Štátny tajomník Michal Kaliňák: Viac ako 18 miliónov eur pomôže regiónom najviac zasiahnutým transformáciou

❚❚

Bratislava 25. októbra 2024 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR vyhlásilo dve nové výzvy z Fondu na spravodlivú transformáciu. Viac ako 18 miliónov eur pomôže s obnovou a zmenou využitia schátraných priemyselných areálov (brownfieldov) či podporou a rozvojom výskumu, vývoja a inovácií. Redakciu informoval odbor komunikácie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR

Michal Kaliňák
Na snímke štátny tajomník ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Michal Kaliňák (Hlas-SD)

„Fond na spravodlivú transformáciu pomáha regiónom postihnutým ekonomickými zmenami v dôsledku prechodu na zelenú ekonomiku. Tento týždeň sme pre tieto územia vyhlásili dve výzvy, ktorými pomôžeme vytvoriť nové príležitosti v oblastiach, ktoré boli historicky závislé na uhoľnom priemysle a pripraviť ich na budúcnosť založenú na inováciách a udržateľnosti,“ uviedol štátny tajomník Michal Kaliňák.

.

Prvá výzva je zameraná na obnovu a zmenu využitia brownfieldov na kultúrne účely a činnosti. Stará priemyselná hala sa tak môže zmeniť na miesto pre galériu alebo divadlo či koncerty. Zo starého plechového hangáru sa môže stať centrum voľného času pre deti alebo zo starej mýtnice moderné informačné turistické centrum.

Suma 5 miliónov eur je určená pre okresy Prievidza a Partizánske. Do výzvy sa môžu zapojiť samosprávy, subjekty štátnej správy, verejné výskumné inštitúcie, súkromný sektor aj mimovládne organizácie. Financie je možné využiť na nákup pozemkov, budov, objektov alebo ich častí, rekonštrukciu, modernizáciu a stavebné úpravy brownfieldov a zabezpečenie vybavenia potrebného pre ich ďalšie využitie.

.

„Obnova brownfieldov na kultúrne účely je dôležitou súčasťou našej snahy nielen o ochranu historického dedičstva, ale aj o posilnenie regionálnych komunít prostredníctvom kreatívnych a inovačných projektov. Táto výzva ponúka príležitosť transformovať opustené miesta na priestory s vysokou pridanou hodnotou pre komunity v dotknutých regiónoch,“ povedal štátny tajomník Kaliňák.

Viac informácií o výzve nájdete TU.

Viac ako 13 miliónov eur z druhej výzvy je určených pre hornú Nitru (viac ako 2 milióny eur), Banskobystrický kraj (3 milióny eur) a Košický kraj (viac ako 8 miliónov eur). Do výzvy sa môžu zapojiť napríklad verejné výskumné inštitúcie, vysoké školy, Slovenská akadémia vied, neziskový či podnikateľský sektor.

Cieľom výzvy je podporiť spoluprácu v oblasti výskumu, vývoja a inovácií medzi podnikmi a vedeckovýskumnými inštitúciami zameranú na nové prelomové technológie, ktoré majú potenciál reálneho využitia v praxi v územiach dotknutých spravodlivou transformáciou.

„Výskum a inovácie sú kľúčové pre našu konkurencieschopnosť, budúcnosť a sociálno-ekonomický rozvoj regiónov. Chceme vytvárať silné partnerstvá medzi výskumnými organizáciami a firmami, ktoré budú podporovať inovácie a zabezpečia, aby sa výsledky výskumu stali najlepšími riešeniami v praxi. Zároveň je pre nás dôležité, aby tieto inovácie prispievali k udržateľnému rozvoju,“ doplnil Michal Kaliňák.

.

Viac informácií o výzve nájdete TU.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:23

Najmenej 20 ľudí o život pri izraelských úderoch na dva domy v meste Chán Júnis v južnej časti Pásma Gazy.

11:21

Pápež František vydal štvrtú encykliku svojho pontifikátu, nesie názov “Dilexit nos” (Miloval nás). Odsúdil v nej svet, ktorý “stráca srdce”, a to v čase globálnych nepokojov poznačených “vojnami, sociálno-ekonomickými rozdielmi a využívaním technológií ohrozujúcich našu ľudskosť”.

10:48

Viac ako polovica opýtaných firiem, ktoré sa zaoberajú obnovou budov a energetickou efektívnosťou, hodnotí kroky vlády v tejto oblasti negatívne. Tri štvrtiny respondentov vnímajú podporu vlády cez rôzne stimuly ako nedostatočnú. Vyplýva to z internej ankety platformy Budovy pre budúcnosť, ktorej sa zúčastnili desiatky firiem na Slovensku.

10:46

Podpredseda Európskej komisie a komisár pre obchod Valdis Dombrovskis a čínsky minister obchodu Wang Wen-tchao sa počas videohovoru dohodli, že sa “čoskoro uskutočnia ďalšie rokovania technických tímov” v súvislosti s clami, ktoré zaviedla Európska únia na dovoz elektrických áut vyrobených v Číne. 

10:37

Libanonský minister informácií Zijád Makarí obvinil Izrael z cieleného útoku na novinárov na juhovýchode krajiny, pri ktorom zahynuli traja pracovníci médií. Makarí útok označil za vojnový zločin.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke namiešané alkoholické a nealkoholické nápoje počas 29. ročníka medzinárodnej súťaže pre mladých barmanov EUROCUP 2024 v Prešove

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali