, modrá a červená. Nie však preto, že sme na Slovensku. Jednoducho preto, že to je „bárberský štýl.“

Inými slovami: kdekoľvek na Slovensku vojdete do holičstva, budete si tam pripadať „ako doma“ – teda ako u klasického amerického bárbera (tradícia „barber pole“ možno siaha až do starého Anglicka, avšak spopularizovali ju USA).

Čo vám to hovorí?

Presne tak, to je ďalší opulentný prípad metastázujúcej globalizácie. Nejde pritom o násilnú aktivitu – našinec s veľkou radosťou a dobrovoľne prijíma americké trendy. Či ide o úpravu zovňajšku, gastrosektor (povedzte „fastfood“ trikrát rýchlo po sebe, ak to dokážete), alebo šport či kultúru. Veď si dnes už nevieme predstaviť taký film, v ktorom by aspoň na konci niečo nevybuchlo (na pozadí s americkou vlajkou).

.

Ale keď to isté, len vo vlastných reáliách nakrútia Rusi, hovoríme tomu: propaganda!

Najhoršie však je, že angličtina sa nám infiltrovala do jazyka ako nejaký vírus. Lingvistický trójsky kôň. Prečo na tom záleží? Veď jazyk je predsa nástroj, s ktorým pracuje ľudská myseľ: najprv je vždy myšlienka v nejakom jazyku, až potom prichádzajú na rad činy.

A tie činy závisia aj od spôsobu, akým premýšľame, a ten spôsob je formovaný aj jazykom, ktorý používame.

Existuje česká youtube relácie Wole, ktorá minule uviedla svoje vydanie s titulkom „Slovensko to oficiálně stratilo.“ Stratilo koho, čo? Pozor, tu ide o doslovný preklad anglického spojenia „to completely/oficially lose it“ – úplne, oficiálne to stratiť. V pôvodnom význame to však znamená „dočista sa zblázniť“. Alebo „prísť o rozum“, keď už tam chceme vyjadriť stratu.

Takže redaktori Wole si nedajú ani toľko práce, aby použili český ekvivalent, keď idú pourážať Slovensko – oni jednoducho otrocky, od slova do slova preložia anglický výraz! Čo na tom, že nedáva žiaden zmysel…

.

Dajme si ďalších expertov, ktorí to už dotiahli ozaj až na hranicu predstavivosti. Ide o facebookovú stránku s názvom Slovenský folklór bez fejku. Naozaj to majú v názve: „Bez fejku“. Čiže bez falše, podvrhu, a tak podobne.

Nedalo sa to napísať štandardnou slovenčinou?

Stránka propaguje originálne slovenské kroje s originálnymi vzormi, to je veľmi milá a pozitívna činnosť. Avšak dáva najavo aj svoju politickú orientáciu – nielen použitím anglického výrazu, ale aj priamo, útokom na ministerku Šimkovičovú. Napísali o nej totiž, že na festivale Východná nebola „správne odetá“ z ľudového hľadiska. Nemala, napríklad, čepiec.

Nuž, milí zlatí, ten nemala ani ex-prezidentka Čaputová, keď sa fotila s folkloristkami v paláci. A nie je výhovorka, že „jej ho zabudli priniesť“ – fotka pre verejnosť je fotka pre verejnosť!

Vtedy vám to neprekážalo?

Ešte väčšia „sranda“ však je, že vyjadrenie tejto stránky (ktorej autorov sa neviem dopátrať) prebrali niektoré liberálne médiá. A napísali, že „folkloristi skritizovali ministerku“. Nenapísali teda plnú pravdu, že to bolo akési anonymné združenie na Facebooku – napísali „folkloristi“, čiže určitá autorita.

A mohli by sme v tomto duchu pokračovať ďalej…

Pretože takto krásne a dobrovoľne, s elánom, nám medzi sebou spolupracujú tunajší globalisti – ešte aj pod rúškom údajného Slováctva.

Pracujete „s fejkom“, milí priatelia – a nie bez neho, ako sa nám to všetci snažíte nahovoriť.

 

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali