Stopy

❚❚

Slovensko 5. januára (HSP/Foto: Mária Čapáková)

Pristihla som sa, ako ušnými vatovými tyčinkami farbím marcipánovým myškám uši na ružovo. Niektoré veci sa svojmu určeniu nevyhnú. A ani neprotestujú. To len my ľudia až príliš často riešime, čo s tým, že žijeme, ako a čo máme žiť, kam sa zaradiť, ako sa identifikovať a čo je vlastne našim poslaním. Dokonca by sme chceli byť autormi veľkých vecí, urobiť dieru do sveta a zanechať aspoň nejakú stopu. Len si neuvedomujeme, že tých stôp zanechávame každý deň vo svete viac než dosť.

Niekto zničí autobusovú zastávku a je hrdý na to, čo sa mu podarilo. Jeho stopa je neprehliadnuteľná, ale dobrý pocit v človeku, ktorý ju vidí, nezanechá. To lepší pocit som mala, keď som na prechádzke po pasienkoch uvidela v snehu stopu medveďa…no lepší preto, že nebola čerstvá. Ale aj tak, stojí za to zamyslieť sa nad tým, aké stopy za sebou zanechávam.

Keď lovec hľadá a „číta“ stopy zvierat, pomáhajú mu v tom, aby zviera našiel, priblížil sa k nemu a ulovil ho. Svoje stopy nepozoruje. My sme tiež niekedy takí „lovci“. Pre splnenie svojej predstavy ideme po stopách, ktoré namáhavo hľadáme, čo zanecháme za sebou nás nezaujíma a sme schopní – obrazne povedané – ísť aj cez mŕtvoly. Len aby sme dosiahli, čo chceme. Prípadne sú z nás indiáni, ktorí svoje stopy vyhladia, len aby niekto za nimi nešiel a neobjavil, kde majú ukryté zlato. Sú veci, s ktorým sa podeliť nechceme. Chceme ich len pre seba a tak nenápadne ideme za svojim cieľom.

.

Niekto za sebou zanecháva stopy, ktoré vzbudia bolesť, smútok či strach. Zrania iného človeka, odtlačia sa do jeho duše a veľmi ťažko sa dajú uhladiť. Aj v „dobrej“ viere môžu po človeku ostať stopy, ktoré druhého dezorientujú, privedú do slepej uličky, prípadne vôbec neurčia smer.

Sú ľudia, ktorí zanechajú výrazné stopy, priťahujú iných a pomáhajú im na ceste. Jednu takú stopu zanechali moji príbuzní na náročnej túre v Alpách, keď sme sa od seba vzdialili a cesty sa rôzne krížili. Obal z čokolády medzi kameňmi v podobe šípky jednoznačne určil, kam kráčať ďalej. V sťažených podmienkach v podobe dažďa a hmly môže takáto stopa aj život zachrániť. Myslím, že by sme mali byť ľuďmi, ktorí zanechávajú v čase, v priestore a v ľuďoch práve takéto odtlačky.

.

Veď my sami môžeme čítať, aké stopy v nás zanechali iní ľudia. Niektoré sú priam hrejivé a nechceme ich zo seba vymazať. Žijeme z nich a napredujeme vďaka nim. Niektoré nás možno trochu tlačia, nútia rozmýšľať a my sa pohrávame s myšlienkou či ich vymazať alebo ponechať… Viem, sú aj také, ktorých by sme sa radi zbavili, ale nejde to tak ľahko. Nie sú práve príjemnou záležitosťou, ale akosi v nás ostávajú, vracajú nás niekam späť, kde už nechceme byť a sú v nás živé napriek tomu, že ten čo ich zanechal, je už niekde úplne inde.

Nuž, a čo tie moje stopy? Nezničili náhodou nežné kvietky v tráve? Nezbúrali s námahou vybudované mravenisko? Ukázali cestu niekomu, kto na tých svojich cestách poblúdil? Zanechali v ľuďoch dobrý pocit a príjemné ľudské teplo? Každý z nás kráča odniekiaľ niekam. Každý z nás zanecháva stopy. Predstavte si, koľko ľudí ste už v živote stretli, koľko stôp v nich zanechali. Treba sa obzerať aj naspäť, či sme nespôsobili spúšť, neuvoľnili lavínu na tých, čo kráčali za nami…a možno aj neoprávnene vstúpili na pôdu, ktorá mala zostať nedotknutá pre niekoho iného…

Pretože nás lákajú aj cesty určené pre iných ľudí a myslíme si, že nikto nepríde na to, ak tam vkročíme. Chceli by sme žiť životom iného človeka, lebo sa nám zdá, že je pre nás na mieru. Naše stopy však zostávajú všade. Dokonca aj v nás samých. Len treba správnu sebareflexiu, aby sme si rozlíšili, či tá moja stopa, ktorú otláčam aj do seba, nie je len nafúknutou bublinou plnou pýchy. Človek sa cíti veľmi nepríjemne, keď takáto bublina v ňom praskne a on pocíti to prázdno, čo v sebe mala…

Môžeme sa rozhodnúť pre snahu, ktorá naše stopy urobí zmysluplnými pre iných aj pre nás. Môže sa stať, že sa ocitneme na ceste, ktorou sme už raz šli a objavíme tam svoje vlastné stopy. Potešia nás alebo prevrátime oči? A čo iní ľudia? Aký pocit v nich zanechajú moje stopy? Skúsme sa na niektoré cesty schválne vrátiť a skúmať, čo sme za sebou zanechali.

.

…jedna ušná vatová tyčinka splnila svoju úlohu. Zostala síce ružová, ale marcipánové myšky s ružovými uškami trochu ožili. Ostala na nich stopa, na ktorú si budem rada spomínať. Pripomenula mi, že na to, aby sme zanechali stopu vo svete, netreba robiť veci veľké, ale veci správne…

Mária Čapáková

Ak si chcete prečítať všetky články autorky, vložte do vyhľadávania jej meno.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:23

V Rakúsku sa začali parlamentné voľby. Favoritom na víťazstvo je podľa prieskumov Slobodná strana Rakúska tesne pred Rakúskou ľudovou stranou pod vedením kancelára Karla Nehammera.

08:21

Izraelská armáda uskutočnila útoky na desiatky cieľov militantného hnutia Hizballáh v Libanone. Izraelské útoky na pozície Hizballáhu pokračujú už siedmy deň.

08:20

Argentínsky prezident Javier Milei počas zhromaždenia pri príležitosti spustenia svojej strany na celonárodnej úrovni uviedol, že má v úmysle “otriasť” voľbami do argentínskeho kongresu, ktoré sa uskutočnia v polovici budúceho roka.

08:18

Azerbajdžanský minister zahraničných vecí  na výročnom zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov uviedol, že “čiastočný mier” s Arménskom nie je možný. Obe znepriatelené krajiny sa približujú k uzavretiu mierovej dohody. Jej finalizáciu však komplikuje požiadavka Azerbajdžanu na zmenu arménskej ústavy.

08:17

Pri leteckých útokoch neznámeho pôvodu na východe Sýrie zahynulo dvanásť proiránskych militantov. Uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva.

08:15

Irán požiadal o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov na protest proti zabitiu šéfa libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Ten zahynul v piatok pri izraelskom leteckom útoku v Bejrúte.

08:14

Švajčiarske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo podporu čínsko-brazílskemu mierovému plánu na ukončenie vojny na Ukrajine, ktorý obe strany zverejnili ešte v máji. Kyjev švajčiarsky postoj označil za nelogický a za sklamanie.

08:12

Moldavská štátna vysielacia spoločnosť oznámila, že vandali poliali farbou vchod do jej budovy v metropole Kišiňov. Moldavská polícia uviedla, že zafarbili aj budovu najvyššieho súdu. Incident sa udial iba deň po tom, ako polícia z podobných incidentov obvinila skupinu vycvičenú v Moskve, ktorej cieľom je destabilizovať situáciu v krajine pred nadchádzajúcimi voľbami.

08:11

Americký prezident Joe Biden vyzval na prímerie v Libanone. Reagoval tak na otázku novinárov ohľadom potencionálnej pozemnej invázie izraelskej armády do Libanonu.

08:10

Pri izraelských útokoch na Libanon celkovo zahynulo 33 ľudí a 195 sa zranilo. Informovalo libanonské ministerstvo zdravotníctva.

08:07

Stovky stúpencov šiitskych strán protestovalo pred americkým veľvyslanectvom v irackom Bagdade. Reagovali tak na zabitie vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha, ktorý zomrel po izraelskom leteckom útoku na Bejrút.

08:05

Záplavy v dôsledku pretrvávajúcich intenzívnych zrážok pripravili v Nepále o život najmenej 101 ľudí. Ďalších 64 osôb je nezvestných. Informovala tamojšia polícia.

07:59

Po zabití vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha sa Izrael dostal do bodu zlomu v boji proti svojim nepriateľom a v tomto boji je odhodlaný pokračovať. V televíznom príhovore odvysielanom to povedal izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

07:03

Povedala, že Hasan Nasralláh „bol terorista s americkou krvou na rukách“.

„Obete Hizballáhu dnes zabezpečil. Som neochvejne zaviazaná bezpečnosť Izraela. Vždy budem podporovať právo Izraela na sebaobranu proti Iránu a Iránom podporovaným teroristickým skupinám,“ povedala americká viceprezidentka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke perníkové srdcia počas podujatia Michalský jarmok v Myjave

Autor: FOTO TASR - Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali